THOMAS Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Pentru ca traim vremurile hibrizilor (hibridelor); automobile hibride (electric,diesel,benzina,aer,apa.....),fructe hibride,legume hibride......,trecand peste epoca incrucisarii magarilor cu caii sau a cailor cu magarii (nu stiu exact), si asta din considerente pur economice la acea vreme adica consumul mic al magarilor dar performante apropiate de ale cailor de ce sa nu facem asta si in electronica de inalta calitate din domeniul audio?!?!?!....Va rog sa nu ma considerati rautacios,dar acest amestec dintre semiconductori si tuburi cred ca este inutil,mai ales in etajele finale.Semiconductorii sunt excelenti si fara tagada foarte buni in lucrul la nivele mici de semnal audio,dar daca incercam sa bagatelizam calitatea ansamblului tub+transformator de iesire pentru un amplificator audio nu facem decat sa improscam cu noroi definitia de sunet adevarat reprodus vreodata de un dispozitiv electronic,dovada este ca si dupa o suta si ceva de ani inca nu cunoastem "secretele" acestor "becuri",sau "sticlute cu vid",discutand chiar si in acest moment despre asta. In dorinta de a experimenta diverse montaje electronice,am incercat si eu aceste tipuri de "arhitecturi" pentru amplificatoarele audio,dar,credeti-ma,este vb.de "alt film",nu are nicio legatura cu HI-END. Propun in atasament o schema proiectata de mine dar inspirata de la ZEN AMPLIFIERS,cam merge,dar sunetul este clar al unui etaj cu MOSFET.Daca este amabil,poate redesena schema in LT Spice (tot cu acest program a fost desenata) si sa incerce o simulare.Stiu ca vor aparea discutii de genul: are condensatoare,are....si are.......!!!!,fugim de condensatoare,de transformatoare,de bobine,de tuburi....... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Simuleaza asta tibi te rog mult : download/file.php?id=61964&mode=viewLa un gain de 2+ ,ce ati dori ?! sa se intimple ?!(bine in schimb ca sa modificat valoarea R1-R2 ,initial 47Ω era o valoare penibila...). Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 ...Ma mir(sint uimit) inseamna ca nu va trecut mare lucru prin mina pina acum cred(referitor la trafo-out)....Probabil.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 ...................Schema pe care am prezentat-o este a unui amplificator de instrument , este vorba de AMPEG SVT3 PRO , o scula creata pentru muzicieni , cu asa ceva se produce exact muzica pe care tocmai doreste Tibi Vicol sa o redea !!! Tricky spus: "cu asa ceva se produce exact muzica pe care tocmai doreste Tibi Vicol sa o redea" sau poate ca abia acum afli ca in nici un caz muzica va trece prin asa ceva la o inregistrare de studio.Cred ca poti mai mult de atat, sau macar un service manual mai cu "sare si piper". :-)Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Simuleaza asta tibi te rog mult :Am inteles ideea. Ai eliminat cascoda crezand ca marind cele doua rezistente din anod vrei obtine mai mult gain. :-)Nu va merge din doua motive:1. trebuie inversata faza altfel nu putem aplica NFB. Apropos, ai uitat R19, trebuie marita si ea.2. impedanta vazuta de cascodele din etajul de transconductanta trebuie sa fie mai mica de 1KDeci, rezistente mai mici de 1K, sau punem inductante si renuntam la NFB.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Tibi, cred ca varianta cu inductante in anod va da rezultate spectaculoase. (ca sunet zic) Banda nu va mai fi atit de mare din cauza capacitatii parazite a bobinelor. Daca folosesti miezuri suficient de mari, capacitatea parazita va fi mica iar banda nu se va reduce deranjant. De asemenea, curentul fiind mic nu e necesar intrefier, fapt care mareste semnificativ inductanta. Daca si ecranezi corespunzator bobinele sunt sanse sa iasa o scula de scula...Eu personal as folosi 6n6p (ECC99) in loc de 12AX7. De cind am descoperit lampile asta, celelalte au cam "palit". INCA sunt foarte ieftine si usor de gasit.Cum a iesit simularea la varianta asta?Nu comentez asupra valorilor pentru ca nu am calculat nimic si nici nu calculez numai daca o sa experimentez asa ceva. (abea am timp sa calculez/proiectez lucrarile mele )Victor, ideea care imi place cel mai mult este proiectarea une scheme noi si testarea unui amplificator cu totul nou. Reproducerea dupa o scheme testata e si ea interesanta dar nici pe departe cit un proiect nou.Inductantele sunt o varianta mai buna, dar mai scumpa.Oricum impedanta vazuta de becuri in anod este a etajului cascod, deci destul de joasa, iar asta omoara gainul. Lucru care poate fi intors in favoarea noastra ruland acest amplificator fara NFB.So far, varianta a doua, simuleaza mult mai bine.Lui Victor i-am mai spus ca prefer de 1000 de ori mai mult o schema conceputa de el, decat tone de service-manuale.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 ...dar scopul era de a urmari solutia lui Tibi de hibrid iar la invitatia sa am prezentat o simpla schema............sper sa nu o luati in nume de rau , dar asa vad eu lucrurile Astept cu interes. Dar te rog ca de data asta sa fie conceptia ta 100%.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 ... Propun in atasament o schema proiectata de mine dar inspirata de la ZEN AMPLIFIERS,cam merge,dar sunetul este clar al unui etaj cu MOSFET.Daca este amabil,poate redesena schema in LT Spice (tot cu acest program a fost desenata) si sa incerce o simulare.Stiu ca vor aparea discutii de genul: are condensatoare,are....si are.......!!!!,fugim de condensatoare,de transformatoare,de bobine,de tuburi.......Multumesc pentru schema.O topologie identica SRPP+ZEN am audiat cu ceva timp in urma. La vremea respectiva domnul Ing. Costache C. a avut amabilitatea sa prezinte amplificatorul intr-un show-room.Ltspice este free si se poate descarca de pe http://www.linear.com/designtools/software/Se poate desena usor cu el, iar odata schema desenata, pot s-o parametrizez si simulez eu.Desenatul ia ceva mai mult timp si m-ar ajuta mult sa am schema deja desenata.TibiEditat mai traziu: M-am grabit. Acum vad ca nu-i SRPP ci o simpla sursa CCS U1 in anodul lui U2. Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Simuleaza asta tibi te rog mult : download/file.php?id=61964&mode=viewLa un gain de 2+ ,ce ati dori ?! sa se intimple ?!(bine in schimb ca sa modificat valoarea R1-R2 ,initial 47Ω era o vΩaloare penibila...).Eu credeam ca se vede cascoda de pe intrare !Chiar daca este mica pentru iesirea unei cascode, 47Ω nu mai e "o valoare penibila". ;-)Tibi Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Am inteles ideea. Ai eliminat cascoda crezand ca marind cele doua rezistente din anod vrei obtine mai mult gain. :-)Nu va merge din doua motive:1. trebuie inversata faza altfel nu putem aplica NFB. Apropos, ai uitat R19, trebuie marita si ea.2. impedanta vazuta de cascodele din etajul de transconductanta trebuie sa fie mai mica de 1KDeci, rezistente mai mici de 1K, sau punem inductante si renuntam la NFB.TibiMa gandeam de fapt la rezistente chiar mai mari ceva de genul : 22K ... 47K ca sa crestem gainul etajului si mai mult dar ai dreptate legat de etajele urmatoare .......Revin cu o alta idee : se poate folosi la intrare un SRPP diferential (ceea ce presupune tensiune mult mai mare de alimentare a etajului de intrare ceea ce nu-i chiar ok).Nici ideea ta nu e rea : inductante si fara NFB (de fapt cred ca e o idee foarte buna !!!). Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Ma gandeam de fapt la rezistente chiar mai mari ceva de genul : 22K ... 47K ca sa crestem gainul etajului si mai mult dar ai dreptate legat de etajele urmatoare .......Revin cu o alta idee : se poate folosi la intrare un SRPP diferential (ceea ce presupune tensiune mult mai mare de alimentare a etajului de intrare ceea ce nu-i chiar ok).Nici ideea ta nu e rea : inductante si fara NFB (de fapt cred ca e o idee foarte buna !!!).Am incercat mai multe variante, in nici una n-am reusit sa pastrez caracterul "transconductiv".Asa cum am spus si la inceput, toate tranzistoarele amplifica numai in curent, pastrand nealterat castigul in tensiune oferit de trioda.Ideea cu SRPP diferential este bestiala. Sa vad cum o pun in practica.Tibi Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Cateva teste facute de Ciuffoli : http://www.audiodesignguide.com/Ibridone/index.html Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Inductantele sunt o varianta mai buna, dar mai scumpa. Oricum impedanta vazuta de becuri in anod este a etajului cascod, deci destul de joasa, iar asta omoara gainul. Lucru care poate fi intors in favoarea noastra ruland acest amplificator fara NFB. So far, varianta a doua, simuleaza mult mai bine. Lui Victor i-am mai spus ca prefer de 1000 de ori mai mult o schema conceputa de el, decat tone de service-manuale. Tibi Asta era ideea cu 6n6p in loc de 12AX7, si curent anodic mai mare. De asemenea trebuie calculate inductantele in asa fel incit sa ai banda de trecere mai jos de 20Hz.Evident ca bobinele sunt mai scumpe ca niste rezistente dar nu sunt chiar de speriat...eu zic ca merita. Cele mai scumpe piese vor fi condensatorii de filtraj si bobinele. Eu as pune si doua inductante de filtraj pentru alimentarea lampilor. (pe + si -) Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Sau, in loc de inductantele de filtraj pomenite mai sus, o alimentare stabilizata pentu tot ce e inaintea tranzistorilor finali. De asemenea as stabiliza tensiunea de filament. Bine, toate astea pe rind, pe montajul de test, vazut daca merita. Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Asta era ideea cu 6n6p in loc de 12AX7, si curent anodic mai mare. De asemenea trebuie calculate inductantele in asa fel incit sa ai banda de trecere mai jos de 20Hz.Evident ca bobinele sunt mai scumpe ca niste rezistente dar nu sunt chiar de speriat...eu zic ca merita. Cele mai scumpe piese vor fi condensatorii de filtraj si bobinele. Eu as pune si doua inductante de filtraj pentru alimentarea lampilor. (pe + si -)misa,Ideea cu 12AX7 aka ECC83 era ca-i accesibila si ieftina.Trebuie sa recunosc ca nu cunosc becurile si prin urmare merg pe mana ta. :-)Deci 6n6p sa fie.Nu cred ca o sa gasesc modelul spice asa ca trebui sa-i creez modelul de manutza.Din catre vad in datasheet un 20mA e musai ca sa intram in zona liniara.Pana la alimentare cred ca mai e de lucru, dar triodele fiind cascodate o sa aiba un PSSR foarte bun. O stabilizare nu strica si o s-o adaug mai tarziu.Tibi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum