Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

E greu de crezut. Acea tensiune de 1,2V de la iesire ar fi mult mai mare fara reactie negativa iar amplificatorul ar fi instabil.

Acel 1.2V se poate ajusta la 0V, atat din sursa ccs-ul etajului diferential, cat si rezistentele din catodul triodelor.Destul de greu, dar practic posibil.Tibi
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator

@adighEe ,la etajul final clasic cu tub (sarcina dispusă la anod)conversia i-V se realizează chiar pe sarcină.(de ce nu pot pune sarcina în drena sau colector ? poate ajung mai aproape de tub).

Link spre comentariu

Acel 1.2V se poate ajusta la 0V, atat din sursa ccs-ul etajului diferential, cat si rezistentele din catodul triodelor.Destul de greu, dar practic posibil.Tibi

De acord ca se pot ajusta, dar cit timp ar ramina asa? Derivele termice pot fi mari. O reactie negativa ar stabiliza amplificatorul si in curent continuu.
Link spre comentariu

De acord ca se pot ajusta, dar cit timp ar ramina asa? Derivele termice pot fi mari. O reactie negativa ar stabiliza amplificatorul si in curent continuu.
Si derivele termice se pot corecta.Cu toate acestea reactia negativa este sfanta, iar in ambele scheme prezentate de mine se poate aplica una foarte mica. :DTibi
Link spre comentariu

E mai complicat de compensat derivele termice atit de bine incit sa nu necesite reactie negativa in cc, superdioda in driver, cuplaj termic.....La amplificarile in curent e foarte important sa avem beta constant. Beta se modifica destul de mult si odata cu variatia curentului de sarcina vom avea si modificari mari ale lui beta. Asta genereaza neliniaritati mari, fara o reactie negativa mare.

Link spre comentariu
Vizitator

Poate aşa o cfg. etaj final ne apropie mai mult de tub(repetor în tensiune nu prea sugerează tub).De ce nu chiar cu OT în coadă(poate fi chiar în clasaA cu radiatoare active).

post-18717-13982962419_thumb.jpg

post-18717-139829624245_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate aşa o cfg. etaj final ne apropie mai mult de tub(repetor în tensiune nu prea sugerează tub).

Pai tocmai asa ceva vreau eu sa evit. Mai ales cu castigul de VAS in etajul final o sa fie puternic neliniar.Eu consider ca pentru a pastra caracteristica triodei trebuie s-o folosesc in etajul LTP, iar tranzistoarele sa faca toata treaba de castig exclusiv numai in curent.Pasul urmator este sa folosesc tranzistoare SIT. Acestea au exact aceeasi caracteristica ca si o trioda.Tibi
Link spre comentariu
Vizitator

Aa acum am înţeles , practic vreţi doar thd triodă.Nu vreţi să "imitaţi sunetul de tub per ansamblu(prin intermediul unui montaj hibrid).Vreti doar un etaj final cu thd triodă.(nu cred că thd în cazul tub este dat ca pondere de etajul din intrare...mă rog ,tubul final de regulă fiind elementul cel mai neliniar).

Link spre comentariu

Aa acum am înţeles , practic vreţi doar thd triodă. ,nu vreţi să imitaţi sunetul de tub per ansamblu(prin intermediul unui hibrid).

Exact. :-)Nu vreau un hibrid de dragul unui "sunet hibrid". Vreau sa pastrez caracteristica de trioda, cu tot ce inseamna ea, pana la iesire.Tibi
Link spre comentariu

Pasul urmator este sa folosesc tranzistoare SIT.

Ce fel de tranzistoare SIT veti folosi? De unde le veti procura (le-ati procurat)? E vorba de 2sk82 sau 2sj28?
Link spre comentariu

...(nu cred că thd în cazul tub este dat ca pondere de etajul din intrare...mă rog ,tubul final de regulă fiind elementul cel mai neliniar).

Si asta e perfect adevarat. Transformatorul de iesire este una dintre componente care are si el ponderea lui, dar asta e alta poveste.Tibi
Link spre comentariu
Vizitator

Consideraţi că acest amplificator hibrid va reprezenta bine trioda că tub final(thd...) ? sau numai trioda din etajul de intrare ?(probabil numai trioda din intrare).

Link spre comentariu

Pasul urmator este sa folosesc tranzistoare SIT.

Ce fel de tranzistoare SIT veti folosi? De unde le veti procura (le-ati procurat)? E vorba de 2sk82 sau 2sj28?
Pentru inceput KP926A.Tibi
Link spre comentariu

Consideraţi că acest amplificator hibrid va reprezenta bine trioda că tub final(thd...) ? sau numai trioda din etajul de intrare ?(probabil numai trioda din intrare).

Numai trioda din intrare.

Tibi

Link spre comentariu

Sunetul unui amplificator nu e dat doar de armonicile indrodue, ale triodei sau altcuiva ci si de comportarea cu sarcina. Sarcina (difuzorul) poate avea variatii mari de impedanta. Ma refer la damping factor. Un tub cu transformator de adaptare a impedantei isi permite sa lucreze fara NFB. Un amplificator cu tranzistori nu se poate lasa fara NFB, trebuie sa combine o reactie negativa de curent si una de tensiune pentru a avea o un damping factor asemanator unui amp. cu tuburi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări