Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

Valderama, nu am vrut sa sa zic sa nu comentezi...m-ai inteles gresit!

Ideea lui Victor o consider demna de un experiment, totusi, avind in vedere ca in ultima vreme am ascultat mai multe amplificatoare hibride de acest gen (cu lampa undeva inainte de final) am ajuns la concluzia ca nu prea merita efortul. Cred ca au fost construite doar pentru ca e "trandy". Unele chiar aveau comutator lampa/semiconductor.

Acesta e motivul pentru care insist experimentarea unei scheme care contine lampa cu sarcina inductiva. Toate amplificatoarele hibride pe care le-am ascultat NU contineau elementul bobina sau transformator, iar parerea mea referitor la aceste amplificatoare e foarte apropiata de a lui Lazaroiu, desi nu am avut nici o discutie cu el despre asta.

Misa,

La un preamplificator cu becuri, care nu are elementul bobina sau transformator, cum iti explici sunetul de lampa ?

Tibi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...Triodele fiind cascodate, tensiunea pe anodica lor este constanta.

Etajul urmator este atacat in curent. Nu la tensiune trebuie sa va uitati ci la curent.

Am crezut ca daca atasez modelul in spice ... :-/

Se pare ca trebuie sa explic mai in detaliu functionarea.

Revin.

Tibi

Stiu foarte bine unde sa ma uit...

Domnule triodele U1 si U2 nu asigura NICI UN CISTIG in tensiune ca sa fim bine intelesi !(prin elementele semiconductoare se face o conversie curent -tensiune asa cum am precizat intr_un post anterior !),etajul de intrare hibrid cascodat are cistigul in tensiune sub_unitar !.Asadar etajul dumneavoastra cascodat-hibrid de intrare asigura un cistig in curent curent acest cistig ulterior este convertit prin elementele semiconductoare si intr_un cistig de tensiune ,astfel cistigul in tensiune dat de trioda este VAX cum am mai spus(conversia curent-tensiune o fac semiconductori !) singurul + fiind elementul mai liniar-tubul din intrare(decit prima conversie data de tub tensiune-curent poate fi considerata mai liniara).

Link spre comentariu

Lundahl nu este numai un bobinat. Rasina, cat si tolele, sunt facute dupa un anume proces proprietar.Cred ca ei pe site gasiti mai multe informatii aici http://www.lundahl.se/papers.htmlAm lucrat si lucrez cu aceste transformatoare si nu pot decat sa spun ca sunt fantastice.Chiar imi doresc sa existe cineva in Romania care sa poate face acelasi lucru la un pret mai bun.Tibi

Am avut multi ani site-ul Lundahl in "favorites", nu doar partea de "papers", pot sa zic c-am crescut cu ei si-i respect in mod deosebit, mai ales pe batrinu' Per, ca fiu-su ma tem ca stagneaza afacerea. Ca veni vorba de "papers" acolo e un articol de Claus Byrith care la mine e in "top 3", e vorba de un om care si-a petrecut o viata si-o cariera in domeniul sculelor audio de virf si care isi incheie unul din articole cu o modestie cutremuratoare (aviz celor carora le-au trecut multe scule prin miini) spunind: "there is still a lot that we don't know"...Pe vremuri aveau mai multe detalii si fotografii privind procesul de fabricatie, in privinta caruia nu e nici-un secret ci doar meticulozitate, seriozitate si precizie scandinava, nemteasca sau ardeleneasca, daca vreti. La transformatoare e important sa tii imprastierea caracteristicilor sub control de-a lungul anilor daca vrei sa-ti faci un nume, nu doar sa trintesti niste prototipuri si dupa aia sa continui seria cu mediocritati. Acuma eu zic ca n-am ce sa mai vad pe site-ul lor decit niste datasheet-uri din cind in cind, ca-i vai si amar de profesorul pe care nu-l depasesc elevii (aviz seniorilor care mai dau probleme spre rezolvare) :-)Despre Sansui, Tamura si Audio Note nu vreau sa discut, ca ei au ochii oblici si oricum nu sint normali. Indiciul clar ca au ajuns si ei in zona de dead-end este ca s-au apucat sa bobineze argint si alte materiale exotice. Sint in pana de idei clar si-mi pare rau ca atunci cind apare cite-o idee buna pe acest site e masacrata in marea de mediocritate. Cum e cea a lui Zal cind a propus bobinarea pe doua coloane a miezurilor E+I, care pe linga ca produce o diminuare naturala a inflentelor externe (a la Lundahl) va mai ofera moka si volum dublu de cupru. Ei bine, simulate this!Poti sa ai componente de virf daca nu stii sa le folosesti, cum face baciul Ciuffoli - in imensul lui entuziasm - care alege un transformator nepotrivit pentru marea gaselnita a secolului (amplificatorul care suna cel mai bine in ultimii 20 de ani :-)) si pune in paralel (cite) doua sectiuni care au rezistenta statica de 88 respectiv 69 de ohmi (care ar fi fost frumos sa fie egale - doar vorbim de Lundahl!). Eu nu zic ca nu "merge si asa" dar numa' elegant nu e!
Link spre comentariu

Domnule triodele U1 si U2 nu asigura NICI UN CISTIG in tensiune ca sa fim bine intelesi !(prin elementele semiconductoare se face o conversie curent -tensiune asa cum am precizat intr_un post anterior !),etajul de intrare hibrid cascodat are cistigul in tensiune sub_unitar !.

Asta pentru ca dvs analizati etajul de intrare diferential fara restul schemei si luat punctual etajul diferential are castig in tensiune inexistent pe R1/R2. Asa cum am spus mai sus, peste R1 si R2 atat curentul cat si tensiunea este constanta.

Conversia I/V este asigurata de R16, iar pana la R16 castigul in curent asigurat de tranzistori este 1.

Am eliminat sarcina de pe iesire (8ohm) cat si filtrul zobel. O sa-mi spuneti ca a rams NFB-ul. Fara NFB se satureaza, deci exista castig in tensiune.

Mai bine de atat nu pot sa explic.

Tibi

Link spre comentariu

Misa,La un preamplificator cu becuri, care nu are elementul bobina sau transformator, cum iti explici sunetul de lampa ?Tibi

Explicatia e foarte simpla: Nu are sunet de lampa. Isi pune amprenta pe sunet ca orice preamplificator.Daca ar fi asa simplu toata lumea si-ar cumpara/construi un Lampizator ( :ras: ) si ar fi suficient. Cine ar mai construi trafuri de iesire sofisticate pe care muncesti de-ti sar capacele si cheltui o gramada de bani.Eu nu am reusit sa aud acel sunet care m-a cucerit numai la amplifuri cu final lampa si taf de iesire. Inca nu am testat sau acultat un hibrid cu lampa+inductanta sau transformator urmat de tranzistori finali.
Link spre comentariu

...Mai bine de atat nu pot sa explic. Tibi

Nu trebuie sa explicati mai bine...,aveti o conversie dubla tensiune-curent(V/I) urmata de curent-tensiune(I/V) in prima conversie participa si tubul in cea de a doua tubul nu participa.Variatia de tensiune finala aparind pe Q3 si Q8 nu pe R16 ,R16 tine potentialul intre porti mos-fet_uri.
Link spre comentariu

Da, ia mai lasati-ma si pe mine cu "sunetul de lampa!" , un pre/amplificator trebuie sa fie transparent si neutru! Au grija Queen si Dire Straits sa ne furnizeze sunet de lampa din belsug!Pe linga "transparent si neutru" mai trebuie sa asigure si-o izolare galvanica (dupa mine) pentru ca protectiile electronice protejeaza in general sigurantele, nu boxele... si mai pune si clipping-ul care e mult diferit si deja ai reteta completa!

Link spre comentariu

Nu trebuie sa explicati mai bine...,aveti o conversie dubla tensiune-curent(V/I) urmata de curent-tensiune(I/V) in prima conversie participa si tubul in cea de a doua tubul nu participa.

Imi place cand proiectezi o schema si cineva intelege mai bine decat tine ce ai facut. :-DOrice tub pumpeaza curent in anod. Conversia se face pe un rezistor.Daca fortam atat tensiunea cat si curentul constant pe rezistorul respectiv, unde se duce curentul ? In etajul urmator, daca este comandat in curent.Tibi
Link spre comentariu

Orice tub pumpeaza curent in anod. Conversia se face pe un rezistor.

Tibi

DA ,Exact asa stau lucrurile !,dar la dumneavoastra care este rezistorul ?

"Rezistor" semiconductor Q3/Q8 ca de R16 NU poate fi vorba...,sau ce amplitudine apare in regim dinamic la bornele R16 ?

Link spre comentariu

tvicol a zis: "sunet de lampa sau sunet de traf ?"Asta niciodata nu mi-a fost prea clar...pe bune. Eu am mai lansat undeva pe forum ideea ca de fapt ceea ce e apreciat la amplifurile cu lampi e de fapt sunetul trafului. Am ascultat si testat citeva OTL-uri si nu am gasit nimic deosebit. Consider ca Quadul tau le baga in buda scurt. Adevarul e ca nu am insistat pe OTL-uri. In schimb, primele auditii pe amplifuri cu lampi si traf de iesire mi-au dat de gindit, chiar daca acele amplifuri nu erau mare lucru iar puterea era absolut insuficienta pentru mine.

Link spre comentariu

"Rezistor" semiconductor Q3/Q8 ca de R16 NU poate fi vorba...

Dl. valderama, ce intra in Q3 in emitor iese in colector mai putin curentul de baza care este neglijabil.Ie-Ib=Iccum Ib este ~0rezulta Ie=IcQ8 este parte din oglinda de curent.Pentru informarea dvs. conversia curent/tensiune se poate face cu:- un rezistor- un transformatorNu exista varianta semiconductor.Tibi
Link spre comentariu

..Pentru informarea dvs. conversia curent/tensiune se poate face cu:

- un rezistor

- un transformator

Tibi

Ca sa vezi , nu stiam :rade:

Explicati ce tensiune se regaseste dinamic la bornele R16 , I/V se face pe R16 in cazul dat spuneti.cele doua MOS-FET repeta si ele potentialul variabil in regim dinamic din porti(asigurid curent sarcini desigur) aceasta tensiune de atac a etajului repetor-tensiune mos-fet din porti nu apare pe colectorul Q3 si Q8 ? sau tensiunea de atac apare integral la bornele R16 ? daca tot se face conversia I/V pe ea.

Link spre comentariu

Ca sa vezi , nu stiam :rade:

Explicati ce tensiune se regaseste dinamic la bornele R16 , I/V se face pe R16 in cazul dat.

Inteleg ca ma luati peste picior, dar cred ca din "Rezistor" semiconductor Q3/Q8¨ am inteles eu altceva. :-/

Aveti atasat regimul dinamic peste R16.

Tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări