Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

Nu am ce sa inteleg ,etajul casod-hibrid in sine prezentat nu face decit conversie tensiune-curent (asadar cistigul etajului cascod in sine prezentat este sub-unitar in tensiune ,ulterior aceasta conversie tensiune-curent este reconvertita prin intermediul elementelor semiconductoare in tensiune de atac pentru porti feturi ,cascodul dumeavoastra(privit de sine statator) nu are cistig in tensiune-foarte clar-cred.

Dl. Valderama,Cred ca suteti tubar inrait. :-)Lucrurile se petrec si in curent nu numai in tensiune.O luam de la capat. Singurul element care asigura castig in amplificatorul de mai sus este dubla trioda.Nu este nici un voodoo la mijloc.Orice tub ¨ataca¨ elementul sarcina din anod in curent.Eu, prin schema prezentata, am ¨canalizat¨ acest curent in R16, pastrand complet nealterat caracterul sonic al tubului.Tibi
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acu' m-am uitat mai atent si am observat ca armonica 2 e la mai mult de 60dB fata de fundamentala. E extrem de mica. La amplufurile cu lampi-traf armonicile sunt mult mai mari, lucru care da sunetul specific. In cazul de fata e posibil sa nu se auda nimic deosebit, adica sa fie un amplificator aproximativ neutru.

Link spre comentariu

Dl. Valderama,

Cred ca suteti tubar inrait

...Eu, prin schema prezentata, am ¨canalizat¨ acest curent in R16

Tibi

Nu am nici cel mai mic motiv sa fiu asa cum spuneti ,dar ma rog sa trecem peste ce credeti cu privire la acest aspect.

Sa revenim:

In ?! R16=220Ω ziceti, cam ce curent ati "canalizat" ? ca sa rezulte tensiunea de atac porti feturi ?!,parca tensiunea aia la bornele R16 nu prea misca ca sa tina clasa !?("tandemul" canal-P canal-N).Am tot intrebat care este elementul rezistiv pe care apare amplitudinea de atac(conversia I/V) feturi ?!...,sau nu se intelege intrebarea...

Link spre comentariu

Acu' m-am uitat mai atent si am observat ca armonica 2 e la mai mult de 60dB fata de fundamentala. E extrem de mica. La amplufurile cu lampi-traf armonicile sunt mult mai mari, lucru care da sunetul specific. In cazul de fata e posibil sa nu se auda nimic deosebit, adica sa fie un amplificator aproximativ neutru.

Eu zic ca o sa sune bine.Topologia de baza este celebrul AD797 al lui Walt Jung http://waltjung.org/Tibi
Link spre comentariu

Dl. Valderama,

Cred ca suteti tubar inrait

...Eu, prin schema prezentata, am ¨canalizat¨ acest curent in R16

Tibi

Nu am nici cel mai mic motiv sa fiu asa cum spuneti ,dar ma rog sa trecem peste ce credeti cu privire la acest aspect.

Sa revenim:

In ?! R16=220Ω ziceti, cam ce curent ati "canalizat" ? ca sa rezulte tensiunea de atac porti feturi ?!,parca tensiunea aia la bornele R16 nu prea misca ca sa tina clasa !?("tandemul" canal-P canal-N).Am tot intrebat care este elementul rezistiv pe care apare amplitudinea de atac(conversia I/V) feturi ?!...,sau nu se intelege intrebarea...

Prin R16 sunt aprox. 14mA rezutand in jur de 3V, suficienti pentru a deschide lateralii si a avea o operare in clasa AB.

Se vede clar din schema ca elementul pe care se face conversia, biasul si implicit ¨atacul¨ etajului final este R16.

Tibi

Link spre comentariu

dl. valderama,

Astept un raspuns la afirmatia dvs. ¨In general 12AX7/ECC83 nu se preteaza la etaje cascod(chiar cascod hibrid fiind)¨.

Tibi

Va rog sa-mi satisfaceti curiozitatea.

Tibi

Link spre comentariu

Uite un spectru de amplif care se aude ca-i cu lampi. Poza e doar orientativa, e ceea ce am gasit rapid. Probabil cam asa ceva are si ampliful lui Danzup.

Merci Misa !Tinand conta ca poza ta este o masuratoare reala, este foarte OK.Distributia spectrala a armonicilor conteza si este asamanatoare.Pentru ca sa simulati becuri in ltspice http://www.duncanamps.com/spicevalvesgt.htmlL-am simulat cu ECC88/6DJ8 si este by far better. :-))Multumesc dl. valderama pentru sugestie ! ;-)Tibi
Link spre comentariu

Da, distributia e buna si mi-a fost clar ca simularea e apropiata de realitate. Oricum sunt sigur ca o sa apara diferente la masuratoare fata de simulare.

Eu am facut niste masuratori de genul asta si cam asa arata pentu "lampi". Normal, apar diferente de la amplif la amplif dar cam asta e ordinul de marime a armonicilor. (distorsiuni 1-5% sau in unele cazuri mai mari)

Informativ iti spun: Varianta ruseasca 6n23p-ev e echivalenta cu E88CC si e o alternativa buna, am testat. (E88CC e varianta cu viata mai lunga si nu numai a lui ECC88 in rest e la fel)

http://scottbecker.net/tube/sheets/030/e/E88CC.pdf

Am uitat sa-ti spun, in majoritatea masuratorile am vazut armonica 4 mai mare decit ar fi normal, uneori cit armonica 3 sau chiar mai mare.

Link spre comentariu

Simularile am sa le continui cu ECC88, cand trec la practica o sa testez inclusiv 6N23P.

Inca un model care poate fi inclus de manutza in ltspice.

Copie de aici http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... ost1933004

* Generic triode model: ECC88

* Copyright 2003--2006 by Ayumi Nakabayashi, All rights reserved.

* Version 3.01, Generated on Wed Mar 22 17:23:30 2006

.SUBCKT ECC88 A G K

BGG GG 0 V=V(G,K)+0.34001426

BEP EP 0 V=URAMP(V(A,K))+1e-10

BEG EG 0 V=URAMP(V(G,K))+1e-10

BM1 M1 0 V=(0.009343174*(URAMP(V(EP)-1e-10)+1e-10))**-0.49661195

BM2 M2 0 V=(0.75127267*(URAMP(V(GG)+V(EP)/26.621288)+1e-10))**1.9966119

BP P 0 V=0.007130155*(URAMP(V(GG)+V(EP)/35.434921)+1e-10)**1.5

BIK IK 0 V=U(V(GG))*V(P)+(1-U(V(GG)))*0.0041180199*V(M1)*V(M2)

BIG IG 0 V=0.0035650775*V(EG)**1.5*(V(EG)/(V(EP)+V(EG))*1.2+0.4)

BIAK A K I=URAMP(V(IK,IG)-URAMP(V(IK,IG)-(0.0038690245*V(EP)**1.5)))+1e-10*V(A,K)

BIGK G K I=V(IG)

* CAPS

CGA G A 1.4p

CGK G K 3.3p

CAK A K 1.8p

.ENDS

Tibi

Link spre comentariu

In domeniul amplificatoarelor hibride am vrut la un moment dat (si inca nu am renuntat) sa fac ceva de genul amlif pp de 1-2W integral cu lampi si traf de iesire defazor, cu sarcina rezistiva adecvata din care sa atac o pereche de finali semiconductori. Asta asa numa' sa aud cum suna.

Link spre comentariu

Prin R16 sunt aprox. 14mA rezutand in jur de 3V, suficienti pentru a deschide lateralii si a avea o operare in clasa AB.

Se vede clar din schema ca elementul pe care se face conversia, biasul si implicit ¨atacul¨ etajului final este R16.

Tibi

Sa fim seriosi , elementul pe care se face "conversia" R16 DE UNDE ?!,feturile sint in configuratie repetor tensiune(iesirea pe sursa) ,etajul final cu feturi amplifica in curent ,ce repeta feturile 3V ?!(3V fiind necesari polarizari portilor pt a sigura curentul de mers in gol prin feturi...clasa).Mai simplu elimin feturile si elimin R16 unesc colectoarele Q3-Q8 , acum in acest punct de conexiune nou creat colectori Q3-Q8 uniti mai am amplitudine in regim dinamic ?DA au BA ,sau si mai simplu in locul R16 pun 4-5 diode serie in conductie sau cit e necesar(pentru 3V-polarizare porti feturi finale-stabilire clasa) si mentin si feturile finale,mai am aplitudine in regim dinamic la iesire ?.

Fugi domnule cu "conversia" pe/in R16=220Ω-care asigura amplitudinea la iesire ,ma faci sa rid,

sau cu sunetul de tub in montajul dat...,un hibrid va "suna" ca un hibrid cel mult.
Link spre comentariu

Sa fim seriosi , elementul pe care se face "conversia" R16 DE UNDE ?!,feturile sint in configuratie repetor tensiune(iesirea pe sursa) ,etajul final cu feturi amplifica in curent ,ce repeta feturile 3V ?!(3V fiind necesari polarizari portilor pt a sigura curentul de mers in gol prin feturi...clasa).Mai simplu elimin feturile si elimin R16 unesc colectoarele Q3-Q8 , acum in acest punct de conexiune nou creat colectori Q3-Q8 uniti mai am amplitudine in regim dinamic ?DA au BA ,sau si mai simplu in locul R16 pun 4-5 diode serie in conductie sau cit e necesar(pentru 3V-polarizare porti feturi finale-stabilire clasa) si mentin si feturile finale,mai am aplitudine in regim dinamic la iesire ?.

Fugi domnule cu "conversia" pe/in R16=220Ω-care asigura amplitudinea la iesire ,ma faci sa rid, sau cu sunetul de tub in montajul dat...,un hibrid va "suna" ca un hibrid cel mult.

dl. valderama,

Aveti o problema in a intelege schema si discutia devine sterpa.

3V reprezinta tensiunea polarizare a lateralilor si nu va fi amplificata sau reprodusa pe iesire.

Eliminand R16 din schema nu facem decat sa operam in clasa C etajul final si sa fortam oglinda de curent, implicit R8/R11 in sarcina.

Tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări