bcristian Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Salutare tuturor.Pentru mine, debitarea la strung cu cutitul e o problema, din mai multe motive:1. Regimul de aschiere e foarte greu - necesita viteza mica, avans la fel, dureaza mult si sarcinile in transmisii si cai de rulare sunt foarte mari.2. Uzeaza rapid cutitul.3. Consuma mult material - n-am vazut cutit de debitat otel, pentru diametre de peste 30 mm, mai ingust de 6-8 mm. Si nici nu cred ca rezista daca e mai ingust - sau dureaza o vesnicie o debitare.Asa ca acum vreo 2 saptamani mi-a venit o idee - pe care am si pus-o in practica - si anume sa folosesc flexul pentru debitari si "umeri" inalti in loc de cutit. Asa ca am facut un U dintr-o platbanda de 4, cele 2 capete gaurite vin pe gaurile pt maner ale flexului si fixate cu suruburi de 10, si mijlocul U-ului fixat pe un cutit vechi - astfel tot ansamblul se poate prinde ca orice cutit. Strungul il pun pe viteza mica (32 rpm) si avans transversal cam 0.1 mm/rot. Cred ca merge si cu avans (mult) mai mare, dar nu am avut timp sa experimentez.Pentru mine, rezultatele intrec asteptarile - daca initial voiam doar o metoda grosiera prin care sa mearga mai repede si sa nu mai consum material/cutite, am vazut ca de fapt este o metoda excelenta si pentru a obtine suprafete frontale (sau umeri) finisate - rugozitatea suprafetei lasate de discul abraziv este comparabila sau mai buna cu o strunjire de finisare la viteza mare (lucioasa, nu se simt asperitati la mana).Nu stiu daca nu cumva am descoperit America - dar eu n-am mai auzit de metoda asta, si inspiratia mi-a venit dintr-o carte de strungarie de prin '50, plus niste materiale din US, in care am vazut printre accesoriile strungului si polizoare care se fixau in locul port-cutitului. Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Strungarul meu foloseste deja aceasta metoda. Eu i-am interzis pentru moment aceasta operatie. In urma debitarii rezulta nu doar span ci si o pulbere abraziva care evident se lipeste de minune pe ghidajele strungului. Mi-am propus sa confectionez un sistem de aspirare chiar in taietura. Voi vedea rezultatele. Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 9, 2011 Partajează Postat Februarie 9, 2011 Salut,Metoda nu este noua dar cum a spus si "avolocaru", problema este pulberea abraziva care va dteriora rapid ghidajele.Parerea mea este ca nu castigi cat pierzi...Taierea ca sa o reusesti la cutit pentru diametre mari (pentru diametre de 30-40mm se poate folosi linistit cutit de 3-4mm grosime), se poate debita prin strunjire si anume se intra cu cutitul de debitat pe o adancime de 5...8mm dupa care se incepe din nou taietura dar in cutit se ia doar un mm, adica canalul se executa alternant pt. a putea lasa aschiile sa se evacueze.Sper ca am fost explicit, si metoda te va ajuta. Cu stima. Link spre comentariu
gcom61 Postat Februarie 17, 2011 Partajează Postat Februarie 17, 2011 Salutare tuturor.....Lasand la o parte faptul ca rezulta pulberi abrazive ce distruge ghidajele,folosirea polizorului poti sa o faci folosind si un regulator de turatie pt el,ceea ce va duce la o prelucrare mai fina(nu mai sunt vibratiile datorate turatiei si uzurii neuniforme a discului de polizat/debitat;pe acelasi principiu sunt masinile de rectificat care folosesc piatra abraziva pt [aschiere] Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 17, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2011 De problema pulberii abrazive sunt si eu constient. Momentan se rezolva cu o carpa pusa peste ghidaje in dreptul discului cand fac operatia asta.@radu cnc: multumesc de sfat, nu stiam de metoda asta. Din pacate nu ma ajuta cand din diverse motive trebuie sa fac taieturi foarte inguste, sau cand nu pot sa supun piesa unor sarcini mari - de exemplu modific o piesa existenta, si singurul loc din care o pot prinde e deja gaurit interior, astfel incat capatul respectiv e practic o teava, pe care nu o pot strange decat usor in universal. Stiu ca exista tot felul de alte dispozitive de prindere pe strung care rezolva problema asta (conuri, etc.) dar trebuie sa ma descurc cu ce am acasa si cu timpul f limitat pe care il am la dispozitie.@gcom61: in cazul meu - debitare cu flex mic (115 x 1 sau 2) nu apar deloc vibratii. Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Dar la filetul din universal te-ai gandit, acolo ce carpa pui? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 ...Nu stiu daca nu cumva am descoperit America - dar eu n-am mai auzit de metoda asta, si inspiratia mi-a venit dintr-o carte de strungarie de prin '50, plus niste materiale din US, in care am vazut printre accesoriile strungului si polizoare care se fixau in locul port-cutitului.Chiar daca nu ai descoperit America, orice astfel de inovatie, iti aduce mari satisfactii si curaj in abordarea unor probleme mai complexe. Eu folosesc de mult acest sistem de debitare pe strung, pentru semifabricate cu diametre mai mari de 25 mm. Momentan sunt intr-o deplasare si particip la discutii, utilizand un computer pus la dispozitie ocazional. Voi posta insa imagini ale dispozitivului folosit, cand voi reveni acasa.Dar la filetul din universal te-ai gandit, acolo ce carpa pui?Dupa orice utilizare a metodei, se demonteaza bacurile si se unge din abundenta cu ulei atat filetul spiral antrenor, cat si filetul spiral al fiecarui bac, dupa care se fac mai multe manevre la remontarea bacurilor. Ghidajele se ung mai des. Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Ungerea din abundenta nu rezolva prezenta particuleleor abrazive. Ar trebui spalat mai intai si apoi uns. Probabil ca pt un strung uzat situatia nu reprezinta o problema foarte mare, totusi pt un strung putin uzat sau nou metoda este discutabila. Apoi nu cred ca debitarea trebuie facuta neaparat pe strung, eventual doar daca materialul disponibil este foarte apropiat ca dimensiuni de piesa finala si debitarea trebuie facuta cu pierderi minime de material.Apoi daca ai strung si ai nevoie de o scula pt debitat, iti poti face una cu banda metalica, si ai pierderi minime de material. Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 18, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2011 Strungul meu are 28 de ani (fabricatie '83) :DDesigur ca nu debitez pe strung fiare la care poti sa dai semn cu creta unde sa tai - dupa cum am spus, e vorba de cazurile in care trebuie sa tai destul de exact, sau piesa nu permite fixare corespunzatoare (cu accesoriile pe care le am eu).De asemenea, incerc sa economisesc cat mai mult din materialele pe care le am, pentru ca nu mi-e deloc la indemana sa fac rost de ele - sursa mea sunt depozitele de fier vechi, si asta inseamna pierdut o groaza de timp plus mizeria aferenta in a cauta prin gramezile respective. Macar intr-un loc m-am inteles cu responsabilul sa-mi puna de-o parte toate SDV-urile si profilele rotunde care-i pica in mana. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Ungerea din abundenta nu rezolva prezenta particuleleor abrazive...Se poate sufla suplimentar cu aer instrumental, sau chiar cu o pompa manuala pentru umflat pneuri.In cazul universalului, pericolul nu este chiar atat de mare, intrucat atat filetul spiral antrenor, cat si bacurile sunt confectionate din otel aliat de acelasi tip, tratate termic. In mod normal o suflare cu aer, urmata de ungere abundenta ar trebui sa fie suficient. Atentia trebuie concentrata asupra ghidajelor, care sunt din fonta si deci particulele abrazive se pot "infige" in ele si apoi sa actioneze ca un abraziv pe suport, in raport cu penele de reglaj, care in general sunt din otel. Totusi pericolul nu este atat de mare, avand in vedere ca pe sanii sunt prevazute elemente elastice de radere (pentru indepartarea prafului industrial) Ca sa fim siguri ca totul va fi OK, vom sterge praful format de pe ghidaje cu o carpa, inainte de ungere. Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 18, 2011 Partajează Postat Februarie 18, 2011 Tot nu ma convingeti! cata vreme exista un lubrifiant pe orice ansamblu, particulele abrazive se lipesc si puteti sa suflati cat vreti, tot nu veti reusi sa indepartati tot praful abraziv, ba mai mult il veti "infinge" si mai mult in pelicula de vaselina/ulei ceea ce desigur nu este Ok.Domnule "ola_nicolas" ma mir ca recomandati suflarea cu aer comprimat, fie ca este de la o pompa sau de la un compresor. Din ceea ce stiu eu asa ceva este strict interzis in conduita unui strungar.Sa stiti ca in general particulele abrazive au un comportament destul de "bizar" acestea "sar/ricoseaza" si cand tocmai credeai ca ai facut curatenie la locul de munca, te trezesti ca le gasesti tocmai acolo unde nu te astepti. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Este vorba doar de suflarea universalului, nu si pentru ghidaje. Si apoi, am mai specificat ca praful se sterge obligatoriu cu o carpa. Pana la urma, strungul este un utilaj cu care trebuie sa rezolvam problemele specifice de prelucrari mecanice. Pe strung se pot rectifica inclusiv diferite tipuri de filete. Daca urmezi aceasta conduita, nu vei putea niciodata folosi utilajul la eficienta maxima. Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Salut,Foloseam metoda aceasta acum 17 ani cand faceam cutite de strung pentru debitat.Taiam din otel rapid prins in portcutit cu un dorn montat in universal pe care era montat un disc de flex mare de 230mm, ca sa facem respectivele cutite de debitat sau pentru canelat (faceam rotorul pentru mori cu ciocane), si foloseam cel mai rablagit strung din sector care nu se folosea la prelucrari ca avea uzuri foarte mari, asta era atunci si in fabrica, astazi nu folosesc metoda aceasta pentru a nu uza ghidajele cum am mai spus.Nu numai ghidajele se uzeaza ci si multe alte componente cum ar fi axe, surubul conducator si altele, caci se creaza un nor de pulbere abraziva care se depune peste tot.Parerea mea este caci daca se utilizeaza metoda din necesitate, sa se foloseasca un aspirator care va aspira foarte mare parte din praful ce rezulta in urma prelucrarii, bineinteles si protejarea atenta a ghidajului.Eu personal am achzitionat o masina de debitat si astfel am scapat de multe probleme si mi-am usurat mult munca.Cu stima. Link spre comentariu
catalin Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 mai simplu si eficient cutite de debitat cu pastila din carbura care se poate schimba cand se uzeaza. sunt destul de subtiri [5-6 mm . asa estimativ la ochi ]pot masura unul si sa va spun exact , si faptul ca fiind din carbura il poti utiliza si la turatzii mari cu avnsuri mici , bineintels cu o uzura mai mare a pastileica diamterul tai lejer un fi de 50-60 mm . Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Salut,Sunt foarte bune cele cu pastila din carburi metalice dar sunt scumpe.Latimea pastilei este de 2.4mm si 3.2mm la cele mai mici si sunt de la firma SECCO sau SANDVIK.Se pot folosi lejer la turatii de 1000 rot/min si cu avans mare.Cu stima. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum