Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incalzire pe peleti

Vizitator pop gelu

Postări Recomandate

Vizitator pop gelu

salutare la toata lumea!rog si io pe cineva, sa-mi spuna, daca stie, bineinteles, cum se comporta centralele pe peleti fata de celelalte? sunt bune, renteaza, se face economie mai multa ca la lemne, etc...? intreb pentru ca sunt interesat de asa ceva si nu stiu pe nimeni care sa aiba asa ceva...multumesc de raspuns..oricui poa' sa mi-l dea!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

5

• mercenarx

2

• bassbox

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Foarte scurt:E mai scump decat cu lemne,mai ieftin decat cu gaze,se poate automatiza complet.Autonomia cu o singura "incarcatura" este de max 1-2 zile,centrala costa mai mult ca o centrala pe lemne sau o centrala murala pe gaz.

Link spre comentariu

Ideea e ca peletii fiind un fel de granule, pot fi transportati (cu un dipozitiv cu snec) dintr-un buncar spre un arzator adecvat (probabil tot cu snec). Dimensiunea buncarului corelata cu puterea cazanului, temperatura ceruta pentru agentul termic si poate si alti parametri, constituie elementele care determina "autonomia" unei asemenea instalatii. (Autonomia poate fi si mai mare, cu conditia instalarii unui buncar mai mare si a solicitarii unor parametri de incalzire mai modesti)Un element de atractivitate era (nu stiu daca mai e valabil) subventionarea ca "modernizare ecologica"Marele minus e costul relativ piparat al arzatorului, precum si costul destul de marisor al peletilor.Spor la constructie!

Link spre comentariu

Hai sa fiu carcotas: e mai ieftin cu lemne, insa trebuie sa puneti pe foc la cam 4 ore. Chestia asta poate insemna multi bani pentru cine e ocupat (si castiga - multi - bani in timpul asta); sau mai nimic pentru cine sta acasa (casnic(a), pensionar)Spor!

Link spre comentariu

Eu am montat pe instalatia de acasa si o centrala pe gaz si un cazan pe lene ( fara gazeificare). Costuri: pe gaz o medie de 600 Ron/ luna, pe lemn o medie de 200 Ron/luna -- o medie de o tona/luna Peletii ies din calcul deoarece tona de peleti este ~200 Euro ( fara TVA) iar cea de lemne ~50 Euro (tva inclus) Dezavantaje pt. lemn - trebuie realimentat focul cam la 6 ore ( depinde de capacitatea cazanului si de temperaturile de afara) - curatirea canalelor de fum din cazan ( la 1 -2 zile max daca se vrea randament din partea cazanului) - curatirea cosului de evacuare la max 2 sapt ( partea care face legatura intre cazan si cosul de evacuare din zidarie) - manipularea celor 4-5 tone de lemne de care ai nevoie intr-o iarna.(carat , crapat ,pus la uscat) si nu in ultimul rand spatiul de stocat. Dezavantajele date de curatirea cazanului se mentin si la peleti. Poate sunt mai reduse deoarece cazanele pe peleti sunt in general cu gazeificare. Iarasi consumul de peleti ( in kg) poate sa fie mai mic ( dar nu semnificativ mai mic) din cauza randamentului diferit al procedeelor de ardere ( piroliza sau gazeificare vs ardere normala)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sau mai pe scurt: la peleti platesti in plus la echipament (arzator, buncar, instalatia de transport intre ele) si la combustibil (peletii sunt mai scumpi decat lemnele) pentru CONFORT.Cu conditia de a depune mai multa munca, la lemne puteti face economii semnificative (financiar)Pentru cei care pot depune munca, lemnele pot fi cumparate trunchi si taiate personal (fierastraie cu lant se gasesc peste tot) la lungimea dorita, despicate si stocate (lemnele depozitate adapostit se usuca, crescandu-le calitatea! Insa sunt necesare spatii cat mai protejate si ventilate.)Spor!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

sal!daca nu ai o suprafata f mare de incalzit , ia legatura cu o firma care implementeaza programul "Casa verde" si cere detalii despre pompe de caldura .eu personal sunt interesat de o astfel de achizitie , si din ce am inteles exista o varietate de modeleuna mai ieftina , ar fi undeva la 10 000 ron, insa avand in vedere subventia de 80% , situatia nu mai pare asa dramatica (alimentarea este la 220 volti AC , cu un consum de 1,9kwh)programul pentru incalzire din ce mi s-a explicat este in st-by , dar se va derula in 1-2 luni[attachment=0]Oferta+pompa+caldura+aer-apa+WEMMAN+2009-03-30.pdf[/attachment]sper sa-ti fie de folos!

Link spre comentariu

Eu sunt mai carcotas: pompa de caldura are defectul esential de a fi o investitie ENORMA pentru cei mai multi dintre noi, astia "de jos". Programul ala de la guvern e un hatis birocratic unde fara "maceta" unor "pile" tzapene va veti impotmoli (trebuie sa achitati dv. instalatia si apoi, POATE vi se aproba rambursarea....poate nu!)In plus, solutia aer-apa prezentata (cea mai ieftina!) sufera de o scadere dramatica a COP la scaderea temperaturii exterioare (practic aveti o instalatie de climatizare functionand invers; chiar si la temperaturi pozitive, vaporizatorul se acopera cu gheata, care izoleaza si blocheaza transferul termic; solutia e intercalarea unor pauze si topirea electrica a ghetii sau chiar trecerea direct pe incalzire electrica (care e una din cele mai scumpe forme de energie).Cazanul clasic ramane (inca!) solutia cea mai eficienta (investitie suportabila, combustibili alternativi: lemne, carbuni, coceni, samd)Spor!

Link spre comentariu
Vizitator iflorin

Peletii ies din calcul deoarece tona de peleti este ~200 Euro ( fara TVA) iar cea de lemne ~50 Euro (tva inclus)

O mica adaugare, am centrala pe lemne(11 calorifere) in care am folosit in aceasta iarna atat peleti cat si lemne, iar pretul de achizitie a fost de 340ron/tona de peleti.Peleti ii foloseam seara ca sa mentin temperatura cat de cat constanta pana dimineata(2-3 peleti/noapte, au fost cazuri cand am folosit si 1) iar in timpul zilei foloseam lemne.Mota gros mai am inca peleti si pentru iarna urmatoare dar am cumparat si lemne. Per ansamblu multumit de peleti.
Link spre comentariu

Eu sunt mai carcotas: pompa de caldura are defectul esential de a fi o investitie ENORMA pentru cei mai multi dintre noi, astia "de jos". Programul ala de la guvern e un hatis birocratic unde fara "maceta" unor "pile" tzapene va veti impotmoli (trebuie sa achitati dv. instalatia si apoi, POATE vi se aproba rambursarea....poate nu!)In plus, solutia aer-apa prezentata (cea mai ieftina!) sufera de o scadere dramatica a COP la scaderea temperaturii exterioare (practic aveti o instalatie de climatizare functionand invers; chiar si la temperaturi pozitive, vaporizatorul se acopera cu gheata, care izoleaza si blocheaza transferul termic; solutia e intercalarea unor pauze si topirea electrica a ghetii sau chiar trecerea direct pe incalzire electrica (care e una din cele mai scumpe forme de energie).Cazanul clasic ramane (inca!) solutia cea mai eficienta (investitie suportabila, combustibili alternativi: lemne, carbuni, coceni, samd)Spor!

instalatia pe care am postat-o are un sistem de degivrare , este pentru o suprafata de aprox 70 mp , si evident functioneaza pentru temperaturi exterioare de -4 , -5 grade celsius.pentru temperaturi extreme (-20 grade celsius) , aceasta centrala va trebui "dublata" de o centrala pe lemne , peleti ,etcpentru zile de iarna "normale "d.p.d.v termic eu zic ca nu este totusi o investitie rea...
Link spre comentariu

Sau optati pentru un climatizor reversibil care face acelasi lucru dar mareste confortul si in zilele de canicula!IFlorin: poate v-ati gandit la brichete de rumegus presat?? Peletii sunt un fel de "taietei" care nu se prea pot arde intr-un cazan pentru lemne! (Eu am asa ceva - cazan pe lemne)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări