CBI Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 nomikosfrumoasa expunerea ,te pricepi la vorbedar iti garantez ca o experienta practica face mai mult decat o mie de cuvinteo boxa nu este o opera de arta,este o suma de componente, materiale si cunostinte adunate impreuna care indeplinesc un scop si care sunt repetitibile(nu unicate!)o boxa nu este arta,este stiintzacati 'artisti' ai intalnit care sa construiasca boxe fara cunostinte?si de ce nu se poate intelege ca unele componenete sunt mai bune sau mult mai bune ca altele atat tehnic cat si acustic? chiar e asa de complicatsi dacia e masina are 4 roti si te duce din a in b,se poate compara cu bmw?cand veti realiza ca un difuzor nu e un simplu carton care misca aer si ca desi toate difurile sunt facute sa reproduca semnale,NU toate o fac la fel,atunci poate o sa intelegeti ca mai exista si alt nivel de performanta,la fel cum exista si intre eboda din carrefour si incinte din seria entry(dedicata pt multicanal) de la firme cu renumeEu nu am comparat o cutie de lemn cantatoare cu experienta pe viu si nici nu o voi face pt ca asa ceva inca nu se poate si oricine e constient de asta chiar daca a pasit si 1 singura data la filarmonica de ex.Dar cred ca se pot compara fata in fata intre ele,obiecte de acelasi tip,mere cu mere si trage niste concluzii mai mult decat firesti,dar pt asta trebuie mai putina vorbaraie simai multa practica.Oricine cu putina ureche va auzi ce este de auzit .Frumosul nu este chiar atat de greu de ales din gramada de cartofi pe cat pare(ca in reclama la chipsuri..nu orice cartof ajunge star )Hai sa-ti propun ceva,daca te crezi asa de sigur pe tine si crezi ca din componente mai mediocre se pot face produse cu sunet de top,ia risca-te tu un pic si in loc de usher sau ce doresti tu,ia o combinatia dinasta de paudio autohtona ,la care i se tot schimba caracteristicile dar proiectele raman ,pt incinta ta activa si incearca sa dovedesti ca se poate si restu sunt doar rau intentionati si vrem sa denigram marfa autohtona.Atunci eu o sa ma sui in masina cu un bookshlef dinasta mic care se zice ca nu se incadreaza la incinta acustica si o sa le punem una langa alta si o sa le ascultam imreuna sa nu fim influntati de nimeni,pe orice electronice si muzica doresti(bine,nu salam pe sony din carrefour) Este si ca tine,sunt multi care se multumesc si cu mai putin sau care nu simt nevoie de mai mult,dar totusi sunt destui mai exigenti si care pot face diferenta si vor mai mult pt ca stiu ai au vazut ca se poate,altfel cum iti explici preturile nerusinate pe care unii le cer pe diverse chestii.Am considerat ca aici pe forum avem loc toti,si cei mai exigenti,ca altfel ne duceam cu toti pe forumul de calculatoare si sisteme de pc 11.1 si aberam acolo despre efecte senzationale date de sateli cat ghinda si subwofere cat nuca amplificate de tda xxxx cu curentul de repaos reglat la xx ma cu dedicatie de la Victor referitor la intrebarea ta cduna,parerea mea am mai scris-o si cu alte ocazii,difuzorul are sunet de discoteca si oricat te-ai chinui e greu sa treci peste mai ales cand nu agreezi asa ceva.Testul are relevanta deoarece peste 2-300hz se comporta tot ca o cutie aflata in spatele difului,zona de CO si nivelul tw arata la fel .Daca testul nostru nu are relevanta,atunci datele din pdf-ul pus ce relevanta are,unde s-au luat caracteristicile din datasheetul producatorului,s-a folosit o forumula clasica pt o imp. fixa de 8 si fara carateristiile reale ale difurilor in cutie,cu atat mai putin faza acustica,care nici nu cred ca avea cum sa se ia in considerare,dar se vrea totusi a se vedea cum arat caracteristica in zona de CO . Dar unii se fac ca ploua si ajung sa compare un sifonier taiat pe balcon direct cu produsele de top ale unor firme renumite precum tannoy,B&W, triangle ,produse in care s-au bagat bani adevarati in componente materiale si know-how, stiinta si cultura nu doar urechea pixu si bomfaieru.Fiecare trage ce concluzii vrea ,eu am obosit sa ma pish asa contra vantului cu cativa dintre voi carora le place doar sa se bage asa in seama fara sa cunosca situatia.Retineti,o auditie AB face cat o mie de cuvinte si cine are urechi sa auda,aude,in rest eu ma retrag din aceasta balacareala continua si va doresc succes in realizarile voastre,chiar daca sunt cutii de pantofi legate cu scoci sau scule adevarate care contin in spate componente exotice si multe pricepereBafta! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Eu sunt de acord cu tine, inteleg pe deplin ce sta in spatele unei incinte de calitate si mai ales cum trebuie sa-si faca ea treaba...Problema e ca, pana nu ti se pun 2 incinte in fata si nu se comuta semnalul instantaneu de pe una pe alta (facand evident comparatie intre 2 incinte in general asemanatoare), nu poti face diferente clare... de genul: am ascultat eu odata cutare boxa si dupa un an cutare boxa si mi s-a parut ca x-uleasca suna mai bine... IMPOSIBIL! Iti dai seama ce afirmatie imbecila poate fi asta, in conditiile in care sunt milioane de motive juste pentru care pana si aceiasi boxa poate suna diferit, in momente si contexte diferite...Iar asta: Cutare mi se pare mie ca suna prost. Just, dar irelevant pentru ceilalti... Cand, cum, ce, cu ce, in ce fel, unde... ?Comparatia ideala ar suna cam asa: Acelasi spatiu, aceiasi sursa, acelasi pasaj muzical, aceleasi cabluri, acelasi amplificator, aceiasi configuratie generala (dimensionala, tipologica, a materialelor, electrica, etc.) a incintelor, aceiasi pozitie de auditie si un comutator. E, atunci sa vezi parerile a 20 oameni... sa vezi balamuc... apropos de BMW, eu sunt fan si posesor Mercedes-Benz... ai idee cat poate dura contradictia pe subiectul care e cea mai buna dintre cele 2? Zile in sir... concluzia e, ca, desi par similare, sunt absolut diferite... Intr-adevar, o boxa nu e un obiect de arta, poate ca am facut o analogie cam incorecta. Obiectul de arta nu poate indeplini decat o functie... decor (nu vreau sa-mi amintesc de cursul de estetica, a fost frumos, dar foarte greu)! Desi incerc sa conving un user, intr-un alt topic, ca nu-i chiar asa... Domnul Mircea Bartic s-a suparat degeaba, personal eu imi inteleg limitele "produselor" pe care le vand, asta ma ajuta sa evoluez, sa corectez... accept oricand critici, dar sa fie argumentate, nu aruncate asa, la misto... Asta spune DEX la evolutie: "Modificare treptată a calității spre un nivel superior."Problema cea mai dureroasa e ce traiesc eu pe pielea mea: Daca azi imi cumpar o pereche de boxe, in 2 saptamani mi se pare ca suna de carnat, ma satur si vreau mai mult (cantitativ si calitativ)... ce ne facem cu obisnuinta... in general, cautarea este un proces fara sfarsit?P.S. Am putea sustine o initiativa de genul: sa gasim un spatiu, in capitala, in care sa organizam niste ore de auditie, a incintelor celor care au cu adevarat ceva de aratat... asa ne cunoastem mai bine pe noi si ceea ce facem... si ne putem certa pe lucruri concrete. Eu as fi dispus sa platesc pentru asta... orice initiativa d-asta are nevoie de un suport financiar... Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Legat de compararea incintelor, in urma unui test organizat cat se poate de bine, incintele Behringer B2031 au castigat in fata Orioane-le lui Linkwitz. Inseamna asta ca Linkwitz a facut niste incinte proaste? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 De curiozitate, care-s criteriile de selectie? Link spre comentariu
ahegyes Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 De ce pana astazi nu s-a decis varianta optima, si inca avem o suita de configuratii posibile pentru un ansamblu acustic? Spre exemplu, pentru mine, cea mai tare experienta acustica a trait-o la concertul Vitas, si credeti-ma, prin comparatie cu tigaile pe care le-a avut ala acolo, poti sa-mi aduci mie toate backloadedhoarnele de pe lume, ma psih pe ele si pe calitatea lor...Cum puteti sa va certati, c-a venit unu de prin lume si-a zis ca nu stiu ce boxa i se pare lui ca suna ca un carnat. Dar cine e ala sa-mi spuna mie ce se aude bine si ce nu? Treaba mea ce se aude bine si ce nu, daca sunt un cretinopat, manelar si incult, sa fiu sanatos cu gioarsele mele acustice... daca astea ma fac fericit.Muzica este o experienta care trebuie traita cu mai multe simturi odata... a participat cineva la un concert de orga intr-o catedrala? Cate simturi ati folosit in experienta voastra? Dar o orchestra completa? Imi impune mie cineva sa ascult un concert de orga la un backloadedhorn de 4"? Ce dodo mai e si asta? Care-i varianta optima? Infinite baffle, bassreflex, closed, bandpass, isobaric, frontloadehorn, backloadedhorn, acousticline, voight tappered pipe, line array, multile entry horn, combinatii multicanal din toate astea, spatii acustice tratate corespunzator, sufrageria de bloc, spatii deschise, auditoriu de o persoana, 2, 5, 100, 10 000, surzi, hipoacuzici, dizabilitati motrice, semiparalizati.....................Daca nu dati sansa reala oamenilor sa faca comparatie clara intre lucruri, a inocula cuiva ca "asa e bine", e absolut INUTIL!Hmmm......., interesanta expunere. Nu vreau sa o comentez. M-am apucat de ceva vreme sa citesc o carte a lui Floyd Toole despre psihoacustica, mai pecis cartea asta: http://www.amazon.com/Sound-Reproductio ... 0240520092Omul spune foarte multe lucruri interesante si din spusele lui se desprinde in mod evident urmatoarea idee: reproducerea sunetului la o calitate cat mai apropiata de realitate se poate face intr-un singur mod: MULTICANAL(5.1, 7.1, 11.1, 11.2, etc.). Probabil multi dintre voi nu sunteti de acord cu acesta idee si asta datorita prejudecatilor create de sistemele 5.1 ieftine ce se gasesc la tot pasul. Un sistem multicanal adevarat si bine impementat e alta poveste. Ar fi multe de povestit aici, dar e sunt off-topic. Poate o sa deschid un nou subiect in care sa dezbatem problema asta. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Ba da, culmea este ca f multi suntem de acord. Este aproape demonstrat ca asa este (matematic, desi inca controversat).Problema este cum o faci - si de aici nesfarsitele discutii de vreo 40 de ani incoace.Probabil pt ca nu s-a investit suficient, sau poate din alte motive, realizarile oferite comercial nu au fost - cel putin pana in ultimii 10 ani - convingatoare, existand doar exceptii.Totusi mai multi audiofili - fie constructori DIY "bazati", fie oameni cu BANI, au realizat sisteme multicanal de inalta performanta, sisteme care pun in valoarea la nivel FOARTE inalt multe inregistrari multicanal reusite.Din pacate imitatiile ieftine (- sa pun oare ghilimele pt a se intelege sumele necesare ? ) pe care ni le permitem [probabil] toti de pe acest forum nu pot oferi experiente auditive de nivelul celor stereofonice.Un caz aparte - sau singurul caz cand s-a impus sistemul multicanal este cinematografia.Aici decodoarele bune sunt accesibile iar rezultatele necontestate de nimeni. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Chiar si in cinema ( sper ca se intelege ca nu ma refer la home cinema.......... ) sunt mai multe standarde de sunet multicanal , personal prefer standardul de la SONY , nu este foarte raspandit , dar este cel mai complet . DTS si Dolby sunt legate de compatibilizarea cu sistemele de la inceputul sunetului de calitate...................la capitolul sunet analogic este alta poveste , acolo Western Electric si Altec sunt Jupanii . chiar daca in Europa , inainte de ocupatia americana din 1945 Siemens erau cu adevarat singurii buni , chiar peste americani , dar asa a fost sa fie , orice progres incepe cu involutia................ Oare trebuie sa invatam ceva din asta ? Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Nomikos a spus:Comparatia ideala ar suna cam asa: Acelasi spatiu, aceiasi sursa, acelasi pasaj muzical, aceleasi cabluri, acelasi amplificator, aceiasi configuratie generala (dimensionala, tipologica, a materialelor, electrica, etc.) a incintelor, aceiasi pozitie de auditie si un comutator. E, atunci sa vezi parerile a 20 oameni."Iata ca cineva a reiterat ce am spus de multe ori pe forumuri.La o astfel de comparatie se poate vedea daca o incinta este o opera de arta sau nu, doar o cutie f.bine elaborata, cu componente scumpe si cu masuratori perfecte!Nu am fost si nu sunt adeptul comparatiilor pentru ca fiecare incinta este CEEA CE ESTE, iar timbrul o individualizeaza, indiferent de celelalte performante tehnice si un dosar cu sute de pagini de masuratori.Nu toti pot face aceste diferente, iar unii incearca sa transmita propriile angoase (evit sa le specific) altora, fara sa fie capabili sa-i ajute cu ceva.Daca au ceva de transmis, e bine sa o transmita PRACTIC, propunand CEVA, eventual o contrapropunere la ceva CREIAT PROST de mine sau de altcineva.Si cand te gandesti ca totul a plecat de la o intrebare simpla! Link spre comentariu
ahegyes Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 VTP - sincer, am impresia ca bati campii. Scuze de expresie dar eu chiar nu inteleg ce vrei sa transmiti - atat cu postul de mai sus, cat si in general. Link spre comentariu
baga Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 La o astfel de comparatie se poate vedea daca o incinta este o opera de arta sau nu, doar o cutie f.bine elaborata, cu componente scumpe si cu masuratori perfecte!Nu am fost si nu sunt adeptul comparatiilor pentru ca fiecare incinta este CEEA CE ESTE, iar timbrul o individualizeaza, indiferent de celelalte performante tehnice si un dosar cu sute de pagini de masuratori. Parerea mea este ca o incinta buna trebuie sa aiba un timbru cat mai imperceptibil, ideal ar fi sa nu aiba timbru deloc.Daca tie iti place o incinta cu un anumit timbru nu inseamna ca este mai buna ca alta.Tot asa la unii le place sa asculte cu egalizatorul in V... Eu cred ca masuratorile distorsiunilor armonice si graficul 'waterfall' (raspunsul in frecventa/timp) ar putea reflecta timbrul unei incinte. Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Parerea mea este ca o incinta buna trebuie sa aiba un timbru cat mai imperceptibil, ideal ar fi sa nu aiba timbru deloc.Daca tie iti place o incinta cu un anumit timbru nu inseamna ca este mai buna ca alta.Tot asa la unii le place sa asculte cu egalizatorul in V...Eu cred ca masuratorile distorsiunilor armonice si graficul 'waterfall' (raspunsul in frecventa/timp) ar putea reflecta timbrul unei incinte.Bravo, baga, ai pus punctul pe i !!!! Probabil ai vrut sa spui ca sunetul emis sa fie identic cu cel live, sa coincida, doar forma de exprimare aleasa este gresita.Uiti numai un lucru ESENTIAL: TRAIM INTR-O LUME REALA in care nu s-a produs si probabil vor mai trece multe secole pana se va obtine un traductor care sa-si modifice timbrul in functie de semnalul pe care-l reproduce. Pana atunci toate incintele au timbru propriu.NU, nici distorsiunile si nici diagrama waterfall nu pot reflecta timbrul (poate, multa experientase pot prezuma unele aspecte ale timbrului ). Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Amaratul si hulitul BM12CXA. Iata dece determinarile facute de Sharky cu alta incinta decat VTP au lasat impresia pe care au prezentat-o:http://www.audax.fr/forum/read.php?4,9779,9829@Ahegyes,Sper sa recitesti (scriu in romana) si cred ca vei intelege.Eu nu am inteles pana acum si tot astept sa se exprime coerent CBI! Nu inteleg unde vrea sa ajunga. Intr-un post spune ca o incinta NU e o opra de arta, e stiinta! Intrebarea mea, si, probabil si a altora ar fi: BINE, DACA E STIINTA DE CE NU S-A PRODUS INCINTA PERFECTA??????????? Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 VTPdar exista perfectiunea in vreun domeniu?daca nu exista atunci cum impartim si catalogam lucruruile? nu dupa niste critirii,factori de evaluare,TESTE??cum poti sa spui ca este o arta,cand calculezi cutia filtrele dimesiunile,asta e arta? sau arata doar ca fiecare gandim diferit si abordam lucrurile prin cunostinte dobandite cum?evaluatul cu urechea s-ar incadra la arta,dar urechea se formeaza tot prin cunoastere si invatare,asa ca nici eu nu stiu ce vrei de la mine...intrebarile tale sunt f multe retorice si de baraj,ce raspuns poti sa oferi la asa ceva? cine a fost primul,oul sau gaina...intrebi de ce nu am oferit o solutiepai hai sa-ti spun,nu am difuzoarele pt studiu vrei sa fac ca alti specilisti sa simulez doua cuie si sa ofer ce,cand eu nu sunt sigur de rezultate? ce puteam face eu sau adi intr-o juma de zi ,altceva inafara de ascultat si incercat variantele deja existente? eu nu mai am nimic din toate difurile astea de mai bine de 3 ani,pt ca nu m-au multumit de atunci,mi se parea ca nu sunt complete(daca poti intelege diferenta intre PAREREA MEA si o fraza cu sens de axioma) si la vremea aceea inca mai aprofundam ,ca si acum.Nu stiam cum sa masor ,nu aveam cu ce si nu ma pricepeam prea bine la partea software(si nu ca mi-e jena sa recunosc).Daca altii mai vechi ca mine nu au reusit inaintea mea(pt ca discutiile pe tema asta sunt mult mai vechi ca activitatea mea pe forum) ,eu cu letconu bomfaieru si proiectu moka de pe forumuri ce puteam face? lazi cu difuzoare pe care sa le vand la juma de pret...daca altii pot trai cu ele si se obisnuiesc asa,e treaba lorAcum 30 de ani cand nu era acces la informatie si aparatura ca acum mai intelegeam,dar e pacat sa nu ne folosim de toate uneltele pe care le avem,atat timp cat toti daca nu majoritatea procedeaza asa.eu ca proiectant constructor etc ce vreau sa fiu,cum pot sa prezint in fata unui public spre evaluare ce am realizat,cum pot sa descriu caracteristicile parametrii performantele produsului fara sa am niste data concrete,sigure ,verificabile si nu doar sa descriu in vorbe? cum descrii o pictura cu cuvinte fara sa o arati?(intrebare de baraj ,daca tot consideri ca proiectarea unei incinte este numai arta)Daca cara cineva cutiile la mine pot incerca sa fac ceva de la 0,altfel cu ce sa ajut...Nu ma intelege gresit,nici eu nu pot interpreta cum suna dupa masuratori,dar e mult mai usor asaam gasit pe net si cartea de care a pomenit adi,f interesanta,daca o vrea cineva sa-mi zica pe pm ,este f mare ,aproape 600pg Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Intrebarea mea, si, probabil si a altora ar fi: BINE, DACA E STIINTA DE CE NU S-A PRODUS INCINTA PERFECTA???????????Hopaaaa! Uite o intrebare justa... O opera de arta are dreptul la variatiuni... nu exista arta in forma perfecta... cum adica arta perfecta??? Iar in stiinta, pana si in structura atomica, particulele si subparticulele au atatea forme, ele in felul lor perfecte, incat nu e corect sa spui ca una e mai perfecta decat alta... sa nu uitam ca dintr-o imperfectiune se "naste" curentul electric DEX-ul spune: PERFÉCT, -Ă, perfecți, -te, adj., s. n. I. Adj. 1. Care întrunește în gradul cel mai înalt toate calitățile cerute; desăvârșit. Deci nici macar n-o putem defini, vorbim doar de o stare superioara de "existenta" a unui obiect, fiinta... CARE? Si mai apoi, avem discernamant? Fiind atat de diferiti si de imperfecti in felul nostru, dincolo de a o putea defini, o putem arata cu degetul? Unicul lucru perfect e Universul in totalitatea lui... sau nu? Daca o sa cititi mai mult, veti afla ca, la formare, o "imperfectiune" a lui a pastrat in existenta o particula dintr-un miliard, "particula" din care suntem noi plamaditi... Daca un singur om ar ramane pe pamant, acela ar putea sa arate cu degetul perfectiunea. "A LUI!" Spre rusinea mea nu mai stiu cine a dat o definitie a perfectiunii, care suna cam asa: "Atunci cand nu simti nevoia sa inlaturi ceva sau sa adaugi ceva..." sa simti nevoia (tu ca individ)... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 mi-a placut definitia perfectiunii: "Atunci cand nu simti nevoia sa inlaturi ceva sau sa adaugi ceva..."dar tot timpul (pentru ca asta este natura omului) definitia de mai sus este corelata cu o anumita perioada de timp. Dupa un timp desi am crezut si am acceptat ca un lucru este perfect timpul "ne musca de fund" ca sa incercam ceva mai mult. Noi oamenii nu ne multumim mult timp cu ce avem si dorim mai mult. Deci termenul de perfect ar fi : perfect pentru perioada X de timp. Deci plecand de la cele scrise mai sus o boxa nu va fi niciodata perfecta. Chiar stiinta de ar fi 100% tot nu ar putea fi perfecta pentru eternitate. Dar cum o boxa cred ca este in prima parte stiinta care apoi se transforma in arta va lasa tot timpul loc de mai bun si niciodata nu se va putea atribui unei boxe calificativul de perfect. CBI legat de : ce puteam face eu sau adi intr-o juma de zi era sa pui si tu desenele cu filtrele incercate pe boxa si sa spui: parerea mea legata de filtrul x este ca suna asa si despre filtrul y suna asa. Daca faceai asa scriam: pentru ca foarte multi care sunt la primul pas in acest domeniu nu au posibilitatea de la inceput sa faca mai multe filtre si sa aleaga care le place si este bine cand pentru inceput obtii ceva care cat de cat sa te multumeasca si sa ai un ragaz sa mai strangi bani pana te "musca de fund ideea sa cauti perfectiunea". Tu ai facut un efort te-ai intalnit cu inca 3 persoane chiar ai zis ca aveti gusturi apropiate pana la un anumit punct deci scriind in josul schemei unui filtru pe care l-ati testat impresia ta si a inca 3 persoane eu zic ca era de mare ajutor. Totusi 4 pareri cred ca esti de acord ca este mult mai mult decat nimic. Eu iti zic sigur ca cine se va apuca sa isi faca acele boxe sigur va pleca de la unul din filtrele facute de cineva in prealabil si la care a scris deja parerea lui.Acum nu stiu daca este voie dar poate pui si link-ul spre boxele lui ahegyes. Cateodata parca este mai simplu sa fie totul la un loc. Eu stiu site-ul lui ahegyes dar crezi ca multi se uita la semnatura lui ahegyes pentru a gasi site-ul si apoi sa caute si boxele cu care au fost comparate cel aduse de tine? Daca nu pui ce am scris mai sus !!! VTP a pus aici filtrul despre care el facea vorbire si pe care l-ai testat. Nu se va ajunge la un consens dar sa fie un pic mai tehnic topicul asta si sa aiba lumea de unde alege. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum