Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor GPS cu interfata pentru microcontroller

simplex

Postări Recomandate

Receptor GPS cu interfata pentru microcontroller

Caut un receptor GPS cu interfata pentru microcontroller, pe care sa-l montez pe un mic satelit demonstrativ tip CubeSat, de genul lui GOLIAT, pentru ca acesta sa-si poata trimite transmite radio (pe frecvente de radioamatori) pozitia si viteza sa pe orbita in jurul Pamintului.

Imi trebuie un GPS cit mai mic si usor posibil, avind obligatoriu interfata seriala pentru a comunica cu un microcontroller. Mentionez ca nu am nevoie de un aparat GPS cu ecran si tastatura ci doar de receptorul in sine cu antena aferenta si portul de comunicatie serial cu uC-ul (computerul de bord al minisatelitului).

Poate cineva sa ma ajute cu niste sugestii?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• simplex

4

• MiniTehnicus

3

• yo3ihg

2

• Flor

1

Top autori în acest subiect

Eu utilizez pt aplicatii aprs un modul GPS POLSTAR PMB-648 cu iesire RS232C cat si TTL, mic, usor, cu tot cu antena patch.

Au fost achizitionate la radioclub mai multe module de aici: http://www.soselectronic.com/?str=371&artnum=55823

Iti recomand sa iei si un cablu pt acest modul, eu nu am reusit sa gasesc mufa cu 6 pini asa ca a trebuit sa cumpar ulterior cablul: http://www.soselectronic.com/?str=371&artnum=55432

Personal am folosit doar iesirea seriala conectata direct la un kenwood d7.

Link spre comentariu

Eu utilizez pt aplicatii aprs un modul GPS POLSTAR PMB-648 cu iesire RS232C cat si TTL, mic, usor, cu tot cu antena patch.

Foarte bun raspunsul.Pentru testele de sol sau cu minisatelitul CubeSat suspendat de un balon (meteorologic), cel mai probabil un asemenea GPS (POLSTAR PMB-648) imi este suficient.Totusi, vad ca este limitat la H=~18000 m si v=~500 m/s.Pentru situatia cind cubesatul va merge pe orbita, GPS-ul sau de bord trebuie sa poata masura viteze de ~8 km/s si altitudini intre 300 si 700 km.Exista, de vinzare pe undeva, asemenea GPS-uri, fara limitari de altitudine si viteza?
Link spre comentariu

Ce inseamna GPS? Sau cum se traduce? Gandeste-te numai cum functioneaza sistemul si o sa-i gasesti limitarile.Pentru aplicatia ta ai nevoie de radioaltimetru si giroscop.

Cu asemenea comentarii putem deruta oamenii, lansindu-ne in polemici inutile.Orice aparat GPS poate functiona oriunde pe suprafata Pamintului si in spatiul cosmic (la bordul Navetei Spatiale, Statiei Orbitale, satelitilor militari sau civili), cel putin pina la citeva sute de km inaltime (pina la altitudinile unde sunt plasati satelitii Sistemului Global de Pozitionare).Problema este ca cele mai multe aparate care se gasesc in comert au introdusa in mod artificial o limitare (probabil antiracheta balistica) de altitudine si viteza (sa spunem 18 km si 500 m/s) de la care incepind GPS-ul se dezactiveaza nemaicalculindu-si pozitia si viteza, devenind astfel inutil.Totusi, cel putin intr-un loc am vazut un comentariu (nu stiu cit de documentat este) in care cineva scria ca GPS-urile, comerciale, se reactiveaza la viteze orbitale (>7.9 km/s) si altitudini corespunzatoare orbitelor joase (300 - 400 km).Nota: Nu am auzit pina acum de vreun Cubesat care sa foloseasca radioaltimetru. Probabil ca asa ceva nu este posibil din cauza limitarilor de putere (max 1.5 W) de la bord.
Link spre comentariu
Cu asemenea comentarii putem deruta oamenii, lansindu-ne in polemici inutile.

Adevarul este ca n-am putut sa ma abtin, daca ai demonstrat ca nu te-ai documentat inainte.

Acum ce trebuie sa fac, sa scriu 100 pagini sa-ti explic in amanuntime cum functionea sistemul GPS, doar ca sa-ti suplinesc lipsa informatiilor?

Ca proiectant, nu este de datoria ta sa studiezi toate variantele posibile pentru a putea furniza solutii aplicabile? Trebuie ca altcineva sa faca toata munca?

Sistemul GPS a fost creat ca o aplicatie militara dupa care au fost permise si aplicatii civile insa cu restrictii.

Receptoarele GPS ofera doar 2 coordonate, latitudinea si longitudinea si mai putin altitudinea.

Pentru sistemele utilizate pe avioanele comerciale sau cele militare se folosesc si calculatoare suplimentare pentru a afla pozitia si pe inaltime.

De altfel din semnalul transmis de sateliti, sistemele comerciale au acces doar la o parte din informatie.

satelitii Sistemului Global de Pozitionare

Folosesc antene directionale sau omnidirectionale?

Dupa cum stii, reteau de sateliti a fost instalata pentru a acoperi toata suprafata pamantului, insa daca ridici receptorul la zeci sau sute de km inaltime sunt zone unde nu mai are semnal.

Plus compensarea efectului Doppler, datorita vitezei receptorului si orientarea antenei de receptie a GPS-ului catre sateliti( in spatiu unde satelitul se misca pe toate axele) este dificila.

A fost incercata varianta de catre ARCA insa nu a dat rezultate si au folosit alte sisteme.

PS.

Mentionez ca nu am nevoie de un aparat GPS cu ecran si tastatura ci doar de receptorul in sine cu antena aferenta

Aparat GPS cu ecran si tastatura se numeste un Navigator, adica un dispozitiv cu procesor care ruleaza o aplicatie soft ce compara datele primite de la un receptor GPS cu cele stocate in memorie si le transpune intr-un format grafic (harta ) pe ecran.

Link spre comentariu

Pentru MiniTehnicus,

Nu inteleg de ce doresti sa perturbi discutia. Este evident ca nu ai prea multe cunostiinte despre GPS. Cultura generala, nimic mai mult. Iti dai importanta.

Derutezi oamenii care m-ar putea ajuta cu informatii utile.

Receptoarele GPS ofera doar 2 coordonate, latitudinea si longitudinea si mai putin altitudinea.

Este suficient sa dai o cautare cu Google pentru a vedea ca GPS-urile comerciale ofera si altitudinea. Sunt unele aparate care nu dau altitudinea dar asta nu inseamna ca receptorul in sine nu este capabil sa o calculeze. Pentru cele mai multe GPS-uri (auto) altitudinea nu este de interes.

satelitii Sistemului Global de Pozitionare

Folosesc antene directionale

Semnalul la 3-400 km altitudine este mult mai puternic decit pe suprafata Pamintului (cel putin cel de la satelitii situati ~deasupra GPS-ului in lungul razei terestre) si in plus este suficient sa determini pozitia si viteza satelitului de citeva ori pe zi pentru a putea prezice cu precizie mare orbita in cursul urmatoarelor ore.

A fost incercata varianta de catre ARCA insa nu a dat rezultate si au folosit alte sisteme.

ARCA este o asociatie de impostori care nu a atins niciodata 18000 m cu vreu obiect zburator construit de membrii sai. Am urmarit aceasta organizatie si mai ales zborul din octombrie 2010.

Citeste comentariile facute in jurul datei de 1 Oct 2010 pe topicul de aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342

Nimeni nu crede povestile ARCA, specializata mai mult in filme de animatie si trucare de fotografii, poza, masluita in Photoshop, cu cerul negru fiind celebra.

Aparat GPS cu ecran si tastatura se numeste un Navigator, adica un dispozitiv cu procesor care ruleaza o aplicatie soft ce compara datele primite de la un receptor GPS cu cele stocate in memorie si le transpune intr-un format grafic (harta ) pe ecran.

Fals! Am avut prin 1998 un asemenea aparat care dadea latitudinea si longitudinea plus viteza. Le afisa pe un ecran cu cristale lichide. Nu avea harta. Chiar si acum inca se mai gasesc asemenea GPS-uri.

Link spre comentariu
Nu inteleg de ce doresti sa perturbi discutia. Este evident ca nu ai prea multe cunostiinte despre GPS. Cultura generala, nimic mai mult. Iti dai importanta.

Derutezi oamenii care m-ar putea ajuta cu informatii utile.

Parca doresti informatii utile, de aceea ai deschis topicul.

Cat despre informatii generale, am aruncat momeala sa vad ce se intampla, ca la pescuit.

Iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Dupa cum ai prezentat problema, asa ai primit raspunsul, evident ca ai prea multe cunostinte despre GPS, daca era doar cultura generala, nimic mai mult, reuseai sa-ti dai seama de toate specificatiile care trebuie indeplinite si sa le rezolvi usor.

Asa ca in ignoranta mea ma retrag din discutia asta, sa nu mai derutez pe nimeni cu informatii utile.

Restrictions on civilian use

The U.S. Government controls the export of some civilian receivers. All GPS receivers capable of functioning above 18 kilometers (11 mi) altitude and 515 metres per second (1,001 kn)[48] are classified as munitions (weapons) for which U.S. State Department export licenses are required. These limits attempt to prevent use of a receiver in a ballistic missile. They would not prevent use in a cruise missile because their altitudes and speeds are similar to those of ordinary aircraft.

This rule applies even to otherwise purely civilian units that only receive the L1 frequency and the C/A (Clear/Acquisition) code and cannot correct for Selective Availability (SA), etc.

Disabling operation above these limits exempts the receiver from classification as a munition. Vendor interpretations differ. The rule targets operation given the combination of altitude and speed, while some receivers stop operating even when stationary. This has caused problems with some amateur radio balloon launches that regularly reach 30 kilometers (19 mi).

ARCA este o asociatie de impostori care nu a atins niciodata 18000 m cu vreu obiect zburator construit de membrii sai. Am urmarit aceasta organizatie si mai ales zborul din octombrie 2010.

Oricine se ocupa de activitati legate de spatiul cosmic este categorisit asa?

"Cine se stie nevinovat, sa ridice primul piatra ..."

Desi nu au pregatire in domeniul electronic, au fost consiliati o perioada la nivel profesionist.

Din pacate proiectele de la job au impiedicat implicarea persoanei in continuare dupa 2009, rezultatele sunt fara comentarii.

Si nu sunt eu persoana respectiva, lucreaza in Germania pentru Porsche. Aici chiar

Iti dai importanta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări