Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare putere subwoofere .!


Vizitator ultras

Postări Recomandate

Vizitator ultras

Salutare.Am 2 subwoofere , unul de 15 w 4ohmi si unul de 100 w 6 ohmi . Ca sa le fac o comparatie le-am legat pe rand la o combina muzicala de 160 de w 4ohmi .Si...surprindere , cel de 15 w se aude de 2 ori mai bine si mai jos decat cel de 100 ....Care ar fi cauza ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Stefan BBx

    3

  • hILIE

    1

  • Optiplex

    1

  • baciucalin

    1

Top autori în acest subiect

pai una dintre cauze ar putea sa fie ca ala de 100W nu e de 100W :da si a doua cauza...desi nu influenteaza chiar asa de mult ar fi ca cel de 15W este de 4 ohmi iar cel de "100" e de 6 ohmi... dar repet nu prea influenteaza in halu asta sa se auda de doua ori mai tare... pune cate o poza cu fiecare sa vedem ce marfa aiiti spun imediat daca are sau nu are 100W

Link spre comentariu
Vizitator ultras

am decat cu cel de 100 W. Celalalt are sigur 15 w pentru ca asa scrie pe curu lui .Poate nu se aude de 2 ori mai bine ...dar nah se simte mult diferenta intre ele desi ar trebui sa fie invers.Cu ohmi care e treaba , nu stiu nimic despre ei , de ce ar influenta sunetu ? Mi-as lua un difuzor pe la 60 de w daca as fi sigur ca mi l-ar suporta sistemul de 15 w ( 45 in total ) adica daca s-ar auzi la capacitate maxima , sa-l pun in locul celui de 15 w.

http://postimage.org/image/1b6obm2f8/

http://postimage.org/image/tdpe6jo/

Link spre comentariu

ala de 100w ...are 50. cat despre schimbatul difuzorului...mai bine lasa-l asa. O anumita incinta e calculata pentru un anumit difuzor. Daca tot vrei putere mai mare ori iti cumperi un sub mai puternic ori ti-l faci.

Link spre comentariu

ar mai putea fi o "cauza" sau mia multe. de obicei subwoofer-ele au un amplif mai smecheros in sensul ca frecventa de iesire nu trece de 300Hz uneori mai ajunge si in 400, dar mai rar. lasand la o parte impedanta luam in calcul doar faptul ca ai 2 difuri, unul de 15 respectiv 50w. cel mai probabil pe cel de 50 ai niste filtre in interiorul cutiei care reduc frecventa, iar cel de 50 avea filtrele in amplificator si acum este doar un dif normal. nu e exclusa nici varianta ca sa ai o putere mai mica pe combina, pentru 2x160w=320w, si traful pe primar trebuie sa aiba cel putin 400w pentru tot ansamblus combinei, greutate vreo 4 kg numai traful plus restul; deci posibil ca sa nu ai puterea aia pe combina (sau este alimentata cu un smps, dar ma indoiesc). apoi impedanta (I=U/R); diful de 50 are impedanta de 6 ohmi ceea ce inseamna ca tensiunea de pe difuzor se imparte la 6 nu la 4 si mai pierzi din putere. oarecum un calcul empiric 6/4=1.5 ceea ce inseamna ca la o putere efectiva pe iesire de 100w (doar ipotetic) pe difuzorl de 4ohmi ai 100w (100w*4ohmi/4ohmi), dar pe cel de 6ohmi ai avea doar 66.6W (100w*4ohmi/4ohmi*1.5).sau mai pot fi si altele. (iti spun o chestie simpatica ... cica badea Gheorghe il suna pe veterinar: -Domnu' doctor, am o problema mare ... ii bolnava vaca! ... -Da ce are? ... -Nu stiu domnu' doctor. ... -Atunci da-o la telefon. )

Link spre comentariu

Daca ei o carte de fizica de a VII a vei gasi raspunsurile. Puterea este egala cu U*U/R, (U= tensiunea scoasa de amplificator iar R rezistenta difuzorului) Ca sa-ti dau un exemplu sa presupunem ca amplificatorul tau scoate scoate la iesiere o tensiune de 5V,in cazul difuzorului de 4 ohm avem 5*5/4=6,25W iar la cel de 6 ohm avem 5*5/6=4,16WPuterea scrisa pe difuzoare este puterea maxima suportata de difuzor. Totusi la difuzoare mai exista si termenul de dB adica presiunea sonora creata de acel difuzor la o anumita putere . De obicei dB precizati de producator sunt la 1W, exceptie facand multe dintre subwooferele auto care pun numai 2,83V iar rezistenta e de multe ori 4 sau chiar 2 ohm, chestie de marketing facuta sa pacaleasca consumatorul pt ca acei dB sunt la 2 sau 4 W nicidecum la 1W cum fac toti producatorii seriosi.

Link spre comentariu

NU exista nici o legatura intre puterea (rata de conversie a unei energii in alta) pe care o "suporta", la care poate functiona in parametri normali un difuzor si nivelul de presiune sonora pe care-l "elibereaza" acesta, spre exemplu la 1W. Cum spunea colegul de mai sus, aceasta fiind dependenta de tensiunea cu care este alimentat difuzorul, dar si impedanta (rezistenta in curent alternativ) acestuia, adica U^2/R.

 

Puterea este o masura a cantitatii unei energii transformata intr-o alta. In cazul asta, pe scurt, electric in magnetic, magnetic in miscare (deplasarea cu ajutorul membranei a moleculelor mediului ambiant, etc.). Orice difuzor are limitele lui, care tin de capacitatea de a rezista la anumite temperaturi ale bobinei, capacitatea de a rezista la anumite amplitudini ale miscarii membranei lui.

 

Poti lua un difuzor auto, proiectat sa reziste conditiilor unei conversii cu valoarea de 3000W si-l poti compara cu un difuzor de inalta calitate, capabil sa reziste la doar 35W, dar care, prin proiectare, este capabil sa "elibereze" o presiune sonora mai mare, la o "putere" de 20W, adica 9V pe sarcina de 4Ω. Diferenta, una din ele, consta in faptul ca materialele folosite in constructia acelui difuzor "mai puternic", precum si modul in care au fost utilizate, il fac "mai putin receptiv" la fortele din interiorul sistemului magnetic. Tocmai pentru ca sunt mai groase, mai rigide, mai robuste... asta e scopul, nu? si atunci, la puteri dincolo de limita de distrugere, regula "inscriptia matematic mai mare e de bine" nu se aplica INTOTDEAUNA.

Nu mai vorbesc de relatia banda de frecvente reprodusa si nivelul de presiune sonora la care traductorul le "elibereaza" pe oricare din ele... stam aici pana joi. Ce atenuare are unul din ele la 50Hz, ce atenuare are celalalt? In aceleasi conditii de test...

 

Asta e verificata de mine in nenumarate cazuri, cazuri in care pun acelasi pasaj muzical cu un volum minim, in linistea noptii, pe iesirea A pun o pereche, pe iesirea B pun o alta, le comut instantaneu... diferentele sunt clare uneori.

 

 

Cauzele pentru care auzi diferenta sunt zeci, care pornesc de la diferente intre traductoare, si ajung la diferente intre ansamblurile traductoare/incinte... ca sa nu mai vorbim de diferente la nivel de componente electrice, cabluri, etcetera.

 

Conceptia iau un lighean de difuzor, inscriptionat cu un catralion de w, il bag intr-un butoi de varza si trebuie sa se auda TARE, e cel putin eronata, de cele mai multe ori.

Link spre comentariu

...cre' ca l-ati bagat in ceata pe domnul ultras cu toate calculele si formulele acelea... sa fiu corectat daca n-am dreptate...un mic rezumat al celor spuse mai sus ar fi asa:-difuzorul cel mare (50W) poate sa nu aiba nici macar 50W (deduc dupa cum arata)-sunetul depinde si de cum este proiectata incinta fiecarui difuzor. adica poate ala mare putea sa fie proiectat pt full-rage(20Hz-20kHz) -ca sa zicem babeste fara calcule zicem asa: daca pui pe un amplif de 100W si 4ohmi sa zicem, un difuzor de 100W reali / 4ohmi o sa ai puterea optima pe care poate sa o dea ampliful. daca pui un difuzor de 100W / 6 ohmi, o sa se auda ceva mai incet, daca pui de 100W /8ohmi o sa se auda si mai incet si asa mai departe la 16ohmi, 32 ohmi...-daca subwooferul de 15W are un filtru inauntru, ceea ce e foarte posibil, iar cel de 50W nu are filtru(adica a fost facut sa aiba filtrul in amplificator) atunci o sa observi diferenta.-conteaza si materialele din care sunt facute difuzoarele si cat de tare se aud la o anumita putere.-(asta este cel mai important punct) niciodata sa nu te iei dupa ce scrie pe curu unui difuzor sau pe cutie sau pe altceva ca aia o sa scrie cati W au bagat in el inainte sa se faca praf sau la frecvente de 2kHz sau mai mari, in nici un caz la frecvente joase nu mai enumar...nu ar fi indicat sa schimbi subwooferul de 15W cu altul mai mare ca cel mai probabil nu o sa aiba destula putere amplificatorul sistemului audio sau ce amplificator folosesti pt el.sper ca am explicat destul de simplu... nu ezita sa intrebi daca mai este ceva neclar.

Link spre comentariu

Cum estimezi tu wattajul la difuzor dupa cum arata :ras: ?Difuzoarele au un randament, se numeste SPL, cati decibeli produc ele la o putere data, se masoara la 1W. Nu e ca la bec, schimbi becul cu unul de mai multi w si lumineaza mai mult. Asa cum sunt motoare pe benzina de capacitate 1.6 de 74 de cai asa sunt si motoare pe benzina 1.4 de 160 de cai, totul consta in cati cai scot ele din acea capacitate cilindrica, asa si la difuzor, cati decibeli scot ele din acei wati. Watii la difuzoare iti indica doar la ce putere maxima pot lucra ele in conditii sigure, cum utilizeaza un difuzor acei w pt a produce decibeli e treaba de calitate a difuzorului, plus constructia incintei. In acest caz , binemersi, pot fi difuzoare de 15 w care sa sune de 2 ori mai tare ca difuzoare de 100 de w. (e trasa de par afirmatia dar pe-aproape) Mai ales ca tu le pui la aceeasi putere. In cazul tau nu poti folosi subwooferul mai mare la capacitate maxima pt ca acea combina nu are oricum 160 de w in 4 ohmi. Mai sunt si alti factori importanti precum raspunsul in frecventa.

Link spre comentariu

Acum sunt si becuri de 20 Watt (alea economice), care lumineaza cam la fel ca unul de 100 Watt clasic. Cam la fel poate fi si la difuri (difuzoarele cu randament prost pot suna la o putere aplicata de 100 de Watt de exemplu, mai slab decat un difuzor de 20 Watt, dar cu randament mult mai bun). Deci in final nu puterea consumata e referinta, ci randamentul sau cat e el de eficient. Dar cum se zicea si mai sus, pot fi si alti factori care influenteaza raspunsul in frecventa pe o anumita banda de frecventa, precum acordajul incintei, tipul incintei, cat de jos in frecventa poate sa coboare acel difuzor si cat de eficient e la anumite frecvente etc.

Link spre comentariu

Cred c-am raspuns toti in acelasi timp, altfel nu-mi explic de ce spunem acelasi lucru, fiecare in felul si cu cuvintele lui... :nas: Este un caz clar de confuzie intre puterea inscriptionata pe un difuzor si "potenta" lui... exista un medicament: INVATATURA! Nu e o insulta, sa-mi fie iertat, e un fapt. Atentie, ca si la motoare sunt nuante ale problemei... vorbim de turatia la care motorul debiteaza aceiasi putere, mai intervine cuplul motor, etc. :nebunrau: Analogia cu becul incandescent se aplica intr-un fel, un bec cu "putere" mai mare, are in primul rand rezistenta interna mai mica (ceea ce duce la cresterea curentului, implicit la cresterea temperaturii filamentului/"cantitatii de lumina" pe care o ofera) E valabil si la difuzoare, dar poate creste temperatura bobinei pt. o putere data, daca-l faci sa "rabde" temperatura, cresterea fortelor magnetice duce inevitabil la cresterea amplitudinii miscarii (dar daca ansamblul suspensie/membrana e facut din "tabla", pai atunci e inutil, nu?)... deci asa cum spune vorba popolara, e mai puternic :nebunrau: sau nu? Comparatia bec incandescent, bec fluorescent e interesanta... mai pe romaneste, sa reinventam difuzorul... :aplauze Deci: P=U^2/R Puterea e invers proportionala cu impedanta. de ce? considerand forta campului magnetic din intrefier constanta, singura metoda prin care poti creste sau scadea interactiunea intre acesta si campul magnetic generat de bobina difului, este modificarea valorii bobinei. sarcina mica, camp intens, sarcina mare, camp slab. Pe o sarcina fixa, puterea este direct proportionala cu tensiunea. LOGIC!

Link spre comentariu

Cum estimezi tu wattajul la difuzor dupa cum arata :ras: ?

daca ai vazut "cateva" difuzoare la viata ta si ai lucrat cu ele o sa ajungi sa poti sa estimezi cam ce putere au unele din ele (nu prea se aplica totusi la difuzoarele gen sony X-PLOD sau altele de 25cm in care dai si cu 500W) si sunt destul de sigur ca daca pun 50W pe difuzorul ala o sa inceapa sa guite.dar hai sa nu ne contrazicem intre noi ca nu mai facem nimic, am umplut pagina cu discutii contradictorii
Link spre comentariu
Vizitator ultras

Ai avut dreptate domnu Stefan , m-au cam bagat in ceata , fiind incepator am stat ceva timp sa-mi dau seama de ce scrie . Mersi frumos de simplificare a tot ce s-a scris mai sus.Chiar nu stiu ce sa spun despre difuzor daca are 50 w sau nu ...Cert este ca m-a dezamagit ca sa zic asa cand l-am pus la o sursa , fie ea combina sau sistemu de 45 de w. Ma asteptam la ceva mai puternic . Din tot topicul am inteles ca ohmi , cu cat sunt mai putini cu atat este mai bine ( eu credeam invers ) .Multumesc de lamuriri.

Link spre comentariu

nu conteaza puterile; si nici cum arata acel difuzor; conteaza mult proiectarea incintei si parametrii acelui difuzor.cu alte cuvinte orice ai face , cand vei alege boxe, amplificatoare cel ami corect e sa le asculti inainte ; cifrele din pacate nu pot spune ca un echipament va suna bine/prost pentru ca acest lucru este relativ; fiecare percepe si prefera altfel sunetul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări