Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu un potentiometru si leduri

Vizitator antarexis

Postări Recomandate

Vizitator antarexis

Sunt foarte incepator si sincer nu stiu nici macar cu ce formule de calcul sa calculez sau de unde sa incep... Asa ca va rog ajutati-ma!!!Ca sa prezint mai intaii datele, caci asa cred ca se face:Am o sursa de curent de 12V si 4A. De la ea am legat o banda de leduri care per total consuma undeva pe la vre-o 32W. Intensitatea pe fiecare led indivitual este deja limitata.Ceea ce vreau sa fac este sa introduc un potentiometru intre leduri si sursa, cu care sa pot reduce intensitatea luminii, cu o sensibilitate suficient de mare (adica sa nu imi scada prea brusc lumina), si asta fara sa imi ia foc! :DInteleg ca imi trebuie un potentiomentru care sa poata disipa 32W relativ usor. Asta sa nu imi emane prea multa caldura. Stiu ca sunt potentiomentre care fac un click cand sunt reduse la 0.Ceea ce va rog pe dumneavoastra, cei cu mai multa experienta/scoala in spate (stiu ca nu iti trebuie prea mutla, insa unii au cam uitat-o :P), este sa ma indrumati in alegerea unui potentiometru adecvat pentru indeplinirea acestei incredibil de complicate misiunii!Indrumari spre documentatie sunt foarte bine venite!Va multumesc anticipat atat raspunsurile cat si intelegerea!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

1

• cristian_draghiescu

1

• riderinblack

1

Top autori în acest subiect

Un potentiometru care sa suporte puteri disipate de zeci de wati trebuie sa fie neaparat bobinat.Este o componenta voluminoasa (deci incomoda) si destul de scumpa.Va propun un "potentiometru electronic" cu ajutorul caruia puteti modifica tensiunea de iesireintre 0 V si tensiunea sursei (diminuata cu 0,6 V).P este un potentiometru obisnuit de 0,25-0,5 W, iar T un tranzistor 2N3055 sau echivalent.Alegeti pentru P o valoare de 1-2,5 Kohm. Caracteristica de variatie a rezistentei sale trebuiesa fie liniara, nu logaritmica. Tranzistorul trebuie montat pe un radiator de 80-100 cmp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări