hpavictor Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Etajul repetor de pe iesire ( etajul cu lampa ) are ca sarcina activa un generator de curent constant care asigura o independenta aproape totala fata de sarcina . Nu pot sa iti spun de ce imi place , pur si simplu imi place aceasta intrare............ Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 18, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2011 Etajul repetor de pe iesire ( etajul cu lampa ) are ca sarcina activa un generator de curent constant care asigura o independenta aproape totala fata de sarcina . Nu pot sa iti spun de ce imi place , pur si simplu imi place aceasta intrare............Eu vad o sursa de curent modulata din anodul lui V2, care asigura o impedanda de iesire constanta in regim dinamic, lucru care este aproape echivalent cu "o independenta aproape totala fata de sarcina". ;-)Tibi Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Sper sa iti placa aceasta schema , este interesant ( pentru unii ..... ) si modul cum se aplica corectia de offset , dar si fara reactie negativa globala , cred ca este pe placul " puristilor " sau " audiofililor " Felixx stiu ca postase undeva o alta schema de final fara reactie..... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Cam mare fuga fazei pt configuratia data la 100Khz(-40 si de grade) download/file.php?id=61912&mode=view avind in vedere existenta NFB (intr_o situatie fara/lipsa NFB "aceasta fuga ar fi fost vax-albina"). Probabil ar fi mai bine (in cazul hibridului) sa urmariti aceasta idee: ... si-mi mai bantuie una-n bibilica, fara reactie negativa ...si daca sar putea si clasaA.(eventual radiatoare active) sau macar zona de A extinsa(asfel incit frecventele medii-superioare si inalte care poseda un nivel mai mic de obicei sa se situeze pe cit cu posibil in A) ,personal as evita compunerea "ciuntită" a formei de unda in etajul final pentru medii-superioare si inalte(si eu am fost fascinat de "posibilitatea hibrid" dar pe zi ce trece "fascinatia s_a pierdut" in special in AB-predominant B pt zona de putere) ,adica mi_a placut aceasta formulare de inceput("din caietul de sarcina"):- clasa de operare AB cu reserva suficienta in A push-pull... Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Sper sa iti placa aceasta schema , este interesant ( pentru unii ..... ) si modul cum se aplica corectia de offset , dar si fara reactie negativa globala , cred ca este pe placul " puristilor " sau " audiofililor " Felixx stiu ca postase undeva o alta schema de final fara reactie.....victor,daca nu ai observat schema prezentata de tine este similara cu cateva postate mai devreme de zal.Trecand cele doua condensatoare de pe calea de semnal problema cea mare este polarizarea tranzistoarelor finale pentru clasa A push-pull de operare. Sursa de alimentare a etajului final trebuie sa fie exceptionala pentru a asigura un PSSR decent.Tibi Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Acest aspect legat de "sursa de alimentare" si "PSSR decent" etaj final si condensatoare de cuplaj pt clasa-A este mai greu de "rumegat"/inteles(aveti dreptate in cazul dat ,dar citi vor intelege...,sau de ce un cuplaj galvanic va rezolva problema "PSSR decent"-etaj final clasa-A , nemaifiind necesara o sursa de alimentare-deosebita etaj final). Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Cam mare fuga fazei pt configuratia data la 100Khz(-40 si de grade) http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view avind in vedere existenta NFB (intr_o situatie fara/lipsa NFB "aceasta fuga ar fi fost vax-albina")...Hai sa nu fim carcotasi.Cate amplificatoare reusesc sa mentina faza dupa 10Khz, ca sa nu vorbesc cate amplificatoare pe tuburi trec de 15Khz - apropos de traful de iesire.Pe de alta parte, castigul amplificatorului fiind dat exclusiv de trioda se poate ajusta, iar operarea fara NFB nu este o problema.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Acest aspect legat de "sursa de alimentare" si "PSSR decent" etaj final si condensatoare de cuplaj pt clasa-A este mai greu de "rumegat"/inteles(aveti dreptate in cazul dat ,dar citi vor intelege...,sau de ce un cuplaj galvanic va rezolva problema "PSSR decent"-etaj final clasa-A , nemaifiind necesara o sursa de alimentare-deosebita etaj final).Cuplajul capacitiv este dependent de calitatea condensatorilor, prin urmare un cuplaj galvanic este de preferat.Am vrut sa prezint o abordare simpla, care sa ofere independenta fata de calitatea componentelor.Cred ca nu m-am facut inteles.PSSR-ul schemei (rejectia sursei de alimentare) prezentate de hpavictor, chiar daca are doua surse de curent (Q3 si Q4), este o problema in cazul etajului final, care prin metoda de polarizare aleasa este puternic dependent de calitatea alimentarii si va fi "modulat" de variatiile acesteia.Tibi Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 ...Cate amplificatoare reusesc sa mentina faza dupa 10Khz, ca sa nu vorbesc cate amplificatoare pe tuburi trec de 15Khz - apropos de traful de iesire...Sint amplificatoare hibrid care "reusesc sa mentina faza dupa 10Khz" mai bine ,multe amplificatoare pe tuburi "trec de 15Khz" bine chiar atunci cind sint echipate cu transformator de iesire !(altmiteri de ce discutam ?!,sau ce va determinat sa introduceti aceasta limita de 15.000Hz ?!,ati abordat la modul serios un trafo-out ?,sa puteti introduce aceasta limita ?! data/generata de trafo-out).Cu "parere de rau" va anunt ca nu exista o astfel de limita(15khz) trafo-out decit la "religve" recuperate din te miri ce...,nu fiti atit de categoric in privinta trafo-out...,s_ar putea intr_o buna zi sa uzitati de el...,sau daca ati deschis un subiect in aceasta sectiune -nu "blamaţi" trafo-out(nu_i elegant sa faceti acest lucru in aceasta sectiune...) ,-o "piesa" care de multe ori poate costa cit zece sau mai multe hibriduri ...__Acel hibrid(sau similar) va functiona poate foarte corect dar nu va face "impresie" ca un amplificator de 10W cu traf-out-bine-facut nicicum. Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Sint amplificatoare hibrid care "reusesc sa mentina faza dupa 10Khz" mai bine ,multe amplificatoare pe tuburi "trec de 15Khz" bine chiar atunci cind sint echipate cu transformator de iesire !(altmiteri de ce discutam ?!,sau ce va determinat sa introduceti aceasta limita de 15.000Hz ?,ati abordat la modul serios un trafo-out ?,sa puteti introduce aceasta limita ?! data/generata de trafo-out).Cu "parere de rau" va anunt ca nu exista o astfel de limita(15khz) trafo-out decit la "religve" recuperate din te miri ce...,nu fiti atit de categoric in privinta trafo-out...,s_ar putea intr_o buna zi sa uzitati de el...Nu blamez deloc trafo-ul out. Este cea mai importanta componenta a unui amplificator cu becuri.Ok, daca vorbim de transformatoare audiofile Audio-Note, care trec lejer peste 50Khz sau in cazul in care vorbim de Lundahl sau Tamura. Dar cum 80% din piata este chinezeasca cu jeguri care nici nu ajung la 10Khz ... As vrea sa vad macar un singur proiect cu Lundahl,pe acest forum. Cu cateva exceptii, proiectele prezentate aici sunt cu trafuri din tot felul de recuperari sau toroidale pe care ma abtin sa le comentez. Este motivul pentru care am prezentat acest hibrid, Romanul nu este pregatit pentru Tamura, nu mai vorbesc de Audio-Note. Limita celor 15Khz este o limita data din ceea ce am masurat pana acum si mi-au trecut prin mana ceva amplifuri. Cine se incumeta sa faca o masuratoare reala ? Primul amplif cu becuri care trece de 15Khz -3dB la puterea nominala pe o sarcina de 4ohm primeste un set complet de tuburi pentru amplificatorul testat. Tibi Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 ...Dar cum 80% din piata este chinezeasca cu jeguri ... ...Limita celor 15Khz este o limita data din ceea ce am masurat pana acum si mi-au trecut prin mana ceva amplifuri... Cine se incumeta sa faca o masuratoare reala ? Primul amplif cu becuri care trece de 15Khz -3dB la puterea nominala pe o sarcina de 4ohm primeste un set complet de tuburi pentru amplificatorul testat. Posibil va referiti la "scule" de 200-300 euro ?! ,din acest motiv le botezati "jeguri"...,sau ce s_ar putea primi/cumpara cu tuburi-electronice si trafo-out la un pret modic ?!doua canale...Ma mir(sint uimit) inseamna ca nu va trecut mare lucru prin mina pina acum cred(referitor la trafo-out). __Ma incumet eu(si probabil nu voi fi singurul) __nu am nevoie de setul de tuburi !,lasati transformatorul de iesire "in pace" -deocamdata...(mai bine ne "concentram" asupra hibridului). Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Sunt extrem de curios ce va rezulta in urma discutiilor la nivel practic ...................Schema pe care am prezentat-o este a unui amplificator de instrument , este vorba de AMPEG SVT3 PRO , o scula creata pentru muzicieni , cu asa ceva se produce exact muzica pe care tocmai doreste Tibi Vicol sa o redea !!! dar poate ca pentru unii nu este suficient de buna ........................in schimb alte scheme mentionate de Domnia sa nu au pedigri , si pot fi tepe " audiofile " asa cum se vehiculeaza destule scheme in folclorul de net :ras:Ideea era tocmai ca sa studiem , sa comentam partile comune , negative sau pozitive ale unor scheme care stim precis ca sunt extrem de performante , si nu sa o dam in balarii cu aberatii gen " daca nu ai observat schema prezentata de tine este similara cu cateva postate mai devreme de zal.Trecand cele doua condensatoare de pe calea de semnal problema cea mare este polarizarea tranzistoarelor finale pentru clasa A push-pull de operare. Sursa de alimentare a etajului final trebuie sa fie exceptionala pentru a asigura un PSSR decent. " Nu este cu adevarat sfarsitul lumii daca exista 2 condesatoare pe calea de semnal , dar sursa de alimentare este clar descrisa in schema prezentata de mine , si nu are nimic deosebit , iar muzicienii care folosesc acest amplificator se declara foarte multumiti , fiind o referinta in domeniul sau . Ei nu au comentarii in genul celor de mai sus !Nu tin la o schema sau la alta , doresc sa gasim o cale ( daca totusi exista ) de a realiza un amplificator care sa combine avantajele tuburilor ( becurilor ) cu cele ale tranzistorilor , fara orgolii , doar solutia tehnica conteaza , parerea mea ! Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Simuleaza asta tibi te rog mult : Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Tibi, cred ca varianta cu inductante in anod va da rezultate spectaculoase. (ca sunet zic) Banda nu va mai fi atit de mare din cauza capacitatii parazite a bobinelor. Daca folosesti miezuri suficient de mari, capacitatea parazita va fi mica iar banda nu se va reduce deranjant. De asemenea, curentul fiind mic nu e necesar intrefier, fapt care mareste semnificativ inductanta. Daca si ecranezi corespunzator bobinele sunt sanse sa iasa o scula de scula...Eu personal as folosi 6n6p (ECC99) in loc de 12AX7. De cind am descoperit lampile asta, celelalte au cam "palit". INCA sunt foarte ieftine si usor de gasit.Cum a iesit simularea la varianta asta?Nu comentez asupra valorilor pentru ca nu am calculat nimic si nici nu calculez numai daca o sa experimentez asa ceva. (abea am timp sa calculez/proiectez lucrarile mele )Victor, ideea care imi place cel mai mult este proiectarea une scheme noi si testarea unui amplificator cu totul nou. Reproducerea dupa o scheme testata e si ea interesanta dar nici pe departe cit un proiect nou. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Cartile din carti se scriu.....................nu sunt Eminescu..................eu am prezentat schema doar pentru a o comenta , si pentru atrage concluzii , cine doreste si poate sa faca clone , nu are decat , dar sunt curios cine va reusi sa inventeze apa calda in Romania ! Nu sunt adeptul hibrizilor , cel mult a celor care au intrare cu semiconductori si tuburi in coada , evident in clasa A SE ( optiune personala ) dar daca iarasi postez o schema va sari cineva cum ca are sau n-are sare si piper...........si a lui xxx e mai buna , de parca avem noi vreun merit ..........Am si pus intrebarea retorica daca hibrizii nu cumva sunt un drum inchis .................Oare chiar se justifica hibrizii ? De fapt la intrebarea asta astept raspuns.......nu care sunt generatoarele de curent si de ce , asa putem face si un concurs care are p--a mai mare sau cine stie castiga , si strangem intrebari de cultura generala pentru Conquiztador.........dar scopul era de a urmari solutia lui Tibi de hibrid iar la invitatia sa am prezentat o simpla schema............sper sa nu o luati in nume de rau , dar asa vad eu lucrurile Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum