Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect hp-15w

Vizitator LAdy

Postări Recomandate

Pai tu dupa placa ta de sunet te iei , nene ? S-o stapanesti sanatos dar efectul de Laudness exista de cand s-au inventat amplificatoarele si e descris cam in toate cartile de audio.Cat despre filtru ... eu n-am zis ca e Loudness , autorul a zis asta , e o solutie care protejeaza tweeter-ul in acest proiect "economic " unde lipseste difuzorul de medii .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adi Florin

8

• Mircea Bartic

6

• Depanatoru

4

• ICEMAN

2

Placa de baza ce are placa de sunet onboard e produsa de Asus si cand am cumparat-o era "top of the line". Acum ce pot sa zic...daca nici asta nu e buna...nu stiu ce sa mai zic..Cat despre filtru...n-am zis ca dumneata ai fi zis ca e loudness...Oricum treaba este relativa. Se poate spune in 2 feluri:1) Mediile sunt nivelul de referinta, iar spre volum mic sunt accentuate joasele si inaltele (se vede pe grafic).SAU2) Joasele si inaltele sunt nivelul de referinta si, acum se pot da 2 interpretari relative:- cand se micsoreaza volumul sunt atenuate mediile- cand se mareste volumul sunt accentuate mediileAcum ramane de vazut daca la placa mea de sunet, accentuarea mediilor se pastreaza la orice volum. Daca nu, atunci aceasta accentuare este corecta pentru corectia fiziologica (si voi aveti dreptate). Daca da, atunci ori e proasta placa de sunet (ceea ce nu cred), ori vorbim de lucruri diferite (si atunci eu am dreptate).

Link spre comentariu

AM ascultat diferenta dintre loudness si sunet normal acum o saptamana pe un amplificator technics is o boxa fullrange cu HP-15W si PHT-408;cu loudnessul activa se simtea basul mult mai tare decat in faza in care nu era activat, intre medii nu parea a fi nici o diferenta si intre inalte la fel, poate putin accentuate cu vreo 3 dB, dar mai mult nu.

Link spre comentariu

Nivelul de medii se considera referinta pentru ca urechea il percepe la fel , indiferent de volum. Cand se activeaza Loudness-ul va creste nivelul joaselor si al inaltelor invers proportional cu volumul ( se simte mai ales la joase ). Bineinteles ca trebuie respectate graficele Fletcher - Munson , altfel nu e Loudness ci doar accentuarea sau atenuarea unor frecvente ca in cazul unui corector de ton si cum e cazul la filtrul acesta.Eu nu pun la indoiala calitatea placii tale de sunet ,Adi Florin, dar acum in era digitala si a marketting-ului se poate inventa usor orice efect si i se poate da cam orice nume , inclusiv Laudness , chiar daca nu e efectul original.Atat am vrut sa zic si ma opresc aici , ca s-a cam deviat de la topic si trebuie lasati cei care realizeaza practic acest proiect sa spuna ce a iesit.

Link spre comentariu

Am verificat acum ce spusesem ca o sa verific si rezultatul este acelasi, si anume, la orice volum efectul consta in accentuarea mediilor si a mid-bass-ului.Deci...se pare ca "armata de ingineri" care a proiectet placa de sunet nu prea a studiat zona de audio, si eu n-am avut ce face...si m-am luat dupa ei. Se pare ca n-am facut bine si voi ati avut dreptate (corectia fiziologica este acelasi lucru cu corectia de LOUDNESS).Cred ca e cazul sa terminam cu off-topic-ul.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Functia Loudness de pe placa ta de sunet nu este acelasi lucru cu Loudness-ul clasic perceput ca o coretie fiziolgica .

Loudness-ul tau ridica nivelul general . Este un fel de expandare software si are rolul de a face boxele mai slabe sa sune mai tare .

Loudness-ul clasic este o atenuare a frecventelor medii .

Se mai practica si o amplificare a capetelor spectrului dar este un compromis care va baga distorsiuni si zgomort de fond.

Daca vom atenua mediile si vom ridica foarte putin volumul , sunetul va pare ca a cistigat in joase si inalte .

Exemplific cu o schema clasica si eficace .

http://www.angelfire.com/electronic/fun ... udness.gif

Link spre comentariu

Da, la amplificatoarele romanesti loudness-ul clasic era implementat cu o retea RC legata la potentiometrul de volum printr-o priza ce era la o treime de cursa (parca). Dar din pacate nu se mai gasesc astfel de potentiometre si e foarte greu sa incerci sa faci o priza la un potentiometru.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Nu numai la amplificatoarele romanesti .Toate corectiile fiziologice erau facute cu un potentiometru cu priza mediana .Reteaua de corectie intra in functiune doar in partea dintre mijlocul cursei si atenuare maxima .Partea frumoasa era ca pe masura ce ridicai volumul , efectul de loudness dispare . Dupa ce ai trecut de jumatea cursei potentiometrului , corectia fizilogica era scoasa din circuit .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări