Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limita de "varsta"pt categoria Vintage.

doru3160

Postări Recomandate

Salut,deoarece in topicul cu aparate tranzistorizate ne-am trezit cu postari de modele "ultramoderne" lansez acest subiect,pt a afla mai multe pareri in legatura cu asta...asadar,care e limita de varsta la care un aparat poate fi considerat vintage ? E normal,asa cum spuneam,ca un aparat din anii 60 sa nu fie pus sub semnul intrebarii daca se incadreaza la categoria vintage sau nu...inainte de anii 60 nici nu mai intra in discutie,pana la ce an se poate urca in timp,pt a pastra aceasta categorie de aparate,pt ca pana la urma trebuie sa fie o "zona de trecere" de la aparatele vintage la cele moderne sau cotidiene.Un raspuns de la "greii"in domeniu,ar fi de dorit si mai mult decat edificator.Sincer,nu stiu ce raspuns ar trebui dat,dar daca ar fi dupa mine,cred ca o vechime de peste 20 ani,ar trebui sa fie un minim de bun simt,necesar,dar nu am pretentia ca asta e raspunsul corect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

7

• mila

3

• +_Florin_+

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

cred ca o vechime de peste 20 ani,ar trebui sa fie un minim de bun simt,necesar,dar nu am pretentia ca asta e raspunsul corect.

Nu, nu e corect, de exemplu, un aparat numai cu tranzistori, Neiwa RP-204, fabricat in 1992, e mai...vintage decat un japonez Sony cu IC, din 1985...cred ca criteriul definitoriu, pentru a incadra sau nu in categoria"vintage", ar trebui sa fie reprezentat de MINIMA CALITATE, deci excluse pocnitorile, no-name-urile, indiferent ca sunt din anii`70,`80(Hong Kong, Taiwan,Korea)sau din anii `90 si pana acum (China).
Link spre comentariu

Ok,deci daca introducem si capitolul "criterii tehnice",atunci avem de stabilit cam multe...Toata lumea vorbeste de vintage,daca intrebi pe careva,de cele mai multe ori,ti se raspunde...cum,nu stii? :rade: dar un raspuns argumentat nu am prea auzit, cred ca printr-o dezbatere de acest fel,vom putea delimita aparatele de duzina,de cele care intr-adevar merita clasificate in acest mod...si credeam ca definitoriu pt acest lucru este cu prioritate "varsta"...avem deja o parere in care se introduc si solutiile constructive in discutie,desi si aici e o problema,un aparat fabricat in 70 sa zicem,de Telefunken,este net superior unuia din aceeasi perioada fabricat de Electronica(tot sa zicem),cu toate ca sunt ale noastre,trebuie sa recunoastem,diferentele sunt destul de mari,atat la calitatea componentelor,finisaje,arhitectura schemelor...atunci discutam de mai multi factori care le poate clasifica pe ambele ca fiind vintage,si asta ar fi interesant de aflat din opinia mai multor colectionari.La noi,in cazul Electronica,si nu numai,avem un criteriu faptul ca producatorii au disparut cam de mult,deci vrand nevrand,cam tot ce s-a produs e de domeniul trecutului,dar avem multe firme cu traditie,care produc si azi,exista pe piata,interesant era de aflat,care ar fi fost limita de timp de la care produsul lor se considera a fi din categoria vintage si care nu...Din cate observ,neavand anumite criterii bine stabilite,catalogarea e de cele mai multe ori subiectiva,si poate prin aceste discutii vom putea defini cateva puncte de reper.

Link spre comentariu

Cred ca trebue stabilita o limita de varsta, acum ca 20 de ani e o limita buna pentru a categorisi un aparat vintage ramane de discutat.Trebue sa va ganditi ca aceasta limita se refera la aparate din 1991!Limita Brucan!?Apropo mai stie cineva cand a fost inventat circuitul integrat?...prin 1958...cam atunci am facut eu ochi! :rade:

Link spre comentariu

Deci pana la urma,tot arbitrara si subiectiva e limita...si atunci cum ramane cu criteriile tehnice?Tot vrem,nu vrem,Taiwan,Hong-Kong a reprezentat o etapa in fabricarea aparatelor de radio,e drept cu valoare de piata mica,luate individual,dar au existat si ele,nu zic sa fie puse pe picior de egalitate cu cele de la firmele consacrate,dar daca stabilim "limita Brucan" ca limita vintage(desi nu stiu cine ne da dreptul...)atunci,pe buna dreptate,un novice,poate pretinde ca are un aparat vintage,made in Hong-Kong si nimeni nu-l va putea contrazice :rade: Iar aici nu putem spune ca unul e mai vintage decat altul...e ca si cum ai spune ca unul e superior,dar altul e "mai superior" :rade: si aici nu vorbim de valoarea de colectie,ci doar de incadrarea in categoria vintage sau nu...stiut fiind ca valoarea de colectie,e data nu atat de calitatile respectivului aparat,ci mai degraba depinde de numarul de exemplare ramase "in viata"si de starea de conservare,si aici iar venim la varsta,cu cat e mai vechi,cu atat exista mai putine exemplare,cu atat mai mult starea de conservare difera.

Link spre comentariu

Sunt de acord cu @mila, o varsta de minim 20 de ani ar fi potrivita oricarui aparat pentru a se incadra la categoria "vintage".Consider ca e mai putin important brand-ul, varsta conteaza si gradul de originalitate (sa nu fi suferit modificari majore/semnificative cu ocazia eventualelor reparatii efectuate in decursul timpului).Se stie faptul ca un aparat e mai apreciat cu cat s-a fabricat in serie mai mica. Insa mereu ma gandesc - fara sa vreau - la cauzele productiei limitate. Oare insuccesul produsului respectiv sa fie una dintre ele? :rade: Nu ma refer, bineinteles, la cele produse intentionat in serie mica.

Link spre comentariu

Cred ca multe au fost produse in serie mica pt ca progresul in materie de tehnologie a fost destul de rapid,si de la momentul producerii pana la gasirea de noi solutii tehnice scopului propus.trecea destul de putin timp...odata cu evolutia lampilor,de ex,de la primele tipuri si pana la tipurile consacrate,pe care le stim cu totii si in zilele noastre,a trecut destul de putina vreme,in care primele tipuri devenisera perimate,pt a mai putea fi folosite incontinuare pe linia de productie de aparate de radio(si nu numai).Cred ca la semiconductori a fost cam la fel,numai ca aici,un alt criteriu important in mentinerea in fabricatie sau nu a unui produs l-a avut si miniaturizarea,cu mentinerea pe cat posibil a calitatilor tehnice la un anumit standard.Si eu considerasem ca 20 ani ar fi suficient de mult timp pt a putea cataloga un produs ca fiind vintage,dar fiind subiectiva aceasta consideratie,voiam sa vedem ce parere au si alti colectionari...iar ca valoare de colectie,deja intram pe alt domeniu de discutie,cu mult mai multe criterii de discutat.

Link spre comentariu

Dupa opinia mea orice aparat care la ora actuala nu se mai fabrica este potrivit pentru aceasta rubricaEste relativ sa spui ca doar aparatele mai vechi de 20 sau 30 sau 40 de ani se incadreaza in rubrica vintage...:

Si totusi o limita ar trebui stabilita,daca nu a fost deja stabilita si... n-am "prins-o"noi :rade: Un aparat care nu se mai fabrica de 1-2 ani,ma indoiesc sa se incadreze la aceasta categorie...
Link spre comentariu

Asa cum am precizat mai sus limita e relativa si discutabila,nu am dat cu barda!In principiu un aparat care a rezistat 20 ani in functionare atesta o anumita calitate a proiectarii si executiei.Revin cu precizarea ca aparatul Gloria pe care il am in restaurare acum e fabricat la inceputul anului 1975.Data citita de pe condensatoarele electrolitice 0175 (condensatoarele de filtraj sunt Sanyo restul sunt IPRS)

Link spre comentariu

Probabil condensatorii sanyo au fost schimbati in timp,mai am si eu cateva aparate la care a trebuit sa-i schimb,si nu am avut la toate acelasi tip din plastic,de la IPRS...poate macar dupa data de fabricatie de pe piese sa aflam care a fost anul de debut al acestui aparat pe piata,pt ca de fapt asta e considerata data aparitiei unui aparat(lansarea seriei zero),si nu momentul cand a inceput sa se proiecteze :rade: Am tot cautat ceva documentatie care sa ateste aceasta data si pana acum nu am gasit mare lucru...ce-am aflat cu certitudine,e ca Tehnotonul l-a preluat de la Electronica in anul 1976,moment din care Bucurestiul nu a mai produs acest tip,a trecut la treburi mai serioase :rade:

Link spre comentariu

Propun ca limita de includere in categoria Vintage orice aparat fabricat in perioada aparaturii cu tuburi , deci cam pana in 1975......................deci un radioreceptor Gloria fabricat in 1975 este Vintage , pe cand unul fabricat in 1986 nu mai poate fi incadrat , si consider ca de fapt noi ar trebui sa clasificam generatiile de aparate dupa tehnologia de fabricatie , nu dupa anul nasterii .....este drept ca producatorii din Vest erau mai avansati , iar dupa propunerea mea orice lucru fabricat in Romania , chiar ieri , este Vintage , deoarece suntem inca inapoiati , noroc ca nu mai avem industrie electronica , cred ca ne includeam singuri in capitolul paleoelectronica !!!

Link spre comentariu

E un punct de vedere,inseamna ca daca eram cu cel putin 20 ani in urma vestului in materie de tehnologie,ce avem fabricat in 90 la noi, e de fapt la nivelul anului 70 normal,de oriunde :rade: Lasand gluma la o parte,discutia se vrea cat mai in amanunt abordata,pt ca din cate se poate vedea,la modul concret nu sunt stabilite criterii care sa ajute pe cei mai multi sa-si autoevalueze aparatele pe care le detin.In principiu as fi de acord si cu acest termen,poate putin extins spre anii 80(e doar o parere personala),numai ca as fi dorit sa stabilim cat mai exact anumite criterii,fie ele si tehnice-tehnologice,care sa ne duca in modul cat mai direct spre o caracterizare corecta a unui anume aparat adus in discutie de oricine doreste sa ni-l prezinte,adica admitem la aceasta categorie aparate cu sau fara CI sau SMD-uri,cu sau fara afisaje LCD,LED sau numai analogic,chestiuni mai concrete,care odata stabilite,vor fi cred eu de ajutor mai multora cand isi vor expune sau achizitiona aparatele.Acum,din cate observ,e pur subiectiva aceasta catalogare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări