Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum leg difuzoarele

Vizitator spanu

Postări Recomandate

Cum leg difuzoarele am o boxa in care am 4 : difuzoare doua de bas(difuzoare de kastan de 20 mm si fiecare are 7.6 Ohm) si 2 twetere piezo F32 de 85mm*85mm la care nu stiu care le este impedanta si un amplificator 4-8 ohm. Si ce fel de condensator trebuie sa pun sa nu se arda piezo.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CBI

2

• remus68

2

• alex20alex

1

• cata_124

1

Top autori în acest subiect

le inseriezi pe fiecare daca au 8ohm cele de bas punele in paralel si faci 2x4 adica 8 iara alea poti afla masurand cu aparatul te duci la cineva care are aparat de masura si gata daca sunt pe 4 le pui in paralel si faci 8 da nu recomand 2 tweetere o sa te cam zgarie pe creier rau de tot nu o sa acopere cu cine stie ce bass alea de la kastan . iti trebuie neaparat filtru altfel ,nu faci nimic bafta. :da

Link spre comentariu

le inseriezi pe fiecare daca au 8ohm cele de bas punele in paralel si faci 2x4 adica 8 iara alea poti afla masurand cu aparatul te duci la cineva care are aparat de masura si gata daca sunt pe 4 le pui in paralel si faci 8 da nu recomand 2 tweetere o sa te cam zgarie pe creier rau de tot nu o sa acopere cu cine stie ce bass alea de la kastan

:nas: Poti pune ceva virgule, puncte si caractere aldine pe-acolo? Nu de alta, dar sa stiu si eu ce sa raspund...
Link spre comentariu

le inseriezi pe fiecare daca au 8ohm cele de bas punele in paralel si faci 2x4 adica 8 iara alea poti afla masurand cu aparatul te duci la cineva care are aparat de masura si gata daca sunt pe 4 le pui in paralel si faci 8 da nu recomand 2 tweetere o sa te cam zgarie pe creier rau de tot nu o sa acopere cu cine stie ce bass alea de la kastan . iti trebuie neaparat filtru altfel ,nu faci nimic bafta.

:nebunrau: Mici tu daca citesti ce ai scris nu cred ca mai sti ce ai vrut sa spui...!!
Link spre comentariu

deci ai o singura boxa cu 2 basi si 2 tziutori in ea sau cumnu ai doua sa asculti stereo?basii ii poti lega in paralel daca amplificatorul suporta 4 ohmi,dar la partea de inalte va trebui sa renunti la plesnitorile alea si sa iti faci rost de 2 twetere decente si apoi va trebuie sa le construiesti si filtre pt elenici eu nu am inteles ce a scris colegul mai sus dar cred ca un semn de punctuatie ar fi ultima lui pb-ma de exprimare :rade:

Link spre comentariu
Vizitator spanu

Ideea era :Rseriat=R1+R21/Rparalel=1/R1+1/R2Si atunci ca sa nu se arda amplificatorul trebuie ca boxa sa fie 4-8 ohm. Eu cred ca legaturile trebuie facute asa : basurile trebuie in paralel si at iese 4 ohm iar daca traclotele acelea de piezzo ar avea tot 8 ohm bucata si ele puse in paralel vor avea tot 4 ohm,iar basu cu tweterele in serie rezulatul final ar fi 8 ohm. Dar nu stiu piezzo ce valoare au si nici nu stiu sa le masor sa vad care le este impedanta lor nominala.Sau ar mai merge si asa basurile inseriate au 16 ohm iar tweterele la fel, asta cu conditia sa aibe 8 ohm bucata si basul cu tweterele in parealel rezultatul final era tot 8 ohm. Pe mine ma omoara ca nu stiu care este impendanta tweterelor si nu stiu ce fel de condensator sa pun ca sa taie frecventa sa mearga numai de la 10kHz sa nu se arda sau ce anume trebuie sa pun sa nu se arda nici tweterele si nici amplificatorul Toata povestea este pentru o boxa care are 4 difuzoare 2 basi si 2 twetere piezzo am doua boxe dar daca stiu ce sa fac la una stiu si la cealalta

Link spre comentariu

offtopic: de cand se preda limba romana pe messenger in licee??ontopic:Daca amplificatorul tau suporta la iesire o sarcina de 4 Ohmi atunci nu e nici o problema sa pui in paralel cele doua difuzoare de bass.Daca difuzoarele de inalte sunt alea de 7 RON care se pretind a fi "85x85 * 100 W * 91 dB * 500Hz-20kHz" eu n-as risca sa bag mai mult de 10W in ele si le-as pune in serie. Un filtru pentru ele probabil te va costa mai mult ca twitter-ele in sine. Un condensator nepolarizat de 2.2 uF cred ca ar fi suficient.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va rog sa-mi spuna cineva:de ce in unele boxe cu trei cai,difuzorul mediu se leaga cu polaritatea inversa la filtru.Adica polul pozitiv se leaga la masa filtrului,in timp ce ,la joase si inalte polul negativ se leaga la masa,adica la firul comun.

Link spre comentariu

Va rog sa-mi spuna cineva:de ce in unele boxe cu trei cai,difuzorul mediu se leaga cu polaritatea inversa la filtru.Adica polul pozitiv se leaga la masa filtrului,in timp ce ,la joase si inalte polul negativ se leaga la masa,adica la firul comun.

se leaga asa pt ca asa permite acea topologie folositaraspunsul electric nu corespunde cu cel acustic si diferenta dintre centrele de emisie ale difurilor (in general difurile nu sunt aliniate fizic sa emita semanalele a.i sa ajunga in acelasi timp la ascultator ) trebuie compensata din filtruse poate inversa numai media, numai tw,sau si media si tw impreuna(totul depinde de asezarea difurilor pe panou si tipul filtrului folosit)o proiectare serioasa prevede ca difurile sa fie in faza in jurul frecv de taiere si asta numai cu un minim echipament de masura se poate face.Sumarea acustica conteaza ,cea electrica e bine sa fie lina si fara schimbari brsute de faza doar strict dpdv al sarcinii vazute de amplificator.Inversarea pe orbeste a polaritatii unui dif intr-o incinta bazandu-te doar pe partea electrica este cea mai mare prostie dpmdv,adica stiind din teorie ca un filtru de ord 2 electric are un defazaj de 180 grade... intoarcem unul din difuri...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări