Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetofon 1943


hpavictor

Postări Recomandate

Are cineva informatii despre un magnetofon ca cel din poza ?Dupa dimensiunea benzii , pare foarte mic . Exista deja tendinta catre miniaturizare ? Oare unde incapea toata electronica ? La ce le trebuia un magnetofon asa mic ?Poza am gasit-o pe net , fara explicatii.......Cum comentati ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    7

  • hpavictor

    5

  • miron1947

    3

  • Trabant

    2

Top autori în acest subiect

Lampile cu 7 pini miniature base, exista de prin 1940 la americani. Ceva ma face sa cred ca aparatul din figura , ori este dotat cu lampi subminiatura, ori este vreun adaptor pe langa un preamplificator. Sau ceva de monitorizare, spionaj sau face parte din ansamblul unui FLIGHT RECORDER ( asa zisa cutie neagra).

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca ala este din 1943.Din cate stiu nemtii au fost primii care au inventat magnetofonul pentru a trannsmite muzica non stop soldatilor de pe front.Se spune ca nu se auzea nici o deosebire intre calitatea live cu cea inregistrata, toata lumea care asculta posturile nemtesti se minuna ca orchestrele canta tot timpul chiar si in mijlocul noptii, nu stia de inventie.Benzile magnetice erau din hartie pe care era depusa pulbere magnetica.Bineinteles ca aparatul a fost dus de americani in State ca si captura de razboi, (pentru a se mai pune la zi cu noutatile), impreuna cu benzile.Benzile au fost reconditionate si surprinzator suna bine dupa atatia ani, am ascultat la radio un fragment.

Link spre comentariu

Daca poza e de epoca,e de mirare ca aveau functie macro(se distinge modelul tesaturii pe care sta acel aparat,iar daca se munceau sa faca o poza pe placa fotografica,lumina si focalizarea erau mult mai bune,din ce poze am vazut din acea perioada,chiar daca posibilitatile erau modeste,totusi se straduiau ca pozele sa nu arate ca cele de acum facute cu telefonul)La ce dimensiuni se practicau in acea vreme,am oarece indoieli sa fi fost fabricat in acel an...am avut un magnetofon rusesc Dnepr(din pacate a fost defrisat prin anii 75-80)dar retin anul de fabricatie 1950...avea motorul cat unul de masina de spalat actual,ba poate un pic mai vanjos,capul de redare era cat un traf de retea chinezesc de acum,si era bobinat la vedere cu sarma de 0,3mm,normal ca era cu lampi,iar traful de alimentare era cat unul de iluminat subsol contemporan...cred ca e doar o gluma sau o incercare de atribuire unei perioade cu mult inainte de aparitia bijuteriilor miniaturizate.La dimensiunile la care banuim ca e,adica f mic chiar si pt zilele noastre,ar presupune sa fie cu semiconductori,bateriile la acea vreme erau ...sa zicem mari :rade: Nu cred ca apartine acelui an...ceva nu se potriveste,chiar daca se vrea de firma :rade:

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa mai cred..................daca aruncati o privire aici http://forum2.magnetofon.de/index.php , intradevar , motoarele erau exact ca cele de la masina de spalat .......dar in epoca existau si micromotoare , este posibil ca sa fie un adaptor , fara amplificare , deoarece pare doar " player " are doar un cap de redare , fara cele de stergere si inregistrare , capetele combinate inregistrare - redare au aparut mai tarziu , prin 1960 . Ai dreq nemti , ce forumuri au....................si ce magnetofoane !

Inca un magnetofon de epoca ( Telefunken , al 4-lea model , 1937 )

Link spre comentariu

Si inca o " noutate " din 1954 , dar din lagarul comunist , care confirma ca putea exista aparatul din prima poza ( Siemens 1943.........) , dat fiind ca in epoca existau tehnologii performante ! Nu putea apare peste noapte un aparat miniatura , cu siguranta era rodul " cercetarilor " anterioare , poate chiar acel Siemens 1943 sa fi fost sursa inspiratiei celor de la RFT !

http://www.drm-berlin.de/ausstellung-au ... 11335.html

Mi se pare absolut incredibil !!!

Cred ca erau exclusiv folosite doar pentru spionaj , nu se chinuia nimeni pentru Hi Fi , in acea vreme aveau multe alte necesitati..........................

Link spre comentariu

Remarcabil pt acea vreme,totusi dimensiunile sunt incomparabile...chiar si greutatea,cel din ultima postare pare mai apropiat de tehnologia vremii decat primul,e de remarcat performanta de a inregistra chiar si pe domeniu ingust de frecventa(probabil pt voce)durata asa de mare(2x17 min) pe turatia 19...Siemens-ul pare de vreo 10-15 cm/5-6 cm,cu o grosime de 3-4 cm...In privinta prelucrarilor mecanice nu am nici un dubiu ca putea fi realizat,indoieli am asupra benzii magnetice si a partii electronice ca ar putea corespunde acelor vremuri...parte electronica ce lipseste cu desavarsire din prezentare,doar putem sa ne inchipuim ca o are :rade: Daca e sa facem o comparatie intre cele doua,desi la acea vreme progresul tehnologic era galopant,putem observa o oarecare involutie de la 1943 la 1954 :rade:Parerea mea e ca arata mult prea clasic,aproape de ce cunoastem din vremuri mai apropiate decat 43,iar daca intr-adevar au avut asa ceva scos in acea perioada,era imposibil sa nu influenteze si bunurile de larg consum ulterior aparute,stiind ca dupa o perioada tot ce era folosit de armata se trecea cu modificarile de rigoare spre larg consum.

Link spre comentariu

Eu nu am stiut ca RFT a produs magnetofoane , chiar si adaptoare , pentru ca nu era un adevarat magnetofon . Observatiile de mai sus sunt chiar excelente , dar nu putem stii de ce nu au avut drumuri paralele , Siemens totusi sunt Siemens , iar RFT .................nu sustin ca nu erau buni , dar nu erau la nivelul celor de la Siemens .

Link spre comentariu

Prima banda magnetica a fost realizata in 1932 de BASF.http://www.useddlt.com/magnetband_story1.0.html

Total de acord,dar daca e sa facem o comparatie cu ce sifoniere erau la acea vreme ca sa poata fi folosita/rulata acea banda inventata in 32,am asa o indoiala ca in 43 deja trecusera la miniaturizare...poate daca "jucaria" era arondata anilor 60 era mult mai plauzibil,dar pana la urma e doar o parere,nu am pretentia sa fie si conforma cu realitatea,pana nu primesc argumente solide care sa poata dovedi ca anul de fabricatie e 43,parca nu-mi vine sa o schimb :rade:
Link spre comentariu

am asa o indoiala ca in 43 deja trecusera la miniaturizare

In `41 deja radarul putea fi montat pe avioane, pentru spionajul militar nu se faceau economii, acel mini magnetofon, putea sa functioneze si cu un arc (in prealabil armat), care actiona tractiunea benzii si un dinam.
Link spre comentariu

Sa fim totusi obiectivi,un radar de avion cantarea mult mai mult si era de cu totul alte dimensiuni decat cele discutate, nu avea nici o treaba cu miniaturizarea pe care o vedem in jucaria in discutie,nu am spus ca nu ar fi fost solutii tehnice,dar sculele fabricate in acele vremuri aveau amprenta specifica,era acea stangacie/supradimensionare amestecata cu frumos cand se realiza cate ceva,ori aici minimagul prezentat prea are elemente stilizate,nespecifice perioadei in care se pretinde a fi facut...putem lua ca si comparatie oricare alta scula la care se cunoaste anul de fabricatie,si atunci e mai evidenta diferenta,iar daca a fost intr-adevar fabricat in 43 ma intreb de ce Philips a scos casetofonul abia prin anii 60...e o distanta prea mare in timp daca minunea aia tehnica a fost facuta in 43...daca dimensiunile sunt cele care le-am estimat eu,aproape ca as putea spune cu siguranta ca nu apartine perioadei de inainte de 50,pana la urma chiar si serviciile de spionaj racolau meseriasii din acea vreme,nu din viitor,iar materialele avute la dispozitie erau cele contemporane cu ei...in 10 ani,inventiile din armata treceau in lumea civila,ori in 53 avem cu totul alte modele de magnetofoane. :rade:

Link spre comentariu

RFT a aparut in 1946 , deci este posibil sa fi existat o legatura SIEMENS - RFT. DDR a aparut abia in 1949 (7 octombrie), iar in anii 50 ei utilizau deja sisteme tranzistorizate , mai ales in dispozitivul de securitate a tarii ( Renumitul STASI - Staat sicherheit). RFT nu a facut magnetofoane comerciale , ci cel mult a facut niste magneofoane care erau de fapt din sistemele lor de urmarire si interceptare. Asemenea scule pot fi vizitate la STASI Museum. Aveau tehnica destul de avansata. La fel si NKVD sovietic, desi pentru populatie se faceau radiouri amarate precum RECORD 49 si MOSKVICH , armata deja folosea si scule tranzistorizate asta tot in anii 50, folosind insa si tuburi , probabil temerea de vreun razboi nuclear. Stand sa analizez si mai bine , mini-mag-ul ala pare sa fie si o caseta , sau ceva care asa cum am zis, se punea la un RADAR, Cutie Neagra ( care de multe ori in realitate e portocalie), sau sistem de interceptare. Probabil ca , daca arfi fost ceva de genu , putem sa il consideram stramosul STICKului de MEMORIE de azi. Probabil ca scula aia o fi existat in 1943, si o fi fost reeditata in zilele noastre. Siemens totusi este un colos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări