Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pozitie traf retea in un subwofeer activ


spinach

Postări Recomandate

salutam , Ma tot intreb daca pozitia transformatorului de retea are efect asupra difuzorului , datorita cimpului de forta care il produce . Am cercetat un sub autentic si avea un transformator de tip toroidal , diametru 110mm , lungime 80mm , cu ax transformator paralel cu axul difuzorului si cu distanta intre axe cam de 90mm . Eu vreau sa folosesc un traf normal , cu tole E+I si ma intreb cun este cel mai bine sa il pozitionez.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • spinach

    6

  • Shambala

    5

Teoretic - cel mai departe posibil.Practic depinde foarte mult de calitatea tolelor --> tole/miez bun = flux de scapari mic (valabil si pt E+I si pt toroidale).A doua solutie (complementara - nu se exclud) este rotirea trafului in jurul unei axe verticale - cu instalatia pornita. Unde e brumul minim este pozitia optima.A 3-a solutie ar fi ecranarea trafului, dar deja devine putin complicat ...

Link spre comentariu

a.evident , trebuie bagat in cutieb.este un traf rominesc , facut pentru amplicatoare stereo , cam de 200w dupa aspectc.practic , putam sa il rotim in pozitia neceara ; dar cind facem proiectul , trebuie sa stim cit de cit , cum o sa stea ; are 1,5 kg !Deci , este diferenta intre trafurile toroidare si cele cu tole E+I la capitol influente externe ?

Link spre comentariu

Diferenta majora referitoare la fluxul de scapari este data de calitatea tolelor/miezului..In lipsa altor date se pot face teste doar prin comparatie cu alt traf.Aceste cunostinte ar trebui detinute inainte de a se incepe proiectarea..."Traf romanesc de 200W pt amplificator stereo" => inseamna ca are miez [relativ] prost asa ca daca nu ai spatiu generos te poti astepta si la necesitatea ecranarii.Ca sa intelegi, un traf cu miez bun pus la 4-5 cm de intrarea unui amplificator de semnal mic nu introduce nici un fel de zgomot perceptibil. Un traf cu miez prost [obisnuit] introduce brum de la 10 cm.Diferenta de scapari intre tole E+I si toruri exista - in favoarea torurilor, dar este de 50 de ori mai mica decat diferentele datorate calitatii miezurilor.

Link spre comentariu

Preivind calitatea produselor romineste , facute pina in 1990 , dai voi sa te contrazic ; calitatea era asa , cu toane ; unele bune , unele proaste , fara vreo logica anume ; amplificatorul a mers , avea si bloc pentru doza magnetica si nu a biziit de loc .

Link spre comentariu

Comparativ cu transformatoarele japoneze, americane sau nemtesti din acei ani, cele romanesti aveau in imensa majoritate tole proaste. Asta nu inseamna ca nu fct. f bine - ma refer la aplicatii de finete, unde realmente transformatoarele trebuie apropiate la cativa cm de zonele susceptibile de a capta brum.Nu ramane decat sa incerci.PS - am intalnit trafuri poloneze - tot din acei ani, de f buna calitate. Puse la 4-5 cm de preuri nu introduceau nici un brum. Erau dublu U.PS 2 - trafurile romanesti dublu U (din tv sport) erau ceva mai bune decat cele cu tole E+I dar totusi sub cele poloneze sau RDG-iste. (ma rog, a unora din acelea.)

Link spre comentariu

Asta traf am , asta il voi folosi .

Exact asta am si vrut sa spun in ultima propozitie inainte de ps-uri. Sincer, ma refeream la sansa reducerii brumului prin rotirea trafului - a acelui traf. (nu am sugerat inlocuirea, nu sunt absurd).

 

Efectul va fi si asupra amplificatorului si a difuzorului, depinde acum de detaliile cazului real (dimensiuni, calitate traf) - pur si simplu se va simti unde intervine mai mult.

2-3 cm sau 5-10 grd pot face diferenta intre brum perceptibil sau nu - ai sa vezi.

Link spre comentariu

Adica sa inteleg ca nu avem o anumita regula de pozitionare ; singura solutie ar fi sa gindim proiectul cu fixare la sfrsit a trafului , in o pozitie cea mai convenabila . Am inteles ca o buna metoda este ca sa se puna un voltmetru sensibil pe esire difuzor si se masoara tensiunea .

Link spre comentariu

Ba da, sigur ca exista reguli. La ele me refeream in primele posturi.Dar odata pornit proiectul, sau in cazul cand spatiul disponibil este mic, sau pur si simplu in orice caz - rotirea transformatorului in jurul unei axe verticale poate asigura un minim de camp radiat - respectiv captat de montaj.La multe casetofoane japoneze se pot observa o serie de 5-6 gauri de prindere dispuse pe un soi de semicerc -special pt a permite rotirea trafului.Daca vrei sa extinzi discutia, o parte din componenta electrica a campului radiat de infasurari poate fi atenuata de un ecran de Cu (sau o infasurare ecran), si inca o parte de capacele metalice (Fe) ce echipeaza unele transformatoare.Campul magnetic radiat de tole fiind pe alta directie, de obicei se prefera a se rezolva prin rotirea trafului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări