Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda de detectie

danutz-

Postări Recomandate

am gasit schema aparatului,[....] deci 470 nano. va multumesc mult de ajutor.

Salut! Pentru putin. Felicitari pentru reusita si la mai multe auditii placute! Am avut si eu un dublu-deck Majak cu amplificator, capete pe ferita. Suna impecabil.

stiti unde pot gasi [...] un manual de service sau scheme,ceva pentru un amplificator auto din asta modern pt subwoofer (un blaupunkt gta2 sau ceva de genul acesta) pt ca sunt curios ce are respectiva scula inauntru. ce finali are,ce sursa,etc. pt ca sunt eficiente si de putere mare si ma intrebam daca poate iesi ceva asemanator facut de un amator. toate cele bune

De regula, din ce am vazut eu, sunt realizate in clasa D. Scheme s-ar gasi, dar sincer, nu m-am preocupat personal. Cred ca ar fi o idee buna sa intrebi in zona audio si eventual sa mai sapi in zona site-urilor rusesti. Bafta!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• titel90

18

• remus68

14

• nea_bobina

12

• danutz-

7

Top autori în acest subiect

salut dioda detectoare am gasit printrun radio vechi (din aceea de sticla).am facut un radio decat cu dioda casca si antena (si impamntarea) se aude un barait in difuzor doar atat antena este legata la tabla de pa casa ce mai trebuie adaugat?

Link spre comentariu

salut, am facut un radio decat cu dioda casca si antena (si impamntarea) se aude un barait in difuzor doar atat antena este legata la tabla de pa casa ce mai trebuie adaugat?

Salut Danutz,

Pe vremea cand eram un pusti de vreo 12-13 ani, faceam si eu dracovenii asemanatoare, ca sa ascultam meciurile de fotbal "la burlan". In acest scop, foloseam cea mai simpla schema posibila pentru un astfel de montaj, schema pe care cred ca ai abordat-o si tu (sursa: Wikipedia):

Posted Image

Antena era un burlan inalt cat scoala (15-20m) iar pamantul ... eram chiar noi (tineam firul ptr. impamantare intre buze, hi!). Selectivitatea acestui circuit este nula, in sensul in care el reprezinta un simplu detector. Rezultatul auditiei cu un astfel de montaj, va fi ca vei receptiona cel mai puternic post din zona ta, eventual amestecat cu altul. In Bucuresti, auzeam concomitent posturile de pe 855KHz si de pe 630KHz. Hi.

ATENTIE! Pentru a functiona, montajul trebuie conectat la o antena destul de serioasa, intrucat ii trebuie energie RF suficienta pentru a deschide dioda, a carei functionare mai este amortizata si de impedanta castilor. In Bucuresti, e suficient un burlan, un acoperis izolat fata de pamant sau o sarma de vreo 10m intinsa pe-afara. Daca esti in alta zona din tara, trebuie sa te gandesti cam care ar fi cel mai apropiat emitator de radiodifuziune - unde medii, de locatia ta.

Abordarea acestui montaj nu-ti va aduce mari satisfactii in afara de receptionarea primelor semnale radio, prin eforturi proprii minime. Totusi, nu e bine sa lasi un proiect neterminat, chiar daca e minor. Pentru a elimina eventualele cauze care ar conduce la nefunctionarea montajului:

- verifica dioda folosind un instrument de masura; trebuie sa conduca intr-un singur sens. Daca o masori ohmetric, didodele cu Ge de tip EFD108, prezinta cam 200-300 ohmi.

- acoperisul casei trebuie sa fie izolat de pamant (sa nu aiba vreo platbanda de impamantare / protectie la fulger). Daca acoperisul e dat la pamant printr-un astfel de sistem (chiar accidental), atunci montajul nu are cum sa functioneze.

- verifica legatura cu pamantul;

- daca esti departe de un post de emisie puternic, nu vei receptiona decat bazaitul de care ai pomenit.

O varianta imbunatatita a montajului anterior, poate fi asta (sursa: CircuitEelctronic.net):

Posted Image

Circuitul acordat format din bobina si condensator va imbunatati receptia, realizand selectia postului mai puternic si obtinand un varf de energie RF la rezonanta. Astfel, detectorul va beneficia de un prag mai bun de deschidere. Castile trebuie sa fie cu impedanta mare, de regula 2000 ohmi. Poti incerca si cu cele de walkman, care din cate imi amintesc au cam 300 ohmi, dar auditia va fi mai slaba.

In final, daca te hotarasti sa treci la montaje ceva mai "serioase", ramane sa discutam. O idee buna ar fi sa ne spui daca ai macar un instrument de masura de tip AVO (digital sau analogic) si (fara a vrea sa te jignesc), daca ai un minimum necesar de cunostiinte in fizica electricitatii (ex: legea lui Ohm in c.c., etc.). Daca esti elev, in ce clasa esti, ca sa stim cam la ce nivel te situezi si sa putem comunica cu tine pe intelesul tau.

Spor la treaba si sa ne auzim cu bine!

Link spre comentariu

Referitor la dioda de detectie: se poate folosi cu rezultate si mai bune o dioda Schottky de exemplu 1N5817 care are o tensiune de deschidere de circa 0.1V, mai mica decat a germaniului :da

Link spre comentariu

eu sunt clasa a 9a(15ani) si ca aparat de masura am un multimetru de vreo 50 de lei (a incasat multe socuri la inceput saracu dar a rezistat ) leagea lui ohm si chestilea astea le stiu dar mai mult am invatat de pe net si din carti de electronica decat de la scoala.referitor la radio (este schema aceea foarte simpla care ai aratat-o) am masurat tensiunea si este de cam 2.5 v antana este buna dar nu se aude niciun post pe casca decat baraie (asca este una de pc ) am verificat dioda ,acoperisul nu are priza cu pamatul iar impamantarea este buna la capitolul statie de emisie nu cred ca este una prin zona eu stau la 30 de Km de bucuresti.aveti vreo schema simpla de radio dar sa aiba si alimentare (baterii)?

Link spre comentariu

la capitolul statie de emisie nu cred ca este una prin zona eu stau la 30 de Km de bucuresti.

Mai concret, 30Km spre care punct cardinal ? Cea mai puternica statie de emisie ar fi pe la Tancabesti (aprox.25Km spre Nord).

aveti vreo schema simpla de radio dar sa aiba si alimentare (baterii)?nimeni?

Danutz, scheme ar exista si personal, as vrea sa te ajut, dar nu stiu exact cata experienta ai pana acum cu montajele electronice. Ai construit macar vreun amplificator mic cu LM386 de exemplu? Sau esti chiar la inceput si vrei pur si simplu un radio cat mai simplu, cu auditie in casti, ca sa vezi ce iese ?

Pana ne dai un raspuns, iti pot indica aici o schema posibila, dar depinde de experienta pe care o ai pana acum, sa o poti face sa functioneze:

Posted Image

Bobina o poti construi pe o carcasa din teava de PVC de aprox. 32mm (o cumperi din piata sau magazinele de instalatii sanitare, ceri teava gri de "un tzol si-un sfert"). Bobinezi pe ea cam 70 spire sarma din CuEm 0.3mm, sau daca n-ai, incearca 90 spire cu sarma izolata cu PVC, din aceea de sonerie (pentru pinii 1-2). Pentru ce e intre pinul 2 si masa (S), mai adauga vreo 30 spire. Condensatorul variabil il recuperezi de la orice radio. Cu o bobina ca cea de mai sus (aprox. 173uH) si cu un cond. de aprox. 200pF, circuitul LC se va acorda in jurul frecventei de 855KHz, cea a postului national Bucuresti 1.

Aici ai pagina Web a montajului, cu mai multe comentarii si variante, dar ai grija sa nu te incurci in ele. In orice caz, site-ul asta poate sa-ti fie de mare folos, vei gasi multe montaje explicate:

Radio Receivers, from crystal set to stereo

Spor la treaba si tine-ne la curent cu ce faci, ca sa stim cum te ajutam.

ATENTIE, nu te grabi. Mai ales daca esti incepator si n-ai mai construit prea multe montaje, e esential sa ai rabdare si sa lucrezi cu atentie, cautand sa intelegi fenomenele care guverneaza functionarea montajului. Chiar daca nu le vei pricepe pe toate, macar in mare daca o vei face si tot va fi un castig pentru tine.

Link spre comentariu

Daca ai rabdare pana maine, iti pot spune in care numar din revista Tehnium se gaseste o schema functionala de radioreceptor cu 4 tranzistori cu germaniu. Montajul l-am realizat practic cand eram mic si merge. Revista se gaseste pe net.

Link spre comentariu

la montaje am ceva experienta dar nu cu integrate (cu tranzistoare diode rezistoare si blabla)

Danutz,

O schema simpla cu tranzistoare cu germaniu, ar fi cea descrisa in volumul "Radioreceptia de la A la Z", pag.217:

Posted Image

Aceasta schema functioneaza excelent si e chiar foarte sensibila. Totusi, nu cred ca dispui de tranzistoare pe germaniu, intrucat nu se mai fabrica de multa vreme. Iar in ceea ce priveste faptul ca nu ai mai lucrat cu circuite integrate, sincer, cred ca a venit timpul s-o faci. Un LM386 e ieftin si nu trebuie decat sa agati de pinii sai piesele aferente.

Parerea mea ar fi ca pentru inceput, iti trebuie o schema simpla, cu o singura bobina si care sa nu-ti dea batai de cap. Si din punctul asta de vedere, cred ca cea cu LM386 citata mai sus, ar indeplini conditiile.

Link spre comentariu

ok o sa o incerc pe cea cu integratultranzistori cu germaniu nu se mai gasesc(poate prin aparatele vechi)

Salut, Ceva tranzistoare cu Ge mai am si eu, iti pot oferi cateva bucati sa te joci, dar oricare schema cu Ge poate fi convinsa sa lucreze si pe siliciu. O sa ma ocup chiar de acest receptor, sa-l "convertesc" pe Si, intrucat stiu ca functioneaza foarte bine. Voi posta rezultatele atunci cand voi fi terminat, dar asta e in functie de ce timp pot rupe pentru un astfel de divertisment!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări