Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect diy cu microfon,difuzor, si 2 AO


Vizitator catelusul_schiop

Postări Recomandate

Vizitator catelusul_schiop

E vorba de un proiect pentru facultate. Mi s-a dat posibilitatea sa aleg ce vreau sa fac si m-am gandit la urmatoarea problema. Am un microfon si un un mic difuzor; ce vorbesc in mini-microfon se aude amplificat in mini-difuzor. Am si o schema, mi-a dat-o profesorul, dar e desenata in graba si nu as vrea sa ma apuc s-o asamblez si sa constat ca e fundamental gresita. Asa ca va cer ajutorul vostru. URAA :prayer: Am refacut-o in EAGLE, ca sa nu va pun vreo foaie scanata. stiu ca sunt borne in gol, nici macar componentele nu le-am dimensionat inca. De mentionat ca trebuie sa fie ceva demonstrativ, didactic.alte indicatii(pretioase) :rolleyes:in loc de LM747 din desen folosesc LM3581mA prin micCe ziceti, e buna, e loc de mai bine, ce imbunatatiri i-ati putea aduce?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    4

  • one

    3

  • Depanatoru

    2

  • notchman

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator Kimnotyze

Off.... Proiectul meu de la absolvirea liceului avea 78 pagini cu toata documentatia scrisa de mine.catelusule schiop: Modifica polaritatea microfonului condensator, in rest schema ta este corecta cu precizarea ca trebuie sa alimentezi si amplificatoarele operationale de la o sursa diferentiala. Ceea ce ai incercuit cu rosu este in regula, iar din calculul divizorului RN1C si RN1D rezulta valoarea tensiunii de pe intrarea neinversoare.

Link spre comentariu
Vizitator catelusul_schiop

Multumesc pentru raspunsuri. Va rog nu mai fiti sarcastici, e practic al doilea montaj pe care-l fac in viata mea. E bine sa incepi cu lucrurile simple, nu ?

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Sigur ca da. Noi iti vom oferi suport pentru orice problema de care te vei lovi. Din moment ce este al doilea montaj electronic pe care-l faci, va trebui sa studiezi foarte bine teoria amplificatoarelor operationale cat si a surselor de alimentare diferentiale (sau cu "masa flotanta"). Nu ezita sa intrebi chiar si cele mai mari prostii pentru ca in felul asta o sa inveti.p.s.: Catalogul in format *.pdf al operationalului iti va fi de mare folos! Cauta pe google "datasheet LM358"

Link spre comentariu

In+ de la al II-lea AO trebuie si ea conectata la un divizor asa cum e prima. Asta fiindca ai un C acolo, daca il scoti nu mai trebuie divizor.Cu doua diode in paralel dar in antifaza, puse pe reactia negativa la al II-lea AO faci si expandorul fonic (se normalizeaza volumul de iesire!).

Link spre comentariu

Cutzule,Daca difuzorul este de 4...8 ohmi, LM358 nu va putea sa-l miste.Nu e musai sa pui alimentare diferentiala, dar e musai sa polarizezi amplifurile cum treb'e, ca altfel e bai.Daca folosesti un microfon condensator (din ala cu alimentare), nu ai nevoie de atatea operationale, ca ala scoate nivel suficient. Ti-as sugera sa te uiti la LM386 sa vezi daca iti place. LM386 poate sa "duca" un difuzor.Daca mai vrei sugestii, posteaza schema completa, inclusiv valorile pieselor, conectarea sursei de alimentare.. etc. O simpla componenta de valoare incorecta poate face schema nefunctionala.La ce facultate esti? De curiozitate... si daca vrei sa spui.Bafta!Cirip

Link spre comentariu

Montajul nu trebuie alimentat cu tensiune diferentiala, de aceea exista divizorul de tensiune. In rest sunt de acord cu corectarile: microfonul invers si condensatorul C8 inlocuit cu un strap. Este adevarat ca nu poti pune difuzor pe iesirea lui LM358.Personal as folosi alt montaj: un amplificator cu un tranzistor pentru microfon si un amplificator cu LM386 sau LM2822 care pot fi recuperate din placi de casetofoane defecte din targ (International). Difuzorul poate fi de la o sirena de alarma auto, eu am cumparat cu 130.000 de 20W, poate se gaseste si mai ieftin, daca e de putere mai mica.La acest difuzor se demonteaza si se scoate montajul care este prins pe magnetul difuzorului si se leaga noul montaj, care ar trebui sa fie cam la fel de mare. Ma uit in seara asta la sirena sa ii vad schema si iti spun daca poate fi refolosit ceva. Eventual iti desenez si noua schema.Avantajul acestei sirene este randamentul mare, datorita palniei hiperbolice care amplifica sunetul.

Link spre comentariu
Vizitator catelusul_schiop

Am scos un difuzor (8 ohmi) dintr-un walkie-talkie vechi. Cred ca e exact ce imi trebuie ! Am desenat din nou schema in Eagle si maine dimenesionez piesele. Nu prea ma descurc pentru ca nu stiu in general ce curenti imi trebuie pe componente.poze:

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

La acest gen de montaj poate ca ar trebui sa existe undeva un potentiometru, pentru a controla nivelul semnalului la iesire... altfel sau nu se va auzi suficient sau dimpotriva poate vei avea o reactie de toata frumusetea... :weedman:

Link spre comentariu

Motto:

"Eu am numai 8 picioare

Si de-abia ma misc, tzop-tzop

Rad cand ma-ntalnesc sirmarii

Si ma cheama LM386"

 

Isi mai aduce cineva aminte originalul. E de Elena Farago si se cheama ... ?

 

Cutzule,

 

Am impresia ca nici macar nu te-ai uitat sa vezi ce este LM386.

 

Difuzorul tau suporta 0.25W. Tensiunea sinusoidala efectiva care dezvolta 0.25W pe 8 ohmi este U=radical(P*R)=1.41V ceea ce corespunde unei amplitudini de 2V si o tensiune varf la varf de 4V. Daca adaugi si tens de saturatie a finalilor (fo 2V) rezulta ca tensiunea minima necesara a sursei de alimentare este de 4+2=6V. Montajul tau e alimentat la 9V, deci e suficient.

 

Am gasit cu Gogu aici: http://www.epanorama.net/circuits/micro ... #soundcard

ca un microfon electret scoate in jur de 100mV. Habar n-am daca e tens efectiva sau de varf. Sa zicem ca e de varf. Castigul in tensiune al amplificatorului tau, ca sa scoata 0.25W dintr-un microfon, trebuie sa fie Av=Uout/Uin=2V/0.1V=20

Nu ai nevoie de 2 amplificatoare operationale ca sa scoti un biet castig de 20. Un singur amplif (LM386) e suficient. Castigul declarat de foaia de catalog poate fi ajustat intre 26 si 46dB. Calculezi tu cat inseamna asta in "numar de ori" si daca e de ajuns.

 

Calculul de mai sus e "la botu' calului", dar iti da un punct de plecare. Studiaza foaia de catalog a lui LM386 si revino cu intrebari concrete. Simpla schimbare a denumirii din LM358 in LM386 nu face schema functionala :) Atentie si la pini, daca chestia asta se vrea un montaj real, nu numai pe hartie (hartia suporta orice).

 

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu

E ceva mai bine, dar ...R2 e recomandata sa aiba 2.2K atunci cand alimentezi la 5V (parca). Oare sa fie la fel si cand alimentezi si la 9V, la 40V, la 380V? :yawinkle: Uita-te cu atentie in foaia de catalog la conectarea potentiometrului de volum. Ceea ce ai facut e functional, dar are niste dezavantaje. Exista alta conexiune preferata.Marcheaza polaritatea electroliticilor.Ce rol are C2? De ce l-ai pus acolo?Ce castig in tensiune are amplificatorul?Cirip

Link spre comentariu
Vizitator catelusul_schiop

in legatura cu C2, (din foaia de catalog) -- " If a capacitor is put from pin 1 to 8, bypassing the 1.35 kW resistor, the gain will go up to 200 (46 dB) "intre 5 si 12 V dimensiunile componentelor sunt aceleasi.Voltage Gain 46dbCum crezi ca ar fi mai bine de pus potentiometrul ? :smt017

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări