adigh Postat Mai 2, 2013 Partajează Postat Mai 2, 2013 Singura reactie negativa este formata cu R19 si R5.R3,R6,C4 formeaza o sursa de curent bootstrap........ ideea de baza este Single Gain Stage. In cazul de fata castigul in tensiune este asigurat de etajul diferential din intrare.In mod evident, datorita valorilor rezistentelor din catod si anod, cele doua triode amplifica foarte putin. In plus circuitul boostrap e conectat ca si reactie negativa (putea fi conectat si ca reactie pozitiva in alte aplicatii). Asta mai scade amplificarea etajului diferential.Tranzistorii Q2 si Q3 sunt comandati in emitor si bineinteles ca tensiunea de atac e limitata de tensiunea din baza 4x2V=8v minus tensiunea baza-emitor. Asta inseamna aproximativ 7,4Vvv. Cu mai mult nu se pot ataca tranzistorii Q2 si Q3. E o alta dovada ca etajul diferential nu amplifica el singur tot (single gain stage).Cel mai mult amplifica etajul al doilea, etajul final. Sarcina din colectorul lui Q3 e Q4 care e conectat ca generator de curent.Asadar amplificatorul are doua circuite de reactie negativa, nu unul, iar cistigul in tensiune nu e asigurat doar de etajul diferential, deci nu e Single Gain Stage. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Single Gain Stage(6dj8 probabil)ar trebui să asigure A=Vout/Vin aproximativ 34 cred că spune adigh ,se poate considera că întreabă care ar fi etajul independent/singur care asigură acest câştig ? sau cine transformă variaţia de curent anodic/6dj8 în variaţie tensiune de amplitudine mare? (găsită la ieşire). Consider că adigh întreabă dacă se poate discuta de "Single Gain Stage" ?(mai ales pentru câştigul în tensiune dat unde/când avem şi reacţie negativă/ ). Link spre comentariu
adigh Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Asa e, mai ales ca pentru a avea efect limitarea amplificarii la 34 trebuie sa avem o amplificare in bucla deschisa mult mai mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Da adigh ,tvicol consideră a fi un sigur etaj cu o sarcină deosebită(capabilă să facă conversia Vin-ia-Vout) fără să ţină cont că ia descarcă deja în sarcină(mă rog , depinde de interpretare). Dacă vrei/admiţi adigh "echivalentul"-forţat de a muta variaţia ia pe un alt tip de sarcină(activă). Link spre comentariu
Guest1 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Multumesc pentru feedback !Sa clarificam cateva lucruri.E clar ca etajul de intrare are castig mic, adigh a mentionat corect ca este limitat atat de rezistentele din catod cat si de cele din anod. Cele din catod se pot micsora pana la limita in care asigura un offset de 0V la iesire.U1 si U2 sunt elemente transconductanta si ceea ce ma intereseaza este curentul prin R1 si R2 sa fie suficient de mare pentru a asigura o impedanta suficient de mica pentru Q1 si Q2. Prin urmare rezistentele din anod trebuie sa fie mici pentru a putea ataca etajul cascoda in curent. In curent, nu in tensiune.Q2 si Q3 opereaza in regim cascoda au castigul aproape unitar si impedanta de intrare mica. Tot castigul de curent este asigurat de M1 si M2.Sursa de curent bootstrap este prin natura ei o reactie. Daca vreti sa fie doua reactii negative, OK s-o punem la numar.Cam asta e. Amplificatorul trebuie privit ca un concept, nu e perfect si deja cred ca pot sa vin cu o solutie mult mai buna.Tibi Link spre comentariu
adigh Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Q2 si Q3 opereaza in regim cascoda au castigul aproape unitar si impedanta de intrare mica...rezistentele din anod trebuie sa fie mici pentru a putea ataca etajul cascoda in curent. In curent, nu in tensiune.Q2 si Q3 nu prea opereaza in regim cascoda. Diferenta intre o comanda in curent si una in tensiune e data de cit la suta din curentul de comanda trece prin tranzistor si cit prin rezistenta din paralelul jonctiunii. In acest caz curentul de comanda Ianod trece mai mult prin rezistenta din anod decit prin jonctiunea baza-emitor. De 10 de ori e mai mic curentul de baza a lui Q2 si Q3 decit curentul de anod. Am socotit ca prin R16(220ohm) trebuie sa treaca 36mA pentru a tine in pragul deschiderii M1 si M2 (8V). Daca Q3 are beta=80 atunci prin baza trebuie sa intre 0,45mA. Asta inseamna de 10 ori mai putin decit Ianod=4,5mA. Nu am intrat in calcule de farmacie, asa la ochi. De aceea putem vorbi de o comanda in tensiune nu una in curent. La un cascod comanda e in curent. Comenzi pure doar in curent sau doar in tensiune nu exista decit teoretic, dar putem vorbi de comenzi preponderent in tensiune sau preponderent in curent. Pentru a fi fost o comanda in curent resistentele R1 si R2 ar fi trebuit sa fie mari nu mici. Si chiar si atunci, am fi putut vorbi de cascod doar cu "triode PNP".In etajul prefinal-driver (Q2, Q3, Q4, Q5) amplificarea mare in tensiune e data de Q3 si Q4, aici avem grosul amplificarii in tensiune. Daca in loc de Q4 am fi avut o rezistenta conectata la minus atunci putem avea o amplificare mare in tensiune in functie de beta. Din moment ce Q4 lucreaza ca generator de curent amplificarea perechii Q3-Q4 e mult mai mare. Q2 si Q5 au rol de de a comanda Q4 in antifaza fata de Q3, corespunzator semnalului preluat de pe R1. Perechea Q2-Q5 nu trebuie sa amplifice nici in curent si nici in tensiune ci sa copieze curentul lui Q2 si sa-l regasim identic in Q4. Q5 si Q4 formeaza o oglinda de curent. Link spre comentariu
Guest1 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 adigh,Curentul prin R1 si R2 este dat de raportul dintre potentialul de pe diode D1-D4 minus Vbe tranzistor Q2 / Q3.Cu cat R1 si R2 sunt mai mici, cu atat curentul prin Q2 si Q3 este mai mare.Potentialul "vazut" de Q2 si Q3 este constant in baza si sunt comandate in curent. Am vrut sa fie cascode si opereaza ca niste cascode.M1 si M2 sunt laterali, prin urmare o tensiune de aprox. 3V este suficienta pentru a-i tine deschisi.Aveti schema in ltspice si daca sunteti interesat puteti simula.Tibi Link spre comentariu
adigh Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Nu am spus ca montajul nu e functional. Discutia era daca e comanda in curent sau in tensiune si daca acea cobinatie se numeste cascod sau nu.Curentul de comanda al tuburilor pe unde trece mai mult ? Prin R2 sau prin emitorul lui Q3 ? Curentul de emitor al lui Q2 e egal cu cel de colector. Unde avem o impedanta mai mica, in emitorul lui Q3 sau R2 ?(In postul anterior, din neatentie, ma referisem la Q2 si Q3 ca si cind ar fi fost comandate pe baza) Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 adigh,Curentul prin R1 si R2 este dat de raportul dintre potentialul de pe diode D1-D4 minus Vbe tranzistor Q2 / Q3.Cu cat R1 si R2 sunt mai mici, cu atat curentul prin Q2 si Q3 este mai mare.Potentialul "vazut" de Q2 si Q3 este constant in baza si sunt comandate in curent. Am vrut sa fie cascode si opereaza ca niste cascode.M1 si M2 sunt laterali, prin urmare o tensiune de aprox. 3V este suficienta pentru a-i tine deschisi.Aveti schema in ltspice si daca sunteti interesat puteti simula.TibiCam astea sunt tensiunile si curentii in anumite puncte pe schema dv.,static vorbind,daca incerc o simulare dinamica nu prea obtin nimic,s-ar putea sa aveti o mica greseala in modelele componentelor active ce le folositi dv. Nu am eu competenta sa va corectez schema dv.,poate o aveti realizata si practic,deci daca merge,...merge. Imi cer scuze pentru interventie.Mai jos este schema in format ASC din simulare.Daca nu va este prea dificil si aveti si timp,poate postati niste forme de semnal (1Khz) din simulare,in punctele din care putem stabili clar regimul de lucru pentru fiecare componenta activa in parte,va multumesc. Link spre comentariu
Guest1 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Pai eu nu vad cum s-ar putea comanda un bipolar decat in curent !!!!!!Tibi Link spre comentariu
adigh Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 @lazaroiu,Puteti pune si o poza cu acele tensiuni ca sa pot vedea si eu. Eu nu m-am apucat inca de simulari, doar stau si ma gindesc cum ar trebui sa fie si deci nu pot baga acele date in simulator. Fara simulare e mai usor sa gresesti dar pe de alta parte dezvolta gindirea de electronist. Daca masina face totul vom ajunge sa nu mai putem socoti nici 32x73. Link spre comentariu
Guest1 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Cam astea sunt tensiunile si curentii in anumite puncte pe schema dv.,static vorbind,daca incerc o simulare dinamica nu prea obtin nimic,s-ar putea sa aveti o mica greseala in modelele componentelor active ce le folositi dv. Nu am eu competenta sa va corectez schema dv.,poate o aveti realizata si practic,deci daca merge,...merge. Imi cer scuze pentru interventie.Mai jos este schema in format ASC din simulare.Daca nu va este prea dificil si aveti si timp,poate postati niste forme de semnal (1Khz) din simulare,in punctele din care putem stabili clar regimul de lucru pentru fiecare componenta activa in parte,va multumesc.Multumesc pentru interventie. Suntem aici sa discutam, condusi de aceeasi pasiune, deci nu vad de ce sa-ti ceri scuze.Practic sunt mai multe rezistente care cer sa fie ajustate.Asa cum am spus, nu l-am realizat practic. Este doar un concept, dar daca ajung la o varianta finala poate-l pun pe o placa perforata.Masuratori cu 0.5V pe intrare la 1Khz sinus.Tibi Link spre comentariu
Guest1 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 @lazaroiu,Puteti pune si o poza cu acele tensiuni ca sa pot vedea si eu. Eu nu m-am apucat inca de simulari, doar stau si ma gindesc cum ar trebui sa fie si deci nu pot baga acele date in simulator. Fara simulare e mai usor sa gresesti dar pe de alta parte dezvolta gindirea de electronist. Daca masina face totul vom ajunge sa nu mai putem socoti nici 32x73.Atasat.Tibi Link spre comentariu
adigh Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Multumesc @tvicol,Ce tensiune e in bazele lui Q2 si Q3 ? Nu disting prea bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum