Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda de detectie

danutz-

Postări Recomandate

Danutz,

Am modificat schema receptorului din "Radioreceptia de la A la Z" - pagina 217, prezentat mai sus, in sensul in care am folosit simulatorul LTSpice pentru a o adapta la functionare pe tranzistoare NPN obisnuite. Iata rezultatul mai jos:

Posted Image

Daca te intereseaza sa-l experimentezi, stiu sigur de la un amic bun, care s-a jucat cu el mai de mult, ca functioneaza si ca ofera rezultate foarte bune. De altfel, intentionez sa-l construiesc si eu, pentru fetita mea.

Citeste detaliile din carte (o gasesti in link-urile din postarile anterioare). Bobinele le executi exact ca in descrierile de acolo. C5 este condensatorul variabil, iar 173pF e valoarea acestuia corespunzatoare acordului pe 855KHz (postul national 1); tu poti sa pui aproximativ orice fel de variabil, inclusiv din cele miniatura. In schema mea, n-am desenat si miezul bobinelor, dar asta ar trebui sa se subinteleaga. In rest, s-au modificat doar niste polarizari (R2,R5,R6,R7 si reteaua aferenta tranzistorului Q3, preamplificator audio). Rezistorul R11 de 300 ohmi reprezinta de fapt castile de walkman, R12 si R10 stabilind regimul static de functionare al lui Q3. Dioda D1 = BAT54 e un Shottky, folosita de mine in simulare ca sa inlocuiesc EFD108. Poti folosi dioda cu germaniu cu incredere, sau sa-ti cumperi cateva bucati compatibile cu BAT54 de la vreun magazin de electronice.

Daca am timp sa-l construiesc si eu in week-end, voi posta, ca sa te incurajez.

Spor la lucru!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• titel90

18

• remus68

14

• nea_bobina

12

• danutz-

7

Top autori în acest subiect

Schema este bună şi suficient de performantă pentru simplitatea ei. Dar...Poate că pentru un începător pasionat mai atrăgătoare ar fi audiţia în difuzor, nu în căşti, cu modificări minoreale montajului. Sensul diodei de detecţie trebuie însă inversat faţă de montajul original cu tranzistoare PNP cu germaniu, evident că şi cel al tuturor condensatoarelor electrolitice.

Link spre comentariu

Sensul diodei de detecţie trebuie însă inversat faţă de montajul original cu tranzistoare PNP cu germaniu, evident că şi cel al tuturor condensatoarelor electrolitice.

Are perfecta dreptate dl. Draghiescu, scuzele mele pentru scapare. Cand am simulat schemutza, am analizat iesirea AF si nu am urmarit bucla prin dioda. Multumesc ptr. corectie, in lipsa careia Danutz ar mai fi avut de infruntat o problema. Hi! De asemenea, e foarte bine c-ati observat ca am scapat sa mentionez despre electrolitici, intrucat in simulator acestia nu apar polarizati. Danutz, ar trebui sa nu ai probleme! Ai mai jos schema corectata:

Posted Image

L2 si L3 au valorile trecute in mH si le-am estimat in fuga. In realitate pot fi diferite, dar comportamentul retelei de acolo nu va fi cu mult diferit. Acel circuit este de fapt tot spilul in formula "reflex" a receptorului, intrucat semnalul RF detectat de dioda (transformat in oscilatii AF) este reinjectat in baza primului tranzistor, care lucreaza atat ca amplificator RF, cat si AF.

Am mai notat pe schema valorile tensiunilor si curentilor in punctele cele mai importante, oferite de simularea realizata in LTSpice. In realitate, acestea pot fi usor diferite, dar ai astfel o impresie despre ce ar trebui sa masori pe-acolo.

Poate că pentru un începător pasionat mai atrăgătoare ar fi audiţia în difuzor, nu în căşti, cu modificări minore ale montajului.

Si aici aveti dreptate, desi nu-i cunoastem gusturile lui Danutz. Pentru auditie in difuzor, ar putea folosi etajul audio cu LM386 din montajul anterior postat, dar cred ca la 4.5V s-ar putea sa nu aiba performante prea grozave. Danutz, ai putea incerca sa alimentezi direct la 6V, in cazul in care vei folosi LM386; diferentele nu ar trebui sa conteze prea mult pentru etajele RF, dar ar "ajuta" un pic integratul.

Spor maxim!

Link spre comentariu

Bobina din schema cu LM386 poate fi realizata si cu sarma de 0,4? cate spire ar trebui sa aiba bobina in acest caz ?

Statistic discutand, daca folosesti un variabil obisnuit, acesta are capacitatea maxima de aproximativ 300pF +/- 50pF. Capacitatea minima nu mi-o mai amintesc precis, probabil pe undeva in jur de 20pF. Stiind ca postul Romania1 ar fi cam pe la jumatatea scalei (855 KHz) de unde medii, si estimand la modul grobian (ptr. ca variatia nu este liniara), am putea presupune ca acordul pe acest post ar surveni la aproximativ 1/2 din capacitatea CV, sa zicem 170pF. Stiind frecventa de acord si capacitatea, se deduce inductanta necesara, prin formula lui Thompson. Rezulta L = 203.83 uH. Dar cu valoarea asta si un CV de tip 22pF-350pF, excursia ar fi de la 601KHz la 2516 KHz. Pentru a pleca de la 550KHz (capatul inferior al benzii de unde medii), putem lua in mare, L = 240uH; excursia teoretica va fi astfel de la 549 KHz la 2297 Khz.

Acum intervine o unealta care ajuta la calcularea numarului de spire: Pronine Electronics Design - Single layer air coil calculator. Introducand datele acolo (si schimband unitatile de masura in sistem metric), rezulta ca pentru 240uH obtinuti cu sarma de 0.4mm, ti-ar trebui cam 123 spire bobinate pe o carcasa cilindrica cu diametrul de 32mm (teava PVC de apa, de-un sfert de tzol , culoare gri). Lungimea bobinei rezultate va fi de aprox. 49mm. Daca ai alt tip de carcasa, masoara-i diametrul si refa calculele.

Cam asta-i ce zice calculatorul (si te asigur ca socoteste bine, hi!). Priza care apare in schema cu LM386, o poti stabili prin teste. Astfel, poti scoate prize din 20 in 20 spire - vei avea astfel cam 5-6 prize. Apoi te muti cu dioda pe fiecare si vezi ce rezulta, hi ! Desigur, putem sa si calculam un pic, dar aici chiar nu are rost.

Succes!

Link spre comentariu

probabil din cauza ca am un CV care merge dar pana la 125 pf n-am reusit sa fac acordul. Trebuie sa refac calculele dar nu gasesc formula lui Thompson. care ar fi aceasta ?

Link spre comentariu

F = 1/[2 x 3.14 x rad din (L x C)];F[Hz]; L[H]; C[F].Mai comod din punct de vedere al calculului propriu-zis ar fi sa folosesti formula:L = [25300/(F x F x C)] x 1000000;L[uH]; F[kHz]; C[pF].Cunoscand "C" poti afla pe "L" necesar pentru frecventa respectiva sau invers.Atentie mare la calcule si la unitatile de masura folosite in cele doua formule!

Link spre comentariu

am un CV care merge dar pana la 125 pf

Condensatorul variabil pe care îl folosiţi nu are mai multe secţiuni ?Dacă da, atunci trebuie să le puneţi în paralel !
Link spre comentariu

... sau in cazul (putin probabil) in care condensatorul variabil are o singura sectiune de 125pF se poate pune un 82pF in paralel cu el sau valori apropiate, prin tatonare, pentru a cuprinde "pe scala" frecventa de 855kHz care este cea mai importanta de fapt. E de preferat totusi un variabil clasic de 2 x 270pF (1 sectiune) si doua bobine pe capetele barei de ferita, una pentru unde lungi (150 ... 350kHz) si alta pentru unde medii, ca sa zici ca ai facut o treaba buna. Frecventele importante sunt 153kHz (Antena Satelor), 603kHz(Romania 2) si 855kHz (Romania Actualitati).Te las pe tine sa calculezi ...

Link spre comentariu

Trebuie sa refac calculele dar nu gasesc formula lui Thompson. care ar fi aceasta ?

Daca nu cauti si tu putin, ca de-aia avem Goagăl... Formula este:

Posted Image

ATENTIE la multiplii si submultiplii unitatilor de masura. De preferat, ca sa nu te incurci, lucreaza in [sI] si apoi poti converti in ce vrei. Si ai aici un calculator online, pentru comozi. Ai 3 elemente, iti trebuie doua ca sa-l determine pe-al 3-lea. L, C sau f.

probabil din cauza ca am un CV care merge dar pana la 125 pf n-am reusit sa fac acordul.

De unde stii ca are 125pF ?
Link spre comentariu

stiu ca are 125pf pentru ca l-am masurat . dar cred ca aveti dreptate , condensatorul are mai multe sectiuni insa pana acum n-am folosit condensatori variabili asa ca n-am stiut ca trebuie puse in paralel . :jytuiyu cat despre formula lui Thompson, am cautat si eu dar n-am reusit sa gasesc ceea ce ma interesa de aceea le multumesc celor care m-au ajutat in legatura cu acest subiect , in speta : +_Florin_+ si nea_bobina. :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări