Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construcţie sursă 0-30v 0-10A


Vizitator kuki9

Postări Recomandate

As dori să-mi fac o sursă de alimentare 0-30V 0 -10A pt. atelier … si să contină următoarele: :freaza: Să aibă stabilitate la valorile scoase.Să indice starea de scurt circuit si sa am protectie al întregi surse la scurt !Să pot regla tensiunea si curentul între valorile de mai sus amintite.Să nu fie foarte sofisticată…..cu un milion de piese.Dispun de un transformator cu mai multe iesiri …cea mai mare tensiune este de 31V -10A……restul componentelor le cumpăr după ce mă hotărăsc care montaj trebuie să-l fac.După ce am căutat pe Google si am găsit o mulţime de surse nu sunt hotărât care să o fac. :sparge: Eu aş opta pentru montaj din seria LM (ex.LM338 care suporta de 5A / capsulă (deci nu ar trebui mai mult de 3 buc. – pentru a mai reduce disipatia de căldură si a nu fi obligat să montez radiatoare foarte mari), si va ocupa spatiu mai putin nu ca in cazul montajelor cu câte 8-10 tranzistori cu radiatoare imense…si o mulţime de componente, montajul este mai simplu şi componente mai putine.Problema este că nu stiu cum să fac protectia întregului montaj la scurt.Nu mă deranjează o combinatie posibilă cu alte LM-uri sau alte componente.Aştept sugestii ,idei,…..chiar şi critici dacă este nevoie din partea celor care se pricep !Mulţumesc. :freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La fel cum este schema a doua cu operationalul este si una pentru LM317, deosebirea dintre cele doua este capacitatea de curent.

Tot in datasheetul de la LM317 vei gasi o metoda de a creste capacitatea in curent pentru a obtine un curent mai mare. Deci, poti combina cele doua scheme intr-una singura si obtine ce tensiuni vrei tu si ce curenti vrei.

 

De fapt, am gasit totul complet aici, la pagina 18, ptima figura:

http://www.national.com/ds/LM/LM117.pdf

Cresterea curentului pest valoarea de 5A inseamna o ajustare a valorilor componentelor si eventual cuplarea a mai multe tranzistoare in paralel cu rezistenta in emitor.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Inainte de a alege o solutie constructiva trebuie sa-ti verifici transformatorul. Monteaza pe radiator o punte de 20A (la 10A puterea e aprox. 20W) si niste condensatori cu un total de min. 15 000 micro/min 50V. Pune in paralel pe fiecare dioda din punte (4 buc.) un cond. de 0,1 micro/min150V. Daca doresti, acest ansamblu se poate construi separat. Vei adauga ulterior solutia aleasa. Pune si o sig. in primar (2A). La 31Vca dupa filtrare vei avea in gol 43Vcc. In sarcina va scadea poate la 35V. Daca doresti 10A disponibili, monteaza un rezistor de 3,5 ohmi pe iesirea obtinuta (500W). Urmareste curentul prin rezistor si tensiunea la iesire. Pentru un cond. de 20 000 micro variatia de tensiune la 10A este de 5V intre alternante deci +/- 2,5V fata de ce masori pe rezistor cu voltmetru. Asadar din ce-ai masurat scazi 2,5V, mai lasi vreo 3-4V pentru elementul regulator serie si vei obtine tensiunea stabilizata maxima disponibila la curentul masurat prin rezistor. In ce priveste LM338, curentul la iesire este limitat intern in functie de diferenta dintre tensiunea la intrare si cea la iesire (vezi grafice), temperatura. Si ca sa fie mai interesant, tensiunea max. intre in si out e de 35V. Nu cred ca trebuie sa spun ce se poate intampla la 40V. Daca la iesire doresti un min. de 0V, schema se va complica putin. Ar fi bine sa te opresti la o tensiune minima interesata, sa zicem 5V? Evident, toate astea pentru regulator serie, nu comutatie (?).

Link spre comentariu

la un regulator de tensiune liniar puterea disipata nu depinde de schema sau de compon. folosite-tranz. sau CInu depinde nici de nr. lorputerea disipata este diferenta dintre tensiunea de la iesirea puntii redresoare si tens. de iesire inmultita cu curentul de iesirela proiectare riguroasa puterea max. pe elementul de putere este cand tens. de iesire este zero,curentul de iesire este max. dar si reteaua este maxima-ex. 242Vcasursa romaneasca IAEMI-PIPERA de 40v-5a avea prestabilizare in comutatie si tot avea peste 10Kgcerintele de tipul performante dar simple cam taie elanul electronistilor

Link spre comentariu
Vizitator kuki9

bogdan---asa mă gândeam si eu :da şi LM 338 are um montaj la fel,dar cum fac cu protectia la scurt a restului de componente...as dori să-mi indice scutrcircuitul opticsau sonor . :scarpin smilex---tensiunea minimă pentru o sursă, de la 5V în sus, este mare, as dori să fie cam de la 1V -1,2V în sus .O să fac verificările spuse de tine mai sus.boboBOBO---in schema de la velleman îmi trebuie un transformator cu 2 tensiuni identice pe secundar ceea ce eu nu am!Apropo..o rugăminte..spuneţi-mi si mie un program bun pentu simulare de montaje electronice. M-ar ajuta mult! Eagle e bun?

Link spre comentariu

Am construit sursa variabila de pe urmatorul site http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html, ultima varianta modificata pentru operationalele MC34071.Iata si schema in atasamentul urmator: Posted Image.

Imi cer scuze daca s-a mai discutat despre acest proiect, chiar nu am gasit decat referiri la acesta.

Sunt doar un incepator cu putina experienta si am nevoie de ajutorul prietenilor de pe forum cu mai multa experienta.

Problema a aparut cand am vrut sa testez pentru prima oara montajul. Am alimentat circuitul fara a pune circuitele integrate in soclurile lor si am masurat tensiunea de intrare. Tensiunea alternativa de pe secundarul transformatorului este de 30 Vac si in mod normal, dupa redersare si filtrare tensiunea ar fi trebuit sa fie in jurul a 40 Vdc (30 x1,414 - 1,4=40.9).Tensiunea masurata este insa 54V. Specific ca este vorba de tensiunea pozitiva deorece in schema apare si o tensiune negativa de 1.3V. In montajul meu aceasta este de 1.45 v. Deconectand rezistorul R2 din schema, anuland practic aceasta tensiune negativa, tensiunea pozitiva revine la valoarea normala de 40 V. Am verificat de mai multe ori si nu inteleg ce este gresit.

Poate cineva este dispus sa se uite pe schema si sa-mi explice pe scurt ce se intampla.

Link spre comentariu

Este un led pe schema care indica intrarea in limitare, e chiar in varful operationalului.Limitarea se face, intr-adevar doar pe curentul prin tranzistorul de putere, dar asta nu este neaparat o problema, curentul prin LM317 e cam de beta ori mai mic, iar tu din potentiometru reglezi limita per total. Adica de exemplu faci scurt si reglezi ca sa ai un curent maxim de 1A la iesire, sa zicem. Nu prea te intereseaza ca de fapt potentiometrul ala a reglat pentru 950mA prin tr de putere(sa zicem), tu ai fixat totalul, adica curentul prin sarcina. Totusi, limitarea e mai problematica daca tranzistorul nu e deschis, adica pentru un curent mai mica de vreo 18mA(0.6V/33)Daca nu iti trebuie limitare la valori mai mici ale curentului, nu e nici o problema.

Link spre comentariu

priza de pe trafo velleman este numai pt. reducerea puterii disipate la tensiuni mici de iesirept. ca nu aveti acea priza aveti nevoie de radiator f. marein functie de ce infasurari mai aveti se poate face limitare crt. reglabilase monteaza un shunt intre masa iesire si minus redresor si cu un amplif. operational se ataca un al doilea tranz. pnp care va trage pinii ,,reglaj,, ai celor 3 lm338 la minus 1,2v

Link spre comentariu
Vizitator kuki9

Eu am vorbit de un program serios in care sa pot simula inclusiv SURSE DE TENSIUNE ...si nu numai. :sparge: IENKA :ras: e o joaca de copii, sunt doar niste lectii drăgute ......si cam atât. :bataieEagle este pt PCB mai mult! Voi nu îl folositi?Am văzut ceva tutoriale.Am nevoie de un program care să aibă si librării cu multe componente!

Link spre comentariu

Ce vrei sa faci tu e joca de copii pt mine...am incercat sa simulez montaje in Eagle,da' nu stiu de ce nu mere!I-mi aduci aminte de un cocker din vecini,i-am aruncat ceva oase,dar tot m-a latrat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări