Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

Pentru ca una este sa produci sunete si alta este sa le reproduci.Tibi

Aa , când le reproduci nu mai trebuie "mare lucru"(să respecţi pe cât cu putinţă sursa iniţială care a produs sunet în locaţia dată).Şi dacă se respectă întocmai(amplitudine , faza , timbru , tonalitate...) sursele de sunet iniţiale multiple în cazul reproduceri cu ce greşesc ? .Să luăm cazul unui orb cu reproducerea în timpane ,când va considera reproducerea fidelă(probabil când o va confunda cu sursa iniţială/sursele iniţiale/primare care produc au produs sunet).Adică dacă orbul va avea senzaţia auditivă a săli de concert live fără să ne aflăm în această situaţie(concert live) reproducerea poate fi considerată fidelă(eventual curat "fară" thd fft imd şi nu ştiu mai ce).Hai că de la hibrid(thd) am ajuns la reproduceri...(şi orbi...) mă opresc.
Cred ca iarasi m-am facut neinteles. ;)Eu tocmai la reproducere ma refer, pentru ca asta ma intereseaza sa fie cat mai precisa, cat mai perfecta.Atata vreme cat la un concert, solistul si instrumentul sau sunt originalul, pot produce ce vor cum vor, cu orice efecte si distorsuri care dau bine catre auditor.Pe de alta parte, e mult mai usor sa ai amplificatorul tau, boxa ta, pe care s-o reglezi in functie de ceea ce vrei sa produci.Personal, repet, personal consider ca multi-ampingul nu este o solutie viabila din cauza defazajelor care le aduce. Se pot corecta aceste defazaje ? Desigur, dar punand in balanta costurile necesare, prefer un cross-ower de buna calitate in fata acestei solutii.Am invatat de-a lungul timpului ca in audio se poate obtine performata dintr-o multitudine de solutii. Nu o data reguli bine intiparite in memoria inginerilor au fost rasturnate facand acest domeniu poate cel mai controversat din electronica. Prin urmare astept sa ascult acel bi-amping care sa faca sa intorc capul. :-)Tibi
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam asta-i schema ce functioneaza in cateva amplificatoare stereo,schema despre care v-am vorbit mai devreme.Stabilitatea este excelenta,de trei ani nu au fost probleme.

De retinut :este obligatoriu folosirea unui temporizator la cuplarea sursei de 180V pentru etajul final,dupa incalzirea tubului ECC83.

Se poate renunta la condensatorul de iesire prin utilizarea unei surse diferentiale de +/-90V,personal imi place mult mai mult sunetul acestui amplificator cand se foloseste condensatorul de iesire,dar asta poate fi o chestie subiectiva.

Are condensatoare,asa ca nu intruneste cerinta dv.,chiar daca cuplajul tub+tranzistor este direct... :jytuiyu

*************************************************************************************************

Personal nu sunt adeptul acestor tipuri de hibride,prefer semiconductori pe semnale mici si in final tuburi,sau in cel mai fericit caz configuratia cu MOS si traf de iesire,propusa mai sus.

Multumesc pentru schema.

Tibi

Link spre comentariu
Vizitator

Solutia bi-amp are sanse bune daca in loc de circuitul crossover de la intrarea amplificatoarelor acestea se cupleaza in paralel, au aceiasi schema si tuburi, doar transformatoarele de iesire prin constructia lor impart spectrul audio in doua, parerea mea...

Link spre comentariu

Schema un pic mai elaborata, dar cu IRFP-uri, ca-s mai 'eftine.E momentul s-o realizez practic, ca sincer m-am cam saturat s-o simulez in fel si chip. :)Tibi

post-165-139829625423_thumb.png

Link spre comentariu

Felicitari pentru modul de tratare a subiectului... Totusi... expliati prescurtarile de ex. ccs. Il puteti trece in dictionar... Multumesc!

Link spre comentariu

Da, acum ca s-a separat reactia negativa in cc de cea in ca, a dus la scaderea tensiunii continue pe difuzor de la 1,23V la 12,9mV.Finalii mosfet mai au avantajul ca daca vrem sa marim puterea putem sa-i punem in paralel mai usor decit tranzistorii bipolari. Un mosfet daca se incalzeste va avea ca efect marirea rezistentei D-S. In consecinta curentul va prefera calea prin tranzistorii mai reci. Chiar si daca vor fi pusi pe radiatoare separate. Nici nu e nevoie de rezistente in sursa(emitor). Sau daca tinem neaparat, rezistentele vor fi mai mici.

Link spre comentariu

Valabil pentru MOSFET-uri laterale. La cele verticale acest efect apare la curenti relativ mari si nu are utilitate practica în amplificatoare audio.

Link spre comentariu

Valabil pentru MOSFET-uri laterale. La cele verticale acest efect apare la curenti relativ mari si nu are utilitate practica în amplificatoare audio.

Exact ! :DTibi
Link spre comentariu

Cat de tare, Tvicol practic ai luat amplificatorul lui Roender si l-ai facut cu bece. :da E o abordare foarte interesanta. Stii cumva de unde se obtine castigul in bucla deschisa ? Din ce etaje ? Poti sa postezi graficul OLG-faza ?

Link spre comentariu

Numai la curenti mari se pun in paralel. La curenti mici chiar daca ar fi repartizat tot curentul pe un singur tranzistor, nu conteaza.Tranzistorii folositi de tvicol sunt verticali, mai putin recomandati pentru audio, si au o rezistenta ON de 1ohm la 25 grade C iar la 80 de grade C au 1,4ohm.Nici chiar o superdioda in locul lui R16 nu le-ar strica. Tranzistorii laterali, mai stabili termic, nu necesita, e suficient o rezistenta.
Link spre comentariu

Cat de tare, Tvicol practic ai luat amplificatorul lui Roender si l-ai facut cu bece. :da E o abordare foarte interesanta. Stii cumva de unde se obtine castigul in bucla deschisa ? Din ce etaje ? Poti sa postezi graficul OLG-faza ?

Da, amplificatorul lui Roender este cel care m-a impins la topologia asta, asa cum Roender a fost inspirat de Walt Jung (vezi AD797). Iar Walt Jung de cine mai stie ce alt design ...Am mai bibilit schema.Doua tipuri de reactie negativa. Ramane de vazut care suna mai muzical.post-165-139829626441_thumb.pngpost-165-139829626455_thumb.pngCastigul OL. Linia de sus reprezinta castigul OL, iar cea de jos raspunsul in faza.post-165-139829626424_thumb.jpgCastigul CL. Idem, sus OL, jos faza. post-165-139829626432_thumb.jpgTibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări