Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou din led-uri RGB

Vizitator moldovan

Postări Recomandate

Vizitator moldovan

Buna ! Vreu sa i-mi fac un panou cu leduri RGB de 100/100 cm care sa fie alimentat din masina si pe care sa pot afisa diferite semne de circulatie sau mesaje statice dar care sa le pot schimba din masina.Daca ma poate ajuta cineva cu o schema si o lista exacta de ce am nevoie si de unde le pot procura.As dori sa folosesc Led-uri cat mai mari si care sa reziste la mediul exterior.Multumesc celor care ma pot ajuta !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cristiano

4

Ma ofer sa te ajut, dar mai intai sunt cateva chestiuni care necesita lamuriri, precum si cateva mentiuni ce trebuiesc facute:1. e putin probabil, dar nu imposibil sa existe pe undeva o documentatie completa pentru asa ceva cum vrei tu, si aici ma refer la: schema, lista de componente, cablaj, desene carcase, unitate de control si software pentru elementele programabile necesare, fi ele microcontroller-e, FPGA-uri sau altceva. Improbabil deoarece, in general, astfel de chestii nu sunt facute pe post de hobby, ci pentru a fi vandute, deci orice documentatie e probabil pe bani.2. sistemul e ceva mai complex, deoarece ai nevoie de afisaj, unitate de programare, carcase, etc. precum si ceva cunostinte de software.3. pentru a produce asa ceva, e nevoie de diverse unelte si masini. In plus, faptul ca trebuie sa fie rezistente la mediul exterior (protectie IP65 minim, variatii mari de temperatura) reprezinta o provocare in plus, si nu e simplu de realizat si facut in atelier in regim amator. In plus, piesele necesare nu sunt chiar usor de procurat in Romania, in special ca persoana privata (pe firma ar mai merge).4. Facand totul singur, iese mai scump decat daca ai cumpara ceva gata facut (sigur se gasesc destule chinezarii, mai bune sau mai proaste).5. Un aspect legal: nu stiu daca oricine are voie sa afiseze semne de circulatie si mesaje destinate traficului, banuiesc ca trebuie ceva autorizatii. Daca lucrezi pentru o firma care are astfel de autorizatii, inseamna ca toata chestia e pe bani si probabil ai nevoie de mai multe astfel de afisaje, caz in care iti recomand sa cumperi ceva gata facut.6. Daca ne bagam la treaba asta, trebuie sa inveti ceva electronica, nu-ti voi da totul de-a gata (presupunand ca e la nivel hobby). Daca e pe bani, atunci putem discuta si alte optiuni.7. Va trebui sa faci niste specificatii mai exacte: cate leduri (rezolutie), unghi de vizibilitate, fiecare led sa fie doar aprins / inchis sau ai nevoie si de nivele intermediare de luminozitate (dimming), ce norme trebuie sa respecte, etc.Cam atat deocamdata, mai sunt si alte aspecte, insa mai intai astept un raspuns la cele de mai sus.

Link spre comentariu

Moldovan nu se stie pe partea cu amanuntele in electronica,cum ca un led RGB poate fi compus din 3 leduri lipite...unul R,1G si un B.La aplicatia data ,e indicat folosirea acestui sistem(rezolutie mai mica,pret mai mic).Numai la TVled se mai folosesc leduri RGB.In concluzie,sa te gandesti la un pret,pt produsul final o sa ai nevoie de multe ore de lucru.

Link spre comentariu
Vizitator moldovan

Nu am nevoie de o rezolutie foarte mare sau de un unghi de viziblitate mai mare de 60 de gradeam doar nevoie ca semnele ce vor fi afisate sa poata fi vazute cam de la 100 m distantaiar in ceea ce priveste intradevar am autorizatiile necesare pt. a putea folosi asa ceva.Momentan nu am nevoie decat de un singur panou !Sunt deschis la propuneri si le astept din partea celor care vor sa ma ajute.

Link spre comentariu
Vizitator moldovan

Referitor la punctul 3 am uneltele necesare pt. a face asa ceva si referitor la procurarea pieselor pt. mine este indicat sa le cumpar pe firma.La puctul 6 sa sti ca ma documentez pe net cat pot dar nu m-am familiarizat inca cu termenii de specialitate care se folosesc, iar la partea cu banii eu sunt dispus sa rasplatesc pe celcare ma ajuta si functioneaza.Sau te-ai referit la o afacere impreuna?Iar la punctul 7 este discutabila situatia intrucat nu vreau o rezolutie mare intrucat fiind doar semne de circulatie .

Link spre comentariu

1) Construieste cutia.

Nu, nu ne apucam de lucru inainte de a avea niste specificatii si un concept, adica inainte de a sti ce trebuie sa ne iasa la sfarsit. In general, etapele ar trebui sa fie dupa cum urmeaza, in ordinea precizata:

1. ne gandim bine ce vrem sa facem (nu neaparat in termeni tehnici, poate fi o descriere textuala), ce functii trebuie sa indeplineasca dispozitivul (adica cerintele proiectului - cu cat sunt mai complete si detaliate cu atat mai bine).

2. "traducem" aceste cerinte in specificatii tehnice.

3. facem un concept, adica ne gandim cum implementam aceste specificatii.

4. ne apucam de lipit, construit, programat, etc. Aceasta etapa e una iterativa, adica repetam pana ne iese bine. Avand in vedere ca e un singur dispozitiv, proiectul se incheie aici.

Dupa parerea mea, mai lipsesc inca detalii la punctul 1. Pana acum stim doar ca trebuie sa fie un display, de 1m x 1m, color, care sa afiseze semne de circulatie, rezolutie redusa. Mai trebuie urmatoarele informatii: cum il controlam (telecomanda, butoane direct la dispozitiv, etc), cum il programam (cum aducem imaginile in memorie), cum il alimentam, ce cerinte speciale sunt in normele si reglementarile aplicabile in domeniu, fiecare culoare din pixeli sa fie doar on / off sau si nivele intermediare de luminozitate, cate semne sa incapa in memorie, si asa mai departe.

PS: pentru mine, acest proiect este unul cu rol educativ. Asta inseamna ca ma astept ca initiatorul topicului sa fie cel care lucreaza efectiv si nu sa astepte solutii de-a gata. Solutii de-a gata se pot cumpara din China, iese cu siguranta mai ieftin decat daca facem noi. In felul acesta va invata cate ceva. Sunt bineveniti si alti colaboratori. In plus, toate schemele, cablajele, etc. vor fi postate aici, pentru a servi si altora mai tarziu. Eu ma ofer sa ajut la coordonare, sa propun solutii cand e nevoie (inclusiv module din schema, componente, surse de unde se pot achizitiona, etc) si sa ajut la verificarea implementarii, pentru a avea cat mai putine iteratii la punctul 4. Daca initiatorul acestui topic e de acord, sa mentioneze asta clar si ne apucam de treaba.

Link spre comentariu
Vizitator moldovan

In Romania normele care se ce se refera la acest "display"se rezuma doar la dimensiuni minime care sunt de 1x1m si la o distanta de vizibilitate de min. 50 m doar atat. Display-ul trebuie sa fie alimentat la 12 V al masinii sa fie controlat prin telecomanda iar pixeli sa fie doar on / offNumarul de semne nu este mai mare de 6.Vreau ca toata partea care controleaza display-ul sa fie in masina iar in mediul exterior sa fie cat mai putina aparatura.Am vazut ca exista diferite module care se pot conecta intre ele si se poate forma un display din ele.Am studiat piata si cred ca cel mai bine ar fi sa cumpar module gata facute si sa le asamblez,nu am gasit module la care spatiul dintre led-uri si diametrul lor sa fie mai mare .Am mai vazut ca pretul modulelor cu led-uri RGB este mai ridicat decat cel al modulelor compuse din 3 led-uri.Sti ceva link-uri unde pot gasi gasi cele necesare la preturi cat mai bune?

Link spre comentariu

Sti ceva link-uri unde pot gasi gasi cele necesare la preturi cat mai bune?Nu din rautate ti-am spus sa incepi constructia,dar sintem in martie si proiectul e tot in acceasi faza.Daca vrei sa faci treba cu leduri,cauta pe ebay chinezu' care le da cel mai ieftin .Luind distanta medie de 25m,distanta dintre doua leduri alaturate e de 15mm;semnele afisate sant... si ocupa ~... din suprafata de afisare,iar ele sant vizibile si din fata si din spate(sau nu).Alimentarea la 12V nu e o problema.Fa un desen cu afisorul si ce semne si ce semne o sa arate el-nu are rost sa pui leduri prin colturi sau unde nu e necesar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări