iuli09 Postat Martie 2, 2011 Partajează Postat Martie 2, 2011 montajul se poate alimenta si la 12v dar temporizarea este aceeasi pentru toate ledurile , nu poate fi reglata pentru fiecare led in parte la schema postata de mine .4017 are zece iesiri , asadar se pot lega pana la 10 leduri (sau ramuri de leduri) care se pot aprinde in orice ordine in functie de cerinte Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius Postat Martie 2, 2011 Partajează Postat Martie 2, 2011 bine inteles canu am alimentat la 20vuite si schema ta iuli09 mai jos cu un video screen.nu permite mai mult de 6v si sa se schimbe ledurile trebuie sa fie alimentat prin impulsuri, de ce ?unde am gresit? si d ce nu se modifica timpul cand actionez potentometrul? Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 2, 2011 Partajează Postat Martie 2, 2011 pinii 2 si 6 ai lui 555 trebuie legati intre condensator si rezistenta variabila si scoate generatorul ala de pulsuri din schema ; 555-ul este generatorul de impulsuri care are nevoie montajul ; eu am facut un astfel de montaj cu 15 leduri pe care il alimentam la 12 v . o sa pun maine si filmuletul Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2011 Partajează Postat Martie 2, 2011 bine inteles canu am alimentat la 20vuite si schema ta iuli09 mai jos cu un video screen.nu permite mai mult de 6v si sa se schimbe ledurile trebuie sa fie alimentat prin impulsuri, de ce ?unde am gresit? si d ce nu se modifica timpul cand actionez potentometrul?Ionut vad ca ti-ai facut un obicei din a nu respecta schemele, pai normal ca nu-ti vor mai functiona devreme ce nu le respecti, ai omis conexiunea dintre pinii 2+6 si potentiometru, plus a 2-a dioda ai pus-o dupa acea rezistenta de 100 si nu inainte asa cum este in schema, si deci nu pricep de ce atatea omisiuni? de ce atatea modificari aduse la scheme functionale? Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius Postat Martie 2, 2011 Partajează Postat Martie 2, 2011 ok, imi cer scuze de greseli oricum functiona si cu dioda asa insa va intreb de ce nu permite mai mult de 6,00v? uite cum functioneaza in atasamentul de mai jos si inca ceva am modificat potentometrul sa obtin temporizarea dorita. acum ma intereseaza alimentarea, daca ii dau 6,01v bubuie 4017, de ce????????? Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 in ceea ce priveste tensiunea , 4017 poate fi alimentat intre 3 si 15 V , deci 12v n-ar trebui sa fie o problema ; probabil ca de vina este softul pe care l-ai folosit ca sa simulezi aplicatia . http://www.upload-ro.ro/download.php?fi ... 6ca7bf347c dupa cea de-a doua schema din film (cea cu 16 leduri) am realizat si montajul iar acesta functioneaza in fiecare zi cam 10 -12 ore fara probleme. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 Am tot vazut aceste simulari la voi si mi-m zis sa caut si eu un asemenea soft ( Nu am folost pana acum asa ceva ), am luat crocodile si m-am apucat sa testez montajul lui @iuli09 si initial imi crapa si mie 4017 spunand ca s-a depasit tensiunea maxima suportata de 5 V, am tot umblat prin setarile lui pana am gasit buba, la Space Properties, un buton care este situat in crodocile chiar langa cel care pune pauza pe simulare, se da click pe el si se selecteaza electronics, se va deschide in stanga un menui de setari la acest domeniu unde pot fi modificati mai multi parametrii, printre care si tensiunile de alimentare pentru CI-uri, selectezi acolo cifra dorita si totul va fi apoi ok ( eu am pus acolo 15 pentru o marja acceptabila de eroare ). Am testat apoi din nou montajul lui @iuli09 si atunci a mers ok, o alimentare la 12V, potentiometrul de reglare de 10K, am pus insa condensatorul ce pleaca din potentiometru de 47u pentru o plaja de reglare ceva mai fina, de asemeni ledul al 2-lea care vine alimentat de cele 2 diode crapa daca ii las rezistenta de 100, cu 330 insa nu mai sunt probleme. Imi pare rau ca nu am un desktop recorder sa va arat ( nu am gasit ), oricum interesant softul, mai ales ca se pot face si simulari 3d Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 se poate ajusta temporizarea ledurilor modificand valorile condensatorului sau ale rezistentei ; rezistenta de 100 ohmi era in schema initiala tot de 330 ; am modificat-o pentru ca in simulare ledul 2 nu se aprindea la intensitatea dorita (in realitatea rezistenta va fi de 330 ohmi). pentru a se simplifica schema se poate folosi o singura rezistenta de 680 ohmi legata la catodul ledurilor . Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 Sunt multe variante in care poate fi folosita aceasta schema, este foarte simpla si usor de realizat si cu ceva imaginatie se poate obtine un rezultat foarte placut Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 uite ce as vrea eu, am mai pus un print screen, pe mine ma intereseaza cele 2 relee care o sa fie de 12v.le va cupla 4017 sau crapa??? ce modificari sa mai fac, pot sa mai adaug 2 NPN-uri si sa scot 12v? daca da cum? mai jos am pus si un video si vreau sa imi spuneti daca e corect cu cei 2 tranzistori sa alimentez releele la 12v Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 Iata un montaj experimental care sa te inspire: Este vorba despre un joc de lumini cu becuri in loc de leduri, oscilatorul este realizat din 2 tranzistori, si alti 2 comanda releurile care la radul lor vor cupla sau decupla becurile in functie de semnalul primit, schema asta este destul de adaptabila si probabil functioneaza la fel de bine si cu 4017. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 sau , tot cu 555 si 4017 : Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 ms dar pe mina ma intereseaza si pauza dintre relee care in schema mea o face led 2 si am redus timpul la led 2 la jumatate. uite si video.iuli ledurile nu trebuie alimentate di cuplajul releului ca de acolomie o sa intre 220v si iese pe amandoua contactele. Aceasta schema ma ajuta la schimbarea sensului unui motor 220v de la o masina de spalat automata (inainte,pauza si inapoi................) Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 Intr-adevar asa cum spuneam, schema merge si cu 4017, si cuplajul releului este practic similar, diferenta este ca oscilatia este oferita de acel CI in loc de tranzistori.Si cu asta @ionutmarius cred ca ai obtinut ceea ce ai dorit nu-i asa? bafta.PS; @ionutmarius nu mai incarca fisierele video aici, vei incarca prea tare forumul, urca-le pe un site care gazduieste asa ceva si aici pui doar linkul. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2011 Partajează Postat Martie 3, 2011 ms dar pe mina ma intereseaza si pauza dintre relee care in schema mea o face led 2 si am redus timpul la led 2 la jumatate. uite si video. iuli ledurile nu trebuie alimentate di cuplajul releului ca de acolomie o sa intre 220v si iese pe amandoua contactele. Aceasta schema ma ajuta la schimbarea sensului unui motor 220v de la o masina de spalat automata (inainte,pauza si inapoi................) Timpii de aprindere dintre leduri pot fi diferentiati schimband priza la pinii CI-ului si regland potentiometrul astfel incat sa obtii rezultatul dorit. Montajul lui iuli este doar demonstrativ, bineinteles ca se pot modifica legaturile la leduri, insa oricum releul pus este unul cu mai multe prize deci asta nu va fi o problema, insa Ionut de ce nu ne spui exact ce ai de facut, ce anume doresti sa faci mai precis? da si tu ceva detalii Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum