Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

multa stiinta putina practica

liviu

Postări Recomandate

io nu stiu de la 13 ani am inceput cu electronica mai mult amplifuri decat boxe da sincer de cand am intrat pe site ul asta ma dezamagesc pe zii ce trece am facut o gramada de boxe facute din cap cu ceva cunostiinte revista tehnium ma ajutat mult si sunau mult mai bine decat alte boxe din comert ,acu mam prostit cu o gramada de pareri incat imi piere tot chefu sa realizez o incinta.de fapt miam cumparat un dif beyma de 8 am facut o cutie din cap si nu am fost multumit.in fine cheltuiala mare mdf ul taiat lipici furnir lac etcdin atatea cunostiinte care le aveti ca mie mi se pare ca stiti prea multe teorie vorbiti de parca sunteti mama boxelor am zis hai sa ascult parerea voastra programul winisd .de fapt nu stiu unde mai e farmecu ala de ati face o boxa daca apelezi la un program.dezamagit de realizarea mea su dupa ce am stat nopti citind discutii de ale voastre am apelat la programul winisd.alta cheltuiala mdf de data asta dublu lac vopsea chit etc in fine.rezultatele sunt prea putin auzibile intre cutia facuta de mine si winisd cu diferenta ca am cutia dubla acu si dublu cheltuiala.oricum e bine ca exista un loc unde putem sa comunicam intre noi dar mie mii se pare ca multe discutii sunt doar asa de a discuta unde sunt vremuriile alea cand ne faceam 2 lazi si hai la chef unde cred eu ca la cat bem nu mai conteaza chiar asa mult daca ai pus vata in boxa sau nu ,conteaza ca esti cu pritenii si te simti bine pe muzica preferatasi mandru de clocitoarea care ai facuto sa postez cateva boxe realizate de mine treaba e sa reusesc sa le fac mai mici ca vad ca nu merge

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• liviu

23

• Th3_uN1Qu3

4

• adrian_pic

4

• [i_unit]

2

Top autori în acest subiect

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar forumul nu are obligatia sa fie profesorul tau. Sunt multe idei bune, sunt aduse in fata discutii interesante (lasand la o parte ca multe par certuri), sunt discutate si filozofii dar si aspecte practice. Cine prinde, prinde, cine nu - i se par aberante aceste discutii. Ca ne place sau nu, intotdeauna pe un forum vor exista incepatori si avansati. Era bine daca incepatorii aveau sectiunea lor, ca pe speakerplans, astfel nu li se mai parea ca exista multa teorie fara practica. Sunt convins ca cei pe care tu ii consideri ca se dau a-toate-stiutori, au si multa experienta din practica. Nu spun nume, dar se stiu absolut toti cei vizati.

Link spre comentariu

Winisd nu e Dumnezeu, e un INSTRUMENT LA FEL CA PIXU', nu face nimic altceva decat sa-ti ofere tie valorile dimensiunilor pentru cutie si rezonator (daca-i cazul) si sa-ti ofere niste grafice ipotetice de "raspuns" pentru ceea ce-i ceri tu (frecventa de rezonanta/volum) sau ti le ofera el pe toate ca o prima varianta, pentru o curba de castig cat mai lina. Deasemenea, trebuie sa urmaresti celelalte grafice: group delay, spl, phase.

Ex. Beyma 8 WOOFER P, 75.1L, 33.53Hz (asta poti s-o calculezi cu pixul in 2 minute), tub diam 10,2 (modificabila dupa ce gasesti tu pe piata), lungime tub 21 cm, viteza aerului prin tub 0.05. Daca tii apasat butonul de click stanga, cu cursorul pe imaginea "boxei", poti modifica extrem de rapid, volumul (miscand pe orizontala) si frecventa de rezonanta (miscand pe verticala), astfel incercand sa obtii ce vrei tu, nu ce-ti impune el... totul e relativ. Programul nu impune nimanui nimic, el doar ofera raspunsuri rapide si IPOTETICE la valorile introduse de tine... adica o infinitate de variante posibile pentru acest Beyma 8 Woofer P. Tu esti raspunzator pentru rezultatul obtinut, nu programul. :nebun:

Tot asa am inceput si eu, de mic, eram in scoala generala cand am facut primul amplificator de 10w si in clasa a 9-a cand am facut primul amplificator de 100w, cu traful calculat si bobinat de mine, cablajul desenat si corodat de mine, totul facut de mana mea... si am fost la unu cu el. Tin minte ca avea un difuzor cu rama neagra, cumva rectangulara, cu suspensia albastra si membrana alba cu niste nervuri concentrice (sunt multi care-l stiti), bagat intr-o incinta facuta dintr-o noptiera... si acum mi-a ramas in minte cat de bine suna nenorocirea aia de "boxa" :aplauze... statia aia inca mai merge, la un baiat fara resurse financiare. Si au trecut 15 ani... se mai intampla si miracole...

P.S. Atentie, pe vremea aia eu nu citeam forumuri, aveam tone de carti (inca le mai am)... E o onoare pentru mine sa stiu ca astazi, dupa 15 ani, vorbesc pe forum cu profesionistii pe care-i citeam atunci...

Link spre comentariu

e bine cel putin c am deschis un subiect mi se pare ca sunt un pic criticat ampliful ala de 10 wati care lai facut tu mai mult ca sigur ca lam facut si eu si la 13 ani era iprs baneasa cu cablaju facut si toate alea de fapt dupa ca am realizat amplifu mia placut electronica si in plus am toate colectiile de reviste tehinum mostetenite de la tatal meu si o gramada de almanuhuri se poate ca ampliful ala de 100 de watii il ai dintr un almanah 84 care lam facut si eu si nu o data de 15 ori plus de aia ca nare 100 de wati si oricum eu odata cu difuzoarele vreau sa aduc mai multa caldura si usurinta in ati face cea ceti place

Link spre comentariu

sa nu ma intelegeti gresit , multe conversatii au fost doar contra adresat incepatoriilor .ex:mai bine apelezi la cineva care stie.nu-ti recomandchestii de genu asta care pentru mine nu e cultura e dezamagire pt cei care vor sa invete dar na ,adevaru e ca multi intra pe forum si se asteapta ca in 2 minute rezolva totsi acu sa ma scuzati daca nu ma exprim bine din punct de vedere gramatical am ceva timp de cand sunt iesit inafarasi eventual aici sunt inteles mai bine gramatical decat in tara mea din cauza ca oamenii de aici sunt mai deschisi, in privinta astaati putea sa invata cate ceva in pluscand cine ce unde cand suntem niste egali ca muritori

Link spre comentariu

Liviu - ASA si este corect. Volumul de cunostinte - pe care tu nu-l ai [ !!] - pt. proiectarea corecta a unei incinte acustice este mare (pt tine - imens) - echivalent cu 2-3 ani de specializare intensiva dupa absolvirea unei facultati cu profil electro. (Sau invatarea de unul singur al unui mare numar din cursurilor respective... treaba foarte grea)

Asa ca incepatorii au doar 3 optiuni:

- se apuca de invatat "de le sar capacele", ani in sir, si abia apoi intreaba ce nu au inteles (caz NICIODATA aplicat)

- urmeaza un proiect facut de cineva care STIE

- fac lazi cu difuzoare [rateaza]

Invatarea proiectarii incintelor NU se face din carti de popularizare a stiintei ci exclusiv din lucrari de nivel universitar, pentru ca altfel nu se vor cunoaste niciodata nici metodele si principiile de calcul (cum se ajunge la formule si ce reprezinta ele), si nici totalitatea regulilor.

Si inca ceva - sa nu te astepti sa iti explice vreodata cineva ceva cand incepi sa scrii cu "io" si "gramatica" de mai sus !

De altfel doar aceasta ultima fraza este raspunsul [suficient] pt. tine. Partea dinainte am scris-o mai mult ca motto pentru forum.

Este punctul meu de vedere.

Link spre comentariu

sa nu ma intelegeti gresit , multe conversatii au fost doar contra adresat incepatoriilor .ex:mai bine apelezi la cineva care stie.nu-ti recomandchestii de genu asta care pentru mine nu e cultura e dezamagire pt cei care vor sa invete dar na ,adevaru e ca multi intra pe forum si se asteapta ca in 2 minute rezolva totsi acu sa ma scuzati daca nu ma exprim bine din punct de vedere gramatical am ceva timp de cand sunt iesit inafarasi eventual aici sunt inteles mai bine gramatical decat in tara mea din cauza ca oamenii de aici sunt mai deschisi, in privinta astaati putea sa invata cate ceva in pluscand cine ce unde cand suntem niste egali ca muritori

ultima fraza m-a uns pe suflet,mai fratilor !!!,si daca totusi liviu e un taran(vorbesc prin absurd.sa nu te superi liviu ) si asa se exprima el in realitate ,ce ai vrea? sa se chinuie el sa traduca cu google translate din romana in romana doar sa citesti tu cuvinte mai mari decat ca tine? ;textul lui nu e corect din punctul cui de vedere??? al unui fifizon care e decis ca nu e corect "sint" ci " sunt " doar sa ramana in istoria literaturii romane ? fucccck of man (am scris corect ? ca in romana as fi mancat vreo litera)noi nici macar nu stim de unde am iesit,din adam/eve? din big-bang ? si ne batem in piept ca "sa" se scrie sau nu si cand cu cratima ;niste oameni cu putin mai multa materie cenusie au inventat o forma de comunicare si de-a lungul timpului "inteligenti" au decis sa o imbunatateasca din punctul lor de vedere;ar trebui sa ne preocupe alte treburi mai importante cum ar fi de pilda ca cu "desteptatimea " asta imbolnavim planeta si lasam copiilor nostri o epava plina de gunoias impusca fara remuscari autorii interventiilor acestora pline de falsa pudoare doritori de "recunoastere"propun mutarea de pe aici doar dupa epuizarea subiectului :)))
Link spre comentariu

Frate, invata cand tre sa scrii cu litera mare, cand se scrie cu litera mica, si cand si de ce se utilizeaza punctul si virgula. Pana atunci mai slabeste-ne cu atitudinile astea refractare. Sau cel putin pastreaza-le pentru tine, nu mai da pilda proasta si la altii. In regulament se precizeaza clar cum ar trebui sa se posteze. Daca nu-ti convin conditiile de utilizare ti-am fi foarte recunoscatori (cel putin eu...dar mai sant o gramada de utilizatori) daca ne-ai "abandona in pudoarea noastra" si ai parasi cat mai repede forumul.

Link spre comentariu

Oauuu. Ce nivel ridicat al testosteronului e pe aici. Bag de seama ca acest forum poate deveni oricind unul pentru fanii k1.Liviu are cumva dreptate, dar poate nu a stiut sa se faca inteles. Era de asteptat ca un forum destinat sa contina mai multe informatii practice, si chiar fotografii exemplificative. Tot respectul pentru maestri ( sau maistri :jytuiyu ) genului si cel mai mult respect experienta acestora, care dupa umila-mi parere trebuia impartasita si altora. Asta se numeste progres si a impins omenirea inainte.

Link spre comentariu

"as impusca fara remuscari autorii interventiilor acestora pline de falsa pudoare doritori de "recunoastere". D-ta nu intelegi ca acel om, daca nu stie sa scrie corect, inseamna ca nu intelege ce citeste. De ex."am ceva timp de cand sunt iesit inafara". D-ta ce intelegi din asta? Eu cred ca e prea mic (ca varsta!) sa poata intelege ce citeste..cred ca aproape poate ganguri! :da

Link spre comentariu

"as impusca fara remuscari autorii interventiilor acestora pline de falsa pudoare doritori de "recunoastere". D-ta nu intelegi ca acel om, daca nu stie sa scrie corect, inseamna ca nu intelege ce citeste. De ex."am ceva timp de cand sunt iesit inafara". D-ta ce intelegi din asta? Eu cred ca e prea mic (ca varsta!) sa poata intelege ce citeste..cred ca aproape poate ganguri! :da

nu vreau sa te contrazic,poate fi adevarat ,la fel de adevarat e ca trebuie sa respectam si niste reguli printre care si respectarea limbii materne dar pentru aceasta exista moderatori,staf sau mai stiu eu ce exista prin conducere;restul??? paraciosi bagatori in seama,lipitori .Unii mai au tupeul sa-si auto pretinda dreptul de a-mi cere cere sa parasesc forumul(vreun actionar elforum )nici eu nu sunt prea batran dar de cca 10-12 ani imi castig painea prin munca si la fel ca si aici am avut "onoarea " sa intalnesc lingai,spioni,informatori care si-au gasit obiectul muncii in a-si raporta colegii ca stiu eu ce mama dracului au facut si nu e in manual.Intelegeti ideea? :lasati moderatorii sa lucreze dragi lipitori , pardon colegi si incercati sa va ajutati semenii cu ceva bag mana in foc ca daca caut prin mesajele unora dintre voi ,in afara de rautati si corectii de genul celor de mai sus nu gasesc
Link spre comentariu

liviu din primul tau mesaj nu prea se poate intelege ceva clar. Chiar daca ai plecat de ceva timp din tara sunt sigur ca in tara actuala in care traiesti limba respectiva contine semne de punctuatie (punct, virgula, semnul exclamarii, semnul mirarii etc.). In orice limba scrisa aceste semne de punctuatie ajuta cititorul sa inteleaga ce a vrut sa scrie scriitorul. In primul tau mesaj ai scris:

de fapt miam cumparat un dif beyma de 8 am facut o cutie din cap si nu am fost multumit.in fine cheltuiala mare mdf ul taiat lipici furnir lac etc

din atatea cunostiinte care le aveti ca mie mi se pare ca stiti prea multe teorie vorbiti de parca sunteti mama boxelor am zis hai sa ascult parerea voastra programul winisd .

de fapt nu stiu unde mai e farmecu ala de ati face o boxa daca apelezi la un program.

dezamagit de realizarea mea su dupa ce am stat nopti citind discutii de ale voastre am apelat la programul winisd.

Daca ai citit cateva articole de aici ai fi vazut ca toti care doresc sfaturi prezinta clar situatia. Tu ai spus ca ai luat un difuzor beyma de 8. Dar ce model este nu puteai sa scrii? Tare am impresia ca tu esti genul care vrea sa are ogorul cu un Porsche si vrea sa castige curse de masini cu tractorul. Daca nu folosesti un difuzor potrivit pentru ceea ce vrei sa obtii esti condamnat sa te chinui si sa nu intelegi nimic. Din faptul ca ai vorbit de o singura boxa si de un singur difuzor cred ca ai vrut sa construiesti un subwoofer. Cum banuiesc cam ve vrei sa obtii iti spun ca fara un difuzor de minim 10" nu ai sa fii multumit. Dar nu orice difuzor de 10" poate fi folosit pentru a construi un subwoofer. Cand iti alegi difuzorul cauta sa fie pentru subwoofer sau daca vrei sa folosesti un woofer (sunt sigur ca pretul mai mic te va impinge sa cumperi un woofer si sa faci subwoofer) posteaza modelul (si eventual parametrii aici) si sigur vei primi un sfat pertinent.

Nu am inteles de unde ai tras tu concluzia ca parerea noastra = programul winisd?? (cam asa reiese din ce ai scris tu). Trebuie sa stii ca daca iei un difuzor midwoofer (chiar si de 200 euro bucata) si folosesti nu programul WinISD ci un program mult mai performant tot nu vei ajunge sa faci un subwoofer! Programul din pacate nu-ti poate spune direct ca ai facut o alegere gresita. Daca ai un minim de cunostinte iti vei da seama dupa rezultatele oferite de WinISD ca trebuiesti tras de urechi in privinta alegerii facute.

Se pare ca tu crezi ca folosirea unui program stirbeste din farmecul realizarii unei boxe. Din pacate te inseli amarnic. Daca nu vrei sa folosesti un program poti cauta formulele si cu un creion si un top de hartie A4 te poti apuca singurel sa faci calculele daca vrei sa simtit "farmecul" de a face singurel totul.

Daca ai facut cateva boxe din cap fara sa tii cont de niste principii si ti-a placut cum suna sa nu crezi ca suna mai bine decat cele din comert. La aceasi bani sigur cele din comert suna mai bine decat ce ai facut tu. Ma repet: LA ACEEASI BANI! Costul unui produs facut pe banda rulanta este mult mai ieftin decat ce poti face tu acasa in regim DIY. Daca tu ai investit 400 lei pentru a face un subwoofer cauta sa faci comparatia cu un subwoofer de aceeasi valoare din comert (cam toate din comert din gama low price au si amplificatorul integrat, adica sunt active deci trebuie tinut cont de asta la pret) si iti spun sigur ca vei fi dezamagit de realizarea ta. Cred ca stii si tu ca pretul en gros este mult mai mic decat en detail. Producatorii nu cumpara o coala de mdf sau un difuzor deci ies mai ieftin plus ca finisarea este mai buna decat ce poti tu obtine in regim DIY. Daca intelegi acest lucru iti dai seama ca DIY pentru segmentul low cost nu are rost ca vei iesi mai scump si cu rezultate mai slabe.

Deci scrie ce ai vrut sa faci si ce model de beyma de 8 ai folosit. Eu suta in mie iti zic ca nu ai ales corect dufuzorul pentru aplicatia dorita!

Link spre comentariu

"bag mana in foc ca daca caut prin mesajele unora dintre voi ,in afara de rautati si corectii de genul celor de mai sus nu gasesc". De ce esti asa suparat? Se pare ca ai o problema.. Sa fie criza?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări