Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

jocuri de lumini cu leduri

Vizitator ionutmarius

Postări Recomandate

Vizitator ionutmarius

Salut.Va cer si eu ajutorul pentru schema de mai jos, am inteles ca e un dute vino ordinea de aprindere, daca asa e ma intereseaza cum modific timpul de aprindere (rog detalii) si vreau si eu daca are cineva schema PCB ca eu nu reusesc sa o fac in eagle si vreau sa o fac cu 3 leduri si cu 5 tranzistori.Se poate realiza asa ceva? Va rog pareri. Ms pt ajutor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

13

• iuli09

8

• leoncris

3

Top autori în acest subiect

Pentru timpi,te joci cu C1 si C2 (modifici valorile pana obtii rezultatul care te multumeste).Pentru mentinerea doar a 3 LED,elimini integral partea dreapta a componentelor din schema incepand cu :D5;R5;R11;LED4...Cablajul fa-l singur,eventual pe o placa de test ca-i mai usor.Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius

Am facut montajul dar am probleme. led 1 sta aprins iar led 2 si 3 se aprind pe rand dar foarte repede de nici nu iti dai seama daca clipesc iar di c1 si c2 nu se intamplamare lucru

Link spre comentariu

Am facut montajul dar am probleme. led 1 sta aprins iar led 2 si 3 se aprind pe rand dar foarte repede de nici nu iti dai seama daca clipesc iar di c1 si c2 nu se intamplamare lucru

Cum ai ajuns ca concluzia ca din C1 si C2 nu se intampla nimic?Ce valori le-ai pus?
Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius

valorile condensatorilor iam pus de la 1000uf la 10uf si chiar am facuto si in crocodyle si tot asa.pe mine ma intereseaza ceva care sa mearga sigur, cititi cu atentie mai jos,unu din astea 2. sunt incepator in electronica insa va cer si eu un ajutor, vreau sa construiesc un montaj cu 3 leduri sau 4 insa nu am scheme deloc si vreau sama ajute cineva.daca e o schema cu 3 leduri ma intereseaza sa fie ordinea de aprindere 1-2-3-2-1-2-3-2-1-2........... un dute vino dar sa pot sa controlez eu timpul de aprindere al fiecarui led.daca e cu 4 leduri ordinea de aprindere sa fie 1-2-3-4-1... de led 1 si 3 vreau sa alimentez 2 relee 12v.cred ca ati inteles cea ce vreau,intre cuplarea releu1 si trei vreau o pauza de 10 sec si releele 1 si trei sa stea cuplate 15-20 sec

Link spre comentariu

Revin cu noutati, am testat montajul din prima schema propusa de tine, cu piesele lipite in aer pentru test cu 3 leduri insa schema poate fi modificata pentru cate leduri se doreste, iata rezultatul:

Dupa cum se vede in filmulet sunt ceva mici probleme, ( Voi adauga si schema mai jos pentru referinta ):

1.Primul led de fapt nu prea se stinge, insa ulterior filmarii acelui test am descoperit ca adaugarea unei rezistente de 47k in paralel cu C1 rezolva aceasta problema.

2.O alta problema ar fi faptul ca aprinderea ledurilor se face relativ simultan, prin modificarea valorii C2 se poate ajusta perioada dintre cicluri, si prin modificarea valorii C1 se poate ajusta succesiunea dintre leduri ( asta ar fi ceea ce noi cautam aici ) insa am descoperit la teste repetate cu mai multe valori ca se modifica doar durata de stingere succesiva dintre leduri, aprinderea ramanand relativ neschimbata, am umblat si la valorile rezistentelor, insa fara rezultat si din acest punct de vedere eventual este de solicitat parerea cuiva mai avizat in aceste montaje, cineva care a lucrat mai mult cu asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius

in atasamentul de mai jos am facut exact schema ta dar la mine in crocodile nu mia mers. in atasament se vede ca se aprind toate si raman asa, nu se sting si cu ceva modificari k simplu se ardea din leduri si unelenu se aprindeau.ce am gresit nu imi dau seama

Link spre comentariu

Din cate vad cam multe modificari, in primul rand alimentarea care pe schema originala este la 12Vcc si nu la 20 cat vad ca ai pus tu acolo In felu asta mi se pare normal sa se arda ledurile, plus de asta in filmuletul meu se vede sper destul de clar faptul ca toate ledurile sunt rosii, in schema originala se specifica faptul ca daca se folosesc leduri multicolore trebuie adaugata o dioda zener 5v1 intre linia de alimentare a ledurilor si masa aceasta avand rolul de a stabiliza tensiunea, si nu inteleg cum ai ajuns tu la rezistentele alea de 10 mega ( la valoarea lor ma refer ) din colectorii tranzistorilor de la leduri cand in schema trebuie doar 1 kilo, de asemenea bazele ultimilor 2 tranzistori in loc de 3k3 ai pus 100k probabil nici nu se mai deschid in felul asta acei tranzistori.Incearca pe cat posibil sa respecti schema originala, valorile pieselor, incearca intai cu toate 3 ledurile rosii, daca merge apoi pune si alte culori insa ataseaza si acea dioda zener si ar trebui sa mearga totusi.

Link spre comentariu
Vizitator ionutmarius

pt marian. ledurile se ardeau la 5v,asa ma modificat valorile pana nu se mai ardeau ledurile dar nu functiona.am incercat si cu leduri rosii si cu DZ si tot nu am reusit nimic. am stricat si cablajul degeaba.mersi oricum.pt iuli09. daca esti sigur ca schema pe care ai postato ultima e cea ce vreau, vreau sa te rog daca est disponibil sa imi modifici si mie schema,adica,sa reziste la 12-13v maxim, in paralel cu led 1 si 3 sa leg 2 relee auto de 12v, adica sa nu oboseasca integratul daca leg direct de la led si sa fii siugur ca pot obtine urmatoarele temporizari: Led1=15 sec ; Led2 10-15 sec si Led3 15sec. ordinea dute vino 1-2-3-2-1-2-3-2-1-.........Daca ma ajuti si cu asta iti sunt recunoscator si itit raman dator de o bere.MS.

Link spre comentariu

pt marian. ledurile se ardeau la 5v,asa ma modificat valorile pana nu se mai ardeau ledurile dar nu functiona.am incercat si cu leduri rosii si cu DZ si tot nu am reusit nimic. am stricat si cablajul degeaba.mersi oricum.pt iuli09. daca esti sigur ca schema pe care ai postato ultima e cea ce vreau, vreau sa te rog daca est disponibil sa imi modifici si mie schema,adica,sa reziste la 12-13v maxim, in paralel cu led 1 si 3 sa leg 2 relee auto de 12v, adica sa nu oboseasca integratul daca leg direct de la led si sa fii siugur ca pot obtine urmatoarele temporizari: Led1=15 sec ; Led2 10-15 sec si Led3 15sec. ordinea dute vino 1-2-3-2-1-2-3-2-1-.........Daca ma ajuti si cu asta iti sunt recunoscator si itit raman dator de o bere.MS.

Nu se poate sa se arda ledurile daca ai respectat schema originala intocmai, nu are cum devreme ce mie chiar azi mi-a reusit din prima, tot nu ai zis daca tu alimentezi montajul la 20 asa cum ai aratat in atasament ca daca este asa atunci repet este si normal sa se arda acele leduri, daca nu atunci greseala iti apartine pe undeva, schema chiar este functionala.Oricum din cate se pare vrei ceva si mai complicat de atat, dar de ce nu spui exact ce anume doresti sa faci cu ceva mai multe detalii, deoarece daca esti evaziv nu te putem ajuta prea mult. :rade:

asta ar fi schema cu 3 leduri ; ordinea de aprindere este cea pe care ai vrut-o iar timpul de aprindere al ledurilor este reglabil http://i55.tinypic.com/solo48.jpg

Interesanta schema, o sa o incerc si eu dar cu mai multe leduri si un model ceva mai complex :freaza:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări