Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

brum.

bogdan69

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

5

• blue

5

• +_Florin_+

4

• bogdan69

3

Top autori în acest subiect

, avand in vedere ca si mierea si uleiul de sarpe sunt ingrediente de baza pentru audiofilie, probabil ca ne-am procopsit cu (inca niste) audiofili... Nu va suparati pe ei!Brum-ul o fi vreun termen romanesc vechi, neaos, ca si altii asemanatori (varza, gard, galosh), cu sonoritati placute, ce gadila neuronul si-i face pe oameni vorbareti.Cand or fi iarasi coplesiti de el, probabil ca si-or da din nou audiofilii cu parerea...Later edit: , mi-ai luat-o inainte!

Link spre comentariu

Posted Image

care ar fi modificarile aduse pt a "filtra" mai corespunzator tensiunea de iesire de 6,3 V, nu 12
Personal nu recomand redresarea tensiunii de filament, decat in cazul unor montaje hibride pt a furniza tensiune redresata tranzistorilor sau CI-urilor, caz in care filtrarea se face conform recomandarilor furnizorilor acestor dispozitive. In cazul alimentarii filamentelor tuburilor electronice consider ca daca (datorita imbatranirii sau altor cauze) s-a degradat izolatia filament-catod, orice metoda de a indeparta brumul din montajele audio va da gres. Aceste tuburi, se vor putea utiliza doar in domenii fara legatura cu HI-FI-ul.
Link spre comentariu

Personal nu recomand redresarea tensiunii de filament, decat in cazul unor montaje hibride pt a furniza tensiune redresata tranzistorilor sau CI-urilor, caz in care filtrarea se face conform recomandarilor furnizorilor acestor dispozitive. In cazul alimentarii filamentelor tuburilor electronice consider ca daca (datorita imbatranirii sau altor cauze) s-a degradat izolatia filament-catod, orice metoda de a indeparta brumul din montajele audio va da gres. Aceste tuburi, se vor putea utiliza doar in domenii fara legatura cu HI-FI-ul.

Si de ce nu recomanzi redresarea tensiunii de filament ?Crezi ca electronii emisi in tub isi modifica proprietatile in functie de alimentarea filamentului ?Daca e c.c. sunt de un fel iar daca e c.a. sunt de altfel ?Chiar as vrea sa stiu cum justifici o astfel de afirmatie !(Eu nu le alimentez in c.c. din cauza brumului !!!!)
Link spre comentariu

Te rog sa mai citesti odata mesajul. Eu am spus ca nu recomand, nu ca nu poti s-o faci si in nici-un caz n-am spus ca nu le alimentez in c.c. din cauza brumului, ci pentru ca este o complicatie fara sens. De la primele lampi construite industrial, care au fost cu incalzire directa (adica catodul - corp comun cu filamentul) s-a observat ca alimentarea in curent continuu a circuitelor de incalzire aduce mai multe dezavantaje decat avantaje si s-a renuntat la ea in totalitate.

Link spre comentariu

Totusi, exista o capacitate nedorita intre filament si catod, iar firele de alimentare ale filamentelor sunt destul de lungi si strabat intreg sasiul unui montaj. Daca prin ele circula c.a. pot lua nastere cuplaje capacitive parazite intre aceste fire si circuitele de grila de ex.Bineinteles, aceste lucruri sunt importante la etajele de semnal mic si foarte mic.Stabilizarea anodicii acestor etaje de asemenea face minuni, alaturi de o ecranare totala, inclusiv a tuburilor.Personal folosesc la intrarea preamplif cu tuburi potentiometre de valoare mica - acolo unde sursa de semnal permite - in locul celor clasice de 1M de exemplu.

Link spre comentariu

Pentru etaje de semnal mic , RIAA etc , este necesar sa se alimenteze in cc filamentele pentru zgomot mic , si s-a folosit metoda in amplificatoare clasice. Deci afirmatia ca e "complicatie fara sens" e oarecum adevarata daca se refera la tuburile finale , dar nu e universal valabila cum pare sa lase sa se inteleaga autorul citatului :limb:

Link spre comentariu

Asa este! Exista insa intr-o pentoda (spre exemplu) 6 electrozi (considerand si filamentul) deci exista combinari de cate 6 luate cate 2 - in total 15 - capacitati parazite. Hai sa remarcam ca singura izolata de celelalte printr-un dielectric ceramic este filamentul. Asta inseamna un epsilon mult mai mare decat al vidului din tub, ceea ce o face probabil cel mai putin semnificativa. Ori daca vorbim despre filament ca o sursa de brum (pe care nu o neaga nimeni) de ce nu am vorbi despre o sursa de brum mult mai subtila cum ar fi agitatia termica a atmosferei din tub - asa foarte rarefiate cum sunt, totusi exista molecule de gaz care se agita haotic producand un brum practic imposibil de contracarat. Nu vorbim despre ea, pentru ca fata de acelasi tip de sursa de brum cum este cel al conductiei intrinseci din tranzistoare, ea este ca o vaga adiere fata de un uragan. De altfel pentru asta au fost si au ramas apreciate tuburile.In alta ordine de idei, daca ne referim la firele circuitului de incalzire a filamentelor, este de ovservat acelasi lucru. Adica curentul alternativ de 50 ... 60 Hz, este probabil cel mai putin radiant dintre toti curentii care circula printr-un ampl. De altfel nici nu prea avem de ales. Pentru alimentarea flamentelor trebuiesc intinse fire prin tot montajul (unu singur, pentru ca al doilea este masa)In ceea ce priveste masurile speciale care se iau in diferite scopuri, evident ca ele trebuiesc facute, atunci cand calitatea amplificarii este ceea ce urmarim. As vrea totusi sa mentionez ca ecranarea unui tub electronic (este vorba in special de pentode) se face se face mai mult impotriva campurilor electromagnetice producatoare de interferente si deci de reactii nedorite, decat impotriva brumului.Ultimul lucru pe care vreau sa il fac este sa incerc sa dau o definitie ad-hoc brum-ului (pentru ca spre surprinderea mea nu am reusit sa gasesc una pe internet) Brumul in opinia mea este un zgomot de frecventa scazuta, situat undeva la limita infrasunetelor. El este nu numai neplacut urechii ci si periculos sanatatii, producand dureri de cap - fara sa stim de cele mai multe ori ca el este cauza.

Link spre comentariu

Sunt nevoit sa revin cu precizari.Semnalele mici sunt o categorie aparte de semnale, fie ca au fie ca nu au (de cele mai multe ori nu au) legatura cu amplificatoarele audio. Si la urma urmei, repet nu am spus ca nu trebuie folosit cc in filamente, ci doar ca personal nu il recomand

Link spre comentariu

Te rog sa mai citesti odata mesajul. Eu am spus ca nu recomand, nu ca nu poti s-o faci si in nici-un caz n-am spus ca nu le alimentez in c.c. din cauza brumului, ci pentru ca este o complicatie fara sens. De la primele lampi construite industrial, care au fost cu incalzire directa (adica catodul - corp comun cu filamentul) s-a observat ca alimentarea in curent continuu a circuitelor de incalzire aduce mai multe dezavantaje decat avantaje si s-a renuntat la ea in totalitate.

De unde ai tras concluzia asta ???

Dimpotriva a fost folosita in calzirea in c.a. pentru ca este mai ieftina !

Nu s-a observat nicaieri ca : "alimentarea in curent continuu a circuitelor de incalzire aduce mai multe dezavantaje decat avantaje si s-a renuntat la ea in totalitate " .

Asta zici tu !

Adevarul este ca e prea scump pentru aparatele de consum sa mai pui o punte redresoare si condensatori pentru alimentarea filamentelor !

Atat de simplu este adevarul .

Te afli intr-o eroare totala !

Nu te lua dupa cei care nu stiu cum functioneaza o lampa termoionica !

Nu vei sa gasi nicaieri un studiu sau un fizician care sa zica ca este deosebire intre alimentarea in c.c. si cea din c.a. .

Cand alimentarea se facea din baterii s-au construit lampi cu incalzire directa .Cand alimentarea s-a facut in c.a. sau construit lampi cu incalzire indirecta care functioneaza identic indiferent daca il alimentezi in c.a. sau in c.c. !

Mitul ca lampile functioneaza altfel alimentate in c.a. fata de alimentarea in c.c. este sustinut doar de cei mai putin pregatiti teoretic !

Pentru ceilalti le spun asa : atunci cand alimentezi lampa in c.a. datorita capacitatii dintre heater si catod apare un cuplaj in c.a. care induce brum la un nivel cu atat mai mare cu cat capacitatea este mai mare ; iata deci o alte problema aparuta care respinge ca solutie hi-fi alimentarea in c.a. !

Daca brumul alimentarii in c.a. se poate anula la nivele acceptabile pentru boxe care nu sunt prea sensibile , orice boxa peste 96 dB/W/m va simti brumul alimentarii in c.a. orice topologie ai pune in practica pentru anulare brum . Nu mai zic de boxe adevarate de 100 dB/W/m sau alea care mi le doresc eu de 102dB/W/m ....

Nu e de mirare ca triodele / pentodele alimentate in c.c. sunt varful in hi-fi si sau hi-end si nu alea alimentate in c.a. !

Alimentarea directa in c.c. are un singur dezavantaj : complexitatea /pretul mare al blocului de alimentare .

Atat .

Link spre comentariu

Ola_Nicolas , nu prea sint convingatoare argumentele tale, in practica filamentele se alimenteaza in c.c., aceasta in cazul amplificatoarelor de calitate si daca ai construit un preamplificator cu 10-30mV intrare , trebuie sa observi diferenta de zgomot pt cele doua situatii . Apoi afirmi ca zgomotul de 50 /60 Hz este cea mai neinsemnata sursa radianta, sper ca nu ai vorbit serios, un transformator calculat gresit sau cu miez slab emite un cimp electromagnetic ce se poate auzi cu o casca banala, iar daca nu ai facut experienta sa pui un ecran feros peste un EF 86, este cazul , fiindca un pistol de lipit in apropiere te va convinge ! Despre filament ce sa mai vorbim, spirala rezistiva se poate comporta ca o bobina , ce zici ? iar despre agitatia termica , eu stiam ca ea produce un zgomot intr-un alt spectru, in plus afirmatille despre brumul infrasonic, deja i-mi produce dureri de cap, cred ca ai amestecat prea multe lucruri deodata :limb:

Link spre comentariu
"... Adevarul este ca e prea scump pentru aparatele de consum sa mai pui o punte redresoare si condensatori pentru alimentarea filamentelor !

Atat de simplu este adevarul .

Te afli intr-o eroare totala ! ..."

Unde este eroarea?! Citeste unul dintre raspunsurile mele anterioare si ai sa vezi ca la asta ma refeream si eu.

Link spre comentariu
"... Nu s-a observat nicaieri ca : "alimentarea in curent continuu a circuitelor de incalzire aduce mai multe dezavantaje decat avantaje si s-a renuntat la ea in totalitate ..."

... hai sa spunem - in quasi-totalitate.

In atasament se gaseste o schita sugestiva a unei triode. La lampile cu incalzire directa catodul figurat in schita lipseste, iar substanta termo-emisiva este depusa direct pe filament. Datorita particularitatilor tehnologice, filamentul este elicoidal (asemanator unui arc - sau mai bine unui solenoid) Datorita acestui fapt avem urmatoarele repercursiuni:

1 - filamentul are un camp electromagnetic propriu, care evident influenteaza traiectoria electronilor in drumul lor spre anod;

2 - grila avand ea insasi forma unui solenoid, produce sub actiunea semnalului util consecinte in filament, datorita fenomenului inductiei electromagnetice - printre altele se produce fenomenul de ecou;

3 - datorita formei filiforme, suprafata emisiva utila a catodului este mica in comparatie cu catozii cilindrici separati, cu repercursiuni asupra ordinului de marime al curentilor anodici - pentru marirea ccestuia nu mai este suficienta marirea tens anodica, sau de grila, ci va trebui marita temperatura filamentului prin cresterea tensiunii la bornele acestuia;

4 - datorita formei elicoidale catodul va concentra fasciculul electronic numai intr-o zona limitata (de asemenea elicoidala) a anodului, si va duce la uzura prematura a acestuia.

Or mai fi si altele - nu am pretentii de teoretician, dar chiar daca le avem in vedere numai pe cele de mai sus ne dam seama de ce toti producatorii de lampi (sau aproape toti) au ales varianta cu incalzire indirecta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări