Mircea Bartic Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Sectiunea de bass la acel sistem este compus dintr-u subwoofer bassreflex enorm dotat cu doua difuzoare de 18" intr-o incinta de fibra de sticla acordata pe la 32 de HzL-am ascultat de cateva ori si in conditiile in care este amplificat si procesat corespunzator este DEVASTATOR. Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 @Sharky,Modul cum isi concepe un distribuitor site-ul de prezentare il priveste si suporta consecintele pentru alegerile sale.Cat priveste produsele CIARE, o imagine mai clara o face site-ul CIARE! In ceea ce priveste judecarea produselor, calitatea lor trebuie privita prin prisma traditiei si longevitatii firmei. In cei 60 de ani de la infiintare au aparut si disparut mai multe firme de renume, atat in Italia, dar si in Franta, Marea Britanie sau tarile nordice. atunci cand ai in mana un difuzor de al lor iti poti da seama de ce au rezistat si rezista pe o piata cu concurenta acerba. Dupa ce si asculti difuzoarele lor realizezi ca au o calitate deosebita si o muzicalitate tipic italiana.Coaxialul BM12CXA m-a tinut in priza circa 2 ani, perioada in care am incercat zeci de variante pentru filtrul cu care sa dotez incinta VTP. Dupa ce am mai avut in mana si alt coaxial, de 8" al altei firme si m-am documentat asupra coaxialelor in general, am ajuns la o concluzie corecta ( impreuna cu un prieten aflat peste hotare care a avut posibilitatea de a face unele masuratori necesare linearizarii unor parti ale caracteristicii de frecventa ). Filtrul are o conformatie mai ciudata dar a asigurat linearizarea caracteristicii de frecventa pe domeniul unde urechea umana este f.sensibila. In final, dupa ce am aplicat aceiasi retea si coaxialului BM8CXA, am obtinut maximizarea performantelor pentru ambele coaxiale .Difuzoul este foarte bun sub aspect acustic, fiind f. transparent ,detaliat si cu timbru neutru. Permite lucrul cu amplificatoare cu puteri mici, de 2-3 W/c. avand un SPL de 98-100 dB/1W/1m.Atrag atentia ca un coaxial modern este departe de a semana cu solutia Tannoy ( difuzorul dual concentric ), care are un comportament diferit. BM12CXA isi merita TOTI BANII!!!!!!!!!Nu fac clasificari intre firme sau intre produse. Fiecare model are calitatile si defectele sale, fiind un compromis impus de ce a vrut producatorul sa faca si sa coste. Rezultatele practice depind si de experienta celui ce le utilizeaza. Acesta poate obtine un rezultat notabil si dintr-un difuzor chinezesc dar poate obtine o lada cu difuzoare scumpe!!! Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 @Sharky,Filtrul are o conformatie mai ciudata dar a asigurat linearizarea caracteristicii de frecventa pe domeniul unde urechea umana este f.sensibila. In final, dupa ce am aplicat aceiasi retea si coaxialului BM8CXA, am obtinut maximizarea performantelor pentru ambele coaxialeSi ne puteti dezvalui acea configuratie? Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 Si ne puteti dezvalui acea configuratie?E strict secreta, dar ...... ord. IV + ord.I ( driver) Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 Hmmmmmmm , secretul este cunoscut ! Se exploateaza " cocoasa " pe care o are driverul la frecvente medii , acea umflatura pe care majoritatea se chinuie sa o reteze , incercand sa liniarizeze , dar strica tot , faza , timbru , coerenta !Incredibil , dar producatorii produc in mod special driverele cu acea cocoasa , urmand ca utilizatorul " avizat " sa exploateze in mod util aceasta caracteristica .........Doar pentru cunoscatori ! Fara horn EQ , doar L Pad si taierea cu 3.5 octave mai sus fata de frecventa de rezonanta.....la joase taierea este intotdeauna la 1 KHz , din motive cunoscute deja ! Socoteala exacta se va face incercand ca spectrul sa se " imbuce " corect auditiv.............pentru asta trebuie experienta nu gluma ! Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 Sunt multe de discutat.Am scos de nenumarate ori grafice destul de drepte (daca e sa le aplici smoothing) dar de fiecare data suna diferit o varianta fata de alta mai ales cand le compari in modul direct.Se poate incerca si masura graficul din proiectul BLH cu coaxialul de 12. Iese destul de dreapta masuratoarea, dar eu nu agreez asemenea sunet. Taierea din cate tin minte e ordinul 3.5 sau 4k electric, de ordinul 2, iese acustic cam 1.5k, (s-ar putea sa ma insel pt ca nu am rezultatele masurarii in fata). A lasa driverul acela sa cante in zona 1.5k mi se pare o crima audio pt urechi.Si nu cred ca e o coincidenta ca acea zona corespunde cu varful de impedanta (rezonanta!) ce il are driverul.Dar ca sa nu divagam: ideea e ca treaba nu e chiar asa simpla: punem ordinul mic mai sus si taiem cocoasa, imbinam cu filtrul, mai atenuam cu cativa dB si totul iese struna. Lucrurile nu sunt asa simple. Chiar si modul in care atenuezi driverul ii modifica semnificativ raspunsul (si nu doar ca il atenueaza), lucru pe care putina lume il ia in calcul. Si ca sa mai si nimeresti faza cu faza wooferului, alta bataie de cap.Acest difuzor e f dificil comparativ cu altele. Consider ca mofturile sale ar fi gaura pe care o are wooferul in zona 1-1.5k si varful care urmeaza (cere filtrare mai agresiva), iar in combinatie cu timbrul ce il are driverul in zona 1-2k, obliga trecerea dintre ele sa se faca peste 2k. Totodata dispersia wooferului are de suferit peste 1k, deci zona 1k-2k va fi cu cantec. Chiar daca se poate lasa mai jos driverul mie unul nu imi place.VTP: Din ce am experimentat eu ca sa iasa o taiere acustica pt bas in zona 1-1.2k nu e musai nevoie de ordinul 4. Un ordinul 2 sau 3 cu un zobel rezolva destul de elegant problema. Ordinul 4 din ce am incercat impreuna cu inductanta de 0.85mH a wooferului da un varf nu tocmai placut pe grafic, ca la ureche nu prea se simte. Ideea e ca se poate scapa si cu un ordinul 2, dar evident cu ajustarile de rigoare pt imbinarea cu driverul.Eu unul mai mesteresc, da de gasesc ceva solutie mai pe placul meu. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 12, 2011 Partajează Postat Februarie 12, 2011 Uite un exemplu de filtru de genul descris de mine , care exploateaza cocoasa pe care o prezinta la medii orice driver , aplicatia este PRO , de foarte buna calitate , folosind un difuzor de 15 " si un driver de 2 " , si va invit sa comentati aceasta solutie tehnica , putin deosebita ?!? si in acceasi masura total necunoscuta constructorilor de la noi , care nu prea stiu altceva decat formula lui Thomson , si 12 dB / octava , Low cut = High cut pentru 2 cai , si nu se cunoaste ( inca ....... ? ) faptul ca in lumea reala lucrurile stau absolut diferit ! Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Admir afluxul dvs verbal, dar de aici si pana la a spune ca numai extrem de cunoscatorii stiu sa exploateze cocoasa pe medie a driverelor cu horn sau waveguide, este o cale lunga. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Treaba este relativa , intradevar..............Dar eu ma refeream la Electrovoice ! Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 ma indoiesc ca sharky nu a stiut sa exploateze cocoasa driverului mai ales ca nu e vreun amator parat si pe deasupra mai are si echipament de masuramai sunt si alte cauze pt sunetul nenatural,cum ar fi distorsiunile armonice ,timbrul dat de calota metalica si iesirea pe gatul hornului,necesitatea folosirii unui CO relativ jos datorita wf mare si a caderii de 8-9db exact intre 1 si 2k...sunt multe de spus,lucruri care nu se pot cuantifica tehnic f binede la vorbe generale pana la practica este o cale greu de parcurs.Nu toti auzim la fel,altfel spus ce deranjeaza pe unii altora poate sa le placade ex poate VTP sa ne arate si noua cum arata phase trackingul la CO cu ord 4 +1 ca tot a fost adusa in discutie faza acustica sau ce forma de strutzo camila are caderea caracteristicii cu ord 1 electric Ideea e ca nu poti sa iei asa de-a gata filtre de la altii ca s-ar putea nimeri si sa te fol de ele ca atare.Nu merge.Vezi varianta de BLH cu 12cxa si filtrul de la coax selenium de 15'Sincer am preferat sa evit astfel de interventii in ultima vreme dar parca nu mai pot sa ma abtin cand vad atata agresivitate(si aici si prin alte locuri) ca si cum unii ar fi miezul si detin adevarul suprem iar restul sunt batuti in cap ,nu aud bine ,au idei preconcepute si alte balarii de genul.De ce nu poate exista o cale de mijloc in care ambele parti sa inteleaga ca totusi si cealalalta are ceva dreptate pe undeva ca altfel nu mai exista nemultumirea,mai ales cand sunt mai multe parti implicate in opozitie.Toate sunt niste fiare nenorocite,nimic nu este perfect si perfectiunea unuia poate fi ingrozirea altuia Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Victor, cam toate solutiile prezentate aici pe forum si pe alte forumuri pt pct300 folosesc acea tehnica. La fel si pentru alte drivere.Legat de filtrul ala de la coaxul de 15" selenium pus pe coaxul de 12 de la PA treaba e ca wooferul urca f mult, pana pe la vreo 5k. Partea de joase fiind filtrata doar cu 0.82mH parca, deci wooferul nu vede un filtru de ordinul 1 in adevaratul sens al cuvantului ci doar o atenuare in zona de peste 1k din cauza inductantei wooferului. Ordinul 2 de pe driver liniarizeaza cocoasa, dar totodata se imbina constructiv si distructiv (driverele nu sunt aliniate acustic pt acele frecvente) cu basul in zona 1.5-5k pe axa 1.5-3k inafara axei. Ca si magnitudine spl-ul iese desul de drept, dar faza e total anapoda. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Eu am propus un exemplu de la Electrovoice , este o rezolvare gasita de ei pentru difuzoare cu aceleasi probleme , din care noi putem trage concluzii Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 [attachment=0]Crossover BM12CXA si masuratori.pdf[/attachment]Da! Totdeauna se gaseste cineva sa comenteze dramatic, sa gaseasca probleme, etc., ca in pulitica romaneasca! Vorba multa si cam atat!In general, daca am abordat un proiect, l-am abordat in ideea ca este ceva nou, diferit de cel dinainte si de cele anterioare. Nu am plecat de la ideea de a ajunge undeva, o tinta fixata dinainte, cum ar fi: "mie nu-mi place sunetul acela!" In definitiv fiecare traductor are sunetul sau!Daca ai un driver cu calota metalica, fenolica, plastic sau textila, ideea este sa-l utilizezi chiar daca are probleme mari. Daca wooferul este mare asta nu inseamna ca nu poate fi utilizat pe 2 cai. Sunt unii care stiu si fac incinte de >80 de ani.Ma asteptam sa aflu si eu ceva nou, ce au observat altii la functionarea coaxialelor, eventual daca e o diferenta intre coaxiale si Dual Concentric, daca au obtinut rezultate notabile pentru hi-fi. Coaxialele pro au caracteristici care le face destul de greu de utilizat in hifi, dar au avantaje acustice deosebite, atunci cand nu asculti masuratori, fazele Lunii sau alti parametri "esentiali".Ca o informare pentru cei care privesc lucrurile realist, in prezent creste numarul firmelor care comercializeaza incinte ALTELE decat bass-reflex. Poate e doar un trend retro, dar incintele de mare sensibilitate sunt din ce in ce mai cautate odata cu tendinte tot retro de a reveni la amplificatoarele cu tuburi, in special cel de puteri mici. Combinatia aceasta este, probabil,mult mai aproape de muzica decat de masuratori. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 Domnule Mateescu, fiecare cu gusturile sale, dar eu de aia ma chinui cu masuratori pt ca momentan nu imi plac rezultatele obtinute pana acum.Daca ar suna bine as posta schema, as spune: "Iata varianta mea!" si as fi multumit.Masuratorile sunt singura cale care o stiu. Va dati seama ca nu pot pune piese la plezneala si sa tot incerc ca mi-ar lua ani buni de zile. Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 13, 2011 Partajează Postat Februarie 13, 2011 VTP daca pt mine ai pus atasamentul ala,ma bucur pt interesdar nu aia am cerutas fi vrut ceva real,masurat ca ai zis ca ai microfon si e f usor sa umblii cu un soft free gen HOLM sau ARTA,de ex,macar pt verificaresimularea aia cu xoverpro din basbocs nu stiu de cine e facuta dar e o gluma.Unde e phase trackingul(sau basul ) si de ce atenuarea asa mare pe driver(asa e si real?) zilele astea ajung prin cluj cu niste treburi si trec si pe la sharky si o sa incercam filtrul propus de tine,ba chiar o sa-ti prezentam si cum arata caracteristica si impresii soniceeu am mari dubii ca se obtine caderea aia asa rapida dupa CO doar cu 1 cond pe driver(e mai bine de 30db in jos atenuare la fs ceea ce ar fi formidal doar cu ord 1)cat despre restul comentariilor,nu are rost sa divagam iar nu am nimic impotriva incintelor cu spl mare sau de alt tip decat bR,desi o incinta de peste 120-150L devine f greu de amplasat intr-un domiciliu daca avem pretentia de imagine stereo si cat mai putin 'bas de camera'Probabil ca la coaxial ii plac instrumentele acustice,jazz clasica,populara,o sursa de semanal cu sunet mai cald,dar nu cred ca va suna prea placut pe rock sau muzica f aglomerata si complexa si cu surse digitaleEu 2 ani cat l-am avut inainte sa i le dau lui sharky nu am resuit sa pun o inregistrare vocala si sa aud ce trebuie,adica timbrul vocii pe care o stiam,naturala,cum se aude dintr-un kkt de difuzor banal de banda larga.Parerea mea e ca driverul nu are ce sa caute in zona 1-2khz ,nu are voie sa cante la nivel cu restul,e ceva acolo deranjant si artificialSi stai linistit ca nimeni nu isi face incintele doar cu microfonul,oricine cu putina experinta stie ca nu se poate.Aici sunt de acord si euEu nu am blamat incercarea de a experimenta ceva nou,ci doar concluziile insirate cum ca ar fi cel mai cel si extraordinar cand cei care l-au ascultat sau pipait au obs ca este un coaxial banal de sonorizare ca oricare altul cu destule neajunsuri din acea lume Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum