Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

descarcator baterii ni-cd ni-mh

vicelord

Postări Recomandate

Buna dimineata de-alungul timplului am tot stricat acumulatori din cauza unui circuit de descarcare asa ca m-am hotarat sa fac unul.Vreau sa folosesc acest descarcator pentru a ajunge la 0.9v pe celula.M-am gandit sa folosesc un regulator pentru a obtine 0.9v (nu prea am gasit nimic pe tema asta... am tot cautat pe google dar au ori niste preturi prohibite ori nu le-am gasit decat pe la mouser sau digikey) si un comparator care atunci cand voltajul de pe baterie este egal cu voltajul din comparator sa imi deschida un tranzistor(sau orice altceva) care sa deconecteze bateria de pe rezistenta pe care se face descarcarea.Ce ziceti se poate asa ceva... din cautarile mele nu am gasit decat pt cel putin 2 celule.Regards

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

1

• vicelord

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut.Cel mai simplu se poate face asa: Iei o referinta de tensiune, de exemplu LM336 de 2.5V. Faci de la ea un divizor rezistiv cu unul dintre elemente reglabil si obtii tensiunea de 0.9V.Apoi un comparator cu o in+ legat la baterie si in- legat la referinta de 0.9V. (de exemplu LM358 merge bine). Iesirea se duce intr-un tranzistor NPN(NMOS) care iti comanda o sarcina. De exemplu un tranzistor BC337 si o rezistenta de 3.3 ohmi/0.5W ti-ar asigura un curent de vreo 200mA. Desigur, mai poti adauga si un led la iesirea comparatorului ca sa stii cand e descarcat sau nu.Alternativ poti sa nu mai folosesti referinta si sa alimentezi tot circuitul dintrun stabilizator de tensiune 7805 si reglezi nivelul de 0.9V pentru stabilizatorul ala. Cred ca regulatorul iti poate oferi suficienta precizie. Asta e varianta cea mai simpla, fara histerezis pe comparator. Chiar daca duce la ceva oscilatii( trece intre modul de descarcare si modul de nedescarcare si inapoi ) nu vad sa fie problem. Daca pot, revin cu schema mai pe seara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări