Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa imi aleg becurile economice?

Vizitator mortuelle

Postări Recomandate

Este interesant pentru cand te pricopsesti cu un "snow white" de 12000K (am cotrobait pe net sa vad ce inseamna in traducerea celor de la Philips pentru ca nu dadeau ca si cod decat td-d fara indicatorul de 3 cifre) parca nu-ti mai arde de socializare cu "figurile livide" din fata ta. Parerea mea este ca trebuie tinut cont si de o mica recomandare pe care o fac producatorii. Este vorba de folosirea tuburilor cu lumina "calda" cand este necesara o cantitate de lumina mica (intr-un apartament de exemplu) si de folosirea celor "daylight" sau lumina "rece" cand este necesar un flux de lumina puternic (intr-o hala de productie de exemplu).

Pana la urma raspunsul la intrebarea initiala depinde foarte mult de locul unde se doreste iluminarea si cat de multa lumina este necesara. Acesta este un parametru subiectiv si depinde de persoana. De exemplu, sunt persoane (unde ma incadrez si eu) care nu suporta lumina alb-rece fluorescent (clasic sau cfl) in dormitor. Si ca fapt divers, majoritatea chinezariilor ieftine sunt alb-rece... Situatia se schimba la "bancul de lucru" unde cantitatea de lumina necesara este mare si accept "fluorescentele" chiar si alb-rece. Daca ai un tub fluorescent cu CRI mic atunci este si mai greu daca lucrezi cu nuante apropiate la culori (de exemplu la cabluri electrice).

Ca o paranteza, pot sa spun ca lumina solara si echivalentele ei (tuburile daylight) respecta recomandarea mentionata mai sus referitor la cantitatea de lumina iar tuburile cu lumina "calda" sunt echivalentele focului din cavernele de acum 12000 de ani. Aceste doua respecta virarea catre rosu a sensibilitatii ochiului cu scaderea iluminarii si de aceea exista preferinta pentru lumina "calda" cand se lasa seara. Si cum becul da lumina "calda" foarte apropiata de a focului este foarte bine inteles de ce rezista inca si are atatia sustinatori. Cand vine vorba despre ciudateniile aste de 12000K te fac sa crezi ca esti intr-o pestera de gheata sau la 10m sub apa.

@XAN77: se pare ca astea le plac celor care sunt "la conducere" si de aceea impun ciudateniile astea de "snow white" de parca numai albastri nu eram. Acum, si o simpla filmare de onomastica in lumina astora o sa para un film cu zombie.

@Dr.L : se pare ca T12 sunt cele care nu se mai produc conform celor scrise de Osram aici (Eng): http://www.osram.com/osram_com/Tools_%2 ... tml#answ23 si se refera la tuburile de 35mm (cele "groase", indicatia este in partea de jos a paginii). Poate vanzatorul a aplicat la toata gama aceasta informatie. Daca nu se mai produc, in mod normal un producator le scoate din cataloage si cum aici exista inseamna ca se mai produc (Eng): http://catalog.myosram.com/zb2b/b2b/sta ... rminor=9.8 (daca link-ul nu merge folositi cautarea in catalog dupa "Lumilux T8 tubular G13 base").

Si totusi intrebarea ramane : de ce este preferat un "snow white" cu CRI de 78 si 12000K in favoarea unuia "840" cu CRI 85 si de 4000K? (datele le-am luat dintr-un catalog Philips disponibil pe internet)

Am o explicatie si nu e numai subiectiva. Se pare ca in cantitati mari, tuburile acestea sunt mai ieftine tocmai datorita "neplacerii" culorii de catre consumatorii casnici si de aceea apar tot mai mult in industrie unde nu este necesara creearea unui mediu confortabil cum este locuinta. Daca muncitorii nu se plang de culoare, nici sefii nu se plang ca le cumpara mai ieftin.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

16

• blazeu

15

• The Stressmaker

14

• XAN77

9

Top autori în acest subiect

T12 nici n-am vazut prin magazine...Magazinul de care vorbeam are doar PhilipsTuburile mai galbene scot si un flux luminos mai mare,dar probabil ca si fosforul de pe ele e mai scumpDin ce am mai observat, 840 de la philips si 830 de la osram sunt ecologice (si scrie pe ele),ceea ce inseamna ca imediat dupa aprindere palpaie (nu la 50Hz,dar se vede ca pulseaza limina) :nebunrau: . Dupa ce se incalzesc,lumineaza normal. Cand e rece,fenomenul e si mai accentuat

Link spre comentariu

Nici la Iasi nu am mai vazut tuburi groase; doar T8? (18 in loc de 20 W si 36 in loc de 40 W).Tuburile si mai subtiri (T5?) am vazut cu puteri intre 4 si parca 30W? Eu am cateva de 8W. Astea se apropie de ce-i in CFL-uri: intensitate mare, aproape insuportabila la privit, probabil tubul foarte cald. O fi progresat tehnologia, insa la cresterea solicitarii eu sunt sceptic ca au aceeasi longevitate cu alea vechi...Spor!

Link spre comentariu

eu nu am folosit T5, dar se pare că întradevăr au viață lungă, nu știu dacă mai lungă decît T8, dar în mod cert deprecierea în timp (scăderea intensității luminii) se produce mai devreme la T8 decît la T5. De aceea și sunt folosite de comunitățile de acvariști, care le folosesc deja de cîțiva ani. La acvariu nu se schimbă tubul cînd se arde ci după un anumit timp (6-maxim 8 luni la T8, 12 luni la T5) cînd intensitatea luminii a scăzut prea mult afectînd creșterea plantelor. Întradevăr sunt cam insuportabile la privit, și al meu de 39W mă sparge la ochi.T5 lucrează întradevăr la temperatură mai ridicată.

Link spre comentariu

T8 este un T12 mai mic ca diametru dar cu acelasi luminofor. Asta inseamna ca densitatea de curent in tub este mai mare la T8 si implicit o incalzire a luminoforului mai mare ceea ce se traduce prin degradarea mai rapida a acestuia. La T5 situatia este alta, luminoforul este conceput sa dea randament maxim la o temperatura mare, de aceea acestea functioneaza mult mai calde.La T12, de exemplu, ai 40W, puterea tubului, pe cand la T8 ai 36W ceea ce se traduce printr-o usoara suprasolicitare a tubului intr-o lampa conceputa pentru T12 (depinde de parametrii tubului si ai doselului). Aceasta se vede in timp, si este inca un motiv pentru care tuburile acestea tin mai putin (pentru bucuria vanzatorilor!)[email protected] : ai dreptate, si din experienta mea pot sa spun ca nu luminoforul este problema ci "gazul", adica "se duce gazul" si incepe sa palpaie, in termeni populari. La cele care se aprind si se sting des (cum ar fi intr-o baie, de exemplu), la acelea se intrerup de obicei filamentele.Pana la urma consumerismul primeaza...

Link spre comentariu

La cele care se aprind si se sting des (cum ar fi intr-o baie, de exemplu), la acelea se intrerup de obicei filamentele.Si as mai adauga eu, se mai scurcircuiteaza condensatorul care leaga intre ele filamentele. Fiind chinezesc si la tensiunea nominala de 600V se strapunge mai des decat se ard filamentele.Inainte sa aruncati un neon cu drosel electronic, verificati mai intai condensatorul. Puneti in locul lui un ceramic la 2KV (deobicei sunt de 2,2nF) si acesta nu se va mai strapunge.

Link spre comentariu

poate or pastra pe galben o singura nuanta, 2700K sau 3000K, dar sa existe numai de 12.000K si sa fie eliminate becurile cu incandescenta, cred ca-mi iau lumînări :d

Temperatura de culoare e numai pt 'culoarea' alb; la galbenul ,care este o culoare(adevarata,nu chinezeasca) nu se exprima nuanta prin temperatura.
Link spre comentariu

Mai nou chinezii au inventat albul "matematic" la leduri. Este un alb-galben care se exprima cel mai bine prin expresia "PI la patrat". Daca ar fi sa o iau prin extindere, orice are un "fosfor" si are o culoare care seamana cu alb i se poate atribui o temperatura de culoare. Perceptual, omul are tendinta de a atribui un nume de culoare unei "nuante" de alb care are o culoare dominanta. De exemplu, eu cand ma refer la tuburile fluorescente "snow white" spun ca sunt albastre si nu ca au o nuanta de alb-albastrui.

Link spre comentariu

multumesc @The Stressmaker pentru susținere ;). Am avut eu o exprimare nefericită, binențeles galben e impropriu spus, există pe piață și tuburi galbene, verzi, roșii, albastre, da nu la acel fel de tub galben mă refeream eu.Pînă una alta s-a răspuns intrebării din titlu, să fie de firmă, de temperatura de culoare după preferințe și de lungime optimă corpului de iluminat unde se montează (cele spiralate sunt ceva mai scurte).Cît despre snow wite, să ne ferească sfîntu să rămînem doar cu ele. Noi nu locuim la polul nord in iglu ca să fim obișnuiți cu acel fel de alb, după cum și numele trădează felul albului. Din ce am tot citit pe net, se pare ca temperatura de culoare ridicată a albului stimulează activitatea, făcîndu-ne mai productivi; mai productivi la baie, mai productivi in bucătărie, mai productivi in dormitor...or ști ei ce fac :ras:P.S. eu deocamdată sunt mai productiv in garaj unde am un snow wite, dar am și un 830 sa nu cumva să mă întrec cu munca, că ce-i mult strică.

Link spre comentariu

E pe bune treaba cu culorile:alb-albastru cain zori,cand incepe ziuagalben ca la apus cand se incheie ziuaNuantele astea influenteaza si soferii,cu faruri de diferite culori. Cei care au nuante mai galbui,tind sa faca mai multe accidente noapteaDar snow white e numai pt cavouri,sa faca mortii sa arate mai morti 666

Link spre comentariu

Am pus peste tot numai becuri cu nuante calde, alb galbui unele aproape spre portocaliu. Sunt singurele pe care le suport.Alea care bat in albastru ma enerveaza cumplit. Nu mai disting bine culorile, mi se pare ca palpaie desi nu palpaie si ma obosesc cumplit.Cu lumina din aia albastrie sunt capiu rau, parca as fi pe alta planeta! :sparge:Banuiala mea e ca mintea asociaza lumina albastrie cu o lumina bogata in ultraviolete. Ultravioletele in cantitati mari fac orice, numai bine nu fac. Din cauza asta asociem lumina care bate in albastru cu notiuni precum rece, moarte, etc.

Link spre comentariu

apropo de becuri economice...cele de mall sunt cam scumpe si nu se stie cat rezista...si apoi chestia cu echivalenta luminii fata de unu incandescent nu stiu daca se poate aplica oricand...de exemplu eu am un bec economic de 32W identic cu acesta http://www.huayigrup.ro//Bec-economic,p-1063.html cumparat in urma cu peste 1 an din bazar pe care il folosesc la o lampa de birou ..si care in medie functioneaza cam 12-14 ore pe zi...iar lumina pe care o da este mai puternica decat la un bec cu incandescenta de 100w dar...asta doar la lampa de birou ..orientat in jos ..dar..daca il pun intr-o lustra nu mai e acelasi lucru pare o lumina mult mai slaba decat un incandescent de 100w...oare care sa fie explicatia? difera asa mult unghiul de reflexie a luminii in pozitia spre tavan? :jytuiyu

Link spre comentariu

In malluri se folosestc becuri 830.Majoritatea sunt economice neintegrate (arata ca cele economice,dar nu au balast integrat).Durata lor de viata e mare,15.000h daca sunt folosite cu balasturi electronice cu preincalzire. D-aia sunt si asa scumpe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări