Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutooor robotel

Vizitator sonyboy

Postări Recomandate

Vizitator sonyboy

sa va explic...vreau sa realizez un robotel cu avr-uri nush de cate voi avea nevoie pt el care sa stie cam:-sa urmareasca o linie de o anumita culoare, care va fii luminata de leduri albe si vor fi folositi fotorezistori pt comparatie;-sa aiba 2 roti motorii independente, motorizate fiecare cu cate un motor, daca nu se accepta motorizare pe 2 roti pe acelasi ax cu cel putin o rotita ghidanta;-sa aiba senzori sa nu se loveasca de obstacole, aici nu stiu ce sa folosesc...antenute cu microcontacte sau ultrasunete, sau tot fotorezistori;-sa aprinda cate un led pt fiecare culoare pe care o urmareste...ex..urmareste o dunga rosie, aprinde un led rosu, samd pt restu , inca 2 culori deocamdata.astept idei...va rooooggggg...am nex?voie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

3

• bogdanm

1

• UnD3aD

1

• andiy

1

Top autori în acest subiect

Pai in primul rand ce culori vor avea liniile de urmarit?Daca linia va fi rosie, led-ul ar trebui sa fie rosu.Dar daca linia este neagra pe alb, sau alba, pe negru? Ar trebui clarificate cateva elemente. Este un robotel distractiv sau trebuie utilizat la ceva? In al doilea caz, ceva detalii...Daca se loveste de obstacol ce face? Iese de pe linie si revine dupa ce il ocoleste sau cum?

Link spre comentariu
Vizitator sonyboy

...e un robotel distractive...practic trebuie sa il fac sa se miste si sa respecte ceva reguli..o sa il finisez eu dup-aia...pt inceput, poate urmari si numai o culoare...faza cu obstacolele era in caz ca se este o intersectie, si pe linia lui este un obstacol, sa ia alta linie, adica sa incerce sa faca un 360 gr , iar daca intalneste alta linie intre timp sa o ia pe aceea si sa isi continue drumul...pls dati-mi o mana, trebuie sa il fac macar o parte din el in 3 sapt.macar sa urmareasca o dunga alba pe negru, sau invers negru pe alb...nu conteaza.pt inceput, multumesc anticipat.puteti da si niste id-uri de yahoo, sa fac o echipa micuta...evident daca vreti...

Link spre comentariu
Vizitator sonyboy

cate un motor pe rotile din spate, individuale, poate chiar sa ramana pe 2 roti, 4 senzori(fotorezistori) la podea, sa compare, doi sa fie unu langa altul iar ceilalti in in extreme.ca el sa stie ca 2 senzori trebuie sa imi vada culoarea alba, iar doi, aia de pe mijloc, care sunt unu langa altul, culoarea neagra, iar daca deviaza, ex. unu din senzorii care urmaresc dunga, iese si vede culoare alba...ex cel din stanga vede alb, microcontrolerul trimite un semnal la motorul dreapta sa creasca viteza unghiulara, astfel incat sa il readuca pe linie...in fine.ce spuneti???problema.am un at90s2313, imi permit sa iau unu mai mare, un atmega8535 de ex, dar nu cred ca e cazul deocamdata.nu stiu cu o sa fac urmatoarele:microcontrolerul primeste si trimite date digitale, si nu imi vor ajunge pinii pt tot ce veau eu sa fac.intrebari:cum fac ca microcontrolerul sa stie ce vede senzorul??cu ADC???si cu demultiplexoare???si..la miscare, microcontrolerul trimite tot informatie digitala...o sa imi trebuiasca aici DAC-uri si relee?pt a trimite semnal curent la motoare??intai imi trebuie partea hardware sa imi fie gata, iar apoi o sa incerc sa fac programul, tot cu ajutorul vostru...bineintles.multumesc anticipat

Link spre comentariu

Cel mai bine ar fi ca actionarea rotilor sa o faci cu motoare pas cu pas. La acestea poti fi sigur ca viteza lor este egala, deci se pot comanda simultan. Se minimizeaza astfel problemele legate de schimbarea directiei, sensului, vitezei.Cred ca numarul de pini al lui at90s2313 ar fi suficient... Sesizarea liniei ar putea fi realizata cu trei fotorezistente, sau chiar cu doua. Controllerele care contin ADC au de obicei mai multe intrari, asa ca nu trebuie multiplexoare.Poti folosi multiplexoare daca vrei sa utilizezi comparatorul analogic pentru analiza mai multor fotorezistente.Eu vad o solutie simpla asa: o sursa de lumina, care lumineaza in jos (led). De o parte si de alta a acestui LED sunt 2 fotorezistente, care se afla de o parte si de alta a liniei. In mod normal, cele 2 fotorezistente ar trebui sa fie luminate egal, deci sa aiba rezistenta egala. Fotorezistentele pot fi legate in divizoare de tensiune si, cu comparatorul analogic, se poate vedea care fotorezistenta este luminata mai puternic. De asemenea se poate masura tensiunea cu un ADC. In acest ultim caz, se poate estima si abaterea de la linie, astfel incat corectia sa fie proportionala cu aceasta abatere. Constructiv, robotelul se poate realiza ca o buburuza, cu 2 roti plus una in spate, ca o bila, astfel aceasta sa se poata misca in orice directie, sau pivotanta.

Link spre comentariu

Cred ca am gresit putin poza, in sensul ca led-ul si cele 2 fotorezistente trebuie sa se afle pe axul dintre cele 2 roti, iar acest ax nu trebuie sa fie pe axa de simetrie, ci putin mai in fata, astfel ca in spate sa mai existe o roata.Cred ca rezultatele cele mai bune s-ar obtine cu o linie reflectorizanta, din staniol sau folie de aluminiu, pe fond de culoare inchisa.Ma batea si pe mine gandul sa fac un astfel de robotel, dar acum nu prea am timp de proiecte care nu aduc bani. :finga: Sau nu am bani de proiecte care nu aduc bani.:finga: Mai precis, voiam sa fac un robot aspirator, cu acumulatori. Aspiratorul il recuperam dintr-unul din acela, auto, care se mai gaseste prin magazinele cu pret redus. Robotelul "baleia" camera, evitand obstacolele, iar cand acumulatorii se descarcau, robotelul ar fi trebuit sa se duca intr-un anumit loc, unde era o "statie" cu contacte pt. reincarcare. Acest robotel ar fi trebuit sa faca curatenie intre anumite ore, cand nu era nimeni acasa. Proiectul e destul de complicat, caci e munca multa pt. programare si teste, caci "buburuza" ar trebui sa se "calibreze", astfel incat sa isi corecteze pozitia cand intalneste un obstacol, sa nu lase locuri neaspirate, sa parcurga camera sau camerele in mod optimal, etc.Bineinteles, nu se pune problema urmaririi unei linii...

Link spre comentariu
Vizitator sonyboy

zilele trecute am auzit prin campus ca se organizeaza un concurs de electronica la mine la faculta, si m-am gandit de ce nu.nu detin totalul de informatii de care am nevoie+ca ma preseaza timpul...invata, si mai si lucreaza la proiect pana in 22-24 nov, ca atunci este evenimentul.deci...sunt cam presat.si vreau ca daca nu e gata de functionare pana atunci, robotul, sa am macar o prezentare power point cu ideea.stii cumva un program cu care as putea realiza geometric schita robotului, ca aceea p care ai facut-o tu???am altfel ideea si sa o vezi si tu...poate imi dai ceva sfaturi la ea. si aceasta sa fie una din slide-urile prezentarii.ms...si mai astept sfaturi.

Link spre comentariu

http://www.andrew.cmu.edu/user/rjg/webr ... etric.html

http://chanhak.com.ne.kr/robot.html/ --> 2001 spring, Tiny Line Tracer

acesta am vrut sa-l fac eu insa m-am lasat ca nu am gasit niste motorashe corespunzatoare... am plasat gresit fotodiodele si ledurile care le luminau si fotodioda din centru primea mai multa lumina ca celelalte si nu functiona corespunzator... dar individual detectau foarte bine linia neagra....o linie neagra cam cat degetu de groasa trasa la imprimanta pe o foaie alba...... poti sa folosesti si 2 motoare DC si sa le reglezi viteza prin functia PWM de la PIC-uri.... nu stiu daca at90s2313 are asa ceva...

alte scheme poti gasi cautand cu google "line follower robot"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări