Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema sursa cu protectie la scurtcircuit pe iesire

caris

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Din superficialitate am raspuns la o problema, abia acum am parcurs topicul.

@caris: Am inteles ca ai un traf de 12Vca/300W (aprox) si doresti sa faci o sursa reglabila, cu protectie, scotand maxim din ea?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• caris

17

• silicipi

3

• Depanatorul

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

Vizitator smilex

Uite, am dezvoltat un pic, 2N3055 se mai pot adauga. Am pus schema initiala pt. ca mult mai important decat stabilizatorul, este intelegerea functionarii lui. Esti de acord?

Link spre comentariu

aha schema are doar 3 de 2n3055, si restul T1 si unde nu scrie ce tranzistori sunt sau nu conteaza atata timp cat sa nu fie de putere si sa fie pnp sau npn , din T5 intra in potentiometru la care zici ca pot regla tensiunea pe iesire? si scopul ledului care e sa fie on cand e in functiune sau ?, si rezistorii de cat sunt?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Abandonez, pun o schema completa in speranta ca o vei executa ad litteram. Totusi, in mintea mea a incoltit ideea ca pe topicul deschis de miticamy referitor la teorie, sa initiez o mica analiza (daca te intereseaza) referitoare la surse liniare (desigur, cu permisiunea domniei sale).

Mentionez ca in fata stabilizatorului mai trebuiesc un traf cu o punte de min. 20A si 2 condensatori de 100n intre capetele secundarului si masa.

Si sigurantele aferente.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@Dr.L: Desigur, absolut tot ce cunosc.

Tranz. BC547-cele cu emitorul comun ar trebui montate cat mai apropiat sau chiar lipite pt. o mai buna stabilitate termica.

Si ca de obicei, mi-a scapat ceva:

Link spre comentariu

eu nu folosesc surse liniare pt. curenti mari

am 4 surse liniare cu lm317 la care ma bazez pe limitarea proprie de 1,5a

pt. ca am promis sa fac niste experimentari,azi am adaugat unui lm338 un shunt si un lm358 si am resit sa limitez curentul la 150ma.se poate si mai putin dar nu am pus semireglabil-nu am atata timp

trebuie sa invat sa desenez schemele

cine vrea sa ma ajute poate fol. mp sau

[email protected]

atasez si o poza, montajul fol. trafo din stanga,are sarma mai groasa

desi este in aer montajul este stabil

Link spre comentariu

pai nu trebuie sa fie neaparat liniara poate fi si in comutatie sursa daca stie cineva , numai ca ce mai fac cu acel toroidal de 25 amperi , ca in comutatie nu mai ai nevoie de transformator asa de mare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări