Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator auto cu sursa smps

Postări Recomandate

salut,am folosit si eu varianta aceastaATENTIE,primarul trebuie izolat pt. ca tens ajunge le aproape 200veu nu am separat infasurarile de 5 si 7vasa se obtine o tens. mai mare dar fara separare galvanicacu ceva mai multa munca se pot desparti spirele mai multe care formeaza 5v si o parte trece in serie cu cele de pe 7v

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salutare! Eu cred ca voi nu ati citit forumul la care am facut link deschis de ceva vreme la modul in care se leaga un transformator direct din sursa ATX. Dupa cum a raspuns si andreigradu :"Se poate face.Trafurile sa fie cat mai mari k vor fii foarte solicitate. Practic dai cu 12 V in ramura de 5V, Bmax e mult mai mare. Ai un numar de spire /volt mai mic.O sa iasa maxim 33V, adica +/- 33V"Eu personal inca nu am avut probleme cu tensiunea mai ales dupa puntea redresoare si filtraj. O singura data am avut +-45V dar a fost vorba de un transformator dintr-o sursa atx de tip EI-40 dar era bobinat cu folie de cupru si cred ca din aceasta cauza a urcat la tensiunea asta(am ajuns la aproape 10A cu acest transformator). Eu personal as vrea sa vad o poza cu acel transformator din care s-a obtinut tensiunea aceea si daca am ceva de adaugat la modul in care ar trebui legat am sa comentez. Voi ori nu folositi terminalele spìrelor necesare pentru primar...ori raportul dintre spire e modificat.In ceea ce priveste comentariile si explicatiile aduse la partea de protectii si supraveghere a anumitor parti aveti totala dreptate.Pentru cine vrea sa incerce .... sa desfaca un tranformator din sursa prin fierbere si sa il bobineze cu sarma de cablu de retea(cu izolatia de plastic pe cablu). Eu personal am citit undeva pe un forum chestia asta si am avut rezultate uimitoare. In primar folositi 2 sarme in paralele NU torsadate iar in secundar 3 fire in paralel. Bobinati in modul in urmatorul mod:Jumatatre din primar intr.un sens, secundarul tot in sens invers fata de primar si pe urma a doua jumatate a primarului in acelasi sens cu prima jumatate.Numa bine si spor la treaba.

Link spre comentariu

in acest moment privesc la un traf atx pe care scrie EI-28-3la pinul de masa sant lipite impreuna 8 fire cu-em aprox 0,6mmla pinii de 12v ies din traf cate 2 fire cu-em 0,6toti pinii indica continuitate cu ohmetrulse poate trage concluzia fara a se desface traful ca este construit asa:2 inf. de 5v cu cate 4 fire in paralel2 inf de 7v cu cate 2 fire in paralelpt. a obt. 12v se leaga in serie cate o inf. de 5v cu cate o inf. de 7v,evident pastrandu-se fazareadaca se ataca pe 5v traful si se culege pe inf de 12v nu avem separare galvanicadaca dezlipim de la masa cate 2 fire din inf. de 5v si numai pe acestea le legam in serie cu cele de 7v obtinem si separarea galvanicain acest caz vechiul primar care este pe 300v retea se ignora si se izoleazanumai asa putem vorbi de fol. unui traf atx fara modificare

Link spre comentariu

@MrPerform, te referi la postul de aici: viewtopic.php?f=5&t=57331&p=502960 .Se pare ca andreigradu a inteles gresit configuratia secundarilor de pe acel traf.Exact unul ca ala am si eu, si cred ca si miticamy.Ce vad eu in poza e ca ptr primar se folosesc infasurarile de 12V din secundar , iar ca secundar, primarul (no, c-am zis-o-asa).Infasurarile de 5V pe traful ala merg la cei 4 pini din dreapta, legati doi cate doi cu linia albastra in poza.Ptr. 5V sunt cate 3fire in paralel, iar ptr 7V cate 2.Adica nu "dai cu 12 V in ramura de 5V', ci pe cea de 12.De aici iar nu inteleg, cum se obtin numai +/- 33V, sau chiar si +/- 43.2, ma asteptam la tensiuni mai mari din cauza raportului de transformare pe care-l presupun undeva peste 10.Nici macar nu stiu clar ce raport de transformare are traful.Interesanta si sugestia cu cablul de retea, te referi la UTP, CAT5 etc? Aia chiar merita incercat.Aici spuneai sa punem 2 fire in paralel ptr primar, si 3 ptr secundar, esti sigur ca nu invers? La ridicatoarele astea de tensiune, curentii sunt mult mai mari in primar.

Link spre comentariu

Atentie, nu toate transformatoarele sunt cu acelasi raport de transformare, depinde de topologia sursei din care il recuperezi.De exemplu o sursa fulbridge are raportul ide 2 ori mai mare ca una halfbridge cu aceleasi tensiuni.Poate si din cauza asta unii obtin 80V si altii 40.Am vazut si surse flyback si forward, transformatoarele din alea nu cred ca sunt bune pentru asa ceva

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări