Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATMEGA FUSEBIT DOCTOR

adrian82

Postări Recomandate

Intrebare, a reusit cineva sa deblocheze vreun atmega cu fusebit doktor, ca eu nu am reusit si s-au strans cateva bucati blocate si as vrea sa le resuscitez.

Eu nu an reusit cu toate ca montajul este functional, nu stiu de ce si nici nu ma mai omor, mi-am luat programator TL866.

Link spre comentariu

Intrebare, a reusit cineva sa deblocheze vreun atmega cu fusebit doktor, ca eu nu am reusit si s-au strans cateva bucati blocate si as vrea sa le resuscitez.

Da am deblocat cateva cu succes....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...
On 4/3/2017 at 11:10 AM, nico_2010 said:

Sau aici: http://www.ebay.com/itm/Flap-TQFP44-QFP44-PQFP44-auf-DIP40-Sockel-Adapter-Universal-Programmer-Konverter-/172399352607?hash=item2823cd5b1f:g:wPwAAOSwXeJYHeij

Vine cam intr-o luna si pretul este de 10 (5) ori mai mic decat la cele doua link-uri de mai sus.

ATTN: Am acasa unul (pare identic vizual) venit in pachet cu un TL866.

Aseara am taiat legaturile intre cele doua placi (cu aer cald in vreo jumatate de ora nu s-a dezlipit placa 1 de 2 asa ca am renuntat, neavind duza cu 2 iesiri asa lata).

O sa procedez la rerutare, pentru ca chinezoii au legat pinii incepind cu 1 (TQFP44) la 6(DIP40) si au continuat "langa". Fara sa tina cont ca pinul 6 al TQFP44 e GND, fara corespondent pe DIP40, l-au legat, asa ca pinul 20 (DIP)=GND e rutat la pinul 15(TQFP44) in loc de 16. Si tot asa, incit pina la final apare un decalaj de vreo 3 pini, pinul 39 e nelegat, etc.  Mare grija ce cumparati.

On 11/1/2017 at 12:07 PM, Dan57 said:

Eu nu an reusit cu toate ca montajul este functional, nu stiu de ce si nici nu ma mai omor, mi-am luat programator TL866.

Da, am reusit resuscitarea multor AVR.

Tu reusesti sa le resuscitezi cu TL866? Sincer n-am studiat daca TL866 e un REAL paralel-programmer (HVPP)  sau doar HVSP.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, diaconuliviu a spus:

Da, am reusit resuscitarea multor AVR.

Tu reusesti sa le resuscitezi cu TL866? Sincer n-am studiat daca TL866 e un REAL paralel-programmer (HVPP)  sau doar HVSP.

Eu am un TL866 A, a aparut unul cica mai performant dar pentru mine nu deoarece au scazut Vpp ul la 18v asa ca adio epromurile care sar de 21v.

Eu cred ca este un real programator paralel deoarece programeaza mai toate epromurile de genul 27CXXX care nu merg programate altfel.

Cu "doctorasul" nu am reusit deblocarea decat odata si dupa aceia gata, nu a mai  mers nici de frica cu toate ca i-am schimbat si modelul de integrat si integratul, nu stiu de ce si l-am abandonat pe undeva. Sunt foarte multumit de TL866. (nu e reclama ci doar o concluzie).:da

Link spre comentariu

Intrebare suplimentara: Este o protectie a TL866 in ce priveste fusebit si lockbit?

Am reusit sa refac traseele corecte pe un QFP44-DIP40.

4-5 atmega le sterge, reuseste sa spuna ca fusebit sint cei default dar..nu scrie in Atmega.

Bun, declarate defecte..asta e.

Am pus unul nou in soclu, programeaza Flash, EEPROM in schimb fusebit nu. ii lasa pe cei default.

Intrebarea este: Este un defect al TL866, MiniPro sau este o protectie?

Link spre comentariu

Nu mai pot edita.

Deja azi, ce am scris acum doua zile, nu mai functioneaza.

Ma refer la TL866A.Cu aceleasi doua Atmega162 bune. Culmea, citeste bine signature dar la stergere apar erori. Spune ca a sters bine dar la citire apare continut ciudat.

Il am cu 6.17. Cica asta ar fi versiunea cea mai stabila.

Nu stiu daca sa ma incumet sa il ridic la 6.71, ultima versiune pe TL866A.

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Mie programatorul mi-a deblocat un atmega 8-16pu cu firmware-ul 2.03, taman cand ma pregateam sa-l rup in doua pe domnul Atmega. Era ultima incercare. I-am blocat dintr-o prostie SPI-ul...parca...desi programatorul imi blink-uia verdele si parea ca totusi a realizat ceva, la citire era ca mort atmega8. Prima data incercasem cu ultimul firmware din 2011 si credeam ca e programatorul prost realizat de mine (desi fara jumper blinkuia rosu iar cu jumper blinkuia verde cu chip-ul respectiv). Prin tatonare si persistenta...am salvat 13 lei de la gunoi. Treaba naspa este ca nu poti folosi un 328 pentru deblocarea unui atmega8.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salut.

Tocmai ce am finalizat de lipit componentele pe cablaj pentru a realiza un "doctor" si am incercat sa scriu hexul pe un ATmega8-16PU si am probleme. Va spun un secret: este primul microcontroler pe care vreau sa-l programez. In prealabil am "ars" bootloaderul pe el si asta mi-a reusit deoarece l-am testat cu un blink.

Dar sa revin la ce nu-mi reuseste:

Ca soft folosesc AVRDUDESS si procedez ca in poza atasata.

Pasul 1: selectez programatorul

Pasul 2: dau Detect si detecteaza ce controler am.

Pasul 3: dau read la fuses si la lock bits dar nu modific nimic (sau trebuie?)

Pasul 4: aleg hexul pentru ATmega8 update10-20.04.2011

Pasul 5: am dat o verificare inainte de programare si imi da eroare: avrdude.exe: verification error; content mismatch

Pasul 6: am dat totusi Program! ca sa vad ce se intampla, dar in mod logic nu functioneaza "doctorul. Nu se aprinde niciun led si este normal zic eu.

Pentru cine este dispus sa faca o analiza, am atasat tot ce afiseaza AVRDUDESS.

Multumesc in avans pentru eventuale sugestii.

145558702_ProgramareATmega8.thumb.jpg.227533694c75bc8179fe8953463e0858.jpg

Detected 1e9307 = ATmega8
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9307
avrdude.exe: reading lfuse memory:

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\georg\AppData\Local\Temp\a433782e-e10b-4764-9936-f87b12972b92.TMP"
avrdude.exe: reading hfuse memory:

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\georg\AppData\Local\Temp\6b8a3b71-fefe-4491-93b3-95b868f7ef36.TMP"
"efuse" memory type not defined for part "ATmega8"

avrdude.exe done.  Thank you.

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

avrdude.exe: reading lock memory:

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\georg\AppData\Local\Temp\852a3434-16c0-477e-8a84-4af5e5f99b53.TMP"

atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex: 8,136 / 8,192 Bytes (99.32%)

avrdude.exe: verifying flash memory against C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex:
avrdude.exe: load data flash data from input file C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex:
avrdude.exe: input file C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex contains 8136 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 4.31s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x00b0
             0x08 != 0x07
avrdude.exe: verification error; content mismatch

avrdude.exe: NOTE: "flash" memory has been specified, an erase cycle will be performed
             To disable this feature, specify the -D option.
avrdude.exe: erasing chip
avrdude.exe: reading input file "C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex"
avrdude.exe: writing flash (8136 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 5.85s

avrdude.exe: 8136 bytes of flash written
avrdude.exe: verifying flash memory against C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex:
avrdude.exe: load data flash data from input file C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex:
avrdude.exe: input file C:\Users\georg\Desktop\filehost_atmega-hvpp-fusebit-doctor_archive\update10-20.04.2011\firmware\Atmega8\atmega_fusebit_doctor_2.10_m8.hex contains 8136 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 4.32s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: 8136 bytes of flash verified

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Posibil ca noul noutul meu programator USBasp sa aiba nevoie de un update de firmware? Asta sa fie problema?

Cred ca trebuia sa scriu ca bootloaderul l-am ars cu Arduino UNO, acest programator l-am cumparat ulterior.

Edit:

Am facut update de firmware la programator si nu mai am nicio eroare. Atasez un fisier txt cu ce afiseaza AVRDUDESS pentru cine are disponibilitatea sa verifice, poate imi scapa mie ceva.

New Text Document.txt

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Revin cu o intrebare: 

In AVRDUDESS dupa ce dau Detect, imi detecteaza ce tip de microcontroller am apoi pot citi fuse bits.

Eu am un ATmega8-16PU si citeste asa:

1.thumb.png.4a9d6840460fe3fb2336cb40968d1186.png

Am incercat sa folosesc Fuse Calculator si am selectat Atmega 8. Default calculatorul ofera urmatoarele: L 0xE3 H 0xD9 iar LB nimic.

Dupa ce am citit aici si am incercat sa inteleg, singura setare pe care as putea sa o scuimb ar fi ceasul intern (deoarece controllerul va functiona cu ceas intern neavand oscilator extern montat pe placa Fuse bits Doctor) dar nu stiu daca pot alege 4 sau 8MHz. As fi tentat sa-l ridic, default fiind 1MHz. As gresi?

Ce ar trebui sa fac apoi, sa trec fuse bits oferiti de calculator si sa bifez Set fuses apoi Write si Program? Fuse lock ramane debifat?

Pentru programare folosesc un programator USBasp (am scris mai sus ca i-am facut update de firmware) si un shield ca cel din poza, cristalul fiind de 8MHz. Dar cred ca la fuses se seteaza ceasul cu care va lucra controllerul, nu ceasul de pa shield. Scuze, poate scriu o prostie dar vreau sa fiu sigur ca am inteles bine.

p2.thumb.jpg.ef0f5fab77f5c830cb2d35c5bf4cab3d.jpg

Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări