Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri solare ACM

Vizitator dobryraul

Postări Recomandate

in desenul tau e gresit vasul se conecteaza la teava de jos si in locul vasului tau se pune un teu cu aerisitor sau un mic furtunel care intra tot in vasul de expansiune pt a elimina aerul ramas .Atentie daca aerisirea nu e perfecta termosifonarea nu va merge .Recomand panourile cu tevi izolate in cutie cu incalzitor de tabla ,eu am avut apa calda si in septembrie , subces.

Nu este deloc gresit.La mine acasa astfel este conectat vasul de expansiune la incalzirea centrala . Cazanul era la parter si functiona pe carbuni , lemne etc.Vasul de expansiune era conectat anume la tur in punctul cel mai inalt al tevii.Astfel aerul care aparea prin fierbere era eliminat automat. Nu e nici o diferenta functionala intre expansiunea la retur+aerisitor si expansiunea doar la tur fara aerisitor. Din experienta mea de 30 de ani de functionare a instalatiei va asigur ca e chiar mai bine astfel pt ca am eliminat aerisitorul si deci am exclus o posibila problema fie ea cat de mica.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marcel de la Deva

31

• vfp_mihai

13

• lucione_cip

10

• gica70

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

salut, vasul se pune pe retur inainte de pompa pentru a ridica randamentul pompei in timpul functionarii , ajuta mult pompa , pe tur in locul cel mai inalt poti pune un aerisitor sau o teava deschisa la capat ridicata mai sus decat vasul de expansiune pentru a elimina aerul .spor (la dat zapada pe prin curti cine are :cry: )

Link spre comentariu

nu stiu de ce vorbiti de pompa eu am specificat ca nu o sa fie nci o pompa... nu ca nu asi vrea dar la ce preturi au.. (300 ron cea mai ieftina) nu mi-o pot permite... vreau sa fac sistemul de ACM cu max 400-500 ron... acum depinde daca da randament mai mult metoda cu parabola fata de panou clasic din tevi cupru, nu o sa mai coste mult tevile de cupru, fiind doar una mai groasa si astfel poate iau si pompa...

Link spre comentariu

Cusnir din cite stiu eu instalatia se umple de jos in sus pt a elimina aerul la tine pe unde iese aerul fara aerisitor daca ar trebui sa o umpli din nou toata , se mai poate pune pe teava de tur 2 teuri cu un robinet intre ele pe unul vasul pe celalalt aerisitorul iar la umplere robinetul se inchide pina ce iasa tot aerul .Faina treaba cu parabolica cit e de rentabila?

Link spre comentariu

nu stiu de ce vorbiti de pompa eu am specificat ca nu o sa fie nci o pompa... nu ca nu asi vrea dar la ce preturi au.. (300 ron cea mai ieftina) nu mi-o pot permite... vreau sa fac sistemul de ACM cu max 400-500 ron... acum depinde daca da randament mai mult metoda cu parabola fata de panou clasic din tevi cupru, nu o sa mai coste mult tevile de cupru, fiind doar una mai groasa si astfel poate iau si pompa...

in postul anterior m-am referit strict la sistemul explicat de cusnir.
Link spre comentariu

Cusnir din cite stiu eu instalatia se umple de jos in sus pt a elimina aerul la tine pe unde iese aerul fara aerisitor daca ar trebui sa o umpli din nou toata , se mai poate pune pe teava de tur 2 teuri cu un robinet intre ele pe unul vasul pe celalalt aerisitorul iar la umplere robinetul se inchide pina ce iasa tot aerul .Faina treaba cu parabolica cit e de rentabila?

eu umpleam sisemul prin vasul de expansiune.bolborosea pana se umplea. Poate ca e primitiv si dura mai mult dar in maxim o ora era plin sistemul de 25 galeti. 30 de ani in urma nu erau aerisitoare. dar desigur ca e mai bina sa o umpli de jos (robinet de scurgere) daca ai pompa.Noi pe atunci nici asta nu o aveam. Ce spun e doar pura experienta traita si nu teorie...In legatura cu eficienta parabolei-am citit pe net ca randamentul e aproape la fel cu randamentul tuburilor vidate. testele exacte o sa le fac dupa ce termin electronica.oricum e logic ca e mult mai eficient sistemul pt ca pierderile de caldura sunt f mici in comparatie cu panourile clacice, oricat de izolate ar fi ele.. Cert este ca teava sa oxidat usor de la temperatura soarelui, deci a depasit 200 C.
Link spre comentariu

A mai facut cineva de la Tinisoara din parabolica pt incalzit piscina si aproape ia distrus colectorul format dintr-o spirala de cupru in general se pune teava de fonta e mai rezistenta la temperaturi mari.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator bucovineanu

Buna seara domnilor, vad oameni pregatiti aici ,care au incercat de toate cu diferite materiale si solutii.Am si eu o intebare ,as vrea sa fac un panou sub un geam termopannu as vrea sa folosesc cupru ,e scump ce ziceti daca as folosi teava rectangulara ,din aia de la cu profil patrat ? Va rog sa imi datii ceva sugestii privin dimensiunile acesteia >mentionez ca panol as vrea sa fie de 2-2,5 m2 ,rezervorul are 220 litri ,nu vreau sa bag in el serpentina si vreau sa functioneze pe principiul termosifonului .Multumesc anticipat si sper sa imi impartasiti din experienta.

Link spre comentariu

Buna seara domnilor, vad oameni pregatiti aici ,care au incercat de toate cu diferite materiale si solutii.Am si eu o intebare ,as vrea sa fac un panou sub un geam termopannu as vrea sa folosesc cupru ,e scump ce ziceti daca as folosi teava rectangulara ,din aia de la cu profil patrat ? Va rog sa imi datii ceva sugestii privin dimensiunile acesteia >mentionez ca panol as vrea sa fie de 2-2,5 m2 ,rezervorul are 220 litri ,nu vreau sa bag in el serpentina si vreau sa functioneze pe principiul termosifonului .Multumesc anticipat si sper sa imi impartasiti din experienta.

Nu il fa din cupru nu are nici un rost ,eu l-am facut ca un calorifer ,din teava rectangulara 10 x30 de 1,5 in carne sudata cu MIG MAG cu CO2 , Ai nevoie de circuit separat nu baga presiunea de la retea sau hidrofor in panou ,[serpentina] din boiler de fapt este un mic calorifer facut tot din teava rectangulara un manunchi de vreo 7 bucati verticale lungi de vreo 60cm , serpentina ii o porcarie, mereu are aer prin ea ,panoul sa fie montat mai jos decit boilerul .spor la lucru.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ma bag si eu.Am construit si folosit timp de aproape trei ani un sistem solar pt apa calda menajera in sistem DIY.Merita din plin (pe timp de vara, iarna golit). O scurta descriere: cca.1,8mp captator plan,boiler 100l cu serpentina + rezistenta 220V pt. zilele fara soare, pompa, automatizare pompa(termostat diferential). Cum spuneam a functionat minunat trei ani dar s-a bazat pe studii si experimente facute de-a lungul multor ani. Daca e cineva interesat am sa detaliez.Dar a aparut programul Casa Verde pe care4 il vanam de mult.Am depus proiectul pt. o instalatie cu tuburi vidate si boiler mare in prima zi de depunere si a fost primul aprobat pe tara (am fost chemat sa-mi inmaneze personal ministrul contractul).Asa ca acum functioneaza excelent instalatia moderna iar cea home made am vandut-o si functioneaza si astazi.Dar mi-a ramas experienta si daca doreste cineva sunt gata sa o impartasesc.Oricum o prima concluzie e clara: un sistem trebuie astfel facut incat sa nu trebuiasca sa-l surubaresti de trei ori pe zi (asa era al meu la inceput).

Link spre comentariu

Bineinteles ca ma intereseaza un asemenea proiect si sunt multumit ca aceast obicei de a darui din experienta proprie (care face parte din spiritul ELFORUM-ului) te-a molipsit si pe tine!. Multumesc.

Link spre comentariu

Iti trimit eu o pompa buna recuperata dintr-o centrala termica. Nu are rost sa stea degeaba la mine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări