Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lucru cu tranzistor NPN

Vizitator Gaabryel

Postări Recomandate

Vizitator Gaabryel

Salutare! Folosesc un uC PIC16f84A si pe o iesire a portului B transmit 1 logic in baza unui tranzistor( in baza acestuia printr-o rezistenta de 10k). In momentul asta ar trebui sa am continuitate intre C si E. E adevarat? Folosesc circuitul pentru a comanda un intrerupator. In momentul in care am tensine in Baza exista continuitate intre C si E si practic am legatura intre firele de la intrerupator.( practic am continuitate.) Exista ceva limitari sau ceva de care trebuie sa tin cont?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

2

• marinp

1

• Mondan

1

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

da, exista. daca e saturat tranzistorul atunci intre C si E ai o cadere de tensiune de 0.2V. Deci prin tranzistor trebuie sa treaca un curent limitat de puterea de disipare a capsulei tranzistorului cu/fara racire suplimentara fie ea pasiva sau activa.de exemplu daca prin tranzistorul tau trec 5A, 0.2V x 5A=1W. Daca capsula poate disipa mai mult de 1W teoretic e ok, daca nu atunci se va arde. Pe langa asta trebuie sa nu depasesti tensiunile de strapungere intre jonctiuni NP si PN. Vezi ca tranzistorii bipolari se comanda in curent, nu in tesiune. Daca nu e saturat tranzistorul (curentul injectat in B) e mai mic decat curentul de saturatie atunci tranzistorul poate fi in zona activa sau blocat. daca e blocat practic ai rezistenta infinita intre C si E (dar sa nu depasesti tensiunea maxim admisa ca se strapunge). Daca e in zona activa inseamna ca intre C si E vei avea o cadere de tensiune mai mare decat cea in cazul saturarii, asta inseamna ca, caldura disipata va creste si in functie de curentul ce trece prin tranzistor degaja mai multa caldura care trebuie disipata. Cel mai bine spune-ne ce vrei sa comanzi cu tranzistorul si noi iti vom spune ce tranzistor sa folosesti si cum...

Link spre comentariu
Vizitator Gaabryel

vreau sa comand un buton de la o statie de emisie - receptie. Practic intrerupatorul este format din colector si emitor. In momentul in care aplic tensiune in baza contactul este inchis. Este ok asa?? Folosesc un BC107B

Link spre comentariu

Salut !Sau poti folosi un tranzistor BS170 (N-Channel Enhancement Mode Field Effect Transistor), comandat de PIC.Are o reziztenta mica D-S (circa 1,2 ohm), ceea ce inseamna si o cadere de tensiune mica in starea de saturatie.

Link spre comentariu

Sa nu uiti de polaritate. Intr-un singur sens poate trece curentul de la C la E. Ar trebui sa masori cu un voltmetru contactele butonuli, sa vezi polaritatea.Eu am realizat asa ceva, dar cu optocuplor sa nu am probleme cu masa. Un CNY17 sau orice ar fi. Ar mai putea sa apara o rezistenta in serie cu LED-ul din optcuplor.Pentru semnalul alternativ, se pun 2 tranzistori unul pentru un sens al curentului si altul pentru celalalt. Daca fac parte din optocuploare problema comenzii lor e simpla.Pentru semnale ceva mai mari exista triac comandat de optodiac.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări