Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare

Vizitator cib3k

Postări Recomandate

Vizitator cib3k

Am un adaptor AC/DC, de la niste boxe, care in loc de 18V (1A) scoate 22.3V. E compus dintr-un transformator cu tole plus inca vreo cateva elemente (cum se vede in prima poza). Am incercat sa masor tensiunea direct pe firele de cupru care ies din transformator sau pe locurile unde sunt lipite de placa, dar obtin 0. In schimb la bornele condensatorului, la iesirea circuitului si in alte puncte de pe el masor 22.3V. Am urmatoarele intrebari:- Ce anume se strica la transformatoarele de genul asta cand ajung sa scoata tensiune prea mare?- Daca as vrea sa inlocuiesc doar transformatorul, unde as putea gasi un transformator cu tole si cam cat ar costa? M-am uitat prin magazinele obisnuite de electronice dar nu am prea vazut.Oricum, ma gandeam sa inlocuiesc tot adaptorul cu unul de 18V/1A de la o imprimanta (pozele 2 si 3). Mi se pare insa interesant faptul ca asta e construit total diferit - probabil pentru ca imprimanta consuma curentul in mod diferit. M-ar interesa totusi care e diferenta dintre un transformator cu tole si transformatoarele mai mici folosite in adaptorul imprimantei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

3

• remus68

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Prima sursa foloseste un transformator coborator de la retea, adica functioneaza la 50hz, iar a doua sursa functioneaza in comutatie la o frecventa mult mai mare.

Sursa cu transformator de retea scoate 22V in gol, probabil ca in sarcina de 1A tensiunea este in jurul valorii de 18V. Deci sursa ta probabil ca nu are niciun defect, este normal sa scoata o tensiune mai mare in gol, poti sa o folosesti fara nicio problema.

Cand ai masurat tensiunea la bornele transformatorului trebuia sa dai aparatul pe tensiune alternativa AC; astfel ar trebui sa masori cam 15Vac la bornele transformatorului si 22Vdc la iesirea alimentatorului.

Poti folosi si sursa de imprimanta, face acelasi lucru dar intr-un mod diferit. Totusi pentru un amplificator ar fi mai buna o sursa clasica cu trafo de retea asa cum aveau initial boxele.

Bafta

Link spre comentariu

Am incercat sa masor tensiunea direct pe firele de cupru care ies din transformator sau pe locurile unde sunt lipite de placa, dar obtin 0

Cind masori la iesirea unui transformator de retea, seteaza multimetrul pe domeniul "tensiune alternativa".
Link spre comentariu
Vizitator cib3k

Multumesc pentru rabdarea de a raspunde la asemenea intrebari.Intr-adevar nu e nimic in neregula cu adaptorul de la boxe. Sub sarcina scoate 18V. Cum am ajuns in situatia asta: subwoofer-ul la care se conecteaza adaptorul a inceput la un moment dat sa scoata niste pacaneli rapide si puternice. Cand e pus sub tensiune bazaie cam o secunda apoi incepe sa pacane continuu. Am scos adaptorul, am masurat tensiunea de iesire, si vazand ca e 22V in loc de 18V am crezut ca asta e problema. Am cumparat recent un alt adaptor (cel de imprimanta) dar pentru ca mufa e ceva mai larga nu m-am grabit sa il leg la boxa. Abia azi am conectat mufa cat sa faca contact si am vazut ca problema persista. Deci subwoofer-ul era cel defect, nu alimentatorul.Problema e ca subwoofer-ul e facut din niste placi lemnoase si o masca de plastic, totul lipit, si nu stiu daca o sa reusesc sa il desfac. Si adaptorul era lipit dar a cedat repede dupa ce am bagat o surubelnita in zona pe unde iesea cablul. Oricum, multumesc inca o data pentru raspunsuri, am mai invatat si eu ceva.

Link spre comentariu

Multe sisteme chinezesti sunt lipite si nu pot fi desfacute in totalitate dar macar spatele se poate desface, trebuie sa gasesti ceva suruburi acolo.Acel pacanit poate avea multe cauze, dar sigur e ceva de la amplificator si nu de la sursa de alimentare. ai procedat bine pentru a depista unde e defectul.Poate gasesti pe cineva priceput (un electronist de preferat) sa ti-l repare, probabil e usor de reparat daca poate sa-l desfaca.Apropo, de unde esti? poate te ajuta cineva de pe forum

Link spre comentariu

Apropo, de unde esti? poate te ajuta cineva de pe forum

Daca iti completezi corect profilul cu localitatea de domiciliu, va fi posibil sa gasesti pe cineva apropiat locatiei tale, chiar aici pe forum.
Link spre comentariu
Vizitator cib3k

Daca exista suruburi, se ascund foarte bine :) Partile lemnoase probabil sunt incleiate cu ceva gen aracet, iar masca de plastic din fata are urme de prenandez pe la margini. O sa incerc sa vad daca iese lovind usor in ea, sau daca nu o sa incerc sa pun putin diluant pe margini sa vad daca inmoaie prenandezul.Sunt din Bucuresti dar nu caut pe cineva care sa rezolve problema; vreau sa ma ocup eu de ea. Oricum ma intereseaza electronica si mi se pare un proiect bun de practica. Boxele sunt modeste si initial aveam de gand sa schimb adaptorul si sa le vand. Acum o sa mai vad.

Link spre comentariu

Cred ca ar trebui sa iasa toata fata de plastic cumva. Exact asa e la multe din boxele de combina, mai intai scoti fata de plastic cu tot cu plasa si abia apoi ajungi la suruburile de la difuzor, iar prin gaura la difuzor ai acces in interior. Cred ca degeaba scoti plasa ca nu poti desface difuzorul.O sa fie greu sa scoti fata de plastic, trebuie cu multa grija sa nu pocneasca plasticul, inevitabil o sa ramana ceva urme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări