Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control acces camere

Vizitator adiena

Postări Recomandate

Vizitator adiena

Vreu sa va propun o discutie despre cum s-ar putea realiza un sistem de monitorizare al unor camere. Ideea este cam asa:am inchiriat o vila cu 11 camere unde intentionez sa fac un motel si vreau sa am o evidenta permanenta a folosirii camerelor pe un calculator. Stiu ca exista sisteme de control acces dar sunt destul de scumpe si sofisticate pentru ce vreau eu, adica sa stiu daca s-a deschis o camera si ora la care s-a deschis. M-am gandit ca as putea folosi un contact magnetic pe fiecare usa si o interfata(eventual sa o cumpar) care sa citeasca deschiderea contactului si sa trimita la un calculator care cu un soft adecvat sa memoreaze ora si numarul contactului care s-a deschis. Stiu ca la prima vedere pare usor de realizat dar nefiind in domeniu nu stiu de unde sa incep si nici nu vreau sa apelez la o firma pentru ca nu ma grabesc si mi-ar placea sa o fac eu. Asadar daca aveti idei de cum s-ar putea face asa ceva sau alte solutii................. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo5oqa

7

• Bercu Giuliano

3

• ionut20

3

• sofian

2

Top autori în acest subiect

Sunt cateva variante, depinde ce modificari intentionezi sa faci la constructie.Prima varianta consta in folosirea senzorilor magnetici antiefractie,o parte este un magnet, cealalata incorporeaza un contact si amandouaunitatile sunt compacte si inglobate in plastic.Se pot monta pe usa saumai bine incorporat in usa( magnetul in usa, contactul in toc).Alta varianta consta in instalarea unor bariere in IR( infrarosu) atat pe tocul exterior cat si pe cel interior al camerei pentru a stabili sensul.Pe o parte a tocului se amplaseaza ledurile IR iar pe tocul opusfotodiodele.Inca o varianta ar fi utilizarea unor senzori de miscare montati incamera( deghizati in senzori de fum) si pozitionati spre usa.O varianta mai complicata ar fi instalarea de incuietori electromagneticela care actionarea se poate face cu o cheie electronica.Cititorul este instalat pe perete iar pe post de cheie se pot folosicartele telefonice fara credit.Fiecare cartela are un cod unic, duplicareanefiind posibila, iar cititorul accepta pana la 4 cartele.O varianta la sistemul cu cheie electronica, instalarea unor tastaturila fiecare usa, actionarea facandu-se pe baza de cod.Toate sistemele trebuie cablate pana la partea de comanda care estedispusa in alta parte.Partea de cablare este importanta pentru ca impune mascarea cablurilor si asta inseamna deja modificari importantein interior( santuri in ziduri, zugraveala noua, modificarea usilor, revopsire).Ramane sa alegi ce solutie se adopta, am prezentat cateva variante.

Link spre comentariu

Exact asa ceva am facut eu pentru o institutie, ... 18 senzori de miscare (PIR, dar pot fi si contacte magnetice), ... comanda este pe portul paralel prin niste multiplexoare (2*CD4067 + 1 comparator LM393), ... sursa 5 V si 12 V ... plus ceva piese marunte; Nu se pune problema de distante, a mers si pe >100m, pe perechile telefonice libere din cladire. Programul tine un log general (ora si locatia) si 18 loguri separate pentru fiecare senzor (in logul general este mai greu de urmarit daca un anumit contact s-a deschis); Daca asta-i ceea ce vrei, pot sa-ti dau mai multe detalii, eventual si o schema adaptata + softul ... Am facut si una pe portul serial dar am folosit in plus un controler (PIC16F627) ...

Link spre comentariu
Vizitator adiena

yo5oqa, pare perfecta solutia ta pentru ceea ce vreau eu si ti-as fi recunoscator daca m-ai ajuta cu o documentatie. pe mine ma intereseaza sa fie cat mai simplu si mai eficient. varianta cu contacte magnetice e mai economica iar legat de portul serial sau paralel o sa ma hotarasc in functie de complexitatea fiecareia si de costuri pt. ca am alte cheltuieli acum.

Link spre comentariu

... si asa arata interfata grafica ...; fiecare casuta de editare (memo) in care apar alarmele are si un fisier text pe hard sub forma "31_Oct_05_S 04.txt", toate fiind intr-un director separat (se poate schimba si numele directorului la schimbarea lunii, anului...);

Cel mai ieftin si simplu iesi cu schema pe paralel si poti pune contacte simple in loc de senzori PIR ...

Documentatie inseamna sa-ti dau programul sursa scris in Delphi 7 si eventual sa-l modifici (?), sau vrei doar aplicatia?

ftp://izatech:[email protected]/yo5oqa/a.gif

Link spre comentariu
Vizitator adiena
Documentatie inseamna sa-ti dau programul sursa scris in Delphi 7 si eventual sa-l modifici (?), sau vrei doar aplicatia. Dupa cum am spus nu e chiar domeniul meu acesta dar am cunostinte de electronica si mai putin de programare deci eu as vrea softul care stie sa citeasca direct informatia venita pe port si sa o afiseze intr-o interfata grafica.
Link spre comentariu
Vizitator adiena

foarte interesanta aplicatia yo5oqa. cand am timp ma o sa o pun in aplicare. am o intrebare insa, din schema am vazut ca sunt 16 intrari iar in program doar 12, deci care intrari pot sa le folosesc? si in varianta in care s-ar folosi 2 multiplexoare deci 32 intrari, cum ai zis tu ca ai folosit, programul este acelasi?

Link spre comentariu

Se folosesc primele 12 intrari din mux (I0 - I11); n-am pus mai multe pentru ca ai zis ca vrei doar 11, iar in aplicatia mea aveam 12 camere din care 6 aveau cite 2 senzori (deci 18 total), si tineam doar 12 loguri;Oricum, se poate modifica rapid pentru citi senzori vrei, (eventual pot prevedea o optiune in care introduci nr. lor manual);In schema se pun mai multe mux-uri, cu iesirile (pin 1) si adresele (S0 - S3) legate in paralel, iar intrarile EN (pin 15) vor fi comandate de alte iesiri din port.Testeaza deocamdata pentru 12 si apoi mai vorbim ...Fara sa legi montajul la portul paralel poti verifica functionarea programului prin punerea la masa a pinului 13 din port ceea ce va duce la schimbarea starii tuturor celor 12 iconite.

Link spre comentariu
Vizitator adiena

ideea e ca deocamdata mansarda este nefunctionala si pe viitor daca merge afacerea voi face si acolo 6 sau 7 camere mai mici si daca ma apuc de facut montajul as vrea sa-l gadesc in perspectiva asta. oricum iti multumesc mult pt ajutor. daca ai drum prin Sibiu fac o cinste grasa.acum sper sa-mi reuseasca!!!

Link spre comentariu
Vizitator adiena

si mai am o intrebare, comparatorul l-ai alimentat cu tensiune diferentiala sau cu Vdd sau Vcc si masa. oricum m-am gandit ca 16 intrari imi sunt suficiente deci voi folosi schema pe care ai postat-o si doar programul va trebui modificat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări