Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 9, 2004 Partajează Postat Septembrie 9, 2004 Am un neon cu UV de 6W (lumina albastra) si am posibilitatea de a imprima proiectele din ORCAD direct pe folie transparenta. Care este metoda pas-cu-pas de folosire a spray-ului POSITIV 20 prin care sa realizez cablaje imprimate?Eu ma gandeam ca se aplica pe placa de textolit foarte bine degresata un strat de spray, dupa care se aseaza folia transparenta imprimata cu circuitul negativ si se expune la UV, dar s-ar putea sa fie o aberatie! :oops: Vreau sa incerc aceasta metoda dar nu am informatii si as mai vrea sa stiu cam cat de repede se consuma acel spray positiv.20 de 200ml care costa 600.000 ? Link spre comentariu
bogdanel Postat Septembrie 10, 2004 Partajează Postat Septembrie 10, 2004 SalutEu folosesc un alt tip de spray, dar presupun ca este la fel pentru toate spray-urile de cablaj imprimat. Trebe cuprul curatzat, degresat, vopsit intr-un sau un doua straturi perpendiculare, lasat la uscat cateva ore bune, sau o jumate de ora la 70°C, dupa care se expune la UV. Cat il expui (prin film, bineintzeles), dêpinde de tipul shi calitatea luminii UV, in general de un minut la patru minute, cat il expun in mashina de de expunere facuta dintr-un scanner, cu patru tuburi de 8W.Dupa care il bagi in solutzie de developare, cu soda caustica, pana pleaca lacul pe care l-a depolimerizat UV, iar mai incolo te descurci.Sper ca ti-am fost de ajutor. Link spre comentariu
Incepator Postat Septembrie 10, 2004 Partajează Postat Septembrie 10, 2004 Intra aici: http://www.nastase.go.ro Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 10, 2004 Partajează Postat Septembrie 10, 2004 O completare.Eu pun doua filme unul peste celalalt cand fac impresionarea placii. Altfel trece lumina si prin partile negre ale filmului. De asemenea, nu trebuie musai bec de ultraviolete. Expunere la neon e suficienta; genereaza destule UV. Cel putin asa e la mine, dar eu nu folosesc spray, ci ma lipesc de placi gata sensibilizate. Cirip Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 10, 2004 Partajează Postat Septembrie 10, 2004 E destul de clar acuma. Va multumesc foarte mult! Site-ul http://www.nastase.go.ro este foarte explicit, documentat si la obiect din cate am studiat. Are cineva idee cat de mare este cererea de cablaje din Bucuresti si cam ce oferte sunt pe piata? Cam cate firme produc cablaje imprimate profesionale si cat de cautate sunt? Acum 5 ani imi faceam cablajele la Electromagnetica s.a, dar acum s-a schimbat personalul si s-a cam privatizat fabrica. PCB-urile facute acolo erau splendide, cositorite si gaurite. Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 11, 2004 Partajează Postat Septembrie 11, 2004 Am gasit pe site-ul http://www.electronica.ro/ultraviolete.shtml informatii foarte folositoare despre obtinerea unei lampi cu UV dintr-un bec cu vapori de mercur. Link spre comentariu
Vizitator Osiris Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 stiu ca este partial off-topic dar am doua intrebari: ce se foloseste pentru marcarea componentelor pe fata cu piesele ( care indica nr. piesei si eventual simbolul) si ce se foloseste pentru izolarea stratului de cupru(chestia aia verde care da un aspect profesional cablajului..e un fel de email?).si ca sa nu fiu total off-topic..a incercat careva treaba cu uv obtinute dintr-un bec cu descarcare in vapori de mercur? Link spre comentariu
ciombe Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Vopsea serigrafica se numeste ! Si este o vopsea care are proprietatea ca adera bine la sticlotextolit ! Atita tot ! Si chestia verde se numeste "solder mask" sau masca pentru lipire mai pe romaneste.Si bineinteles ca este tot o vopsea care adera bine la sticlotextolit si in plus este si destul de rezistenta la temperatura de lipire/dezlipire.Poti sa folosesti si "generatorul" de UV dintr-un bec de pe starda dar foarte simplu poti sa folosesti si un bec ECO cu lumina fluorescenta.Eu cu asta fac si merge perfect.Becul este chiar de la lampa de birou !Dan Mario Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 15, 2004 Partajează Postat Septembrie 15, 2004 Eu am acasa o sticla cu vreo 500mL de vopsea serigrafica pe care o utilizam pe vremuri la cablaje. Stie cineva cum as putea s-o folosesc pentru a marca cat mai estetic componentele pe placa ? Link spre comentariu
Murcielad Postat Septembrie 23, 2004 Partajează Postat Septembrie 23, 2004 am facut si eu prima mea serie de cablaje prin metoda foto si pot spune ca arata bine.. mai am de exersat , dar oricum .... pentru expunere la UV am apelat la SOARE :lol: vreo 5-6 minute. Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Septembrie 23, 2004 Partajează Postat Septembrie 23, 2004 Si daca e o zi cu nor ce faci? Astepti pana se face frumos afara? :lol: Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 23, 2004 Partajează Postat Septembrie 23, 2004 Murcielad da-ne mai multe detalii despre cum ti-a iesit. Ce solutie ai folosit pt. developat? Traseele arata bine ? Esti multumit de calitate, merita investitia in echipamente? Link spre comentariu
Murcielad Postat Septembrie 23, 2004 Partajează Postat Septembrie 23, 2004 :lol: :lol: pai eu zic , ca merit investitia in echipamente pentru ca nu am cumparat nici unul ! uitati cum am facut : 1. am tras la imprimanta cablajul pe foaie A4 normala . 2. am pus ulei de gatit peste desen pentru a face coala transparenta (atat cat sa treaca lumina prin ea :P) 3. urmeaza expunerea la UV (acum seara am folosit un neon de 13W din asta obisnuit si merge perfect ) cred ca a stat vreo 25 min 4.bagat in solutia de developare pe care am primit-o la cablaje :P 5. am injurat pentru ca am pus foaia invers si mi-a iesit cablajul pe dos :x :oops: Eu unu sunt multumit de cablaje ca sunt si foarte usor de facut ( mai usor decat cu fieru ) :o Link spre comentariu
Incepator Postat Septembrie 24, 2004 Partajează Postat Septembrie 24, 2004 Dar de ce nu folosesti o coala transparenta?si ca sa nu mai incurci fetele la cablaj iti recomand sa scri ceva pe desenul cablajului'(de ex. numele tau sau cum se cheama proiectul)si-n momentul in care pui coala transparenta peste cablaj sa poti citi ce ai scris ...asa esti sigur ca este pusa bine si nu-ti mai trebuie alte verificari Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Septembrie 24, 2004 Partajează Postat Septembrie 24, 2004 Referitor la solutia cu ulei, probabil ca omul are imprimanta cu jet de cerneala iar in cazul acesta, colile transparente care se pot folosi sunt doar alea de costa 300.000 5 bucati . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum