Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spray POSITIV 20 - Care este metoda de folosire?

Vizitator Kimnotyze

Postări Recomandate

• Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Incepator

3

• Stefan

3

• Murcielad

2

• cristitranca

2

Top autori în acest subiect

• 3 ani mai târziu...

Buna, am luat si eu un bec cu descarcare in vapori de mercur. Marca e OSRAM. Acum ce vreau sa va intreb inainte sa il sparg. Am observat ca are si filament si sar putea sa il stric daca il sparg.S-a mai conftuntat cineva cu aceasta problema ?

Link spre comentariu

Buna, am luat si eu un bec cu descarcare in vapori de mercur. Marca e OSRAM. Acum ce vreau sa va intreb inainte sa il sparg. Am observat ca are si filament si sar putea sa il stric daca il sparg.S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema ?

Eu am "testat" un "arzator" dintr-un bec cu descarcare in vapori de mercur [de 125W], care avea acel filament ars [daca are filament NU mai are nevoie de balast/drosel] si prin simpla conectare [rasucire] a celor doua "capete de filament" [si utilizat cu un balast/drosel inseriat] merge becul "de rupe", vorba aceea. :da Dar mare ATENTIE ca este foarte periculos sa privesti DIRECT cu ochiul liber, "arzatorul", cand functioneaza. :nebunrau: Sa nu mai spunem de ozonul degajat :rade:
Link spre comentariu

Nu trebuie neaparat sa spargi acel bec, eu am un bec de 125W tot osram cu drosel si il folosesc la impresionat placile cu pozitiv 20, Becul il tin la vre-o 15-20 CM de placuta in functie de marimea ei, si il las cam 1:30 min, dar in prealabil trebuie lasat vre-o 2 min sa se incalzeasca lampa de mercur sa intre in regim normal de functionare, dabea dupa care faci expunerea propriu zisa. insa ai grija ca si asa se incalzeste destul de tare becu.Atentie la filme sa fie destul de opace mie mi sa intamplat sa imi treaca lumina prin ele si au dev or traseele poroase(mici punctulete in care se corodasera$) sau se intrerupsesera de tot :cry: . La metoda asta ceea mai complicata chestie sunt filmele.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

salutare,am o nelamurire referitor la aplicarea de positiv.20 .N-am vazut sa se specifice daca atunci cand se da cu spray-ul pe cablaj ,in incapere trebuie sa fie bezna sau lumina rosie sau nu are importanta cata lumina este sau...Deci intrebarea mea este in ce conditii se aplica positiv 20 si cat de gros sa fie stratul depus ? Ma poate lamuri cineva?Multumesc

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator tyc

Am folosit PCB cu fotosensibil din 2008 si a mers,desigur cu atentie sporita.Si se curata,impresioneaza si developeaza un pic mai greu.Concluzie:in timp fotosensibilul devine mai nesimtit-se usca. Intr-un an,merge un pic mai greu ca cel proaspat(de cateva saptamani).Garantia se refera la timpul in care produsul respecta timpii de procesare.

Link spre comentariu

ma bucur sa aud acestea mai ales ca nu era vorba de o singura bucata de cablaj.daca unul din voi vrea are "recompensa" 100ml Positiv20 (folosit la un cablaj de 160x100mm dar expirat la inceputul lui 2010 - astept MP)

Link spre comentariu

cablajele sunt cu spray aplicate din fabrica dar mai am si un tub expirat, nu e uscat !nu folosesc metoda cu spray-ul pentru ca e greu de aplicat perfect uniform si de uscat (pute cam urat)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Poti sa folosesti PCB-urile.Pe timpul totalitarismului,la Politehnica din Cluj se faceau cablaje cu fotosensibil negativ. Metoda de aplicare fotorezistului- picurare la intersectia diagonalelor unui PCB si centrifugarea placii. Chestia asta se facea intr-un laborator dar acasa se da aerul consitionat la max. sau deschizi geamul sau lucrezi direct pe balcon.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări