Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta activa... recomandari.

Vizitator

Postări Recomandate

Salut,

Tocmai ce mi-a sosit o comanda pe care am facut-o la domnul Sorteh. E vorba de 2 kit-uri DIY-120, protectie si sursa.

Impreuna cu un trafo toroidal de 500w, aplicatia este incinta acustica activa, bass reflex, cu 2 cai. Materialele folosite vor fi: Pt. baffle, contraplacaj de fag cu grosimea de 40mm. Pt. pereti si intarituri, contraplacaj de 28 si 18mm.

Intrebarea este: Ce combinatie de difuzoare (tweeter + woofer) ati alege, ca marca, intre Scan Speak seria Discovery, Peerless si Usher. As vrea o combinatie intre produse de aceiasi marca (am o fixatie). Sau poate aveti alte recomandari... trafo. nu e comandat, deci impedanta nu e un impediment.

Cerintele sunt in primul rand legate de buget (woofer max 100 eur., tweeter max 70, filtru max 70) si legate de asteptarile mele acustice. Vreau ca forta sa mearga mana in mana cu calitatea sunetului (ca compromis)... nu am eu ureche de tabla, dar vreau sa-mi fie zdruncinati ficatii din cand in cand... puterea amp-ului o aveti... cu spl-ul om mai vedea.

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

2

• ahegyes

1

• hpavictor

1

• Toader

1

Top autori în acest subiect

Usher, dintre cele mentionate.Astea le-am ascultat si-s ok, dar trebuie putere si calitate ptr a scoate ce e bun din ele.Am ascultat si Scanspeak din seria Clasic mid woofer, dar depaseste bugetul.Aceleasi pretenti ca si la Usher, parerea mea.

Link spre comentariu

Usher 8133

http://loudspeakershop.eu/image.php?main=images/foto/8133_786_4a97f9222f67b.jpg&watermark=watermark.png

Power handling Pe 80 W

Reference efficiency @ 2.83 V / 1 m 90.0 dB/2.83V/m

Nominal impedance 8 ohm

Voice coil resistance Re 5.80 ohm

Voice coil diameter 38.0 mm

Voice coil height 16.0 mm

Voice coil inductance Le 0.73 mH

Max linear excursion Xmax (+/-) 5.00 mm

Magnet height 20 mm

Magnet diameter 120 mm

Thiele-Small parameters

Resonance frequency fs 26.4 Hz

Equivalent volume Vas 79.5 dm3

Total quality Qts 0.23

Electrical quality Qes 0.24

Mechanical quality Qms 4.26

Effective piston area Sd 214.0 cm2

Mechanical compliance Cms 1.2 mm/N

Moving mass Mms 29.140 g

Mechanical resistance Rms 1.14 kg/s

Bl product 10.7 N/A

In simulare ies urmatoarele: 14,8 l, tuning freq. 45 Hz, dimensiuni tub - diam. 58mm x lungime 217 mm.

Litrajul asta mic ma avantajeaza, trebuie sa inghesui in aprox 25l toate matzele amplificatorului, volum difuzor, intarituri, etc. si sa-mi ramana si volum util. Mai ales ca le vreau mici si compacte.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca vrei o boxa activa pe 2 cai ?????

Usher 8133 e un difuzor interesant, DAR nu prea merge pe 2 cai. De ce??? pai are o inductanta a bobinei maricica (0.73mh) ceea ce inseamna ca nu urca foarte mult in frecventa, dar si mai nasol, are un breakup destul de urat care incepe inainte de 2khz. Asta inseamna ca e nevoie de un TW care sa coboare pana pe la 2khz, daca nu chiar mai jos.

Iata si graficul in care se vede f bine problema:

Posted Image

Nu zic ca e imposibil o incinta pe 2 cai, dar nu va fi simplu. Trebuie ales un TW sanatos si si acela ar trebui ajutat cu un waveguide. In situaia asta proiectarea filtrului (fie el si activ) nu va fi floare la ureche.

Link spre comentariu

Un sfat prietenesc http://www.behringer.com/EN/Products/B2031P.aspx

La cat costa o asemenea pereche de incinte, nu poti achizitiona ceva mai bun. La astfel de diametre (8 inch), wooferul de polipropilena are o caracteristica mult mai blanda si fata de unul de hartie (nu mai vorbim de altele, aluminiu, magneziu, carbon), permitand o taiere relaxata, cu cateva componente, fara grija break-upului. Waveguide-ul la randul sau are proprietati excelente in dispersia sunetului, un amanunt des neglijat de catre constructorii hi-fi. Si nu vorbesc din auzite, chiar am experimentat acest lucru, iar rezultatul, conform urechilor mele, este diferenta intre un sunet "cutios" si o boxa care canta. Mai multe despre acest lucru, intr-un viitor topic.

Si daca tii neaparat sa le faci tu si sa fie active, poti sa cumperi linistit o pereche, poti sa arunci linistit cutiile, caci oricum, nu vei gasi difuzoare mai bune ca acelea, ma refer pt varianta bookshelf 2 cai cu dif 8 inch.

Link spre comentariu

Deci, una peste alta vreau sa folosesc aceste kit-uri. Mi s-a pus pata pe ele si presupun ca daca a pus baiatul asta 17 tranzistoare intr-unul, e ceva de capul lor. Acum, dupa niste calcule, intr-adevar, 2 incinte de calitate medie, fara amplificare, ma duc pe la pretul unei perechi Yamaha NS-777... nu stiu ce sa zic. Sunt 2 variante: Ori vin cu un design care sa justifice eforturile, ori imi pun creierul la contributie si fac un super amplificator din ele...

Behringer-ul ala il stiu, l-am ascultat... suna bine, dar sunt departe de ce inteleg eu prin auditie. Am momente in care vreau sa ascult cu coloana vertebrala... boxele alea sunt departe de asta...

Scanteia din creierasul meu isi are originea in aceasta imagine:

Posted Image

Bang&Olufsen BeoLab3. Raport putere/calitate foarte bun, compacte, design excelent... sa nu uitam ca difuzoarele sunt Tymphany...

:nebunrau:

Link spre comentariu

Boxele prezentate de tine le poti "asculta cu coloana vertebrala"? Poti simti cum "iti zdruncina ficatii"? Imi amintesc un caz pe un alt forum, unde cineva a vrut aproape acelasi lucru ca si tine, calitate (el nu a zis ca vrea spl pt ficati) si a ajuns sa construiasca niste boxe care nu-i sunt pe plac, la recomandarea altora, care nu au stiut, pentru ca nu li s-a spus, ca vor fi comparate la spl si bass cu Z5500. E bine ca ai dat exemplul cu B@Olufsen. Inseamna ca tu nu vrei ceva in 2 cai, cu amplificator fara corectii. Tu vrei un sunet super-procesat, cu bass accentuat si dinamic, cu compresor si limiter. Daca tu crezi ca poti stapani tainele acestor circuite, te poti avanta in construirea in regim diy. Pana atunci, pentru asemenea preferinte, este mai bine sa cumperi ceva care stii si iti place cum suna (exemplul tau, sau, de ce nu, un Z5500).

Link spre comentariu

Final clasa D , full DSP ...................sunet placut , dar ciudat . Termen de comparatie cam exotic , si oricum implica multa " protectie divina " pentru ceva rezultate acceptabile .............alege calea clasica , o sa ai mai multe sanse !

Link spre comentariu

Nu, le-am dat ca exemplu mai degraba conceptual, adica mici, relativ puternice, si cu matzele amplificatorului in interior. Imi place mie filosofia asta a lor, playere, boxe si atat. Asta e un proiect pe care vreau sa-l fac asa, ca mi s-a pus mie o pata pe creier, ca am boxe, amplificatoare si playere sa mi le pun si-n cap... povestea cu "ficatii" e cam mult spus... daca nu-s standfloors 3 cai, cu 2 basi de 8", atunci e cam greu...Difuzorul ala era interesant, ca cerea doar ~12L in prima varianta pe care o oferea programul, dar asa cum spunea domnul ahegyes, daca trebuie sa trag de tweeter mai jos de 2kHz pt. el, pai atunci trebuie sa mai caut... B&O-ul are membrana pasiva, e si asta cam complicat de obtinut...

Link spre comentariu

nomikosdifurile mici si cu spl mic nu sunt recomandate pt zdruncinat ficatii si trebuie amplificator sanatos,cu 'greutate'cel putin nu o combinatie de genul 7" +twin banii aia niste tw care imi plac f mult si pe care le-am ascultat mai mult sau mai putin sunt usher 9950-20 audax tw034 si ciare pt383.Pe celelalt forum se construieste o reteta cu difuri usher pe 2 cai,vezi topicul lui kappaii si stiu ca dorea un group buy ,daca te decizi poti sa iei legatura cu el,e tot din BucDesi 100E sunt bani la prima vedere,o sa descoperi cu mirare ca nu prea sunt multe wofere de 8' care merg pe 2 cai si cele care sunt parca nu toate sunt 'complete'Arunca un ochi si pe la monacor si ciare pe site preventiv,s-ar putea gasi ceva pt cerinte mai rpd decat la scanspeak sau usherin primul rand trebuie sa te decizi ce vrei de la ele,cum ar trebui sa fie timbrul,tonalitatea poate mai se gaseste un alt user cu gusturi apropiate,astfel o sa te trezesti cu recomndari de tot felul de componente improprii doar din interes comercial sau si mai rau...daca totusi esti croit intre cele 3 marci,in bugetul indicat usher sunt ok(vezi si cu groupbuyul).Peerless in categoria de top nu au avut mereu difuri competitive,exista un singur tweter care este mai discutat si difurile de subwoofer.Scaspeak sunt scumpi ca deh,ce barna lor,trebuie sa castige un ban usor ca doar fac unicate iar usher au un rap pret performanta mult mai apropiat de realitate.Nu zic ca ss nu-si merita banii,exista dif. uneori mari fara de usher,dar pt timpurile noastre...sunt bani aruncati daca nu este scos ulimul strop din ce poate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări