Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

...

In general 12AX7/ECC83 nu se preteaza la etaje cascod(chiar cascod hibrid fiind) ce sa mai zic de valoarea rezistentelor(47Ω ) din colector "cascod"(R1-R2 http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view unde avem asa 56V anod-catod 12AX7 si 4V C-E tranzistor Q6-Q7 in mare , dar atentie toata variatia/dinamic este "transpusa" pe 47Ω ), ca aproape am fost facut "chior"...

..Eu credeam ca se vede cascoda de pe intrare !

Chiar daca este mica pentru iesirea unei cascode, 47Ω nu mai e "o valoare penibila"...

gain_ul dat de 12AX7 va deveni VAX.In anumite conditii tubul face figuratie.

Daca se doreste o contributie a tubului serioasa la gain si rezistente mici ca valoare pentru R1-R2 (dar nu 47Ω) trebuie tub de curent Ia0=relativ mare in zona liniara ,tensiune negativa pe grila de comanda(1,5V/2V in raport cu catodul si asa mai departe.

De ce "In general 12AX7/ECC83 nu se preteaza la etaje cascod" ?

Etajul urmator este unul cascod folded si comanda lui se face in curent. Sunt nevoit sa pastrez o impedanta mica pe intrarea acestui etaj.

Este motivul pentru care am propus si o varianta imbunatatita (cu inductante ca sarcina a cascode)i si nu am sa ma oprec aici. Multumesc pentru obsevatii si sugestii. :-)

Tibi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va pun si eu o intrebare ,__ce cisig in tensiune estimati aproximativ Uout1 respectiv Uout2(albastru intens in img. de mai jos) presupunind ca la intrare am avea 1Vef(V3) ? sau cit doriti,sau ce amplitudine maxima ar putea exista la iesirile Uout1 Uout2 ? indiferent cit am la intrare...(avind in vedere curentul generatorului CC de circa 20mA-sau cit o mai fi acel curent constant in colector Q1...) ,ce variatie de amplitudine/dinamic maxima poate aparea pe rezistentele R1-R2 ,vreau sa ma lamuresc(nu am inteles , sincer) unde/cum se face cistigul in tensiune "NUMAI DE TUB" !,cu/fara NFB ,nu mai conteaza ,putem considera R5=0 si conectata direct la masa ,intrebarile sint pentru portiunea de schema de mai jos(-un extras din schema dumneavoastra ,am simplificat putin lucrurile ca sa ma pot concentra).Sau se produce o "conversie" curent-tensiune prin intermediul elementelor semiconductoare ?! ,"conversie" care nu mai e data de tub ?!,sau ce amplitudine maxima se dezvolta in regim dinamic in anozi tubului ? sau colector Q6-Q7 aproximativ desigur ,as fi foarte recunoscator-tot-sincer daca primesc raspuns la intrebari macar partial.

Link spre comentariu

... Toate tranzistoarele de pe calea de semnal au castig 1.Contributia lor este doar de a "acomoda" atacul lateralilor.Tibi

Simulati va rog (daca doriti) domnule tvicol situatia din schema partiala de mai sus ,poate gasim ceva "raspunsuri la intrebarile mele".Eu consider ca pentru portiunea simplificata/redusa/ din schema dumneavoastra , tensiunea de iesire Uout1 respectiv Uout2 nu va depasi 1Vef(va fi chiar sub aceasta valoare) atunci cind la intrare sursa de semnal-V3-AC va furniza 1Vef-sinus poftim (considerind grila de comanda U2 conectata la masa direct sau rezistiv), pina la urma nu inteleg ce cistig da lampa/tubul ?! unde este cistigul in tensiune dat de tub ?! "pitit".VAS fiind o abreviere desigur ?(An electronic circuit whose function is to accept an input voltage and produce a magnified, accurate replica of this voltage as an output voltage) in ce consta ?VAS_ul in cazul de fata ?.
Link spre comentariu

Valderama! hai sa fim seriosi. Ce si-a propus tvicol? Eu cred ca si-a propus sa obtina sunetul auzit la amplificatorul lui danzup (cu 6n13) dar la putere mai mare. Pentru asta creeaza aceasta schema. Pentru asta am propus utilizarea bobinelor in anozi si folosirea lampii 6n6 chiar daca necesita tensiuni mai mari in anod. Normal, lampa si bobina, e posibil sa nu aiba relevanta in amplificare si nici nu ma intereseaza asta. Importanta e prezenta lor si acolo unde trebuie. Sa nu uitam!!!E un hibrid ce vrea sa emuleze ceva! Oare reuseste? Hai sa vedem.

Link spre comentariu

Valderama! hai sa fim seriosi. ...

Misa ti se pare ca am fost neserios ? :rade: (i_mi cer scuze , daca "aparentele" asta au aratat/indicat).Am cautat sa fiu cit se poate ? de serios(chiar m_am straduit in acest sens).Dorinta mea fiind sa lamurim "rostul" lampi aleia acolo !,nimic mai mult(si daca "ea/propiu zis"-lampa asigura un cistig in tensiune asa cum se doreste... ).
Link spre comentariu

Pai lampa in sine nu are nici un rost acolo! Lampa plus bobina in anod e posibil sa aiba rost din punctul de vedere al sunetului. Asta voiam sa zic!Acest subiect nu se refera la proiectarea unui amplificator. Se refera mai mult la emularea unui sound (sunet). Eu asa am vazut problema...

Link spre comentariu

... Ce si-a propus tvicol? Eu cred ca si-a propus sa obtina sunetul auzit la amplificatorul lui danzup (cu 6n13) dar la putere mai mare. Pentru asta creeaza aceasta schema. Pentru asta am propus utilizarea bobinelor in anozi si folosirea lampii 6n6 chiar daca necesita tensiuni mai mari in anod. Normal, lampa si bobina, e posibil sa nu aiba relevanta in amplificare si nici nu ma intereseaza asta. Importanta e prezenta lor si acolo unde trebuie. Sa nu uitam!!!E un hibrid ce vrea sa emuleze ceva! Oare reuseste? Hai sa vedem.

Sint doua posibilitati in situtia in care intuitia ta este corecta(e bine ca "becurile" mai pun oameni pe ginduri...):

1.__trebuie consultat danzup(cu nici un hibrid nu va obtine sunetul danzup-6n13s) pentru a realiza ceva similar-poftim de putere mai mare cu tuburi...

2.__sa incercam atit cit putem sa vedem cum i_ar sta bine unui hibrid tuburi-electronice+semiconductori(sau luam totul de bun inca de la inceput ?!).

....................................................................................................................................................................

Acum , se postase o schema in cadrul subiectului ,nu este bine sa comentam ?,daca nu este bine ! ,-nu mai comentez nimic in cadrul acestui subiect(ce mare brinza,tac,ce am de pierdut ?!).

Da... ,dar vezi tu(misa) intre timp eu devenisem "chior" conform citatului :

Eu credeam ca se vede cascoda de pe intrare !Chiar daca este mica pentru iesirea unei cascode, 47Ω nu mai e "o valoare penibila". ;-)

Tibi

Pina la urma acei 47Ω din "cascoda de pe intrare !" cum sint ?(ma rog ,nu am nevoie de raspuns ,eu stiu cum sint acei ohmi...in situatia data ,am si precizat de altfel).

PS.Cred ca nu am "sărit calul" cu nimic(sau nu mi se poate imputa lipsa de seriozitate...),si oricum poate fiecare avem de cistigat cite "ceva" din aceste "dialoguri".

Link spre comentariu

Ceva mai interesant , SRPP diferential asa cum s-a solicitat cu 6H6 . Etajul final il adaugati Dvoastra , dupa preferinte Hibrid sau clasic PP cu iesire pe trafo out ( poate chiar cu 6H13 ) dar in acest caz deja sunt offtopic , aici vorbim de hibrid...........sper sa va placa ideea , cu siguranta este perfectibila :da :da :da :daSper sa nu dati cu parul....................inca . :nas:

Link spre comentariu

...De asemenea s-au zis multe chestii generale aici, pe alocuri s-au umflat si ficatii dar n-as vrea sa revin din moment ce-am vazut subectu' abia azi. Nu vreau decit s-o informez pe "gazda" subiectului, cu respect, ca in conditii de bloc in Romania se poate bobina mai bine ca Lundahl. Problema globala a transformatoarelor audio este ca sint proiectate si realizate pentru a menaja confortul bobinatorilor, care nu dau doi bani pe cit suflet punem noi in proiectare.

Lundahl nu este numai un bobinat. Rasina, cat si tolele, sunt facute dupa un anume proces proprietar.Cred ca ei pe site gasiti mai multe informatii aici http://www.lundahl.se/papers.htmlAm lucrat si lucrez cu aceste transformatoare si nu pot decat sa spun ca sunt fantastice.Chiar imi doresc sa existe cineva in Romania care sa poate face acelasi lucru la un pret mai bun.Tibi
Link spre comentariu

Va pun si eu o intrebare ,__ce cisig in tensiune estimati aproximativ Uout1 respectiv Uout2(albastru intens in img. de mai jos) presupunind ca la intrare am avea 1Vef(V3) ? sau cit doriti,sau ce amplitudine maxima ar putea exista la iesirile Uout1 Uout2 ? indiferent cit am la intrare...(avind in vedere curentul generatorului CC de circa 20mA-sau cit o mai fi acel curent constant in colector Q1...) ,ce variatie de amplitudine/dinamic maxima poate aparea pe rezistentele R1-R2 ,vreau sa ma lamuresc(nu am inteles , sincer) unde/cum se face cistigul in tensiune "NUMAI DE TUB" !,cu/fara NFB ,nu mai conteaza ,putem considera R5=0 si conectata direct la masa ,intrebarile sint pentru portiunea de schema de mai jos(-un extras din schema dumneavoastra ,am simplificat putin lucrurile ca sa ma pot concentra).Sau se produce o "conversie" curent-tensiune prin intermediul elementelor semiconductoare ?! ,"conversie" care nu mai e data de tub ?!,sau ce amplitudine maxima se dezvolta in regim dinamic in anozi tubului ? sau colector Q6-Q7 aproximativ desigur ,as fi foarte recunoscator-tot-sincer daca primesc raspuns la intrebari macar partial.

Triodele fiind cascodate, tensiunea pe anodica lor este constanta.

Etajul urmator este atacat in curent. Nu la tensiune trebuie sa va uitati ci la curent.

Am crezut ca daca atasez modelul in spice ... :-/

Se pare ca trebuie sa explic mai in detaliu functionarea.

Revin.

Tibi

Link spre comentariu

Ceva mai interesant , SRPP diferential asa cum s-a solicitat cu 6H6 . Etajul final il adaugati Dvoastra , dupa preferinte Hibrid sau clasic PP cu iesire pe trafo out ( poate chiar cu 6H13 ) dar in acest caz deja sunt offtopic , aici vorbim de hibrid...........sper sa va placa ideea , cu siguranta este perfectibila :da :da :da :daSper sa nu dati cu parul....................inca . :nas:

Asa mai zic si eu, Victor !Pune-i si un etaj final mos sau bipolar si arde-i o simulare.Fa te rog un copy la modelul 6N6P si pune-l pe forum.Tibi
Link spre comentariu

Mai jos, atasat, tensiunea pe iesirea amplificatorlui, sarcina 8ohm. Pe intrare 1V.Negativarea grilei este asigurata de R3 220ohm. Se poate face si prin degenerarea fiecarei triode, dar am preferat asa, urmand ca la implementarea practica sa adaug un potentionetru de valoare foarte mica pentru a regla fin tensiunea de offset.Curentul prin U1 este de aprox 7.4mACurentul prin R1 este 24.7mA si este suma curentilor din etajul diferential si Q2/Q3 si dupa cum se observa variatia este aproape neglijabila.Atat tensiunea cat si curentul prin R1 sunt aproape constante si sunt dictate de:Tensiune R1 = caderea de tensiune pe LED D4 - tensiunea baza-emitor Q2 Curentul R1 = (caderea de tensiune pe LED D4 - tensiunea baza-emitor Q2)/R1Etajul Q2/Q3 fiind cascoda folded este atacat in curent. Tot curentul pompat de trioda este redirectionat cate oglinda de curent Q4/Q5/Q8, pentru ca in final conversia curent tensiune sa se faca pe R16 pentru a ataca in tensiune etajul final MOS-FET lateral.Tibi

Link spre comentariu

Valderama, nu am vrut sa sa zic sa nu comentezi...m-ai inteles gresit!

Ideea lui Victor o consider demna de un experiment, totusi, avind in vedere ca in ultima vreme am ascultat mai multe amplificatoare hibride de acest gen (cu lampa undeva inainte de final) am ajuns la concluzia ca nu prea merita efortul. Cred ca au fost construite doar pentru ca e "trandy". Unele chiar aveau comutator lampa/semiconductor.

Acesta e motivul pentru care insist experimentarea unei scheme care contine lampa cu sarcina inductiva. Toate amplificatoarele hibride pe care le-am ascultat NU contineau elementul bobina sau transformator, iar parerea mea referitor la aceste amplificatoare e foarte apropiata de a lui Lazaroiu, desi nu am avut nici o discutie cu el despre asta.

Link spre comentariu

Dupa cum se observa, tot regimul dinamic, pe care dl. valderama se astepta sa-l vada pe R1, R2 se muta pe oglinda de curent.Sau altfel spus, sarcina triodelor este in final R16 si oglinda de curent. :-)Repet, tot castigul amplificatorului este mic, dar in totalitate asigurat de triode. Nu sunt puse de pamplezir.Aveti schema gata pregatita in ltspice, ltspice este moka, nu trebuie decat sa faceti click pe run.Tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări