Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deblocati-ma

picolo

Postări Recomandate

Salut,Vreau sa ma apuc de Atmeluri. Am ceva experienta cu Picuri.Ma sperie cand vad atat de des subiectul asta cu blocarea/deblocarea.Este un bug al firmei producatoare sau ce?Poate cineva sa-mi explice ce anume duce la situatia asta atat de comentata ?

Link spre comentariu

Salut. Nu e un bug, e un feature :) Serios vorbind, blocarea se întîmplă de regulă din cauza setării greşite a oscilatorului. Asta duce la imposibilitatea programării seriale, dar nu o împiedică pe cea paralelă (high voltage). Ca să deblochezi un AVR cu ceasul setat greşit, se aplică semnal dreptunghiular pe pinul de ceas extern. De obicei asta e cauza principală.Alteori se poate întîmpla ca bitul de SPIEN să fie setat (adică programarea serială dezactivată), caz în care doar cu programare paralelă îşi mai revine.Drept urmare, nu ai de ce să te sperii. prea tare :)

Link spre comentariu

Salut!In general, blocarea microcontroller-elor produse de Atmel are ca principala cauza superficialitatea cu care se abordeaza, la programare, setarile de ceas din fusebits si, nu in ultimul rand necunoasterea particularitatilor softului de programare cu privire la aceste setari.O alta cauza probabila ar fi lipsa de apetit a utilizatorului pentru lecturarea cu atentie a foii de catalog a uC utilizat.Concluzia: BUG-ul nu este vina producatorului ci a utilizatorului!!!

Link spre comentariu

Salut,

Vreau sa ma apuc de Atmeluri. Am ceva experienta cu Picuri.

Ma sperie cand vad atat de des subiectul asta cu blocarea/deblocarea.

Este un bug al firmei producatoare sau ce?

Poate cineva sa-mi explice ce anume duce la situatia asta atat de comentata ?

Ca de obicei numai userul tampit si idiot care nu stie sa citeasca datasheetul poate bloca un Atmel !

Eu de peste 10ani de cand luzrez cu ele nu am blocat nici macar unul !

De distrus prin alimentare inversa sau tensiuni mai mari decat 5 V da am vreo 10..20bucati arse.

Link spre comentariu

Ca de obicei numai userul tampit si idiot care nu stie sa citeasca datasheetul poate bloca un Atmel !

De distrus prin alimentare inversa sau tensiuni mai mari decat 5 V da am vreo 10..20bucati arse.

Mi se pare mie, sau rade ciob de oala sparta? :nebun:

Cu ce e mai presus un user "destept" care le alimenteaza din neatentie invers, si alt user "idiot" care tot din neatentie "blocheaza" un Atmel?

Link spre comentariu

Mi se pare mie, sau rade ciob de oala sparta? :nebun:

Cu ce e mai presus un user "destept" care le alimenteaza din neatentie invers, si alt user "idiot" care tot din neatentie "blocheaza" un Atmel?

Nu !

Mie imi plac cum explodeaza circuitele integrate alimentate invers : este extrem de distractiv !

Si fac asta mai ales cand ma plictisesc .

Link spre comentariu

De fapt, raspunsurile nu sunt tocmai exacte.

Exista 2 aspecte: programare serial/paralelea si oscilator.

Programarea: atmelurile se pot programa in doua metode: serial, adica folosind o interfata SPI si paralel(pe vreo 8 biti). Programarea pe seriala se poate dezactiva. Mai exact, exista un fuse care se cheama SPIEN, pe care trebuie sa il lasi bifat pt a folosi si data viitoare programarea pe seriala. La versiunile mai vechi de software, nu era bifat acest SPIEN default cand intrai in meniul de programare de fusuri, si daca uitai o data, urmatoarea programare trebuia sa fie pe paralel. Dar, cam toate versiunile actuale au bifat automat fuse-ul respectiv, deci esti safe si daca uiti de el. Ba mai mult, unele softuri iti si interzic sa il debifezi, daca nu activezi undeva o alta optiune separata. Deci, dupa cum vezi, numai daca vrei poti sa le strici din pricina asta.

Oscilatorul: avr-urile functioneaza, in general, cu unul din 3 oscilatoare: intern, extern cristal, extern RC(sau cand selectezi extern poti baga direct semnal de ceas pe un pin). Default, au selectat intern rc. Daca tu faci un proiect in care vrei sa folosesci cristal, si ai pe placa cristalul, faci trecerea si nu ai nici o problema de functionare. Doar daca nu esti atent si te muti pe un oscilator extern pe care nu l-ai montat nu il mai poti programa. Dar, in cazul asta se rezolva foarte foarte usor. E de ajuns sa pui un oscilatorul selectat, adica un cristal sau un rc. Deci, si in acest caz il poti strica doar daca faci prostii.

Mai e pinul de reset: ei bine, la multe avr-uri pinul de reset poate fi trecut ca pin normal. Daca faci asta, il vei putea programa din nou doar printr-un mod paralel, deci te sfatuiesc sa nu o faci.

Concluzia: daca vrei, il poti strica. Dar daca esti putin atent, nu o sa ai nici o problema. Eu am "blocat" pana acum 2: primul pe care l-am programat, l-am trecut pe cristal si am vrut apoi sa il programez fara sa am cristalul pus. Mi-a luat putin timp sa imi dau seama, dar s-a rezolvat imediat. Si altul la care am dat disable la pinu de reset, dar am bootloader in el, deci il pot programa pe seriala.

Daca totusi ai probleme, deblocarea deviceurilor se poate face cu un device simplu, de exemplu: http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

Link spre comentariu

Bravo Bogdan, raspunsul tau a luminat multa lume... printre care sint si eu.

Pentru picolo,

m-am apucat de putin timp de ATMEL si desii auzisem de ele acum 7...8 ani de zile, acum ma caiesc ca nu le-am incercat mai demult. Primul ATMEGA8 am reusit sa il blochez si eu de doua ori, lipsindu-mi informatia legat de fuse-uri. Nici acum nu sint prea stapin pe situatie dar lucrurile sint mai simple: mi-am facut o mica baza de date cu diferite setari si le folosesc tot timpul intocmai. Nu am mai avut probleme niciodata si sper sa nici nu mai am. Succes!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări