Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

turatia ventilatoarelor in functie de temperatura radiatorul


mafiotu_cugir

Postări Recomandate

am doua ventilatoare de 24v si vreau sa le folosesc la doua module av1000 si vreau ca turatia lor sa fie foarte mica la temperatura scazuta(sau sa fie oprite ) si cand urca de 50 de grade temperatura radiatoarelor sa porneascamai tare si la 60-70grade si mai tare(la maxim)...am primit o schema si nu am intaleso poate imi explica cineva si poate ma ajuta cineva si cu un pcb si nu gasesc ce e ala thermistor bead sau ar fi mai simplu BT-67F070 Termostat bimetalic 70C sau 50?doar ca asta il porneste si il opreste nu ii schimba turatia :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    2

  • cosmin_h

    1

  • mafiotu_cugir

    1

  • apollo11

    1

Top autori în acest subiect

Ai aici o alta schema , asemanatoare , dar care este completa : are protectie termica , DC , soft start , temporizare la pornire , deconectare instantanee la oprire , led bicolor care indica active / protect , turatie variabila in 3 trepte la ventilatoare . In loc de termistor are adaptat un sezor de temperatura LM35 , un integrat specializat ( se gaseste si e ieftin ) in capsula de tranzistor BC . unde scrie SST+ SST- se conecteaza releul de soft start , care va strapa o rezistenta in serie cu primarul trafului ( nedesenata pe schema , 10 ohmi la 10W ) pe circuitul de 230V ac , la CON 5 / 1 si CON 5 / 2 se cupleaza o infasurare de 12V ac , la 2 A . Sper ca ai remarcat ca protectia foloseste 12V pentru relee si ventilatoare , pentru 24 V o sa te descurci tu..... vezi ca V+ si V- sunt luate din alimentarea finalului , iar diodele D110 si D 210 nu le mai planteziSchema este functionala 100% , am asamblat 46 bucati in 2006 ( ultima serie de amplificatoare HPA 3502 facute de mine )Spor la treaba , si stai linistit si spera ca vei fi ajutat , mai sunt colegi binevoitori care dispun de timp si cunostinte care sa te indrume .

Link spre comentariu

Uite si un alt exemplu , mai celebruPentru restul explicatiilor de care este posibil sa ai nevoie , pune mana pe carte si mai invata ceva automatizari .....eu ti-am trasat doar o directie , daca esti priceput in programare poti face adevarate minuni cu un microcontroler , iti poti dezvolta propria ta schema . Nu te pot ajuta cu lectii de electronica , asta se face la scoala si cu mult studiu individual . Nu am proiectele cablajelor acestor scheme si nici timp disponibil pentru asemenea proiecte . Iti urez mult succes !

Link spre comentariu

Thermistor bead= termistor. Astia sunt de diferite valori, trebuie sa afli exact modelul de termistor ca sa poti face montajul.

Sau daca nu, experimenteaza. Crec ca ar trebui sa aibe in jur de 80K.

 

Functionare (explicatie simplificata):

Pe masura ce creste temperatura termistorului, rezistenta lui scade, si ca urmare creste tensiunea pe condensatorul C24.

 

Rezistentele R60, R61, R65 si R66 formeaza un divizor de tensiune.

Vezi aici ce-i aia.

 

Daca ar fi sa le luam separat, avem pe fiecare din rezistente urmatoarele tensiuni fata de masa:

R66 (pin 10) : 1.15V

R65 (pin 8) : 1.68V

R61 (pin 6) : 4.14V

 

Tensiunile astea sunt folosite ca referinte, avem 3 praguri pentru controlul ventilatorului la diferite turatii in functie de temperatura.

 

Iesirile celor 3 comparatoare vor trece la +12V cand valoarea tensiunii de pe C24 creste peste nivelul de referinta al fiecaruia (adica pinii 6, 8 si 10 respectiv).

 

Avem 4 cazuri :

1. Termistor rece, tensiune mica pe C24, toate iesirile comparatoarelor sunt 0V.

Coolerul se alimenteaza in cazul asta prin R54, R68, R69, R70 , in total 137ohmi.

Ori nu porneste deloc, ori se misca foarte incet, depinde de cooler.

 

2. Termistorul incepe sa se incalzeasca, creste tensiunea pe C24, peste 1.15V.

In momentul asta, iesirea lui U4D trece la 12V, comanda Q26, care pune la masa grupul R68, R69, R70.

Coolerul se alimenteaza prin R54, 47ohmi, deci ii creste turatia.

 

3. Daca procesul continua, si tensiunea pe C24 creste peste 1.68V, este comandat Q25, care va sunta rezistentele cu totul, cupland coolerul direct la 12V, adica turatie maxima.

 

Dioda D24 e lasata in aer aici, probabil in montajul original avea rol de a semnaliza intrarea in modul asta de lucru (e fierbinte radiatorul).

 

4. Daca temperatura urca si mai mult, va trece si pinul 1, UdB la 12V, si acolo ar veni cuplat un tranzistor care sa comande un releu (presupun) care sa actioneze o protectie (ori taie alimentarea, ori semnalul de intrare in amplif, vezi tu).

 

Ce nu am explicat, e rolul rezistentelor R13 si R67.

Te las pe tine sa afli cum vine cu ele, iti dau un pont, termenul de "comparator cu histerezis".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări