Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De lla schema la cablaj


marshall

Postări Recomandate

Salut,As vrea sa invat si eu cum se face (concepe) un desen de cablaj pornind de la o schema data. Ma intereseaza in special transpunerea schemelor de amplificatoare audio, si/sau motaje cu tuburi electronice. V-as ruga daca se poate sa nu-mi faceti trimitere catre materiale in alta limba decat romana pentru ca nu o sa pot intelege nimic. Multumesc mult!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • marshall

    12

  • gica70

    6

  • zal

    2

  • mikella

    2

Top autori în acest subiect

Salut! Descarca EAGLE si invata cum sa il folosesti.Cu el poti transpune schema electrica in schema de cablaj.Sau cu creionul pe o foaie cu patratele.Incepe cu scheme simple sa ati dai seama cam cum se face, dupa aia treci la ceva mai complex.Bafta!

Link spre comentariu

Ca idee generala, fara a fi regula, trebuie sa respecti pozitiile pieselor din schema, de la stanga spre dreapta sau invers, incepand de obicei de unde "intra" semnalul sau alimentarea, cautand solutii pentru a crea legaturile electrice intre piese. Cauta pe net materiale cu reguli de proiectare a cablajelor.Incepe cu un program de proiectare simplu, gen ExpressPCB, si cu scheme simple: alimentatoare simple, circuite basculante gen "licurici auto" etc. (gasesti o groaza de scheme simple pe net), asta pentru a-ti forma mana, pentru ca pana la desenarea cablajelor de amplificatoare e ceva cale si-ti trebuie ceva experienta. Daniel

Link spre comentariu
Multumesc, dar asa cum am spus in primul post, stiu sa transfer un desen pe placa propriuzusa. problema mea este cum fac desenul respectiv ...Altfel, inteleg ca nu exista o metoda bine structurata pentru asa ceva. totusi de fiecare data cand cineva posteaza ce a construit, arata schema si apoi montajul gata facut. Oare cum au rezolvat etapa cu proiectarea cablajului?
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Omule, nu e nimeni secretos, dar ce întrebi aici, e legat mai mult de imaginaţie şi vedere în spaţiu, atunci cînd transpui o schemă pe cablaj. Normal că nu există o reţetă general valabilă, fiecare îşi concepe plăcuţele cum se pricepe.Eu fac multe schiţe pe foi de aritmetică pînă ajung la o soluţie finală şi tot mai fac improvizaţii la montaj, aşa e la amatori.

Link spre comentariu

Nene, vezi că exagerezi și cu întrebările și cu insistența. :bataie 1.Întrebi și aștepți să ți se răspundă.Nimeni nu e obligat/plătit să raspundă.Se raspunde când e timp și bun simț.2. Dacă tot nu știi nimic, nu mai fi cu gura mare.Pune mâna și citește.Din fericire există destule informații pe tot forumul și pe acest interminabil internet, dar cine să le citească? Google e sfânt!3. Să incerc să îți raspund la problema ta:Când faci design de cablaj te ghidezi în principiu după urmatoarele reguli:a.Îl faci in funcție de dimensiunea pieselor de care dispuib.Ai grijă să nu creezi bucle de masă și să distanțezi cât poți etajele de putere de cele de semnale mici.c. Încerci să faci totul cat mai ordonat și mai compact.d. Încerci să-l faci cât mai plăcut la ochi și cât mai ieftin dar fără să faci rabat la calitate(său în funcție de standardele tale).Cât despre ampu' ăla pe lămpi, tipul l-a facut așa pentru că e modul tradițional de construcție (riglete si cabluri) in materie de tuburi.Așa îți recomand și eu sa-l faci(sau macar să încerci). Incearcă sa departezi cât de mult poți trafurile de lămpi și de traseele de semnal. Ideal e să le pui într-o cutie de tablă (fiecare) pentru a le izola magnetic(ecrana).Numai bine, șterge-ți ochii, spală-ți urechile, aruncă chestiile religioase pe geam, deschide-ți mintea si pune mâna și învața.Toate cele bune! :bere:

Link spre comentariu
wally_gatter

traseele de alimentare sa fie dimensionate corespunzator in functie de curentii necesari , iar in functie de voltajul care trece prin ele distantarea corespunzatoare intre trasee.. atentie , traseele de alimentare nu se trec peste cele de semnal

Link spre comentariu

@zal: inteleg ca fiecare il face in felul lui, dar pe mine ma interesa modul de abordare al fiecaruia, astfel incat sa mi-l pot dezvolta la randu-mi pe al meu. Asta vreau eu sa vad: CUM face fiecare? @Mindware: Daca tot ma certi, bare-mi arata-mi tu concret unde sa citesc si de unde sa invat daca informatiile pe care le cer eu nu sunt structurate niciunde?Apoi, pasii de baza in realizarea unui cablaj oarecare ii stiu si eu. Pe mine ma intereseaza cazul concret al unui amp cu tuburi. Adica, DE UNDE pornim, CUM pocedam, DE CE procedam asa, UNDE trebuie sa ajungem.Mai exact, ma intereseaza care este ... spilul, metoda, prin care se aseaza mana aia de piese pe rigla (regleta). Pornim de la intrare, pornim de la tuburi, pornim de la traful de iesire??? nu stiu! De aia intreb!Stiu ca par (si poate chiar sunt) insistent, dar stiu ca daca voi obtine raspunsuri voi ilesni multor incepatori accesul la astfel de montaje. Practic asta este veriga lipsa ...!Numai bine!

Link spre comentariu

Ia o placa potrivita ca dimensiuni din polistiren, asterne o foaie deasupra, prinde-o cu scoci si, cu schema in fata, infige piesele in ordine de la stanga la dreapta, adica dinspre intrare spre iesire. Acum vei avea in fata materializarea schemei si poti face schimbarile necesare atat estetic cat si functional. Cred ca iti dai seama care sunt pasii urmatori..Desigur sunt niste reguli cum ar fi: distante mai mari intre traseele cu semnale intrare fata de cele cu iesire si cu tens. mare, trasee mai groase pt. curenti mai mari, pe unde trec traseele de masa (f. important) etc. E bine sa te inspiri si sa faci analogii din cablajele postate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări