satelit Postat Februarie 15, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2011 Am facut urmatorul test: schimbat traf si am acelas brum,apoi am pus o sursa de PC de +12V,GND,-12V si acu nu mai am acel zgomot (brum retea). In concluzie este de la redresare,am sa redresez cu 2 punti pe fiecare tensiune (1 punte intre 11V~ si mediana iar alta punte intre 11V~ si aceeas mediana apoi pun tensiunile in serie si vad ce obtin) (secundar = 11V~ ,mediana,11V~) Link spre comentariu
satelit Postat Februarie 15, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2011 Am incercat toate variantele cu traf si tot am brum.Cu sursa de PC se aude curat.Aveti ceva idei cum sa fac alimentarea cu traf sa nu mai produca brum?? Link spre comentariu
Depanatorul Postat Februarie 15, 2011 Partajează Postat Februarie 15, 2011 Dar nici nu vrei sa pui ceva poze aici, eventual o schema dupa care ti-ai construit montajul.Poate noi vedem mai bine unde ai gresit, nu pentru criticile noastre la adresa autorului.......... Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 15, 2011 Partajează Postat Februarie 15, 2011 Ai pus condensatori in paralel cu diodele puntii redresoare? Si vezi sa nu ai vreo bucla de masa pe undeva. Parca ziceai ceva si de un corector de ton, nu mai retin exact..e posibil sa gresesc. Daca ai asa ceva, alimenteaza-l de la o sursa separata si vezi daca mai ai brum. Poti incerca cu o baterie de 9 V sau de la sursa de calculator. Link spre comentariu
catalinux2004 Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Daca nu merge cu traf...incearca sa pui un filtru de retea. Link spre comentariu
satelit Postat Februarie 16, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2011 Am incercat si cu filtru si nu merge.Oricum am rezolvat-o cu o sursa de PC pe care am modificat-o putin,adica pe cei -11V si 0,8A am inlocuit diodele cu unele de 8A.Acu am +12V/17A si -12V /8A si se aude foarte bine fara brum sau alte semnale parazite.Va multumesc pentru idei. Link spre comentariu
Depanatorul Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Tu ai impresia ca daca schimbi cu diode de 8A vei avea un curent la 8A? Aproape toate sursele de PC sunt in comutatie, iar tensiunea stabilizata este constanta in tensiune si limitata in curent. In cazul tau, pentru amplif. final audio, nu ai nevoie de sursa stabilizata ci de o sursa bine filtrata. Amplificatorul tinde sa traga (variabil) curent in functie de nivelul audio de la intrare (sinusoide cu amplitudine si frecventa variabile) iar varfurile ascutite vor fi "suprimate/taiate" (in special frcventele joase). Te vei confrunta cu 2 probleme mari (de care nu iti vei da seama): -amplificatorul nu lucreaza la capacitate maxima si/sau -distorsiunile vor creste f. mult (peste 10%) la un volum usor peste jumatate. Tu ai obtinut o sursa care nu iti da brum pe difuzor si atat. Cum au spus-o si ceilalti: ia un trafo de 2x28V (cu mediana comuna) si curent cu min.25% peste consumul amplificatorului si leaga-l direct la schema care ti-o atasez. Legaturile sa fie cat mai scurte si ATENTIE la firul de masa si la lungimea firelor. Citeste si aici: http://www.electronica.nano-net.ro/circ ... utere.html Spor la lucru!!! Am incercat si cu filtru si nu merge. Oricum am rezolvat-o cu o sursa de PC pe care am modificat-o putin,adica pe cei -11V si 0,8A am inlocuit diodele cu unele de 8A. Acu am +12V/17A si -12V /8A si se aude foarte bine fara brum sau alte semnale parazite. Va multumesc pentru idei. Link spre comentariu
satelit Postat Februarie 17, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2011 Iti multumesc pentru ajutor, sunt multe surse in comutatie ATX care au cei -12V si -5V direct din secundarele de unde vine si +12V respectiv+5V diferenta este ca tensiunile +12V si +5V au diode de curent mai mare si capacitati mai mari fata de tensiunile negative.Un test simplu se poate face schimbind diodele si capacitatile pentru tensiunile negative si apoi masurind curentul cu un consumator (bec 12V/55W de la un far dacie).Schemele postate de tine le-am utilizat si acu si cu alte ocazii (nu unde locuesc acu) dar nu au fost aceste probleme.Am observat ca acest transformator +filtraj la seviciu am la iesire + 15,3V si -15,3V si acasa am +13,8V si -13,8V chiar daca tensiune de retea este aceeas (235V~) ,singura diferenta este ca acasa am cei 235V~ dintr-o faza de la reteaua trifazata iar la servici am monofazat. Cred ca asta este explicatia unui filtraj zgomotos. Link spre comentariu
dem3ntor Postat Mai 26, 2015 Partajează Postat Mai 26, 2015 salut! am realizat un amplificator cu tda7294 am traf toroidal 2x22v ca amplificatoarele, 2x module un modul de soft start si un vu-metru. am brum cand volumul este la minim, daca cresc volumul, brumul dispare. ce pot sa fac pentru a scapa de acest brum? Multumesc! Link spre comentariu
Dominicue Postat Mai 26, 2015 Partajează Postat Mai 26, 2015 salut! am realizat un amplificator cu tda7294 am traf toroidal 2x22v ca amplificatoarele, 2x module un modul de soft start si un vu-metru. am brum cand volumul este la minim, daca cresc volumul, brumul dispare. ce pot sa fac pentru a scapa de acest brum? Multumesc! Pune si tu o poza cu realizarea sa vada colegii cu mai multa experienta despre ce este vorba ( cum l-ai cablat ) ..........sa nu ai pe acolo vreo bucla la masa etc etc Link spre comentariu
Vizitator Marcel Ciobanu Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Problema asemanatoare am avut si eu in trecut cu un amplificator home made; principala sursa de zgomot e intr-adevar transformatorul de retea, mai ales daca tolele nu au fost impregnate corespunzator cu lac sau daca nu au fost bine fixate; o varianta ok ar fi utilizarea unui transformator toroidal dar si in acest caz ai nevoie de filtraj corespunzator, condensatori pe diodele puntii etc; o alta varianta ar fi separarea totala a masei montajelor electronice de carcasa metalica, obtii rezultate remarcabile dar conditia e sa nu ai absolut nici o bucla de masa iar traseul masei sa fie cat mai compact, cat mai scurt si cat mai generos in sectiune; necesita conectarea unui condensator de 100nF intre masa si carcasa metalica; Am descoperit acest lucru experimental; daca gresesc un amanunt rog colegii mai bine pregatiti sa ma corecteze. Multumesc. Link spre comentariu
marius75 Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 (editat) Nu stiu sigur daca e de acolo, dar am vazut ca in anumite situatii peste trafo se pune o carcasa metalica, din tabla groasa de 2-3mm...ar putea fi o explicatie ca anumite trafo (de slaba calitate) sa induca aparitia acelui brum si din cauza asta trebuie ecranate magnetic Am asemenea carcasa si peste un toroidal...probabil depinde si pozitionarea trafo fata de anumite trasee/piese. Cel mai bine puneti o poza sa vada colegii... Editat Iunie 8, 2015 de marius75 Link spre comentariu
Tuga daniel Postat Mai 26, 2020 Partajează Postat Mai 26, 2020 Buna seara! Am și eu un modul amplificator 2x50w și 100w subwoofer cu tpa 3116d2 și îl alimentez la o sursa de 24v/10a . Îmi scoate un brum groaznic fără semnal..ce as putea face sa elimin acel brum? Link spre comentariu
Florin Miroiu Postat Februarie 5, 2023 Partajează Postat Februarie 5, 2023 Salut.Am și eu o nelămurire. La un amplificator cu tuburi, cum separ minusul de la sursa redresoare fata de carcasa și unde conectez firele ecranate de la potențiometre că sa scap de un bâzâit foarte supărător indiferent de volum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum