Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conector Agilent 34401A

Nemesis

Postări Recomandate

Salut.Caut un cablu de legatura intre PC si multimetrul Agilent 34401A . In spate vad ca are o mufa GPIB mama cu 24 pini (IEEE488) si o mufa tata RS232 . Eu as vrea sa gasesc un cablu cu un usb la un capat si cu un GPIB la celalalt, dar daca stie cineva cumfac sa fac sa mearga si conexiune prin RS232, ar fi bine si asa.Idei :dans: ?P.S. nu am gasit pana acum in magazin mufa IEEE488. Stiti vreun magazin de pe net care sa aibe asa ceva ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

4

• tv1

1

Top autori în acest subiect

Nu exista cablu cu USB la un capat si cu GPIB/IEEE-488 la celalalt capat, nu o sa gasesti asa ceva.

Cel mai convenabil (ieftin) dpdv H/W ar fi sa utilizezi interfata RS232 a multimetrului conectata la calculator tot la RS232 si pentru care cablul nu este o problema si nici nu ai nevoie de vreo interfata; mai ramane numai problema legata de de S/W (daca nu ma insel, manualul de la 34401A includea detalii si chiar cateva exemple atat pentru GPIB cat si pentru RS232).

Daca trebuie neaparat conectat la USB, atunci poti incerca cu interfata (adaptor) USB-RS232 care nu este chiar scumpa.

Oricum ar fi, cu RS232 iesi muuuult mai ieftin dect in cazul GPIB si parerea mea este ca atata vreme cat ai la dispozitie RS232 (sau numai pentru 34401A), investitia in GPIB nu merita.

Daca vrei sa "incropesti" un cablu GPIB, atunci poti folosi un conector Centronix tata cu 24 de contacte, de exemplu http://ro.farnell.com/multicomp/5f30240 ... dp/1099278 pare ok (cele cu carcasa, pentru cablu axial, sunt de obicei mai scumpe), dar in cazul GPIB pentru conectare la calculator ai intotdeauna nevoie si de interfata GPIB.

Poti gasi cabluri GPIB pe ebay si in alte locuri (la expo Friedrichshafen am gasit la 20 eu), pretul variaza si in functie de lungimea cablului. De exemplu http://www.donatronix.com/cat_15 , in urma cu un an am discutat cu ei si erau dispusi sa trimita si in Ro.

Daca ai ganduri serioase de viitor, atunci e mai bine sa folosesti cabluri GPIB comerciale deoarece permit o eventuala ulterioara dezvoltare prin adaugarea si a altor device-uri pe acelasi bus, conectorii cablurilor GPIB comerciale fiind "hermafroditi" au la fiecare capat atat conector tata cat si mama, cablurile/device-urile se pot conecta in stea (in paralel) sau in lant (in serie) la aceeasi interfata comuna.

Cea mai simpla, mai ieftina si mai accesibila interfata GPIB este adaptorul USB-GPIB fabricat de Prologix http://prologix.biz/ , ajunge in jur de 150 euro (in Europa), deci costa cam 25% din costul unui 34401A sh. Aceasta prezinta avantajul ca nu mai are nevoie de cablul GPIB: interfata Prologix include conector GPIB si aceasta se conecteaza (infige) direct in conectorul interfetei GPIB a aparatului de masura, legatura de la calculator la interfata/aparat facandu-se cu cablul USB.

Uneori mai poti gasi interfete ieftine GPIB pe ebay (cateva zeci de euro) dar numai din cele mai vechi pentru slot ISA (de obicei cu uPD7210). Majoritatea au avantajul configurarii H/W (cu jumperi, pentru DMA, adresa I/O, etc) dar din pacate calculatoarele actuale nu mai dispun de slot ISA.

Interfetele GPIB pentru PCMCIA ori pe PCI sau pe USB de fabricatie "selecta" (adica NI, HP/Agilent, etc.), chiar si cele sh, sunt mai scumpe (de obicei >150 eu, ajungand uneori si la 300).

Eu inca nu "m-am aruncat" sa incropesc un sistem GPIB si in nici un caz pentru multimetrul 34401A pe care-l folosesc foarte rar si fara a avea nevoie de link la calculator.

Principala ratiune pentru un sistem GPIB ar fi de exemplu in cazul meu realizarea unui analizor scalar folosind analizorul spectral FSA si generatorul de semnal SMHU, insa deocamdata mai am inca un analizor 100% analogic ceva mai vechi (cu CRT cu memorie) la care am si TG (adica vorba aceea: daca nu esti impins de nevoie...); in plus, nu se stie ce poate apare maine la orizont ... poate voi gasi un analizor mai modern sau cu TG incorporat sau poate ca la un moment dat va trebui sa vand toate aparatele de masura si ma indoiesc ca atunci va avea cineva nevoie si de GPIB...

Link spre comentariu

Problema cu cablul GPIB nu e a mea, ci a unui coleg care are nevoie de el pentru niste experimente, si turbeaza ca nu gaseste cablu din ala...si prin urmare incerc sa-l ajut.M-am gandit si eu la conectarea prin RS232, dar colegul zicea ca prin RS232 a vazut el in nu stiu ce manual ca poti da doar semnale de comanda, deci nu poti extrage si date de iesire.Nu pretind ca are 100% dreptate, mai ales ca nu prea are experienta in domeniu.Traian B, daca zici ca poti folosi Agilentul ala si pe RS232, evident ca nu-mi mai bat capul cu GPIB.Daca tot ai si tu un asfel de multimetru (daca am inteles bine), intrebarea intrebatoare este: daca folosesc un adaptor USB-RS232, soft-ul din PC o sa "vada" multimetrul la fel ca si cum ar fi legat printr-un GPIB ?

Link spre comentariu

Nu am incercat practic modul remote si de aceea nu am verificat practic ca pe RS232 ar permite exact acelasi lucru ca si pe GPIB sau ca ar permite transmiterea rezultatelor in urma unei comenzi, desi stiu sigur ca permite cel putin transmiterea comenzilor si confirmarea lor.

Dar stiu sigur ca in manual este specificat expres ca numai una dintre cele doua interfete (GPIB sau RS232) poate fi folosita la un moment dat si ca pe RS232 suporta SCPI.

Sigur stiu ca setat in mod talk only poate trimite de la sine pe RS232 rezultatele masuratorii catre o imprimanta externa conectata la RS232, si e greu de crezut ca n-ar putea face acelasi lucru si ca raspuns la comenzi explicite primite din exterior, colegul tau ar putea verifica asta in manual.

Nu. Atunci cand este conectat la portul USB al calculatorului prin adaptor USB-RS232, nu o sa-l vada ca GPIB, un adaptor USB-RS232 atasat la portul RS232 al aparatului nu e tot una cu GPIB. Cu alte cuvinte, nu poti folosi in acest caz un S/W destinat a lucra numai cu interfata GPIB, acest SW nu ar putea lucra nici cu USB si nici cu RS232.

Numai o interfata GPIB sau adaptor GPIB impreuna cu driverul sau ar putea realiza asta (si de aceea sunt si asa de scumpe).

Insa ca si functionalitate (ca posibilitati), daca implementarea in aparat permite, pot fi asemanatoare.

La urma urmei, inclusiv GPIB este considerat azi ca perimat si s-a trecut deja la includerea proturilor de USB si retea in echipamentele de masura.

Link spre comentariu

... http://www.home.agilent.com/agilent/pro ... nintuilink

de acolo se poate descarca Intuilink, software de la Agilent pentru instrumente de masura, inclusiv versiunea pentru 34401A.

Zic ei acolo ca permite configurarea aparatului si citirea masuratorilor (inclusiv prin porturile COM / RS232 ale calculatorului care pot fi selectate in program); in plus, acel program ar permite si inserarea automata a rezultatelor masuratorilor in tabele excel. Din cate-mi amintesc, configuratia cablului RS232 era data in manual (si sigur este una "standard").

Atentie: sper sa nu confund, imi amintec ca la conectorul DB9 RS232 de la 34401A doua contacte puteau fi programate/setate pentru a implementa niste functii speciale de interfatare cu exteriorul, s-ar putea sa trebuiasca verificata "compatibilitatea" dintre aceste setari si utilizarea interfetei RS232 ca atare (a trecut mult timp de cand am studiat mai amanuntit manualul).

Oricum, este foarte clar ca RS232 suporta SCPI si comunicatia ar trebui sa mearga si prin RS232 cu multe functionalitati asemanatoare cu cele asigurate de GPIB.

Link spre comentariu

Cu placere.Eventual, daca s-ar putea, as fi curios sa aflu daca si cum a decurs "experimentul"...Nu imi amintesc exact, dar parca viteza mare de masurare (1000 masuratori/secunda) era asigurata numai pe GPIB. De notat acest lucru, in cazul in care s-ar fi dorit utilizarea la aceasta performanta.Am constatat ca, cu cat sunt mai moderne si mai performate echipamentele de masura (si altele), cu atat sunt mai complicat de utilizat in ceea ce priveste functiile neuzuale care nu sunt accesibile direct "la suprafata", iar a gasi o functie anume intr-un menu stufos ori informatia relevanta intr-un manual de 300 de pagini, nu este intotdeauna chiar asa de simplu pe cat pare... Asta e valabil mai ales atunci cand nu lucrezi 8 ore / zi cu ele sau cand lucrul este limitat la numai cateva tipuri de masuratori uzuale. Cand apare necesitatea unei schimbari deosebite, atunci trebuie sa scoti manualul din biblioteca si sa faci lectura...Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări