Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cadrane

Vizitator tyc

Postări Recomandate

Vreau sa fac 1x3cadrane retroiluminate cu leduri...retroiluminarea am mai folosit-o ,dar la cadrane originale,aceasta se face cu leduri SMD dispuse pe un inel pozitionat la 10 mm sub cadran.Cadranul este confectionat dintr-un disc de plexi incolor transparent de 80mm diametrul si 2mm grosime.Pe acest disc sant marcate indicatiile utile(vezi foto).[attachment=0]cadran vitezometru.jpg[/attachment]Am sters cu IPA indicatiile de pe un cardan,dar nu a iesit bine(foto).[attachment=1]turometru.jpg[/attachment]Problema e cum pot aplica marcajele direct pe noile discuri de plexi in asa fel incat sa functioneze si retroiluminarea corect,nu numai sa fie niste leduri acolo,in spate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Myhayxx

4

• Dr.L

3

• bogdan_

1

• DJ_Speedy

1

Top autori în acest subiect

Lipesti pe niste plexiglas noile cadrane realizate...pe foaie foto de exCred ca cel mai bine ar fi daca ai face rost de niste plexiglass sau alt plastic transparent acoperit cu un metal subtire (stiu ca exista sigur plastice d-astea,doar ca nu sunt transparente) si frezezi metalul pe CNC sa permita lumina sa treaca unde e nevoie (adica doar indicatiile)Cred ca mai bine indepartai scrisul cu smirghel

Link spre comentariu

Plasticul ala metalizat e f bun pt aplicata data,ma intreb daca poate sa frezeze caractere asa mici...cu cine am vorbit(http://www.pretext.ro/ro/Servicii.html) au posibilitati de gravura, mecanica sau laser.

Procedeul prin aditivare chiar ei mi l-au propus,tiparire pe autocolant PVC si lipire pe discuri de plexi.Cred ca asa iese bine ,dar la un moment dat se dezlipeste si fiind inauntru,la nici 5mm de sticla ,e cam frustranta treaba sa-l vezi asa aproape si totusi sa nu ajungi la el;cand face bucle(de la caldura,de la soare) si agata acul indicator, incepi sa vorbesti singur.Am sa-i intreb daca pot tipari direct pe suport de plexi,daca da, atunci am rezolvat.

Apropos de plastic metalizat,au in oferta geva plexi-oglinda(pe auriu),ala e sigur transparent deoarece stratul reflectorizant e la interior,precum oglinda de sticla.

O alta abordare presupune depunerea unui strat de Cu pe plexi,eventual cumpararea unei placi gata preparata.

Link spre comentariu

tyc, tocmai am vazut ca ma intrebai pe pm in legatura cu metoda cu tranferul de toner de la mine de pe site:

Si eu am vrut sa fac niste afisaje asa. Am incercat si pe plexi, nu doar pe abs, dar tonnerul este prea putin gros, dens, si trece lumina prin el. Nu creeaza un contrast prea bun.

O metoda cat de cat ok, desi nu stiu cat de bine se poate aplica aici, este cu PCB. Faci cablajul si iei cuprul unde vrei sa treaca lumina. Iluminezi din spate. Iese cat de cat ok, am facut si eu niste teste.

Poti vedea asta la ceasul asta: http://www.hackolog.com/2010/10/10/home ... n-arduino/

Sincer, nu stiu cat de buna este metoda pentru ce vrei tu, dar poate poate...

LE: ma gandesc ca poate merge sa pui iluminare, placa de cupru care face masca si apoi un plastic ceva gri care o sa ascunda cuprul si prin care o sa se vada doar iluminarea.

Link spre comentariu

Acuma se vede asa,de aceea le inlocuiesc.Daca se poate face din plexi oglinda,banuiesc ca stratul reflectorizant nu va permite lumini sa-l strabata...m-am gandit sa folosesc clisee de tampografie,prinderea lor de discuri e o problema.Clasicul silicon nu merge pt ca vaporii de acetat ataca metalele si mai grav,intra in reactie cu cernelurile folosite pt fond.Masca o voi folosi concomitent cu transerul de toner,pe fata va fi desenul cu gradati obtinut prin transfer,iar pe spete se decupeaza in oglinda imaginea gradatiilor in oglinda(intoarse).Monstrele de plastic si folile de retroproiector...asta e urmatorul pas.Altereaza culoarea rasina,dar se poate folosi un PCB mai alb;sa ma uit la Farnell ce cablaje are,tin minte unul pe PTFE,pe teflon nu mai tranferi nimic.Sa trag cu ochiul si la 'dusman',sa vad ce soluti au adoptat pt cadrane.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sincer, nu stiu ce e "retroiluminarea" si google vad ca nu vrea sa-mi fie prieten. Dar daca incercati sa refaceti acele cadrane, nu puteti sa folositi plexi transparent, vopsit negru (vopsea spray) pe una din fete si la un centru de gravura (sau poate pe un CNC ar fi mai bine) sa scoateti cifrele, liniile si orice alt desen?Daca prin toner trece lumina, ma gandesc ca prin vopsea trece mai greu, chiar deloc sper. Dar nu stiu cum reactioneaza plexiglasul la vopsea.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am fost la o firma de plexicuri si au inscriptionat mecanic un plexi transparent metalizat pe o fata,lumina nu trece prin metalizare :dans:Contrastul e perfect ,ramane de vazut cum arata cu retroilumimnare(en. backlight, iluminare din spate).Acum astept si imprimarea ,pe autocolant,a textelor de pe cadran.Cadranul e pe fond negru,iar metalizarea e argintie.Din pacate ,metoda prin vopsire nu corespunde ,deoarece la turometru am si rosu,iar la termometru am albastru.Mi s-a propus metoda serigrafica,dar la 1 buc iese la echivalentul produsului de fabrica(dar nu au asa ceva in productie).Cred ca am intrat pe linie dreapta cu cadranele...

Link spre comentariu

eu am scanat 1:1 cadranul vechi, l-am importat in CorelDraw am facut modificarile exact cum am vrut eu dupa care l-am printat pe autocolant. nu l-am lipit direct pe plexiglas am folosit o coperta de dosar plaxicat (cred ca gasesti orice culoare) eu am folosit transparent mat, intr-adevar daca e lumina puternica in spatele cadranului aceasta trece prin toner, daca foloseam o coperta neagra sigur nu mai trecea,dar eu am un potentiometru de unde pot regla intensitatea si atunci lumina nu mai trece. autocoloantul nu se exfoliaza din cauza caldurii,eu il am de aproape un an si tot asa a ramas.umflaturile care se vad acolo sunt niste particule de praf am tot facut cadrane si eram plictisit l-am lipit in graba si asa a ramas deoarece era in teste.sunt multumit de el,astept o zi calduroasa sa pun alt cadran si sa mai tai din limbile ceasului.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Si eu asa am procedat ,cu Corel. Deosebirea dintre motocicleta si masina e ca pe alea de la masina niciodata nu bate soarele de la amiaza,nu le ploua si nici nu iau gropile 'in direct'.Folosesc autocolant PVC,prin ala de hartie lumina arata urat;situatia se poate remedia cu difuzoare de lumina?(coperti de dosar)Am facut niste aparate cu autocolant de hartie,care in timp s-a desprins pe alocuri...incerc sa evit folosirea acestuia.[attachment=0]Exfoliere.jpg[/attachment]La cadranu tau,daca pui niste portleduri,cred ca arata mai bine si sigur e mai bine fixat de suport.Am sa le pun un dimmer la leduri,le alimentez printr-un LM317 in configuratie de scc,iar in serie cu rezistenta ,pt inceput,pun un semireglabil.

Link spre comentariu

n-am fost atent la toate posturile tale si am crezut ca e de masina. functioneaza coperta de dosar dar am incercat impreuna cu autocolantul de hartie si am decupat coperta doar acolo unde am vrut sa treaca lumina. dar la tine se exclude hartia. sunt centre care printeaza si pe folie plasticata. la ce te referi cand spui portleduri? eu am facut un turometru pe care l-am luat din revista tehnium si asa era cu 16 leduri. ledurile stau bine fixate deoarece in spatele plexiglasului am realizat un cablaj.P.S. dar nu ai posibilitataea (daca printezi pe autocolant) sa vii cu un plexi deasupra cadranului astfel sa fie bine presat ferind-ul de apa etc..

Link spre comentariu

da cred ca ar arata mai bine cu portleduri.. :da . acum ma gandesc ca as modifica proiectul, sa construiesc un montaj cu pic pentru turometru dar ledurile sa fie tot acelea, deoarece acum se aprinde pe rand doar cate un led si as vrea sa stea aprinse de la zero toate pana la numarul turatiilor in timp ce accelerez si sa se stinga cate un led in timp ce scade numarul turatiilor.(sper ca m-am facut inteles :nas: ) vreau sa dau comanda de piese pentru un programator de pic sa ma joc putin cu el sa-mi dau seama cam ce poate sa faca si sa ma familiarizez cu programul apoi ma mai consult cu cei cu mai multa experienta de pe forum sa finalizez proiectul. cred ca nu-i imposibil nu??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări