Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hibridul meu

Guest1

Postări Recomandate

Dupa ce m-a vizitat Dan cu niste becuri, m-am hotarat sa pun pe hartie un amplif hibrid. Cu alte cuvinte vreau un beculizator cu mushiu´ pe el.Conditiile initiale pe care le-am specificat sunt urmatoarele:- amplificator nesimetric (am mentionat in alt thread problemele amplificatoarelor simetrice)- clasa de operare AB cu reserva suficienta in A push-pull- single gain stage in VAS- etaj VAS asigurat exclusiv de becuri- cuplaj direct bec-tranzistor. Fara transformatoare, condensatoare etc.- iesire MOS-FET lateral- banda de frecventa closed-loop >= 100Khz- banda de frecventa open-loop >= 10Khz- distorsiuni sub 0.1%- SNR cat mai mare - sa fie ieftin- componente uzuale atat becu´ cat si tranzistoriiAzi dimineata la ora 3 s-a nascut chestia de mai jos.Va urma.Tibi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 285
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

115

• mișa

31

• hpavictor

25

• adigh

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesant ...................astept cu emotie urmarea , deoarece am in studiu un asemenea amplificator hibrid..................mult succes !

Pune si tu aici ce ai studiat, poate iese ceva interesant.Tibi
Link spre comentariu

O mica descriere a mazgaliturii.Etaj de intrare diferential cascod pe dubla trioda ECC83, urmat de un alt etaj cascoda folded Q2 si Q3 cu sarcina pe o oglinda de curent constant Q4,Q5 si Q8. Iesire clasica pe mos-fet lateral.Pentru ca alimentarea triodelor se va face la aprox 50V, a trebuit sa le cascodez pentru castiga ceva gain si a le readuce intr-un regim de lucru liniar.Dupa cum se vede tot castigul amplificatorului este asigurat exclusiv de catre becul ECC83. :-)Tibi

Link spre comentariu

A mai fost o schema hibrid,nu prea stralucita,dupa parerea mea.Schema ta pare mai interesanta si mai bine gandita

In schema postata de tine castigul total al amplificatorului este asigurat atat de trioda cat si de finalii de pe iesire.Cu alte cuvinte toata liniaritatea triodei este facuta muci de caracteristica de transfer a unui tranzistor de putere.Din pacate un compromis mult prea mare.Tibi
Link spre comentariu

Si o varianta ceva mai elaborata. Bec cu multe led-uri. :-)Sursa CCS cascoda si pe catodul becului.Sursa oglinda cascoda in etajul de transcoductanta - din pacate aici nu e VAS pentru ca, castigul este unitar.Tibi

Link spre comentariu

Valorile NFB in cazul primei versiuni(schema download/file.php?id=61911&mode=view ) respectiv C1-R5-R19 lasa de dorit(valori tipice semiconductori...) -in sensul ca R19-R5 mult prea mici ca valoare pentru situatia tub ,C1 mult prea mare si polarizat probabil la 100uF ,ca si sugesitie eu as micsora gainul la maxim 15X-17X , as majora R19 la 100k respectiv R5 la 6,8k as micsora valoarea C1 la cel mult 15uF nepolarizat(compus 3x4,7uF+0,33uF paralel si totul nepolarizat ,0,33 de calitate "maxima").C1 fiind singurul condensator din calea de semnal (chiar daca se afla in bucla de reactie)..........................................................................................................................................................................Si/sau misa are perfecta dreptate in afirmatia sa(daca urmariti sunetul tub-electronic-consacrat):

...Sunetul care-l vrei e din traful de iesire. (asta nu e gluma)

Mai degraba daca doriti sa va apropiati de sunetul de "tub-electronic-consacrat" prin intermediul semiconductorilor sau montajelor hibrid trebuie sa treceti la modulatia de curent pe sarcina(si sarcina cuplata prin intermediul trafo-out ,deasemeni nici eu nu glumesc...,am realizat in decursul timpului multe variante hibrid-fara-trafo-out ,-cel mult senzatia sonora/ a fost de hibrid departe de "vacuumtube").
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări