Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplif PP cu 6H13C

danzup

Postări Recomandate

Inca o posibilitate pentru putere mare de aceasta data din 6H13C (desigur zona de clasaA mult restrinsa ,un singur tub Push-Pull ,negativare fixa) cu distorsiuni mici estimate 2%.Puterea disipata de fiecare anod in repaos 7,2W(14,4/tub).Un virf de 300mA la anod pentru 6H13C reprezinta "nimic".

Practic puterea in clasaAB se dubleaza cu usurinta in raport cu clasaA pentru acelasi tub final daca regimul de lucru este "potrivit".

Ce ar mai fi de remarcat , virful de tensiune pe grila ajunge la +3V ,practic se intra in usor regim pozitiv cu grila de comanda pentru puterea precizata ,insa regimul pozitiv fiind mic orice tip de defazor il poate asigura , chestiunea rezuminduse mai degraba la a furniza din defazor 200Vvv fara probleme(defazorul alimentat minim 300V ,iesiri anod-anod).

Pu_s=16W pentru ca in aceasta situatie un trafo-out poate atinge usor randament 90% , mai mult decit atit si banda de frecvente in care amplificatorul se va comporta frumos va fi mult extisa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

9

• blue

7

• mișa

5

• simson

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aaa,uitasem, foarte important , daca defazorul poate sustine un regim pentru grila 6H13C +20V la virf , se poate ajunge la o putere mult mai mare in sarcina sau la anozi in aceleasi conditii(ar fi o situatie pentru "rupt gura tirgului"-intern/extern in cazul acestui tub 6H13C similara cumva cu OT100-Push-Pull ca modalitate la alta scara desigur ,sau daca vreti o noua premiera/"recital"/etc...).Cine are placerea poate incerca un exercitiu de putere mai "spectaculos" (ia_max=380mA ,Ua_min=30V ,Ua0=180V).Ca sa vedeti ce inseamna ca acea dreapta sa intersecteze hiperbola de disipatie "sanatos"(situatie care este perfect permisa/admisa in cazul Push-Pull).

Acea dreapta intr_un sistem de coordonate carteziene poate fii trasata , poate fi interpretata inclinatia ei ,deasemeni are valoare asa cum se vede 400 in aceasta situatie (nu luati in calcul filozofii false...).

Link spre comentariu

Eu as readuce in discutie in acest context defazorul Williamson pe care tot dv. l-ati prezentat si analizat si aici - eventual in varianta atacului PP cu doua triode in paralel pe canal (cu fiecare trioda avand rezistenta separata de catod). Parca nu as aborda un PP cu niste lampi care si asa consuma mult la filament daca nu as avea si o putere de macar 15W pe canal.Daca nu ajuta @danzup cu o sursa in comutatie calculata pentru acest proiect ar fi interesanta chiar varianta de 3 tuburi pe canal - caz in care se cam impune alimentarea in comutatie pentru filamente - 15A+prefinale.

Link spre comentariu

... daca nu as avea si o putere de macar 15W pe canal...

Pai aveti puterea de 15W(si peste daca doriti ,in conditiile exprimate anterior si cu un randament foarte bun) pe canal dintr_un singur tub 6H13C...,ce nu e clar ?!(nu ati inteles...,mai sus download/file.php?id=68100&mode=view eu discut de un singur tub 6H13C "pe canal").Urmariti cu atentie ce am postat(o sa intelegeti).
Link spre comentariu

... cu doua triode in paralel pe canal ...

Daca vrei doua 6H13C(U_catod=0V ,negativare fixa) pe canal carageae si mentinem oarecum conditiile..., Raa va deveni 800Ω in aceasta situatie daca mentinem Ua0=180V ,Ua_min=60V, ia_max va deveni 600mA , numai bine , vom obtine la anozi 36W probabil in sarcina secundar 30W (poate 30W in secundar te va multumi acum ,merg si boxe cu SPL mai mic).

Dar tot mai frumoasa/eleganta este varianta cu un singur tub 6H13C pe canal (Raa=1k6) , mai ales pentru 15W aia de_i vrei tu (sa nu mai spun ce sinus simetric poate furniza cu un pic de atentie ,PP fiind distorsiunile armonice de ordin 2 vor fi neglijabile-"lipsa") estimam 2% distorsiuni la 15W sa zicem ,s_ar putea ca in realitatea fizica sa fie chiar mai putin de 2%(fiind si o rezerva de putere considerabila numai buna pentru virfuri...).In AB1 ar fi ia_max=282mA , Ua_min=66V adica un 14W acolo in sarcina secundar ,maximum AB2 fiind "departe" de 15W (mai mult) , poate ne spune si noua cineva cit poate fi acest maxim AB2 ca putere pentru un singur tub 6H13C (astept cu nerabdare...,sa "proclame" cineva puterea "nesimtita" posibil de obtinut in AB2 din 6H13C in conditiile date download/file.php?id=68100&mode=view ) , sa vedem are/nare "potential" acest tub 6H13C in conditiile date.

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama cit e curentul de grila pentru 6N13, dar pot sa spun ca in conditii similare, 6S33S are curent de grila destul de mare, am testat eu, dar nu pot da valori exacte pentru ca nu am masurat. Pomenesc 6S33S pentru ca e asemanatoare dar mai mare. Daca reusesti sa invingi acei curenti de grila intr-adevar poti obtine "superputeri".( :dans: si aici s-ar preta un defazor cu 2 buc. LME49810 sau 30 :dans: )Asa, la ochi, cred ca cu un AB2 cu 6S33S te apropii de 100W, in paranteza fie zis.

Link spre comentariu

Frumos totusi NU ?,ca din "prapadita" de 6H13C sa se obtina 15W-16W Push-Pull la inceput de clasaAB2 si cu distorsiuni mici(Nu prea am vazut/ , ma rog , sa zicem si 6AS7).

De fapt pe mine ma intereseaza sa evidentiez diferente de putere clase A-AB1-AB2 in cazul Push-Pull si acest tub (6H13C) ,pentru ca danzup in titlul subiectului nu a introdus "restrictii" conditia din titlu fiind Amplif Push-Pull cu 6H13C s_ar intelege un singur tub(cred/presupun) ,nu puteam sa fiu off-topic.

__As mai spune asa : cind "lucrez" sa trasez o dreapta de sarcina discut de Raa(sau Ra dupa caz) ,eu NU discut de Zaa sau Za in situatia trasari unei drepte de sarcina !.

Link spre comentariu

Pai nu ai vazut pentru ca te-ai uitat numai la proiecte moderne, facute de persoane familiarizate cu semiconductori la care depasirea chiar si instantanee a unui parametru poate duce la distrugere definitiva. Daca vom studia schemele PP de aici: http://www.webphix.com/schematic%20heav ... _HTML.html , vom observa cum se calculau/executau amplificatoarele in perioada de glorie a lampilor. Cele pe care le-am ascultat, chiar suna bine. Mare dreptate ai valderama.

Totusi, desi dreapta de sarcina intersecteaza curba de disipatie maxima, nu se foloseau prea des amplificatoare cu curent de grila din cauza dificultatilor tehnice de atac, respectiv a costurilor mari de atac cu transformator.

Link spre comentariu

Nu-i rea socoteala lui valderama ,duce tubul intr-o zona promitatoare pt stoarcerea de putere, dar parca se apropie incet, incet de...A2

Nu,nu blue referitor la "dar parca se apropie incet, incet de...A2" (usoara confuzie faci) ,

, la mine "treaba" e simetrica garantat ca sint in PP , nici nu plec cu grila din apropierea a 0V , tu ce crezi am dreptate ? .

Precum vezi am urcat doar la +3V deocamdata...,urmeaza sau las pe cine doreste sa urce mai mult ,am "deschis o cale aici" si atit.

De fapt doream sa inteleaga cine nu stie cum vine treaba cu dreapta de sarcina si asa mai departe(putere,Raa,etc).

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Interesanta schema, defazor SRPP cuplaj in catod si alimentare optimizata insa rezistorul de negativare automata este nedecuplat, probabil autorul a introdus o reactie negativa locala din cauza cistigului mare de tensiune in defazor, ar fi o solutie curioasa daca rationamentul meu este corect

Schema e cat se poate de clasica! Intrarea si defazorul sunt solutii dupa gustul meu. Cuplajul galvanic dintre etaje scoate un capacitor din socoteala. Numai vorbesc de valorile curentilor prin tuburi, care sunt destul de mici fata de apetitul unor designeri de pe forum. Personal, imi place acest aspect, mai putin valoarea tensiunii etajelor in discutie, destul de scazuta (fapt subliniat si de Misa). Se putea obtine un casitig ceva mai mare cu 250..300V.Eu as fi incercat si o versiune cu reactie negativa. La intrare as fi mers pe o lampa cu miu mai mare (ex. 6N2P, 6N9S). Daca ai folosit 6N8S in defazor, as fi folosit 6N8S si la intrare, pentru ca cele doua lampi sunt asemanatoare ca parametrii esentiali (6N8S cu 6N1P).Astea-s discutii, in rest, Danzup, ai un amplificator frumos si cred ca merge bine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări